Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
mjsystem - 29-05-2015, 12:06
Tomek napisał/a: |
tak samo, jak możesz np. za rozbój dostać grzywnę + pincet godzin prac społecznych |
W sumie masz rację, ale powtarzam tylko za prawnikiem. Tyle, że IMO wyrok to innego, kiedy masz np nawiązkę lub odszkodowanie a co innego, że np nie możesz pracować przez 3 miesiące lub tracisz pracę z powodu zabrania uprawnień całkowicie.
Tomek napisał/a: |
mjsystem napisał/a:
Zabiorą Ci dokument.
tylko właśnie, na jakiej podstawie? |
Na podstawie prawa, które właśnie weszło. Wiem, że to idiotyzm, ale dlatego nie dawać pod żadnym pozorem dokumentu policjantom. Jak Ci zabiorą, to potem długa droga do odzyskania. Wyrok może być i za dwa lata, ale i tak nie koniecznie wygrany przez Ciebie. Taki argument im wystarczy aby Ci nie oddać przez 3 miesiące.
Więcej informacji przeczytaj na stronie anuluj-mandat. Ja z nimi jestem na bieżąco w kontakcie. Czytam właściwie każdy wpis.
Tomek - 29-05-2015, 12:16
mjsystem napisał/a: | Na podstawie prawa, które właśnie weszło. Wiem, że to idiotyzm, ale dlatego nie dawać pod żadnym pozorem dokumentu policjantom. Jak Ci zabiorą, to potem długa droga do odzyskania. Wyrok może być i za dwa lata, ale i tak nie koniecznie wygrany przez Ciebie. Taki argument im wystarczy aby Ci nie oddać przez 3 miesiące.
Więcej informacji przeczytaj na stronie anuluj-mandat. Ja z nimi jestem na bieżąco w kontakcie. Czytam właściwie każdy wpis. |
trzeba prawko ukryć w aucie i jakby co to nie wyciągać, proste
co do anuluj-mandat, to ja bym podchodził z wielką rezerwą
poczytałem tam trochę i sporo tam demagogii, pisanej pod klienta, żeby wyciągnąć od ciebie 30 zł za pismo
to co piszą to często masło maślane, a rzadko ma potwierdzenie na sali sądowej, czy chociażby w konsultacji z prawnikiem
także niech sobie piszą, ale ja bym ostrożnie do tego podchodził
mjsystem - 29-05-2015, 12:23
Tomek napisał/a: | trzeba prawko ukryć w aucie i jakby co to nie wyciągać, proste |
Przeczytałem własnie, że to co napisałem powyżej nie jest już aktualnym wpisem.
Jednak nie tracisz uprawnień do kierowania pojazdem.
http://anuluj-mandat.pl/b...y-na-3-miesiace
Kod: | Wbrew obiegowej opinii zatrzymanie prawka nie jest skuteczne w chwili zatrzymania i wciąż mamy uprawnienia, by dalej kierować pojazdem do chwili uprawomocnienia decyzji,
Decyzja o zatrzymaniu nie należy tylko do Policjanta i starosty, ale też musi wypowiedzieć się sąd,
Możemy nigdy nie utracić uprawnień kierowania pojazdem nawet jeśli decyzja o czasowym zatrzymaniu się uprawomocni, |
[ Dodano: 29-05-2015, 12:30 ]
Tomek napisał/a: | także niech sobie piszą, ale ja bym ostrożnie do tego podchodził | To ich chleb powszechni. Który prawnik Ci zagwarantuje, że wygra każdą sprawę? Ale warto walczyć, choćby z tym:
Policja ma przyłapać ponad 1,7 mln kierowców jadących za szybko, a pieszym wlepić więcej niż 420 tys. mandatów – takie założenia zapisano w rządowym planie poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego. To dokument Krajowej Rady BRD kierowanej przez minister Marię Wasiak
Cytat za BRD
Tomek - 29-05-2015, 12:40
mjsystem napisał/a: | Policja ma przyłapać ponad 1,7 mln kierowców jadących za szybko, a pieszym wlepić więcej niż 420 tys. mandatów – takie założenia zapisano w rządowym planie poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego. To dokument Krajowej Rady BRD kierowanej przez minister Marię Wasiak |
czytałem te rewelacji kilka minut temu i by się wszystko zgadzało z moimi obserwacjami w ostatnich dniach i miesiącach
2-3 lata i nawet ja stąd wyjadę, jak tak dalej pójdzie
mjsystem - 29-05-2015, 13:17
Tomek napisał/a: | 2-3 lata i nawet ja stąd wyjadę, jak tak dalej pójdzie | Ano pójdzie.
Ja zauważyłem nagminny wzrost patroli drogówki u nas w okolicy. Stają, gdzie się tylko da(ukryć).
Tomek - 29-05-2015, 13:20
generalnie byłem w życiu tu i tam
i w krajach, gdzie panują bardzo niskie limity prędkości, wysokie kary nie widziałem takiej łapanki
viader - 29-05-2015, 13:31
Bo i kierowcy tak nie łamią przepisów jak u nas. Pewnie kiedyś też była wolna amerykanka, potem kilka lat pod batem a potem odwilż. Jak się polacy nauczą jeździć to i pewnie łapanek będzie mniej. Taka prawda, że polaka nie nauczysz inaczej jak batem...
sveno - 29-05-2015, 19:02
viader napisał/a: | Taka prawda, że polaka nie nauczysz inaczej jak batem... | to niestety prawda.
Tomek napisał/a: | w krajach, gdzie panują bardzo niskie limity prędkości, wysokie kary nie widziałem takiej łapanki | bo nie ma takiej potrzeby, jest ograniczenie i kierowcy go przestrzegają. Nie ma: "ja mogę szybciej to pojadę"
A najlepsze jest to że jak Polacy przyjadą do takiego kraju to bardzo szybko się "aklimatyzują", widzą, że wszyscy przestrzegają przepisów to i oni nie będę wybijać się ponad średnią.
Tomek - 29-05-2015, 21:02
sveno napisał/a: | bo nie ma takiej potrzeby, jest ograniczenie i kierowcy go przestrzegają. Nie ma: "ja mogę szybciej to pojadę"
A najlepsze jest to że jak Polacy przyjadą do takiego kraju to bardzo szybko się "aklimatyzują", widzą, że wszyscy przestrzegają przepisów to i oni nie będę wybijać się ponad średnią. |
aaaa bzdura
w USA najwyższe ograniczenia jakie widziałem to 80 mph
w Illinois na autobanie jest 55 mph, bardzo daleko od miasta czasem 65 mph
a zdarza się jechać nawet 120 mph po autobanach
znam też miejsca, gdzie zwykła droga przez wieś i prędkość jak na autobanie
ostatnio jechałem do Michigan, gdzie na autobanie jest 70mph, a wszyscy jak jeden mąż pociskają sznurkiem 90mph, na równo z policją
i nikomu się krzywda nie działa
sveno napisał/a: | viader napisał/a: | Taka prawda, że polaka nie nauczysz inaczej jak batem... | to niestety prawda. |
co kto lubi
sveno - 30-05-2015, 07:07
Tomek napisał/a: | w USA najwyższe ograniczenia jakie widziałem to 80 mph
w Illinois na autobanie jest 55 mph, bardzo daleko od miasta czasem 65 mph
a zdarza się jechać nawet 120 mph po autobanach |
Tomek napisał/a: | ostatnio jechałem do Michigan, gdzie na autobanie jest 70mph, a wszyscy jak jeden mąż pociskają sznurkiem 90mph, na równo z policją
i nikomu się krzywda nie działa | zapominasz o jednym: infrastruktura. Nie porównuj hamerykańskiego hajłeja do polskiej drogi krajowej nrXX. Tam bezpiecze prędkości są dużo większe niż te na tabliczkach przy drodze, a limity wynikają z ekologii?
U nas jedziesz 90km/h nagle tabliczka z ograniczeniem do 70, przeciętny Kowalski ma to gdzieś, że za chwile jest skrzyżowanie za lekkim wzniesieniem i nie ma wyobraźni, że na tym skrzyżowaniu może powoli wytaczać się TIR lub ciągnik rolniczy z przyczepą. On może, więc jedzie nawet 120kmh bo bat w wysokości 300-400zł nie jest wystarczająco dużym batem.
Tomek napisał/a: | znam też miejsca, gdzie zwykła droga przez wieś i prędkość jak na autobanie | i tam pewnie występują kontrole.
Tomek, a teraz z ręką na sercu napisz szczerze: pojeździłeś trochę za granicą więc powiedz jak się czujesz wracając na polskie drogi?
Dopóki jeździłem tylko po Polsce myślałem, że u nas jest normalnie a to na zachodzie mają straszny reżim i za wysokie kary bo przecież nic się nie dzieje jak przekroczę sobie prędkość o 20-30km/h.
Teraz jak jeżdżę na zachodzi i wracam do Polski to szlag mnie trafia na miejscu.
Ludzie narzekają na bezpieczeństwo na drogach, a jak teraz wreszcie coś zrobiono by je poprawić to też źle?
Tomek - 30-05-2015, 10:18
sveno, nie mam teraz czasu zeby Ci szerzej odpisac. odpisze jutro, ale na szybko: bezpieczenstwo sie podnosi inwestujac w infrastrukture, a u nas tylko karami
jak myslisz ile zlotowek z mandatow z 2015 roku pojdzie na inwestycje drogowe?
mkm - 30-05-2015, 11:21
sveno napisał/a: |
Ludzie narzekają na bezpieczeństwo na drogach, a jak teraz wreszcie coś zrobiono by je poprawić to też źle? |
Mogę Ci podać kilkadziesiąt ewentualnych zmian poprawiających bezpieczeństwo na drogach na któe czekam kilkadziesiąt lat i nic.
Zamiast tego czytam, że kolejne miasta przymierzają się do obniżenia prędkości w terenie zabudowanym z 50km/h do 30km/h.
W ostatnim tygodniu obserwuję również typowe łapanki na drogach - nie w miejscach niebezpiecznych, ale "dochodowych" - no ale trudno se dziwić jak przyszły wytyczne "ile ma budżet zarobić".
Najsmutniejsze jest to, że Straż Miejska "trenowała" zarabianie kasy na "prędkości", a teraz te same metody zaczyna stosować Policja.
Dlaczego?
Bo ludzie zwolnili - i to widocznie.
Ale co z tego jak liczy się kasa, a nie bezpieczeństwo?
krzychu - 30-05-2015, 11:41
mkm napisał/a: | bezpieczenstwo sie podnosi inwestujac w infrastrukture, a u nas tylko karami |
Ja jestem zwolennikiem kija i marchewki. Po pierwsze to podniesiono limity prędkości na drogach 2 jezdniowych o 10km/h. Po drugie w 2014 oddano ~330km autostrad i dróg ekspresowych. Rozumiem, że nadal uważasz, że to tylko kary? A niektórych polaków niestety można uczyć tylko batem najlepiej nie finansowym tylko bardziej wyrafinowanym. I tutaj zamiast iść na łatwiznę i przywalić milion złotych za 10km/h to dowalili zabraniem prawka i od razu larmo, że źle. Mnie to nic nie zmienia, tyle nie przekraczam prędkości. Ja się cieszę, może niektórych dotknie karząca ręka sprawiedliwości.
mkm napisał/a: |
Bo ludzie zwolnili - i to widocznie. |
Źle? Jak chcesz przywalić to kamień się znajdzie.
Jak dla mnie pomysł jest skuteczny? To SUPER.
sveno - 30-05-2015, 13:20
Tomek napisał/a: | jak myślisz ile zlotowek z mandatow z 2015 roku pojdzie na inwestycje drogowe? | odpowiadam: nie wiem, ale nie o tym tu dyskutujemy.
Polskie drogi są niebezpieczne, to niezaprzeczalny fakt, po części winna jest infrastruktura, ale w mojej opinii także kierowcy. Na rozwój infrastruktury nie ma pieniędzy więc postanowiono zająć się drugim czynnikiem "rakotwórczym": kierowcą.
http://www.sadistic.pl/za...light=nietzsche
Pierwszy komentarz mówi wszystko.
mkm napisał/a: | Bo ludzie zwolnili - i to widocznie. | to źle? Owszem pałować tych co wleką się 50 na 90 bo nie zauważyli, że teren zabudowany się skończył, ale nie tych co jeżdżą przepisowo.
mkm napisał/a: | Ale co z tego jak liczy się kasa, a nie bezpieczeństwo? | myślę, że gdyby tak było to podnosiliby wysokość mandatów w nieskończoność, a tu dyskusja jest o karze nowego typu: zabranie uprawnień, to co na zachodzie funkcjonuje od dawna u nas okazuje się być niczym legalizacja amfetaminy. Nie rozumiem o co ten bulwers?
Ja popieram ten rodzaj kary, mało tego, chciałbym jeszcze, żeby wprowadzili karę robót społecznych dla wybitnych akrobatów na drodze np. za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej i na przejściu dać takie 50h zamiatania ulic. Delikwent miałby kupe czasu na przemyślenie swojego zachowania.
mjsystem - 01-06-2015, 08:42
krzychu napisał/a: | . Po pierwsze to podniesiono limity prędkości na drogach 2 jezdniowych o 10km/h. Po drugie w 2014 oddano ~330km autostrad i dróg ekspresowych | I codziennie nimi pomykasz? Ja choć mieszkam blisko krzyżówki S1 z A4, mam za pasem A1, to naprawdę rzadko nimi pomykam. Inna rzecz, że tam wciąż są wypadki, kolizje, bo jakiś baran jedzie środkowym pasem 70km/h albo zasnął kierowca TIRa. Tam policja nie robi ślepych łapanek zza krzaka.
A tak, dla poprawienia humoru:
|
|
|