To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

mjsystem - 29-05-2015, 12:06

Tomek napisał/a:

tak samo, jak możesz np. za rozbój dostać grzywnę + pincet godzin prac społecznych

W sumie masz rację, ale powtarzam tylko za prawnikiem. Tyle, że IMO wyrok to innego, kiedy masz np nawiązkę lub odszkodowanie a co innego, że np nie możesz pracować przez 3 miesiące lub tracisz pracę z powodu zabrania uprawnień całkowicie.

Tomek napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Zabiorą Ci dokument.

tylko właśnie, na jakiej podstawie?

Na podstawie prawa, które właśnie weszło. Wiem, że to idiotyzm, ale dlatego nie dawać pod żadnym pozorem dokumentu policjantom. Jak Ci zabiorą, to potem długa droga do odzyskania. Wyrok może być i za dwa lata, ale i tak nie koniecznie wygrany przez Ciebie. Taki argument im wystarczy aby Ci nie oddać przez 3 miesiące.
Więcej informacji przeczytaj na stronie anuluj-mandat. Ja z nimi jestem na bieżąco w kontakcie. Czytam właściwie każdy wpis.

Tomek - 29-05-2015, 12:16

mjsystem napisał/a:
Na podstawie prawa, które właśnie weszło. Wiem, że to idiotyzm, ale dlatego nie dawać pod żadnym pozorem dokumentu policjantom. Jak Ci zabiorą, to potem długa droga do odzyskania. Wyrok może być i za dwa lata, ale i tak nie koniecznie wygrany przez Ciebie. Taki argument im wystarczy aby Ci nie oddać przez 3 miesiące.
Więcej informacji przeczytaj na stronie anuluj-mandat. Ja z nimi jestem na bieżąco w kontakcie. Czytam właściwie każdy wpis.

trzeba prawko ukryć w aucie i jakby co to nie wyciągać, proste

co do anuluj-mandat, to ja bym podchodził z wielką rezerwą
poczytałem tam trochę i sporo tam demagogii, pisanej pod klienta, żeby wyciągnąć od ciebie 30 zł za pismo
to co piszą to często masło maślane, a rzadko ma potwierdzenie na sali sądowej, czy chociażby w konsultacji z prawnikiem
także niech sobie piszą, ale ja bym ostrożnie do tego podchodził

mjsystem - 29-05-2015, 12:23

Tomek napisał/a:
trzeba prawko ukryć w aucie i jakby co to nie wyciągać, proste

Przeczytałem własnie, że to co napisałem powyżej nie jest już aktualnym wpisem.
Jednak nie tracisz uprawnień do kierowania pojazdem. :lol:
http://anuluj-mandat.pl/b...y-na-3-miesiace
Kod:
Wbrew obiegowej opinii zatrzymanie prawka nie jest skuteczne w chwili zatrzymania i wciąż mamy uprawnienia, by dalej kierować pojazdem do chwili uprawomocnienia decyzji,
Decyzja o zatrzymaniu nie należy tylko do Policjanta i starosty, ale też musi wypowiedzieć się sąd,
Możemy nigdy nie utracić uprawnień kierowania pojazdem nawet jeśli decyzja o czasowym zatrzymaniu się uprawomocni,

[ Dodano: 29-05-2015, 12:30 ]
Tomek napisał/a:
także niech sobie piszą, ale ja bym ostrożnie do tego podchodził
To ich chleb powszechni. Który prawnik Ci zagwarantuje, że wygra każdą sprawę? Ale warto walczyć, choćby z tym:
Policja ma przyłapać ponad 1,7 mln kierowców jadących za szybko, a pieszym wlepić więcej niż 420 tys. mandatów – takie założenia zapisano w rządowym planie poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego. To dokument Krajowej Rady BRD kierowanej przez minister Marię Wasiak
Cytat za BRD :|

Tomek - 29-05-2015, 12:40

mjsystem napisał/a:
Policja ma przyłapać ponad 1,7 mln kierowców jadących za szybko, a pieszym wlepić więcej niż 420 tys. mandatów – takie założenia zapisano w rządowym planie poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego. To dokument Krajowej Rady BRD kierowanej przez minister Marię Wasiak

czytałem te rewelacji kilka minut temu i by się wszystko zgadzało z moimi obserwacjami w ostatnich dniach i miesiącach

2-3 lata i nawet ja stąd wyjadę, jak tak dalej pójdzie

mjsystem - 29-05-2015, 13:17

Tomek napisał/a:
2-3 lata i nawet ja stąd wyjadę, jak tak dalej pójdzie
Ano pójdzie. :?
Ja zauważyłem nagminny wzrost patroli drogówki u nas w okolicy. Stają, gdzie się tylko da(ukryć). :evil:

Tomek - 29-05-2015, 13:20

generalnie byłem w życiu tu i tam
i w krajach, gdzie panują bardzo niskie limity prędkości, wysokie kary nie widziałem takiej łapanki

viader - 29-05-2015, 13:31

Bo i kierowcy tak nie łamią przepisów jak u nas. Pewnie kiedyś też była wolna amerykanka, potem kilka lat pod batem a potem odwilż. Jak się polacy nauczą jeździć to i pewnie łapanek będzie mniej. Taka prawda, że polaka nie nauczysz inaczej jak batem...
sveno - 29-05-2015, 19:02

viader napisał/a:
Taka prawda, że polaka nie nauczysz inaczej jak batem...
to niestety prawda.

Tomek napisał/a:
w krajach, gdzie panują bardzo niskie limity prędkości, wysokie kary nie widziałem takiej łapanki
bo nie ma takiej potrzeby, jest ograniczenie i kierowcy go przestrzegają. Nie ma: "ja mogę szybciej to pojadę"
A najlepsze jest to że jak Polacy przyjadą do takiego kraju to bardzo szybko się "aklimatyzują", widzą, że wszyscy przestrzegają przepisów to i oni nie będę wybijać się ponad średnią.

Tomek - 29-05-2015, 21:02

sveno napisał/a:
bo nie ma takiej potrzeby, jest ograniczenie i kierowcy go przestrzegają. Nie ma: "ja mogę szybciej to pojadę"
A najlepsze jest to że jak Polacy przyjadą do takiego kraju to bardzo szybko się "aklimatyzują", widzą, że wszyscy przestrzegają przepisów to i oni nie będę wybijać się ponad średnią.

aaaa bzdura

w USA najwyższe ograniczenia jakie widziałem to 80 mph
w Illinois na autobanie jest 55 mph, bardzo daleko od miasta czasem 65 mph
a zdarza się jechać nawet 120 mph po autobanach

znam też miejsca, gdzie zwykła droga przez wieś i prędkość jak na autobanie

ostatnio jechałem do Michigan, gdzie na autobanie jest 70mph, a wszyscy jak jeden mąż pociskają sznurkiem 90mph, na równo z policją
i nikomu się krzywda nie działa

sveno napisał/a:
viader napisał/a:
Taka prawda, że polaka nie nauczysz inaczej jak batem...
to niestety prawda.

co kto lubi

sveno - 30-05-2015, 07:07

Tomek napisał/a:
w USA najwyższe ograniczenia jakie widziałem to 80 mph
w Illinois na autobanie jest 55 mph, bardzo daleko od miasta czasem 65 mph
a zdarza się jechać nawet 120 mph po autobanach
Tomek napisał/a:
ostatnio jechałem do Michigan, gdzie na autobanie jest 70mph, a wszyscy jak jeden mąż pociskają sznurkiem 90mph, na równo z policją
i nikomu się krzywda nie działa
zapominasz o jednym: infrastruktura. Nie porównuj hamerykańskiego hajłeja do polskiej drogi krajowej nrXX. Tam bezpiecze prędkości są dużo większe niż te na tabliczkach przy drodze, a limity wynikają z ekologii?

U nas jedziesz 90km/h nagle tabliczka z ograniczeniem do 70, przeciętny Kowalski ma to gdzieś, że za chwile jest skrzyżowanie za lekkim wzniesieniem i nie ma wyobraźni, że na tym skrzyżowaniu może powoli wytaczać się TIR lub ciągnik rolniczy z przyczepą. On może, więc jedzie nawet 120kmh bo bat w wysokości 300-400zł nie jest wystarczająco dużym batem.

Tomek napisał/a:
znam też miejsca, gdzie zwykła droga przez wieś i prędkość jak na autobanie
i tam pewnie występują kontrole.

Tomek, a teraz z ręką na sercu napisz szczerze: pojeździłeś trochę za granicą więc powiedz jak się czujesz wracając na polskie drogi?

Dopóki jeździłem tylko po Polsce myślałem, że u nas jest normalnie a to na zachodzie mają straszny reżim i za wysokie kary bo przecież nic się nie dzieje jak przekroczę sobie prędkość o 20-30km/h.
Teraz jak jeżdżę na zachodzi i wracam do Polski to szlag mnie trafia na miejscu.
Ludzie narzekają na bezpieczeństwo na drogach, a jak teraz wreszcie coś zrobiono by je poprawić to też źle?

Tomek - 30-05-2015, 10:18

sveno, nie mam teraz czasu zeby Ci szerzej odpisac. odpisze jutro, ale na szybko: bezpieczenstwo sie podnosi inwestujac w infrastrukture, a u nas tylko karami

jak myslisz ile zlotowek z mandatow z 2015 roku pojdzie na inwestycje drogowe?

mkm - 30-05-2015, 11:21

sveno napisał/a:

Ludzie narzekają na bezpieczeństwo na drogach, a jak teraz wreszcie coś zrobiono by je poprawić to też źle?

Mogę Ci podać kilkadziesiąt ewentualnych zmian poprawiających bezpieczeństwo na drogach na któe czekam kilkadziesiąt lat i nic.
Zamiast tego czytam, że kolejne miasta przymierzają się do obniżenia prędkości w terenie zabudowanym z 50km/h do 30km/h.
W ostatnim tygodniu obserwuję również typowe łapanki na drogach - nie w miejscach niebezpiecznych, ale "dochodowych" - no ale trudno se dziwić jak przyszły wytyczne "ile ma budżet zarobić".
Najsmutniejsze jest to, że Straż Miejska "trenowała" zarabianie kasy na "prędkości", a teraz te same metody zaczyna stosować Policja.
Dlaczego?
Bo ludzie zwolnili - i to widocznie.
Ale co z tego jak liczy się kasa, a nie bezpieczeństwo? :roll:

krzychu - 30-05-2015, 11:41

mkm napisał/a:
bezpieczenstwo sie podnosi inwestujac w infrastrukture, a u nas tylko karami

Ja jestem zwolennikiem kija i marchewki. Po pierwsze to podniesiono limity prędkości na drogach 2 jezdniowych o 10km/h. Po drugie w 2014 oddano ~330km autostrad i dróg ekspresowych. Rozumiem, że nadal uważasz, że to tylko kary? :shock: A niektórych polaków niestety można uczyć tylko batem najlepiej nie finansowym tylko bardziej wyrafinowanym. I tutaj zamiast iść na łatwiznę i przywalić milion złotych za 10km/h to dowalili zabraniem prawka i od razu larmo, że źle. Mnie to nic nie zmienia, tyle nie przekraczam prędkości. Ja się cieszę, może niektórych dotknie karząca ręka sprawiedliwości.

mkm napisał/a:

Źle? Jak chcesz przywalić to kamień się znajdzie.

Jak dla mnie pomysł jest skuteczny? To SUPER.

sveno - 30-05-2015, 13:20

Tomek napisał/a:
jak myślisz ile zlotowek z mandatow z 2015 roku pojdzie na inwestycje drogowe?
odpowiadam: nie wiem, ale nie o tym tu dyskutujemy.

Polskie drogi są niebezpieczne, to niezaprzeczalny fakt, po części winna jest infrastruktura, ale w mojej opinii także kierowcy. Na rozwój infrastruktury nie ma pieniędzy więc postanowiono zająć się drugim czynnikiem "rakotwórczym": kierowcą.

http://www.sadistic.pl/za...light=nietzsche

Pierwszy komentarz mówi wszystko.

mkm napisał/a:
to źle? Owszem pałować tych co wleką się 50 na 90 bo nie zauważyli, że teren zabudowany się skończył, ale nie tych co jeżdżą przepisowo.

mkm napisał/a:
Ale co z tego jak liczy się kasa, a nie bezpieczeństwo? :roll:
myślę, że gdyby tak było to podnosiliby wysokość mandatów w nieskończoność, a tu dyskusja jest o karze nowego typu: zabranie uprawnień, to co na zachodzie funkcjonuje od dawna u nas okazuje się być niczym legalizacja amfetaminy. Nie rozumiem o co ten bulwers?

Ja popieram ten rodzaj kary, mało tego, chciałbym jeszcze, żeby wprowadzili karę robót społecznych dla wybitnych akrobatów na drodze np. za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej i na przejściu dać takie 50h zamiatania ulic. Delikwent miałby kupe czasu na przemyślenie swojego zachowania.

mjsystem - 01-06-2015, 08:42

krzychu napisał/a:
. Po pierwsze to podniesiono limity prędkości na drogach 2 jezdniowych o 10km/h. Po drugie w 2014 oddano ~330km autostrad i dróg ekspresowych
I codziennie nimi pomykasz? Ja choć mieszkam blisko krzyżówki S1 z A4, mam za pasem A1, to naprawdę rzadko nimi pomykam. Inna rzecz, że tam wciąż są wypadki, kolizje, bo jakiś baran jedzie środkowym pasem 70km/h albo zasnął kierowca TIRa. Tam policja nie robi ślepych łapanek zza krzaka.

A tak, dla poprawienia humoru: