To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc

Maretzky85 - 20-12-2010, 22:44

Brakuje Ci tylko burba i takiego fajnego dużego IC :P
Wszyc - 22-12-2010, 22:37

Diesel zabrany i siedzi w piwnicy :P Piwnica zarypana olejem :D Miałem tu jednemu koledze na forum powiedzieć gdzie są oznaczenia silnika po tym jak go wyjmę ale ciężka sprawa silnik jest pokryty taką warstwą oleju że ciężko turbine dojrzeć :P

A tak a pro co do konstrukcji 4D68T to masakra jak napitolone jest osprzętu z jednej strony silnika :shock: w sumie to wiedziałem o tym wcześniej ale jak to się zobaczy na własne oczy to zawsze robi wrażenie widać że małe japońskie rączki to robiły :P po jednej stronie jest kolektor wydechowy i dolotowy i się ze sobą stykają i mają pewnie pod czas pracy podobną temperaturę gadałem z mitsu_pl w tej kwestii czy to sensowne rozwiązanie bo zwątpiłem tu w inwencje japończyków ale może ma racje kolektor dolotowy malutki prosty powietrze nawet się w nim nie powinno zdążyć ogrzać :P Jutro wrzucę jakieś fotki 4D68T i może jak będę miał czas stworzę z czasem temat pt. "Sekcja zwłok 4D68T" może się komuś fotki z wnętrza i każdej części przydadzą :P a może kiedyś jak odkuję się ze swoim misiem od dna kupie E3 w dieslu w sedanie za grosze z np. wypaloną uszczelką pod głowicą lub z silnikiem po zerwaniu rozrządu i wsadzę mojego z reaktywowanego 4D68T :P 90KM i 190Nm w E3 to już powinno być całkiem fajnie na codzień :P ale to takie gdybanie zobaczymy :P W każdym bądź razie nie oddam na części ani na złom po tym jak dzielnie mnie woził taki los mu nie pisany :P

Wszyc - 22-12-2010, 22:55

Dzisiaj nocny romans z wiązką silnika jest w kiepskim stanie trzeba ją polutować tu i ówdzie i zobaczyć co tam gazownicy namiąchali przy wtryskach :P
Andrew - 23-12-2010, 07:44

Wszyc napisał/a:
może kiedyś jak odkuję się ze swoim misiem od dna kupie E3 w dieslu w sedanie za grosze
Hehe ja właśnie szukam takiego tylko na chodzie i jak narazie lipa :roll: A E34 z 2.0 td fajnie by to chodziło :D
Wszyc - 23-12-2010, 19:31

Pora na nowy etap w życiu miśka ehh... aż się łezka w oku kręci :cry: :cry: :cry: :cry: :P

Będzie mi go brakowało :cry: ale mam nadzieje że jeszcze kiedyś zaklekocze :P

Wszyc - 28-12-2010, 01:17

Niestety garażu w najbliższym czasie nie będzie warunki atmosferyczne i stan parkingów obecnie nikogo nie rozpieszcza i właściciel jest zmuszony do korzystania z garażu więc z garażem muszę zaczekać lakierowania elementów w komorze silnika nie będzie ale elektryki i pompy paliwa nie odpuszczę i zrobię pod blokiem trudno :P po nowym roku zamawiam docisk, świece, kable, tłumik drgań paska rozrządu, pasek rozrządu i pasek balansowy, pompę wody i płyny ustrojowe wszystkie rolki na rozrządzie wydają się spoko więc nie widzę potrzeby ich wymiany :P
Jutro pomyśle nad głównym kablem masowym poprzednio jak pamiętacie był on u mnie przykręcony pod nakrętkę mocowania amortyzatora no nadkola mam zamiar jakoś ładniej to podłączyć ale na razie nie mam pomysłów gdzie :P Potem popróbuję wywalić resztki instalacji świec żarowych z diesla :P

Arturro-86 - 28-12-2010, 10:27

Wszyc napisał/a:
ale elektryki i pompy paliwa nie odpuszczę i zrobię pod blokiem trudno :P

Poniekąd rozumiem, bo sam nie dysponuję garażem, gdzie mógłbym spokojnie coś przy aucie robił - mam jakiś "blaszak", ale jest on dosłownie "na styk", żeby tam wjechać autem... :|
Ale wierzę w Ciebie, dasz radę - chociaż może być problem, bo te setki kabelków będzie trzeba zapewne do "newralgicznych" miejsc przekładać - a zmarznięte ręce = trochę mniej precyzji :biggrin:

jacek11 - 28-12-2010, 10:40

Wszyc napisał/a:
wszystkie rolki na rozrządzie wydają się spoko więc nie widzę potrzeby ich wymiany :P

he he he,a on się o listek chłopaka czepiał,a takie druty odwala :D :wink:

Andrew - 28-12-2010, 10:41

Wszyc napisał/a:
pompę wody i płyny ustrojowe wszystkie rolki na rozrządzie wydają się spoko więc nie widzę potrzeby ich wymiany
Na Twoim miejscu bym zmienił dla świętego spokoju :)
Wszyc - 28-12-2010, 13:03

jacek11 napisał/a:
he he he,a on się o listek chłopaka czepiał,a takie druty odwala :D :wink:

ej bo nowe są praktycznie :P łożyska maszynowe są w świetnym stanie wymiana bez celu to bezsens :P Ja wymieniam to co potrzebne a nie by tu szpanować że mam wszystkie nowe rolki i nie wiadomo po co :D Silnik ogólnie ma nowy rozrząd widać dość nie dawno się musiał zerwać ( bo jak co jest po zerwaniu paska :P ) ale mimo to pasek i tłumik drgań sobie wymienię :P Rolki są ok :P

Arturro-86 nie będę nic podłączał bo silnik musi znów zrobić wyjazd w górę bo muszę zamontować docisk sprzęgła ja tylko spróbuje przeciągnąć wiązkę przez gródź i jakoś ją podwiesić w miarę ładnie ale bez podłączania :P

mitsu_pl - 28-12-2010, 13:09

Jak będziesz zmieniał kable masowe to daj 2, jeden do silnika, drugi do budy.
Wszyc - 28-12-2010, 13:15

Mam zamiar zrobić tak jak było tam na dalszym planie masz tylko że ładniej umiejscowione

Widzisz kabel jest od aku do masy na nadkolu i jednocześnie pod tą samą śrubę od skrzyni biegów do nadkola masa :P tak był fabrycznie w dieslu rozwiązane tylko na mniejszych kablach i przykręcone pod śrubkę 6stkę no i się z czasem upitoliła więc wziąłem pod porządną śrubę to dałem :P a teraz mam zamiar to jakoś ładnie ogarnąć :P

Elektryk a burdel pod maską z kablami :D

Wszyc - 28-12-2010, 14:22

I nastąpiła konsternacja znalazłem drugi komputer w galancie wtf zaraz lukam w schematy :D

EDIT

Już znalazłem co to :D już myślałem że jednak ten diesel ma kompa sterującego silnikiem ale okazało się że to ABS-ECU :P komp od ABSu w E5 znajduję się w tym samym miejscu co komp od silnika w E3 stąd moja konsternacja :D

Wszyc - 29-12-2010, 15:17

Przeróbka wskaźników ukończona :P

:P

rosomak1983 - 29-12-2010, 16:35

Wszyc napisał/a:
rzeróbka wskaźników ukończona :P

dorbe... jedna wskazówka bedzie sie poruszac w jedna a druga w druga strone :D