To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

szpala85 - 11-01-2013, 23:58

Hugo, wiesz że spadłeś mi z nieba teraz :mrgreen:

btw. właśnie skończyłem rozkręcać gala ... skrzynia po długiej walce jest na zewnętrznej .... pierwsze co rzuciło mi się w oczy po wyjęciu skrzyni to wałek w stanie idealnym i konwerter z którego środka wyleciały połamane fragmenty zębów ..... czyli wszystko jasne padł konwerter :wink: ....
zdjęcia :

napiszcie mi proszę jak odkręcić konwerter od silnika ?
mała ciekawostka .... ten konwerter był już regenerowany albo wymieniany .... bo odkręcając łapę od strony grodzi znalazłem klucz 14 oczkowy "niemiecki" hehe :lol:

Hugo zobacz na zdjęciach czy masz o samo :wink: czy po tych numerach ....

wyderka - 12-01-2013, 09:44

szpala85 napisał/a:
napiszcie mi proszę jak odkręcić konwerter od silnika ?

od strony rozrusznika, musisz kręcić konwerterem az zobaczysz śrubkę, przykręcony jest 3 śrubkami o tak

Hugo - 12-01-2013, 10:24

OK, właśnie wyjeżdżam na wieś to sprawdzę nr i napiszę wieczorem.
szpala85 - 12-01-2013, 17:46

dzisiaj juz nie dałem rady wykręcić konwertera ... jutro wykręce i dokładnie zobaczę jak on wygląda , jakiś wymiar ściągnę itp. :wink:
Hugo - 12-01-2013, 23:19

szpala85 napisał/a:
jakiś wymiar ściągnę
To jestem pierwszy:
Wysokość całości mierzona na środku ok. 9 cm,
Średnica i wysokość wałka, w którym jest wieloklin ok. 4 cm.

Średnica z wieńcem zębatym ok. 27,5 cm,

Niestety numer na konwerterze (960733) jest inny, ale to nie znaczy, że nie pasuje. Pomierz swój:

robertdg - 13-01-2013, 08:26

Dla E54A i E55A numer konwertera wedle katalogu to MD751365, możliwe, więc że to będzie to samo, bpo skrzynie mają nieco inne symbole E54A F4A23-2-xxx, E55A F4A22-2-xxx

Jak będziesz zdejmował konwerter to nie polej się olejem

szpala85 - 13-01-2013, 15:34

Hugo - 13-01-2013, 20:48

Wszystko wskazuje na to, że mamy identyczne konwertery. Swój wziąłem na wszelki wypadek do bagażnika, więc jeszcze jutro zdejmę te wymiary co Ty i wszystko będzie jasne. Powiedz mi tylko czy średnicę konwertera mierzyłeś puszczając miarę poprzez ten bolec z tyłu?
szpala85 - 13-01-2013, 22:29

Hugo, no tak mniej więcej przez ten bolec hehe :mrgreen: ale też mi sie wydaję że będzie pasować :wink: .... pisz mi na priv ile pieniędzoroooo chcesz za ten konwerter :mrgreen:

robertdg, wykrakałeś hehe :lol: nie zauważyłem że w środku jeszcze jest olej i się oblałem jak mierzyłem szerokość hehe :mrgreen:

robertdg - 13-01-2013, 22:37

Oś jest uszczelniana bo w środku jest olej, jak rozszczepiłeś skrzynie to ten olej musiał dziurą wylecieć :-)
szpala85 - 13-01-2013, 22:40

robertdg, wyleciał ..... :mrgreen: ale została druga połowa poniżej konwertera hehe :mrgreen: na mojej bluzie hehe :mrgreen:
angelos - 17-01-2013, 17:09

pamiętaj przy zakładaniu i sciaganiu konwerter powinien byc w skrzyni
szpala85 - 17-01-2013, 18:14

tak właśnie sobie dzisiaj myślałem o tym konwerterze :wink: więc spoko :mrgreen:

dzisiaj btw. przyszły mi wszystkie elementy : konwerter od Hugo , nowy olej do skrzyni i nowy filtr ..... na dniach będę to składał myślę że operacja skończy się pozytywnie Gal ożyje i znowu będzie zwijał asfalt hehe :lol:

Wszyc - 17-01-2013, 22:58

No i git fajnie że dalej galancik będzie jeździł mało pisze ale śledzę poczynania :) a i możesz mieć niespodziankę małą latem :D bardzo możliwe że pewnego lipcowego dnia sie obudzisz spojrzysz przez okno i zobaczysz na swym podwórku Wszyca :P
szpala85 - 19-01-2013, 14:06

Małe podsumowanie.....

koszty :
- konwerter od kolegi Hugo - 250zł
- olej do skrzyni CASTROL ATF DEX II MULTIVEHICLE - 161zł
- filtr do skrzyni KM-175-5 - 25zł
- płyn do chłodnicy - 29zł

RAZEM : 465 zł

robocizny nie liczę bo sam to robiłem ... ale jak bym miał znowu coś takiego robić to poważnie bym się zastanowił nad sprzedażą auta w takim stanie .... masakra jak się nie ma kanału albo podnośnika ....

ale operacja wykonana pozytywnie Gal śmiga :wink: jeszcze raz dzięki kolego Hugo, bez ciebie Gal by stał jeszcze miesiąc zanim uzbierał bym kasę na regenerację starego konwertera :wink:

na koniec kilka fotek :