To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

RalfPi - 22-05-2015, 18:52

krzychu napisał/a:
A no nie wiem.

Parę dni temu spotkałem agentkę co na 20'tce jechała 70'siąt i będąc na podporządkowanej nawet nie zdążyłem bąka puścić za przeproszeniem.. Rozjechała by mnie aż miło - całe szczęście Lancer się zebrał, a babka dała ostro po heblach.

Tomek - 22-05-2015, 19:22

krzychu napisał/a:
A no nie wiem. Dzisiaj tylko w drodze z pracy do domu. Gość w centrum miasta z lewoskrętu poszedł prosto na lewoskręt z przeciwka (wyprzedzał w ten sposób miejską)... Potem widziałem karabolek 3 aut (z czego w środku była testówka Fiata obklejona) i na koniec na rondzie gość mnie prawie rozjechał na pasach a poszedł z piskiem z tego ronda tak że palonymi oponami śmierdziało....

Może tak odreagowują? :axe:

można jeździć jak idiota nawet 40kmh
byle nie więcej jak 99kmh (w szczególnych przypadkach 79, 119, 129kmh)

cns80 - 23-05-2015, 13:21

RalfPi napisał/a:
Parę dni temu spotkałem agentkę co na 20'tce jechała 70'siąt
Macie ograniczenia do 20 km/h ???
U mnie w garażu jest do 30 :D

Tomek napisał/a:
można jeździć jak idiota nawet 40kmh
W Warszawie wszyscy jeżdża wolniej i jeszcze mniej myślą. Zamiast gęsiego to równolegle, o skręcie przez 3 pasy przypominają sobie na skrzyżowaniu, pieszych nie przepuszczają itp. Ogólnie dla motocyklistów tylko gorzej.
sveno - 23-05-2015, 13:28

cns80 napisał/a:
strefa zamieszkania?
cns80 - 23-05-2015, 14:09

I da się w strefie zamieszkania jechać 70 km/h ? Bo u mnie w większości to w tych strefach ciężko 40 osiągnąć. Wąsko, beznadziejna widoczność, piesi, kosze na śmieci i progi zwalniające :)
RalfPi - 23-05-2015, 17:34

cns80 napisał/a:
RalfPi napisał/a:
Parę dni temu spotkałem agentkę co na 20'tce jechała 70'siąt
U mnie w garażu jest do 30 :D
.
Nietypowe miejsce - przy Domie Kombatanta (czyt. spokojnej starości - ludzie ze Szczecina mogą wiedzieć gdzie to jest) - kiedyś mi też psa taksówkarz zabił w tym miejscu (też pędził z 70'ąt).

A w Warszawie, to ludzie strasznie zapierniczają, krótko mówiąc.

Morfi - 23-05-2015, 21:23

No faktycznie wszyscy wolniej i zwiekszyła się ilość użytkowników Yanosika :) jakoś tak lepiej. I z tego co mowią w tv to mniej pijanych :)
Tomek - 28-05-2015, 12:35

interesuje mnie takie zagadnienie

jadę sobie 101 na 50 kmh, zatrzymuje mnie policja i od razu mówią "w dniu dzisiejszym zostaje panu zatrzymane prawo jazdy na 3 miesiące" (przynajmniej takie kwestie slyszalem na YT, z rejestratorów ludzi, którym to prawko zatrzymali w ubieglym tygodniu (700 osob w 7 dni).

a moje pytanie jest, jakim niby prawem?
przecież mandatu można nie przyjąć i iść do sądu
sąd może przecież nie uznać winy kierującego, a to chociażby z powodu użycia niehomologowanego radaru

ktos wie, jak to jest w tej glupiej ustawie przewidziane?

Morfi napisał/a:
No faktycznie wszyscy wolniej i zwiekszyła się ilość użytkowników Yanosika :) jakoś tak lepiej.

no niech Ci będzie, że lepiej

ja jeżdżę wolniej, ale to głównie dlatego, że mam 14 pkt (a żeby nie było żem pirat, to napisze, że ani jednego za prędkość nie mam, tylko 4 za parkowanie, a 10 nałożone niesłusznie i dzisiaj bym tego nie przyjął, ale wtedy stwierdziłem, że taniej mi to wyjdzie niż po sądach chodzić, źle zrobiłem wtedy).

cns80 - 28-05-2015, 13:28

Tomek napisał/a:

a moje pytanie jest, jakim niby prawem?
przecież mandatu można nie przyjąć i iść do sądu
sąd może przecież nie uznać winy kierującego, a to chociażby z powodu użycia niehomologowanego radaru

ktos wie, jak to jest w tej glupiej ustawie przewidziane?
Policjant nie cofa Ci uprawnień tylko zatrzymuje dokument. Dokument przekazuje wojewodzie z informacją o wykroczeniu i ten na mocy ustawy "zawiesza" twoje uprawnienia na 3 miesiące.
Jakoś tak to sprytnie jest rozwiązane żebyś tego dokumentu już do łapy nie dostał. Ale ponieważ oni stosują wybieg to ty też możesz. Najpierw poproś o podanie (precyzyjne) powodu kontroli czyli ile na jakim ograniczeniu, a później gdy poproszą o dokumenty powiedz że nie masz PJ (dodatkowe 50 zł mandatu). Tym samym decyzji administracyjnej to nie wstrzyma, ale dokument pozostanie Ci w ręku do czasu zdania do urzędu. Urząd musi Cię wezwać i od wezwania masz chyba 30 dni na zdanie, przy czym o ile dobrze pamiętam nie ma żadnej sankcji za niezdanie dokumentu. Bieg 3 miesięcznego terminu powinien się rozpocząć w dniu wystawienia przez policjanta informacji do wojewody o "zawieszenie" uprawnień więc sporą cześć z tego czasu możesz mieć dokument PJ przy sobie. Pytanie od którego momentu nie można się nim już legalnie posługiwać ?
Oczywiście na decyzję urzędnika masz tryb odwoławczy w postaci Samorządowego Kolegium Odwoławczego.

Ale chyba jeszcze nikt nie przetarł tej ścieżki, a ja nie mam ochoty być pierwszy :)

Tomek - 28-05-2015, 14:04

cns80 napisał/a:
Bieg 3 miesięcznego terminu powinien się rozpocząć w dniu wystawienia przez policjanta informacji do wojewody o "zawieszenie" uprawnień więc sporą cześć z tego czasu możesz mieć dokument PJ przy sobie. Pytanie od którego momentu nie można się nim już legalnie posługiwać ?

tylko posiadanie dokumentu to jedno, a uprawnień to drugie
z tego co mi ktoś powiedział jazda bez uprawnień to teraz po zamianach 3000 zł, a nie jak dawniej 300-500 (w zaleznosci)

cns80 napisał/a:

Ale chyba jeszcze nikt nie przetarł tej ścieżki, a ja nie mam ochoty być pierwszy :)

ja tez nie zamierzam

mkm - 28-05-2015, 14:11

A ja już widzę także negatywne strony tego "zwolnienia" ruchu :wink:
Nieznajomość obowiązujących prędkości na poszczególnych drogach. Jak jedzie sznurek 50km/h to już jedzie... :roll: i nawet się nie zorientuje, że minął tablicę końca obszaru zabudowanego lub prędkość jest podniesiona do 70 lub 90km/h.
Dodatkowo, gdy dojdzie do tego umiłowanie lewego pasa to zaczyna się robić "śmiesznie" :roll:

cns80 - 28-05-2015, 14:13

Tomek napisał/a:
z tego co mi ktoś powiedział jazda bez uprawnień to teraz po zamianach 3000 zł, a nie jak dawniej 300-500 (w zaleznosci)
Prowadzenie bez uprawnień to w tej chwili przestępstwo nie wykroczenie (przynajmniej w takiej formie miało to wejść). Tyle że uprawnienia wydał mi prezydent m.st. Warszawy i to on mi je cofa nie policjant. Więc dopiero decyzja administracyjna będzie podstawą do stwierdzenia utraty uprawnień. Policjant zatrzymuje tylko dokument.
Nie pamiętam jak to jest w KPA ale chyba zaskarżona decyzja wstrzymuje bieg terminu więc sprawa do SKO i czekanie.

Tomek - 28-05-2015, 14:25

cns80 napisał/a:
Tomek napisał/a:
Prowadzenie bez uprawnień to w tej chwili przestępstwo nie wykroczenie (przynajmniej w takiej formie miało to wejść). Tyle że uprawnienia wydał mi prezydent m.st. Warszawy i to on mi je cofa nie policjant. Więc dopiero decyzja administracyjna będzie podstawą do stwierdzenia utraty uprawnień. Policjant zatrzymuje tylko dokument.
Nie pamiętam jak to jest w KPA ale chyba zaskarżona decyzja wstrzymuje bieg terminu więc sprawa do SKO i czekanie.

to to jasne
pytam w innym kierunku
rozumiem, ze jak odmowie przyjecia mandatu, to do rozstrzygniecia przed sądem nie mają mi prawa cofnąć uprawnien

mjsystem - 28-05-2015, 19:47

Tomek napisał/a:
rozumiem, ze jak odmowie przyjecia mandatu, to do rozstrzygniecia przed sądem nie mają mi prawa cofnąć uprawnien
Zabiorą Ci dokument. Dlatego, jak jesteś pewny, że grozi Ci utrata dokumentu, to mówisz, że zapomniałeś. Dostaniesz mandat za brak dokumentu 50 zł. Mandatu za samo wykroczenie nie przyjmujesz. Pomiary radarem Iskra i laserem UltraLyte są w Polsce nielegalne. Pojazd wyposażony w rejestrator nie ma zmierzonej Twojej prędkości, tylko swoją. Dodatkowo to ONI popełnili udokumentowane wykroczenie jadąc z nadmierną prędkością autem nie uprzywilejowanym bez sygnalizacji świetlnej. Teraz większość spraw da się wygrać w sądach.
Inna rzecz, że konstytucja RP nie pozwala na podwójne ukaranie, więc nie mają prawa ukarać kierowcę mandatem oraz dodatkowo zabierać uprawnień do kierowania pojazdami(z egzekucją tego jest akurat problem)
Polecam ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=GkrAAy1Qf-s

Tomek - 28-05-2015, 19:58

mjsystem napisał/a:
Inna rzecz, że konstytucja RP nie pozwala na podwójne ukaranie, więc nie mają prawa ukarać kierowcę mandatem oraz dodatkowo zabierać uprawnień do kierowania pojazdami(z egzekucją tego jest akurat problem)

to niestety jest nieprawda
to nie jest podwójne ukaranie, a kara złożona z dwóch sankcji

tak samo, jak możesz np. za rozbój dostać grzywnę + pincet godzin prac społecznych

mjsystem napisał/a:
Zabiorą Ci dokument.

tylko właśnie, na jakiej podstawie?
sprawa w sądzie może się ciągnąć 2 lata, potem mogę się okazać niewinny
2 lata będę bez papieru?