[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA
Hugo - 24-03-2017, 14:23
tresorex, seryjnie każdy kombi miał bobniżony tylko przód. Nie było Eibachów na tył do Nivo.
artufcb - 26-03-2017, 13:32
Czy oryginalne sprężyny obniżające eibacha montowane fabrycznie w wersjach sport edition różnią się czymś od nowych sprężyn eibacha -30 które można kupić? Chodzi mi o charakterystykę ich pracy, twardość, wysokość itp.
glowkamario89 - 27-03-2017, 05:23
Witam, Mam pytanie w temacie tylnych amorków w kombi. Nivo już wysiada, i chciałbym zmienić na zwykłe. Myślę o kayabach:
http://motoneo.pl/czesci/...,kayaba_85#cont
http://motoneo.pl/czesci/...,kayaba_85#cont
Pytanie czy tańsze też się będą dobrze spisywać, zaznaczę że w kole mam butlę 62 litry wiadomo czego
W grę wchodzi też zakup sprężyn ale tu już nie powinno być problemu, też kayaba.
Pytanie tylko czy górne mocowania amorka z Nivo podejdą do nowych amortyzatorów ze standardowego zawieszenia??? No i czy ewentualnie ktoś ma używane mocowania bo nowe są w cenie amortyzatora a to już robi się okrągła suma.
Hugo - 27-03-2017, 07:49
glowkamario89, amortyzator z drugiego linku jest z serii Ultra SR i takiego polecam. To oryginalny japoński produkt. Ten pierwszy (Excel-G) jest produkowany w Czechach i często pada (wycieki).
Górne mocowania są identyczne (metalowe miseczki przykręcane do nadwozia), inne są osłony amortyzatorów i te miseczki, na które montuje się w/w osłony.
lutekwwl - 29-03-2017, 16:15
Panowie jakiś krociutki tourtial jak wyjąć kolumnę i wymienić sprężyny?:) Będzie to mój pierwszy raz więc wolę zapytać i nie mieć niespodzianek:p
Marcino - 29-03-2017, 18:39
Z przodu to proste odkręcisz gore i od zwrotnicy i wyciągasz. Potem ściągacz fo sprężyn i gotowe. Ważne by amorek w odpowiedniej pozycji zamontować. Jak kiedyś u ojca rano przed weselem kuzynki robiłem bez kanału.
Z tylu podobnie ale można zdjąć sprrzyny na aucie manewrując zawieszeniem góra dół podnośnikiem i lewarkiem
lutekwwl - 29-03-2017, 19:10
Jak to amorek zamontować w odpowiedniej pozycji??
Hugo - 29-03-2017, 19:33
Marcino napisał/a: | Z przodu to proste odkręcisz gore i od zwrotnicy i wyciągasz | Zaraz, zaraz, nie tak szybko Odkręcasz pod maską 2 z 3 nakrętek żeby amortyzator sobie "wisiał" na aucie. Podnosisz auto, zdejmujesz koło, odkręcasz łącznik stabilizatora od widelca amortyzatora, odkręcasz i wyjmujesz śrubę mocującą widelec do amortyzatora, odkręcasz i wyjmujesz śrubę tulei widelca w wahaczu prostym i wyjmujesz widelec z auta (nie wyjmiesz amortyzatora z widelcem, bo przeszkadza półoś, która przechodzi przez widelec). Odkręcasz trzecią nakrętkę pod maską i wyjmujesz kompletny amortyzator ze sprężyną. Zakładasz ściągacze na sprężyny naprzeciw siebie i skręcasz tylko na tyle żeby nie spadły. Odkręcasz nakrętkę tłoczyska amortyzatora na górze (musisz skontrować tłoczysko, ja jego spłaszczoną końcówkę wkręcam w imadło i odkręcam nakrętkę płaską 17). Nakrętkę odkręcasz prawie do końca i następnie skręcasz ściągacze na tyle żeby górne mocowanie i nakrętka tłoczyska były luźne. Odkręcasz nakrętkę do końca i wszystko zdejmujesz z amortyzatora. Montaż w odwrotnej kolejności, ale Cytat: | Jak to amorek zamontować w odpowiedniej pozycji?? | to znaczy, że musisz ustawić jedną z 3 śrub górnego mocowania amortyzatora (obojętnie którą) w linii z wypustką na dole amortyzatora (tam gdzie wchodzi widelec).
lutekwwl - 29-03-2017, 21:44
O bardzo dziękuje wam za pomoc. Jak tylko dojdą sprężynki to wezme się za robotę, najwyżej będę pisał w trakcie jak coś pójdzie nie tak
Marcino - 29-03-2017, 22:29
Hugo napisał/a: | Zaraz, zaraz, nie tak szybko |
Nie no wiadomo, z komórki przy kawie pisałem. Ale ja tam przegladam manual a pózniej kręce śrubki i jest ok:)
lutekwwl - 08-04-2017, 16:34
Panowie a montaż sprężyny jak się ma? Po prostu jej końcówkę wkladam w tego bolca na dole czy zostawiam dwa centy żeby nie strzelał?
Marcino - 09-04-2017, 20:43
lutekwwl napisał/a: | Panowie a montaż sprężyny jak się ma? Po prostu jej końcówkę wkladam w tego bolca na dole czy zostawiam dwa centy żeby nie strzelał? |
Ja nie zostawiam żadnego odtsępu. Nic nie strzela.
Podobno można koszulkę termokurczliwą na ostatni zwój załozyć ja nie stosowałem.
Krzyzak - 09-04-2017, 21:48
Marcino napisał/a: | koszulkę termokurczliwą | rozpadnie się po wyjechaniu z garażu
wąż ogrodowy zbrojony już prędzej, ale u mnie też nie ma takich wynalazków i nic nie strzela a rekiny mam 2
kiedyś montowałem taki w Colcie bo faktycznie czasem coś brzdęknęło, ale tam był wahacz wleczony (belka) a nie wielowahaczowe zawieszenie
Hugo - 09-04-2017, 22:20
Krzyzak napisał/a: | kiedyś montowałem taki w Colcie bo faktycznie czasem coś brzdęknęło, ale tam był wahacz wleczony (belka) a nie wielowahaczowe zawieszenie | Zawieszenie nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, znaczenie ma konstrukcja sprężyny, w Coltach zwoje były równej średnicy, a w Galancie zwoje na dole maja mniejszą średnicę i sprężyna nie ma możliwości "przemieszczania" się po miseczce amortyzatora, co powoduje stuki/brzdęknięcia.
Maciejos - 11-04-2017, 13:11
Panowie,
Pacjent: Galant 2.5 Sport Editon 1998 rok (z czerwca - przedlift)
Problem: przód auta stoi zbyt wysoko, natomiast tył auta zbyt nisko
Geneza:
Osiem miesięcy temu wymieniałem tylne amortyzatory na Kyb Excel-g (razem z mocowaniami)
Trzy miesiąc później wymieniłem również przednie amory na Kyb Ultra SR (razem z mocowaniami)
Jeżdżę już trochę na tym setupie i wszystko byłoby OK, gdyby nie fakt, że przód auta uniósł się, a tył opadł.
Nie wiem dlaczego dopiero teraz o tym piszę. Może czekałem na jakieś inne (np. "mechaniczne") niepokojące oznaki, ale one jednak nie nastąpiły.
Zmierzyłem odstęp pomiędzy środkiem koła a nadkolem (po obu stronach jest tak samo) i okazało się, że :
- z przodu jest 37.5 cm (+/- 0.5 cm) - mieści się trzy i pól palca
- z tyłu jest 33.5 cm (+/- 0.5 cm) - mieści się jeden palec
Felgi to oryginalne 17. od Sport Edition
Opona: 205/50
Spójrzcie na poniższe zdjęcia.
Na pierwszym zdjęciu widać, jakie były prześwity, gdy kupowałem auto (a więc przed wymianą amorów).
Pozostałe dwa zdjęcia zrobiłem przed chwilą (z tyłu nikt nie siedział, w bagażniku tylko koło zapasowe i trochę narzędzi, bak jest po świeżym zatankowaniu na maksa)
Pytania:
1) Czy mechanik mógł coś schrzanić podczas wymiany amorów ? (może sprężyny z przodu poszły na tył)
2) Wymiana sprężyn coś pomoże ?
3) ...jeżeli pomoże, to jakie sprężyny powinienem kupić - biorąc pod uwagę, że mam Sport Edition (a więc wersję oryginalnie obniżoną).
4) A może to wina tego, że mam rożne modele amortyzatorów na obu osiach ? (Excel-g tył vs. Ultra SR przód)
Czytałem cały wątek (nawet wszedłem w osobny watek Eremity, który wstawił zdjęcia po wymianie sprężyn na Eibachy), ale mam wrażenie, że mój problem może być jeszcze inny, niż te z tego wątku (obym się mylił). Niedługo mam przegląd i trochę się denerwuję...
|
|
|