To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

KamilR10 - 21-02-2011, 14:55

Mam taki zestaw amortyzatorów u siebie w aucie, jeśli dobrze odczytałem to model Koni Sport 8400 , 1233 nie wiem czy można regulować ich twardość? oraz wysokość? dodaje zdjęcia:

Spotkał się ktoś z podobnym zestawem?

Owczar - 21-02-2011, 15:11

Z tego co wyczytałem to wysokość w zakresie 20mm.

KamilR10 napisał/a:
Koni Sport 8400 , 1233

Konkretnie to koni sport 8040 :)

[ Dodano: 21-02-2011, 15:16 ]
Siłę tłumienia zresztą też. ;)

KamilR10 - 21-02-2011, 17:07

Owczar napisał/a:
Z tego co wyczytałem to wysokość w zakresie 20mm.

Czyli można auto trochę podnieść lub obniżyć, w zależności od danego ustawienia?

Owczar napisał/a:
KamilR10 napisał/a:
Koni Sport 8400 , 1233

Konkretnie to koni sport 8040 :)

Tak dokładnie :wink:

Owczar napisał/a:
[ Dodano: 21-02-2011, 15:16 ]
Siłę tłumienia zresztą też. ;)

Gdzie można znaleźć te ustawienia? z tego co czytałem powinno być jakieś pokrętło, ale nie wiem w którym miejscu tego szukać, można zrobić to samemu czy trzeba udać się do specjalisty? :wink:

robertdg - 21-02-2011, 18:17

KamilR10 napisał/a:
jeśli dobrze odczytałem to model Koni Sport 8400
Też będe uszczypliwy:
Koni Sport 8040-1233 - zastosowanie oś przednia

A to co pisze na ich temat producent:
KONI SPORT - lepsze osiągi

Żółte amortyzatory KONI Sport zaprojektowano dla kierowców szukających wrażeń sportowej jazdy. Charakterystyka tych amortyzatorów nakierowana jest na zapewnienie wyjątkowego trzymania drogi przy akceptowalnym poziomie komfortu. Zapewniają czułość układu kierowniczego, ograniczają przechyły i znoszenie nadwozia. Zewnętrzna regulacja siły tłumienia pokrętłem pozwala na łatwe i szybkie dostrajanie zawieszenia. Amortyzatory „Sport Short” mają taką samą charakterystykę jak seria Sport ale są zaprojektowane do samochodów wyposażonych w sprężyny obniżające o długości swobodnej krótszej niż oryginalne.

KamilR10 - 21-02-2011, 18:30

Faktem jest to że auto bardzo dobrze się prowadzi, ale jazda po dość mocno dziurawym odcinku drogi nie należy do przyjemności, szkoda mi zawieszenia, obawiam się że szybciej będą padać wahacze. Dlatego chciałbym spróbować zmiany tłumienia drgań :wink:
memory - 22-02-2011, 09:10

Podobno są niezniszczalne (800 tys) te amortyzatory. Mi padły z tyłu. Z przodu jeszcze dzielnie się trzymają.
bravo78.78 - 22-02-2011, 19:48
Temat postu: Sprezyny
witam ,tak przy okazji sie podczepie z pytaniem :shock: ,ostatnio u siebie podczas zmiany kl.hamulcowych spojzalem na Mc phersona i....co widze?zwoje sprezyny zachodza na siebie-diagnoza;peknieta sprezyna(u gory,przy kielichu)czy to standart?(przod)oczywiscie biegiem na schrott,a tam wszystkie miski z tej samej strony to samo(lewa) :( ,wiec nasuwa mi sie pytanie czy to taka specyfika misia?czy przypadek>?5 sztuk na schrocie to samo!!
robertdg - 22-02-2011, 20:27

bravo78.78, zrób zdjęcie i pokaż, ponadto wątek jest o amorach :P
bravo78.78 - 22-02-2011, 20:40

Wiem ,ze o amorach ,bo...o sprezynach nie ma... :? :?wiec nie chcialem zakladac nowego-bo to sie ma jedno z drugim ,jutro porobie fotki i wrzuce.
wojtas JDM - 22-02-2011, 21:44

No i po dwóch tygodniach dumania nadszedł u mnie ten dzień... wypłata wpłyneła na konto więc kupiłem amorki na tył.
Mimo iż wcześniej planowałem Monroe olejowe 115zł sztuka to zakupiłem KYB EXCEL-G made in japan za 162zł/szt. Trochę się bałem olejowych z kolei mam nadzieje, że na gazowych nie będzie za twardo...

Wrażenia napisze po montażu

jacekxx - 22-02-2011, 22:11

bravo78.78 napisał/a:
Wiem ,ze o amorach ,bo...o sprezynach nie ma... :? :?wiec nie chcialem zakladac nowego-bo to sie ma jedno z drugim ,jutro porobie fotki i wrzuce.

Temat o sprężynach jest tutaj http://forum.mitsumaniaki...ht=spr%EA%BFyny

Krzyzak - 23-02-2011, 07:08

wojtas JDM napisał/a:
KYB EXCEL-G made in japan za 162zł/szt

podaj źródło to też kupuję
wszędzie są z czech...

wojtas JDM - 23-02-2011, 07:36

Krzyzak, aukcja skończyła się wczoraj o godz. 21 i już nie ma ich w sprzedaży. amorki pewnie przyjdą do mnie w piatek więc potwierdzę na forum czy napewno wysłaono mi made in japan
Przesyłam niżej moją korespondencje i namiary na sprzedawce.

Sent: Thursday, February 17, 2011 10:08 PM
To: speedoil@wp.pl
Subject: Pytanie o przedmiot: AMORTYZATORY TYŁ MITSUBUSHI GALANT 96-04 KAYABA (Numery ofert 1452744707)
Treść wiadomości:
Witam. Chcę zakupić te amortyzatory jednak najpierw proszę o trzy informacje:
1.co pisze na amortyzatorze i na opakowaniu a dokładniej jaki jest kraj produkcji tego amorka?
2. czy na pewno będzie pasował do Galanta sedan 2.4GDI - EA3A bo nie ma go wypisanego w aukcji?
3.czy kupując dwie sztuki mogę dostać towar w jednej paczce i czy cena przesyłki się nie zmieni od tej podanej w aukcji?

WITAM
KRAJ PRODUKCJI JAPONIA
AMORTYZATORY PASUJA DO PANA MODELU, OPIS JUŻ UZUPEŁNIONY
KUPUJĄC 2 SZTUKI PŁACI PAN RAZ ZA WYSYŁKĘ

FHU SpeedOil
Radomia 1b
66-008 Radomia
tel.512 130 699
gg 166081

p.s. tego samego maila wysłałem też do innego sprzedawcy ale u niego niby losowo są wysyłana to jego odpowiedź:

Witam już odpowiadam :)
1. AMORTYZATORY KAYABA BIERZEMY OD 19 LAT PRAWIE Z TEGO SAMEGO ŹRÓDŁA i dostawy które przychodzą w paletach mają na pudełkach MADE IN JAPAN MADE IN CZECH ALBO MADE IN SPAIN i obojetnie które z tych 3 fabryk są na pudełkach to wszystko jest 100% oryginał kayaba ( wystarczy zerknąć na nasze komentarze NIGDY POWTARZAM NIGDY NIKT nie zarzucił NAM ŻE NASZA KAYABA TO PODRÓBA i nigdy nie było reklamacji w przypadku galant-a na kayabę
2. Tak będzie pasował mizerne zastosowanie w aukcji spowodowało że ma pan wątpliwości ale odpowiednik 2.4 to 341213 czyli ten z aukcji tak pokazuję katalog
3. PRZESYŁKA JAK NAJBARDZIEJ BĘDZIE NALICZONA TYLKO RAZ :)

mam nadzieję że już pan jest zadowolony z odpowiedzi bo aż mnie palce rozbolały od pisania ;)

Pozdrawiam serdecznie miłego wieczoru Dominik Skoneczny enterCARS

j-rules - 23-02-2011, 07:44

No bo zawsze jest to sprawa losowa. Skad maja wiedziec co im dostawca przywiezie ;)
A KYB made in Japan to juz sa prawie jak yeti

Tomek - 23-02-2011, 10:17

produkcja tego konkretnego modelu amorka została przeniesiona do Czech jakis czas temu
jak zostala przeniesiona do czech, to w japonii ich juz nie produkowali
jesli jeszcze niedawno mozna bylo dostac "made in japan" to byly to stany magazynowe sprzed przeniesienia produkcji
pisalem kiedys w tej sprawie do kyb i dostalem odpowiedz jak powyzej