Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc
Maretzky85 - 20-12-2010, 22:44
Brakuje Ci tylko burba i takiego fajnego dużego IC
Wszyc - 22-12-2010, 22:37
Diesel zabrany i siedzi w piwnicy Piwnica zarypana olejem Miałem tu jednemu koledze na forum powiedzieć gdzie są oznaczenia silnika po tym jak go wyjmę ale ciężka sprawa silnik jest pokryty taką warstwą oleju że ciężko turbine dojrzeć
A tak a pro co do konstrukcji 4D68T to masakra jak napitolone jest osprzętu z jednej strony silnika w sumie to wiedziałem o tym wcześniej ale jak to się zobaczy na własne oczy to zawsze robi wrażenie widać że małe japońskie rączki to robiły po jednej stronie jest kolektor wydechowy i dolotowy i się ze sobą stykają i mają pewnie pod czas pracy podobną temperaturę gadałem z mitsu_pl w tej kwestii czy to sensowne rozwiązanie bo zwątpiłem tu w inwencje japończyków ale może ma racje kolektor dolotowy malutki prosty powietrze nawet się w nim nie powinno zdążyć ogrzać Jutro wrzucę jakieś fotki 4D68T i może jak będę miał czas stworzę z czasem temat pt. "Sekcja zwłok 4D68T" może się komuś fotki z wnętrza i każdej części przydadzą a może kiedyś jak odkuję się ze swoim misiem od dna kupie E3 w dieslu w sedanie za grosze z np. wypaloną uszczelką pod głowicą lub z silnikiem po zerwaniu rozrządu i wsadzę mojego z reaktywowanego 4D68T 90KM i 190Nm w E3 to już powinno być całkiem fajnie na codzień ale to takie gdybanie zobaczymy W każdym bądź razie nie oddam na części ani na złom po tym jak dzielnie mnie woził taki los mu nie pisany
Wszyc - 22-12-2010, 22:55
Dzisiaj nocny romans z wiązką silnika jest w kiepskim stanie trzeba ją polutować tu i ówdzie i zobaczyć co tam gazownicy namiąchali przy wtryskach
Andrew - 23-12-2010, 07:44
| Wszyc napisał/a: | | może kiedyś jak odkuję się ze swoim misiem od dna kupie E3 w dieslu w sedanie za grosze | Hehe ja właśnie szukam takiego tylko na chodzie i jak narazie lipa A E34 z 2.0 td fajnie by to chodziło
Wszyc - 23-12-2010, 19:31
Pora na nowy etap w życiu miśka ehh... aż się łezka w oku kręci
Będzie mi go brakowało ale mam nadzieje że jeszcze kiedyś zaklekocze
Wszyc - 28-12-2010, 01:17
Niestety garażu w najbliższym czasie nie będzie warunki atmosferyczne i stan parkingów obecnie nikogo nie rozpieszcza i właściciel jest zmuszony do korzystania z garażu więc z garażem muszę zaczekać lakierowania elementów w komorze silnika nie będzie ale elektryki i pompy paliwa nie odpuszczę i zrobię pod blokiem trudno po nowym roku zamawiam docisk, świece, kable, tłumik drgań paska rozrządu, pasek rozrządu i pasek balansowy, pompę wody i płyny ustrojowe wszystkie rolki na rozrządzie wydają się spoko więc nie widzę potrzeby ich wymiany
Jutro pomyśle nad głównym kablem masowym poprzednio jak pamiętacie był on u mnie przykręcony pod nakrętkę mocowania amortyzatora no nadkola mam zamiar jakoś ładniej to podłączyć ale na razie nie mam pomysłów gdzie Potem popróbuję wywalić resztki instalacji świec żarowych z diesla
Arturro-86 - 28-12-2010, 10:27
| Wszyc napisał/a: | ale elektryki i pompy paliwa nie odpuszczę i zrobię pod blokiem trudno |
Poniekąd rozumiem, bo sam nie dysponuję garażem, gdzie mógłbym spokojnie coś przy aucie robił - mam jakiś "blaszak", ale jest on dosłownie "na styk", żeby tam wjechać autem...
Ale wierzę w Ciebie, dasz radę - chociaż może być problem, bo te setki kabelków będzie trzeba zapewne do "newralgicznych" miejsc przekładać - a zmarznięte ręce = trochę mniej precyzji
jacek11 - 28-12-2010, 10:40
| Wszyc napisał/a: | wszystkie rolki na rozrządzie wydają się spoko więc nie widzę potrzeby ich wymiany |
he he he,a on się o listek chłopaka czepiał,a takie druty odwala
Andrew - 28-12-2010, 10:41
| Wszyc napisał/a: | | pompę wody i płyny ustrojowe wszystkie rolki na rozrządzie wydają się spoko więc nie widzę potrzeby ich wymiany | Na Twoim miejscu bym zmienił dla świętego spokoju
Wszyc - 28-12-2010, 13:03
| jacek11 napisał/a: | he he he,a on się o listek chłopaka czepiał,a takie druty odwala |
ej bo nowe są praktycznie łożyska maszynowe są w świetnym stanie wymiana bez celu to bezsens Ja wymieniam to co potrzebne a nie by tu szpanować że mam wszystkie nowe rolki i nie wiadomo po co Silnik ogólnie ma nowy rozrząd widać dość nie dawno się musiał zerwać ( bo jak co jest po zerwaniu paska ) ale mimo to pasek i tłumik drgań sobie wymienię Rolki są ok
Arturro-86 nie będę nic podłączał bo silnik musi znów zrobić wyjazd w górę bo muszę zamontować docisk sprzęgła ja tylko spróbuje przeciągnąć wiązkę przez gródź i jakoś ją podwiesić w miarę ładnie ale bez podłączania
mitsu_pl - 28-12-2010, 13:09
Jak będziesz zmieniał kable masowe to daj 2, jeden do silnika, drugi do budy.
Wszyc - 28-12-2010, 13:15
Mam zamiar zrobić tak jak było tam na dalszym planie masz tylko że ładniej umiejscowione
Widzisz kabel jest od aku do masy na nadkolu i jednocześnie pod tą samą śrubę od skrzyni biegów do nadkola masa tak był fabrycznie w dieslu rozwiązane tylko na mniejszych kablach i przykręcone pod śrubkę 6stkę no i się z czasem upitoliła więc wziąłem pod porządną śrubę to dałem a teraz mam zamiar to jakoś ładnie ogarnąć
Elektryk a burdel pod maską z kablami
Wszyc - 28-12-2010, 14:22
I nastąpiła konsternacja znalazłem drugi komputer w galancie wtf zaraz lukam w schematy
EDIT
Już znalazłem co to już myślałem że jednak ten diesel ma kompa sterującego silnikiem ale okazało się że to ABS-ECU komp od ABSu w E5 znajduję się w tym samym miejscu co komp od silnika w E3 stąd moja konsternacja
Wszyc - 29-12-2010, 15:17
Przeróbka wskaźników ukończona
rosomak1983 - 29-12-2010, 16:35
| Wszyc napisał/a: | rzeróbka wskaźników ukończona |
dorbe... jedna wskazówka bedzie sie poruszac w jedna a druga w druga strone
|
|
|