To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

michaello - 15-05-2012, 10:15

Trik, wlasnie o to mi tylko chodzi, zeby sprawdzili auto i powiedzieli tu jest ok, a tu trzeba bedzie cos z tym zrobic i dopiero wtedy podejme decyzje o czasokresie i miejscu ew. naprawy. Nie znam sie kompletnie na mechanice samochodowej i przyznam sie, ze nie chce jej zglebiac poniewaz mam inne zawodowe koniki, ktore mnie pochlaniaja bardziej :D . Za powyzsze czynnosci przy przegladzie okresowym biora chyba duzo wieksza kase.
Trik - 15-05-2012, 16:28

michaello napisał/a:
Za powyzsze czynnosci przy przegladzie okresowym biora chyba duzo wieksza kase

To zalezy od punktu leżenia. :mrgreen:
IMO. Prawdopodobnie serwis, ma oszacowany czas na przeprowadzenie czynności serwisowych, dajmy na to 3h i to daje odpowiednią kwotę za dany przegląd, z daną sekwencją czynności wg listy. I za przeproszeniem guzik Ciebie/mnie interesuje co tam zrobą lub nie, robią. Dodatkowe czynności, które mogą wpaść podczas przeglądu, są dla ASO in plus i kwotę ta zwiększają.
Może być jeszcze inna opcja. ale nad nią nigdy sie nie zastanawiałem. Nawet gdybym oddał auto do niezależnego mechanika, wisi mi to że robi coś za daną cenę plus części, bo to ON na tym ma zarobić nie ja. :biggrin: Każden jeden ceni się po swojemu.

michaello - 19-05-2012, 19:41

No i po przegladzie za 69 zeta. Zalecenia:
- gumy stabilizatora prawa/lewa luz
- zalecana wymiana tarcz tyl po skonczeniu klockow (klocki 5mm)
+ ...brak mozliwosci odkrecenia srub oswietlenia tablicy rejestracyjnej tak aby nie uszkodzic kloszy, koniecznosc zdjecia zderzaka :shock: . (z tego co mowil mechanik to sie niestety zdarza)
Reszta OK., caly czas mialem auto w polu widzenia podczas wykonywania przegladu.

Edit: przebieg 54000

Trik - 19-05-2012, 23:41

michaello napisał/a:
+ ...brak mozliwosci odkrecenia srub oswietlenia tablicy rejestracyjnej tak aby nie uszkodzic kloszy, koniecznosc zdjecia zderzaka

Też miałem ten problem przy wymianie żarówki. Ale się udało. Trzeba uważać, z racji tego, że śrubki wkręcono w nagwintowane cienkie blaszki, które pod naciskiem bardzo łatwo sie odkształcają. Dopiero przy wkręcaniu starej śrubki zauważyłem że nie idzie dziadyga i trzeba było paliuchi od drugiej mańki wkladać. A śruby szybko rdzewieją. Teraz szykuję sie do wymiany na takie do żaglówek, powinny być nerdzewne - bodaj złotówa za sztukę. :roll:

Pawcho - 20-05-2012, 14:33

michaello napisał/a:
No i po przegladzie za 69 zeta. Zalecenia:
- gumy stabilizatora prawa/lewa luz
- zalecana wymiana tarcz tyl po skonczeniu klockow (klocki 5mm)
+ ...brak mozliwosci odkrecenia srub oswietlenia tablicy rejestracyjnej tak aby nie uszkodzic kloszy, koniecznosc zdjecia zderzaka :shock: . (z tego co mowil mechanik to sie niestety zdarza)
Reszta OK., caly czas mialem auto w polu widzenia podczas wykonywania przegladu.

Edit: przebieg 54000

Gdzie Ty robiłeś przegląd za taką kasę :shock:
Ja mam za 2 tygodnie termin trzeciego przeglądu. Dzwoniłem do ASo Lis -Kalisz ponad 1000zł., łodź 880 złotych. Szlak mnie trafia bo nawet ze swoim olejem wychodzi drogo i chyba poszukam jakieś alternatywy. Te "cholery" już nie widzą ile brać.

michaello - 20-05-2012, 15:31

Pawcho, przegląd robilem w AutoGT, link jest strone wczesniej. Jak napisał Trik ogranicza się do sprawdzenia elementów z listy, (ktora jest dosyć obszerna) a za wszelkie inne czynnosci serwisowe trzeba płacic. Ja mam auto po gwarancji i zależalo mi na zwykłej wiedzy co w aucie piszczy i nawet dostalem to na papierze.

Dodatkowe koszty na ktore bylem juz wczesniej przygotowany:
Robocizna
- wymiana tarcz i klocków (przod) - 218 zł
- wymiana oleju - 104 zł

Materiały
Klocki, tarcze, olej - O zł (własne)
- uszczelka - 4.85 zł
- filtr oleju - 52zł
Niestety zapomniałem wspomnieć o przeglądzie nadwozia podczas diagnostyki auta i będe musiał za jakiś czas ponownie udać sią do serwisu (50-70zł).

SLK - 20-05-2012, 22:22

No właśnie jaki jest sens trzeciego przeglądu, jeśli sprawdzają tylko wg listy. Gwarancja po 3 przeglądzie się kończy. A jeśli ktoś się łudzi, że sprawdzą wszystko to się mocno myli. U mnie zaraz po przeglądzie padły wtryskiwacze paliwa. Gdy spytałem dlaczego nie sprawdzili tego na przeglądzie, odpowiedzieli, że sprawdzają tylko co jest w liście czynności. Zresztą przeglądy robią praktykanci (tak mówili w serwisie). W 2 przeglądzie nawet nie zauważyli że brakuje łącznika stabilizatora - a było to na tyle widoczne, że każdy ślepy by to zauważył, gdyby tylko zerknął na zawieszenie.
michaello - 20-05-2012, 22:48

SLK napisał/a:
No właśnie jaki jest sens trzeciego przeglądu, jeśli sprawdzają tylko wg listy. Gwarancja po 3 przeglądzie się kończy. A jeśli ktoś się łudzi, że sprawdzą wszystko to się mocno myli. U mnie zaraz po przeglądzie padły wtryskiwacze paliwa.

Taki sam jak 1 i 2 tylko, ze przy 3 masz juz wybor i mozesz pojechac do zaufanego mechanika Heńka, on na pewno zajrzy Ci do wtryskiwaczy przed awaria. Na to nie ma rady nawet najlepszy mechanik nie jest w stanie uchronic auta przed usterka i zapewne tez ma jakies tam procedury sprawdzajace z tym, ze w glowie a nie na papierze. Dwa miesiace temu zmienialem opony w zaufanym zakladzie z ktorego korzystam od lat i cieszacym sie swietna opinia, niestety po dwoch tygodniach odkrecilo mi sie kolo podczas jazdy... trzymało sie ledwie na 2 srubach.

Trik - 20-05-2012, 23:40

SLK napisał/a:
Gwarancja po 3 przeglądzie się kończy
No mi akurat gwarancja skończyła się 3 miesiące przed szóstym przeglądem (co 15Kkm wg książki mojego samochodu) :D . Także, nie uogólniaj. Chyba, że piszesz o typowcu, tzn przejechane niecałe 15Kkm w roku.

[ Dodano: 20-05-2012, 23:45 ]
michaello napisał/a:
do zaufanego mechanika Heńka, on na pewno zajrzy Ci do wtryskiwaczy przed awaria
Tak się zastanawiam. Czy, zakładasz, że są jakieś obiawy, które mogą wywołać u mechanika Heńka ciekawość zerknięca do wtryskiwaczy? Czy akurat tem mechanik jest na tyle skrupulatny, że zagląda wszędzie bez wyjątku przy przeglądzie?
michaello - 21-05-2012, 00:02

Trik to pytanie to chyba do SLK bo moje stwierdzenie bylo raczej z zabarwieniem sarkastycznym. :lol:
Trik - 21-05-2012, 21:25

Nie, no spoko 8) . Też starałem się pozostać w tym tonie. :lol:
SLK - 22-05-2012, 09:45

michaello napisał/a:
Taki sam jak 1 i 2 tylko, ze przy 3 masz juz wybor i mozesz pojechac do zaufanego mechanika Heńka, on na pewno zajrzy Ci do wtryskiwaczy przed awaria. Na to nie ma rady nawet najlepszy mechanik nie jest w stanie uchronic auta przed usterka i zapewne tez ma jakies tam procedury sprawdzajace z tym, ze w glowie a nie na papierze.

Na forum bardzo często pojawia się kwestia wiarygodności przeglądów okresowych i niestety uzasadniona. Bo w bardzo wielu przypadkach przegląd nie ma nic wspólnego z przeglądem, a kosztuje dość sporo. Kupując nowy samochód, każdy nastawia się, że nie będzie musiał się martwić o sprawy techniczne - i niestety jest w błędzie. Bo jak sam nie sprawdzi wielu rzeczy, to serwis tym bardziej. Kwestia III przeglądu jest zapewne łudzeniem się, że może serwis jeszcze coś wykryje i naprawi - a tak naprawdę w wielu przypadkach serwis nawet nie raczy pisnąć słowa o usterce, żeby tylko czasem nie ponieść kosztów i się nie napracować (typowo polskie podejście). Pomijam sprawę przeglądu gdy się jeszcze zgłasza jakieś wady.
Podsumowując, gdyby zaufany mechanik Heniek dostał tyle kasy co autoryzowany serwis, to z pewnością sprawdziłby tyle ile tylko byłby w stanie, bez łaski. Ale niestety często jesteśmy zdani na autoryzowane pseudoserwisy, które pod pozorem przeglądu wymienią tylko parę rzeczy.

Luk - 22-05-2012, 10:10

Jeżeli ktoś jeździ mniej niż 20 tys/rok, to 3 przegląd pokrywa mu się z pierwszym, obowiązkowym badaniem technicznym. Mi w serwisie zalecili zrobienie badania 2 tyg przed wizytą u nich, żeby w razie jak by coś wyszło, załapać się jeszcze na gwarancję. Zasugerowali to sami z siebie, więc jakieś "ludzkie" podejście jeszcze mają :)
grzes - 26-07-2012, 21:43
Temat postu: Auto-Krak
2 dni temu byłem w nowym serwisie Mitsu w Krakowie - Auto-Krak na Jasnogórskiej, 60 tys, 3 lata-polecam.
Koszt 515PLN (rabat 13% na części, 15% na robociznę) wkład filtru powietrza,filtr p/pyłkowy - zamienniki, filtr oleju mitsu, olej własny (Shell Helix 5w-30). Bardzo miła obsługa, na koniec samochód wypucowany nawet pod maską:)

desperado - 27-07-2012, 09:34

ktoś może polecić jakiś serwis na 3 przegląd w okolicach Łodzi? W samym mieście są 2 salony, ale jestem ciekaw czy można gdzieś indziej jeszcze to zrobić.