[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli
Szwagroz - 08-06-2016, 21:28
Ok, już mniejwięcej wiem co i jak, jeszcze kwestia samego koloru A69 mój jest A69B, są jeszcze a i c, czy ktoś się oriętuje jak tu z odcieniami? Gość u którego chce kupić, chce 200 z wliczoną w to przesyłką, stan "idealny", jak wiadomo idealny to co najwyżej był w 2001 roku a nie w aucie z rozbiórki. Czy cena ok czy się jeszcze potargować?
Krzyzak - 08-06-2016, 21:29
Bardzo duża różnica. A71 jest dużo ciemniejszy.
Hugo - 08-06-2016, 22:02
Szwagroz, litery A, B i C za kodem lakieru oznaczają wersję wyposażenia, nie mają nic do koloru czy odcienia. Błotniki przednie w sedanie i kombi są identyczne. 200 zł za błotnik w IDEALNYM stanie byłaby świetną ceną, ale nie łudź się, że trafisz na taki błotnik z 15-letniego auta... Zawsze będzie miał mniej lub więcej korozji od spodu.
Szwagroz - 08-06-2016, 22:44
Dzięki Hugo, tak jak napisałem, idealny to on był 15 lat temu, jestem tego świadomy.
m.romasz - 09-06-2016, 20:55
Hugo napisał/a: | Szwagroz, litery A, B i C za kodem lakieru oznaczają wersję wyposażenia, nie mają nic do koloru czy odcienia. Błotniki przednie w sedanie i kombi są identyczne. 200 zł za błotnik w IDEALNYM stanie byłaby świetną ceną, ale nie łudź się, że trafisz na taki błotnik z 15-letniego auta... Zawsze będzie miał mniej lub więcej korozji od spodu. |
Czy ja wiem, na allegro jest troche aukcji gdzie sa błotniki za 130 zł w stanie tzw. idealnym. Sam kupiłem i igła bez skazy a to nie był jakiś ekstra sklep. Tak więc nie można tracić nadziei
Marcino - 01-07-2016, 15:59
Może i było i wydaje mi się ze wiem....ale zapytam jeszcze raz...
Czy jak wstawiacie reparturki to docina się je dokładnie do wyciętego wczesenij skorodowanego miejsca? Czy przyspawać całą jaka jest bo było by mi sporo szybciej, a raczej kolejnej już w tym samochodzie nie będe wstawiał.
Rozumiem ze spawamy doczołowo, zagęsczając punkty. Mam zamiar załatwić sobie magnes neodymowy i nim utrzymać blachę w lini. W przyszłym tyg zaczynam operacje, w weeknd chce kupić blachę 0.8 lub 1.0mm na wstawki.
Krzyzak - 01-07-2016, 21:43
wg zasad wycinasz tyle, żeby zostało jak najwięcej zdrowej, oryginalnej blachy i do tego docinasz reparaturkę
nerus - 03-07-2016, 00:38
Marcino, według tego co mnie przekazał kiedyś znajomy blacharz nie spawamy czołowo,ponoć za duże naprężenia sa
tak jak on mi przekazał to jeden z elementów lekko się na samym końcu zagina, np mloteczkiem na jakieś 2mm
mkm - 03-07-2016, 10:57
nerus, zmień blacharza lub doradź mu kursy doszkalające jak nie umie spawać bez naprężeń.
Podstawowy błąd spawacza, a nie blacharza.
Każda wymówka jest dobra, żeby szybko skończyć nawalić szpachli i puścić klienta.
nerus - 03-07-2016, 12:16
mkm, raczej nie korzystam z usług blacharskich
staram się sam robić przy moich wózkach.przynajmniej wiem jak jest zrobione i mogę mieć żal tylko do siebie
Marcino - 04-07-2016, 09:40
Krzyzak napisał/a: | wg zasad wycinasz tyle, żeby zostało jak najwięcej zdrowej, oryginalnej blachy i do tego docinasz reparaturkę |
Tak zrobię, najpierw odrysuję max tego co daje reparaturka, a pożniej wytnę korozję i do tego wpasuję reparaturke. Będę spawał doczołowo, wiec ze jest trudniej i sporo czasu zabiera. Jedynie co mnei zastanawia ze niektóre fora piszą o szczelnie na przetop, ale co tu przetapiać skoro blaszka jest około 1mm...
bialyjayz - 26-07-2016, 22:00
pytanko odnośnie przednich kielichów, jak po krótce wygląda naprawa tego dziadostwa?
Pytam bo jak zapytałem blacharza czy zajmują się kielichami on na to, że robią wszystko co związane z blacharka i o co mi dokładnie z nimi chodzi a ja ciemna masa ............
" yyyyyyyyyyy no wie pan, bo tam rdza wychodzi i żeby to zlikwidować''-----
Może jakaś mała podpowiedź, czy coś wycinać wspawywać i malować czy jak to wygląda?
robertdg - 27-07-2016, 06:12
bialyjayz, może byś tak napisał we własciwym watku http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28886
Marcino - 09-08-2016, 07:38
Czy wewnętrzne nadkola można by połatać wstawkami blachy np z poszycia drzwi? Czy lepiej jednak zwykłą czarną?
robertdg - 09-08-2016, 20:02
Prosciej zwykła czarną, bo ta z poszycia drzwi to raz ze cieniuska i kiepska do spawania, po drugie trzeba ja wstepnie oczyscic, to już wogóle nie bedzie co do spawania
|
|
|