[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
Owczar - 23-07-2011, 00:47
kaczart napisał/a: | światła będą na tym samym pinie co wentylator, |
No to git, bo już wiązkę naszykowałem pod te opcję Dzisiaj podczas przygotowań przyjrzałem się temu wszystkiemu i instrukcji. Muszę przyznać, że profi robota. W porównaniu do sprzętu od nestora to niebo i ziemia. Tylko tak dalej.
Myślę, że w wersji angielskiej bez problemu znajdziesz zbyt za granicą. Trzeba będzie tylko rozleklamować gdzie trzeba
m6riano - 23-07-2011, 05:24
kaczart napisał/a: | a jak będziesz kiedyś u mnie aktualizował soft to Ci wrzuce do paczki |
A może byś sie wybrał na Zlota..?;-)
areksz121 - 23-07-2011, 07:19
Owczar napisał/a: |
Myślę, że w wersji angielskiej bez problemu znajdziesz zbyt za granicą. Trzeba będzie tylko rozleklamować gdzie trzeba |
Jeśli chodzi o NL to możliwe, że coś by wypaliło Montuję centralki do zamków w samochodach poza pracą, to i komputerek czasem by się wcisnął. Najpierw zamontować u siebie, żeby działało i pokazać co to za wynalazek
m6riano - 23-07-2011, 08:15
Teraz pytanko..bo nie sprawdzałem jak świeci wyświetlacz..montować go pinami do dołu zegarka?
mar111cin - 23-07-2011, 08:50
tak o montujesz :
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=480
swinks_UK - 23-07-2011, 10:20
Owczar napisał/a: |
Myślę, że w wersji angielskiej bez problemu znajdziesz zbyt za granicą. Trzeba będzie tylko rozleklamować gdzie trzeba |
Wersja angielska bez kombinacji świateł, z wejściami analogowymi na "vacuum/boost", "oil/water temp" i "wideband lambda" i masz zbyt gwarantowany na CVR4 Nawet bez tego ostatniego
Inaczej mówiac te opcje podstawowe co są, plus taki multi wyświetlacz zegarów typowych dla sportowych aut. Powinno się sprzedawać jak ciepłe bułeczki.
tws - 23-07-2011, 10:56
a tak z ciekawości jak w autach na wyspach producenci wyświetlają opcje spalania, w jakich jednostkach? l/100mil czy jakoś w galonach, bądź funtach ?
areksz121, jak byś był zainteresowany montażami w nl to mógłbym jeszcze dodać język holenderski - tłumaczenia są w osobnym pliku i łatwo się dodaje kolejne języki.
Zhan - 23-07-2011, 11:47
kaczart napisał/a: | a z ekranikiem pomyśle - ma ktoś pomysł na czytelny układ ? (obok siebie nie wejdzie godzina + średnie spalanie z symbolem średniego spalania) |
Dla mnie w tej kwestii byłby idealny dodatkowy ekran definiowany przez użytkownika. Czyli standardowy podział na pole główne i dwa dodatkowe na dole ale tak żeby w każdym miejscu można było wstawić dowolny parametr UKP z innych ekranów.
Fajnie też byłoby gdyby w nowej wersji jasność podświetlenia jako opcja, regulowana była automatycznie w zależności od oświetlenia otoczenia. Wtedy odpuściłbym sobie budowę mojego układu spełniającego to zadanie . No i jeszcze wyprowadzenie sygnału PWM na jakimś kabelku do innych ledów podświetlających w aucie i będzie pełnia szczęścia.
m6riano - 23-07-2011, 12:26
Zhan napisał/a: | No i jeszcze wyprowadzenie sygnału PWM na jakimś kabelku do innych ledów podświetlających w aucie i będzie pełnia szczęścia. |
Nie wiem co to ten sygnał PWM ale jeśli spełniałby funkcje ściemniania/rozjaśniania cąłego wnętrza samochodu to byłoby super...;-)
Zhan - 23-07-2011, 13:33
m6riano napisał/a: | Nie wiem co to ten sygnał PWM ale jeśli spełniałby funkcje ściemniania/rozjaśniania cąłego wnętrza samochodu to byłoby super...;-) |
Jeśli będzie to sygnał o napięciu 12V to pewnie da się go wykorzystać do sterowania nawet jasnością zwykłych żaróweczek podświetlających instrumenty we wnętrzu auta.
tws - 23-07-2011, 13:39
Nie no Zhan wyprowadzenie PWM'a odpada. Nigdy nie wiadomo co kto zechce podłączyć a układ ma swoją wydajność prądową.
Ty jako majsterkowicz będziesz mógł sobie z jednego pinu wyświetlacza wziąć ten sygnał gdzieś dalej ale też nie podłączać więcej niż 100mA (0.5W przy 5V)
m6riano - 23-07-2011, 13:43
kaczart napisał/a: | nie podłączać więcej niż 100mA (0.5W przy 5V) | '
To mało...z 10A by sie przydało...i to tylko na ledy...;-)
tws - 23-07-2011, 13:46
wtedy UKP byłby wielkości radia :]
Zhan - 23-07-2011, 13:51
kaczart napisał/a: | Nie no Zhan wyprowadzenie PWM'a odpada. Nigdy nie wiadomo co kto zechce podłączyć a układ ma swoją wydajność prądową.
Ty jako majsterkowicz będziesz mógł sobie z jednego pinu wyświetlacza wziąć ten sygnał gdzieś dalej ale też nie podłączać więcej niż 100mA (0.5W przy 5V) |
Zawsze można dołożyć jakiś tranzystor
Ale to prawda, że można będzie sygnał wziąć z podświetlenia wyświetlacza, z tym że tak jak pisałem wcześniej, fajnie by było zrobić to na jakimś fotoelemencie i wprowadzić powiedzmy trzy poziomy jasności definiowane przez użytkownika. Myślisz, że to realne? Pytam bo właśnie tworzę coś takiego a jeśli zaimplementujesz to w UKP to zajmę się czymś innym .
tws - 23-07-2011, 13:57
przetwornica w ukp jest policzona na max500mA i to jest główne ograniczenie. UKP z najbardziej prądożernym LCD, z maksymalnym podświetleniem i włączonymi peryferiami bierze teraz ze 130mA, to jeszcze te 100mA można by z pełnym bezpieczeństwem podciągnąć bez dodatkowego chłodzenia układu zasilania.
A autoregulacji podświetlenia nie będę robił, tym bardziej że to różnie potrafi działać. Ręczna, ale programowa będzie musiała wystarczyć
|
|
|