[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
Anonymous - 12-02-2011, 10:33
Możecie mi polecić jakieś dobre 10w30 lub 10w40 pełne syntetyki?
robertdg - 12-02-2011, 10:41
kuzi, kilka stron wczesniej było napisane
KamilR10 - 15-02-2011, 20:40
http://motoallegro.pl/val...1429638881.html
Dobry wybór do mojego Galanta?
Arturro-86 - 15-02-2011, 20:45
KamilR10 napisał/a: | http://motoallegro.pl/valvoline-synpower-5w40-5l-prezent-i-kurier-15zl-i1429638881.html
Dobry wybór do mojego Galanta? |
Jak najbardziej A na jakim oleju teraz jeździsz Bo jeśli jakiś półsyntetyk to można by było przed wymianą na syntetyk zrobić też płukankę...
Valvoline cieszy się uznaniem na tym forum, ja sam leję i polecam
KamilR10 - 15-02-2011, 21:47
Arturro-86 napisał/a: | KamilR10 napisał/a: | http://motoallegro.pl/valvoline-synpower-5w40-5l-prezent-i-kurier-15zl-i1429638881.html
Jak najbardziej A na jakim oleju teraz jeździsz Bo jeśli jakiś półsyntetyk to można by było przed wymianą na syntetyk zrobić też płukankę...
Valvoline cieszy się uznaniem na tym forum, ja sam leję i polecam |
No właśnie i tu jest problem, bo nie wiem jaki auto ma zalany teraz olej. Dodam tylko że ma 52 tys przejechane więc myślę że jeździ na pełnym syntetyku. A jakby to był półsyntetyk i teraz wlałbym tego syntetyka bez płukanki to może mu to zaszkodzić ?
Arturro-86 - 15-02-2011, 22:25
KamilR10 napisał/a: | Arturro-86 napisał/a: | KamilR10 napisał/a: | http://motoallegro.pl/valvoline-synpower-5w40-5l-prezent-i-kurier-15zl-i1429638881.html
Valvoline cieszy się uznaniem na tym forum, ja sam leję i polecam |
No właśnie i tu jest problem, bo nie wiem jaki auto ma zalany teraz olej. Dodam tylko że ma 52 tys przejechane więc myślę że jeździ na pełnym syntetyku. A jakby to był półsyntetyk i teraz wlałbym tego syntetyka bez płukanki to może mu to zaszkodzić ? |
Myślę, że przy takim przebiegu Twój silnik nie będzie specjalnie brudny, ale... druga sprawa jest taka, że płukanka nie zaszkodzi A wtedy przynajmniej wiesz, że masz czysto w silniku i hulasz na dobrym oleju. Śmiało zmieniaj na syntetyk.
Płukankę zaleca się podobno przed każdą wymianą oleju, więc i teraz mógłbyś ją zrobić, tymbardziej, że nie wiadomo, co tam w środku pływa
KamilR10 - 15-02-2011, 22:48
Arturro-86 napisał/a: |
Myślę, że przy takim przebiegu Twój silnik nie będzie specjalnie brudny, ale... druga sprawa jest taka, że płukanka nie zaszkodzi A wtedy przynajmniej wiesz, że masz czysto w silniku i hulasz na dobrym oleju. Śmiało zmieniaj na syntetyk.
Płukankę zaleca się podobno przed każdą wymianą oleju, więc i teraz mógłbyś ją zrobić, tymbardziej, że nie wiadomo, co tam w środku pływa |
A płukanka na czym dokładnie polega? Trzeba jechać do jakiegoś specjalnego warsztatu?
Arturro-86 - 15-02-2011, 23:02
Płukanka
Wlewa się to do rozgrzanego silnika. Po zalaniu płukanki odpalasz silnik na ok 10 minut na biegu jałowym. W tym czasie płukanka tworzy ze starym olejem mieszaninę, która czyści silnik od wewnątrz.
Później spuszczasz olej (całą mieszaninę) dokładnie... bo to straszna breja moze być, wiec lepiej niech dokładnie zleci
Zakrecasz miske olejową, przykrecasz filtr i zalewasz nowy olej, zgodnie z procedurą wymiany oleju
malina_drizzt - 15-02-2011, 23:31
Przy okazji jeśli będzie ci się nudziło możesz podnieść na dwóch lewarkach przód auta, wtedy zlejesz więcej starego oleju, a gdybyś pod koniec umierał z nudów możesz jeszcze odessać strzykawką z wężykiem resztkę oleju z dna miski (wiem, nie jestem normalny).
Po takim zabiegu wlewasz 4l i jeszcze zostaje sporo miejsca na dolewkę
Arturro-86 - 16-02-2011, 08:12
malina_drizzt napisał/a: | Przy okazji jeśli będzie ci się nudziło możesz podnieść na dwóch lewarkach przód auta, wtedy zlejesz więcej starego oleju, a gdybyś pod koniec umierał z nudów możesz jeszcze odessać strzykawką z wężykiem resztkę oleju z dna miski (wiem, nie jestem normalny).
Po takim zabiegu wlewasz 4l i jeszcze zostaje sporo miejsca na dolewkę |
Z tą strzykawką i lewarkami to wcale nie uważałbym Cię za nienormalnego - jednak to co przynajmniej ja spuściłem z silnika było czarne jak smoła
Więc jeśli jest sposób, żeby się tego pozbyć w jak największej ilości, to warto go wykorzystać
marcinzam - 16-02-2011, 09:00
ja robiłem płukankę po 8 tyś i olej był jasny, nie wiem od czego to zależy
Hugo - 16-02-2011, 09:06
marcinzam napisał/a: | ja robiłem płukankę po 8 tyś i olej był jasny, nie wiem od czego to zależy | Od jakości samego oleju.
kzyhu - 03-03-2011, 01:33
Witam serdecznie!
Wczoraj kupiłem Galanta 2.4 GDI '99 141 tys. przebiegu. Przed zakupem kilka nocy spędziłem tutaj na forum. Wiedziałem, że może mnie zastać np. cykanie I cykanie jest, ale gdy silnik dobrze się rozgrzeje to cichnie więc myślę, że nie ma się czym przejmować. Piszę tutaj bo mam pytanie odnośnie oleju (za dużo się naczytałem i nie wiem co robić).
Aktualnie wlany jest półsyntetyk 10w40 Castrol albo Mobil, nie jestem pewny. Na bagnecie jest delikatnie poniżej minimum.
Mój plan wygląda następująco:
1. Płukanka
2. Nowy olej Mobil 1 5w50 Rally Formula
3. Ceramizer
Nie jestem pewny konsekwencji bo nie znam się na mechanice, a plan obmyśliłem na podstawie wiedzy z forum. Czy plan przejścia na pełny syntetyk i dodanie ceramizera jest dobry?
Z góry dziękuję za pomoc.
malina_drizzt - 03-03-2011, 01:49
Zrób płukankę i zalej 5w30 albo 5w40 dobrej firmy.
Do cywilnej jazdy 5w50 nadaje się średnio, a castrol 10w40 powiem wprost to nie jest dobry olej do miśka.
O ceramizerach i wszelkich dodatkach do oleju zapomnij, poza płukanką oczywiście (polecam liqui moly pro line sprawdzona i tania)
Krzyzak - 03-03-2011, 06:37
kzyhu chcesz dobry olej do GDI, to kup olej do GDI
Mobil o którym piszesz nie nadaje się do GDI - musi być specjalny olej o zerowym parowaniu i lakowaceniu... choć w swoich wszystkich autach mam zalany dokładnie ten Mobil i normalnie bardzo go polecam, to do GDI się nie nadaje
10W40 to słaby pomysł
posłuchaj mojej rady - kup (np. u Japaneze - Marek Malik, znajdziesz na forum) olej Comma 5W30 (to jest półsyntetyk) - specjalnie do silników GDI
aktualnie mam u siebie takiego Galant 2.4GDI (kolegi) i już po raz kolejny wlewam mu ten olej
|
|
|