[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia
pasterz234 - 07-04-2013, 00:09
Witam!
Wahacze już u mnie wymienione. Gwint śrub jest faktycznie drobnozwojowy, ale całkiem standardowy i metryczny 1.25. U mnie dwie dłuższe śruby odkręciły się bez problemu, krótszą jedną dałem radę, a drugą pomogła kątówka. Dałem jako zamiennik M12 x 100 o klasie wytrzymałości 10.9 (oczywiście 1.25 )i pasowały bardzo dobrze.
Ja założyłem proste i banany SH od M.Malika + wymiana gumek i sworznie 555 i jestem dobrej myśli, wszystko wygląda ładnie i solidnie, natomiast test drogowy będzie jutro.
robertdg - 07-04-2013, 08:56
Jak skręciłeś w pozycji drogowej to jakiś czas pośmigasz
pasterz234 - 07-04-2013, 17:40
Wszystko złożone zgodnie z zasadami sztuki, skręcone w pozycji drogowej, znaczniki na górnych sworzniach na swoim miejscu, momenty wywarte kluczem dynamometrycznym.
Test drogowy wypadł pomyślnie, w zawieszeniu nawet nic nie pyknie na dziurach, auto prowadzi się pewnie i stabilnie. Ta cisza jest warta pieniędzy wydanych na wahacze.
Mam tylko takie wrażenie że wszystko jest takie nieco sztywniejsze, odczuwam różnicę na kole kierownicy przy prowadzeniu. Znaczy się kierownica wraca na swoje miejsce i kręci się lekko, ale nieco inaczej niż na starych wahaczach. Miał ktoś podobne odczucia?
fj_mike - 07-04-2013, 17:46
pasterz234 napisał/a: | Mam tylko takie wrażenie że wszystko jest takie nieco sztywniejsze, odczuwam różnicę na kole kierownicy przy prowadzeniu. Znaczy się kierownica wraca na swoje miejsce i kręci się lekko, ale nieco inaczej niż na starych wahaczach. Miał ktoś podobne odczucia? |
Wszystko w jak najlepszym porządku.
polaff - 10-04-2013, 08:49
Krótkie pytanie, bo sam już nie wiem co wybrać.
Mam do wymiany (prawdopodobnie) przednie proste wahacze strasznie skrzypią - po przejechaniu przez kałużę cichną....
Mam dylemat, czy zainwestować około 400pln / stronę i łudzić się i oczekiwać, że przejeżdżę konkretny przebieg na wahaczach typu:
HERTH+BUSS JAKOPARTS
czy:
MOOG
czy posłuchać głosu forum i zakupić chińskie SH?
Boję się, że przy moim stylu jazdy i przebiegach po miesiącu problem powróci...
Marcino - 10-04-2013, 09:01
Jeżdziłem na Jakoparts..... nie wytrzymały specjalnie dłużej niż inne
polaff - 10-04-2013, 09:02
Marcino, czyli ile? opłaca się inwestować tysiąc zł?
m6riano - 10-04-2013, 21:17
polaff, a po ile masz MOOGi?
marcinzam - 10-04-2013, 21:23
polaff napisał/a: | Krótkie pytanie, bo sam już nie wiem co wybrać.
Mam do wymiany (prawdopodobnie) przednie proste wahacze strasznie skrzypią - po przejechaniu przez kałużę cichną....
Mam dylemat, czy zainwestować około 400pln / stronę i łudzić się i oczekiwać, że przejeżdżę konkretny przebieg na wahaczach typu:
HERTH+BUSS JAKOPARTS
czy:
MOOG
czy posłuchać głosu forum i zakupić chińskie SH?
Boję się, że przy moim stylu jazdy i przebiegach po miesiącu problem powróci... |
na alledrogo OEM-y są po 180 zł więc nad czym tu się zastanawiać
polaff - 10-04-2013, 22:16
marcinzam, gdzie?
Ja już kupiłem SH
m6riano, myślę że ze sporym rabatem, nie byłem w IC więc nie wiem ile mi zrabacą, ale sporo na pewno....
marcinzam - 10-04-2013, 22:24
polaff napisał/a: | marcinzam, gdzie?
Ja już kupiłem SH
m6riano, myślę że ze sporym rabatem, nie byłem w IC więc nie wiem ile mi zrabacą, ale sporo na pewno.... |
http://allegro.pl/orygina...3118225218.html
http://allegro.pl/orygina...3118208458.html
deejay - 10-04-2013, 22:57
Wyglądaja na te wahacze , ktore były objęte akcją serwisową Mitsubishi , czy są z nakrętką na klucz 19
marcinzam - 10-04-2013, 23:18
deejay napisał/a: |
Wyglądaja na te wahacze , ktore były objęte akcją serwisową Mitsubishi , czy są z nakrętką na klucz 19 |
możliwe ,nawet jeśli to i tak powinny wytrzymać sporo
polaff - 11-04-2013, 06:29
no ja Was już nie kumam. Najpierw wszyscy polecają SH twierdząc, że to najrozsądniejsza alternatywa - bo stosunek ceny do jakości jest ok, a nie ma w czym wybierać...teraz nagle okazuje się, że wahacze OEM są prawie za darmo i mają wytrzymać najdłużej...
lucas100 - 11-04-2013, 11:07
Panowie kto zna jakiś zakład gdzie regenerują nasze wachacze w miare tanio i naprawde porządnie?A i jeszcze pytanko jak rozróżnić dolne proste wachacze który jest prawy a który lewy?
|
|
|