[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Zhan - 01-06-2011, 11:31
mar111cin, a ile już jeździsz na tej instalacji, że chcesz wtryski wysyłać do czyszczenia? Kompensacja nie jest niezbędna ale dobrze ją mieć, szczególnie jeśli są różnice w długości węży, choć raczej nie sądzę żeby banki się rozjeżdżały od różnej długości węży, chyba, że różnice są na prawdę duże a ich średnica mała. Jeśli te 3 wtryski, które masz na wierzchu są pod plastikową pokrywą silnika to pewnie mają taką samą temperaturę jak te pod kolektorem. Ja bym spróbował na początek wydłużyć ten krótszy wąż.
mar111cin - 01-06-2011, 16:10
galantowi w tym tygodniu stukneło już 200tys km, ja nim przejechałem 60tys. A właściciel zakładał gaz jak miał 60 albo 80tys na liczniku xD tak że conajmniej 120tys ma już najechane. Podobno właśnie od długości węży i to że jedne wtryskiwacze mogą pracować w wyższej temperaturze tak się dzieje, że część wtrysków jest bardziej zabrudzona. Tak że te z przodu co są co je widać bankowo są zanieczyszczone (krótszy wężyk to raz, dwa teoretycznie niższa temperatura pracy)
DziadekMirek - 01-06-2011, 23:35
Owczar, ja mam reduktor Zavoli N w EA2A. Ty chyba potrzebujesz mocniejszy.
zdaje sie ze kolejny bedzie Zavoli Zeta S.
Owczar - 01-06-2011, 23:39
DziadekMirek, ale ten zavoli zeta s to tylko jakaś przeróbka i nie jestem przekonany co do jego wydajności. Te konie są podawane mocno na wyrost, a ja chciałbym stabilnie ciśnieniowo układ. Najlepsze rozwiązanie to dwie n-ki, ale żeby miał to gdzie upchnąć. Jak skończę swap to będę się martwił Póki co jeszcze sporo pracy przede mną...
Tobas - 02-06-2011, 00:40
Witam dołączę się do dyskusji. Owczar pisałeś że będziesz u brata zakładał wiec masz pewnie większe pole manewru, nie wiem ile miejsca jest pod pokrywą v6 ale wiem że magicjety można założyć pojedynczo na każdy kanał oddzielnie nie w listwie pewnie by było troszkę roboty ale pozbył byś się problemu z długością wężyków używam ich od roku i jest git tego akurat nikt nie opisał a to w tym wypadku jest chyba najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o wężyki. jest nawet filtr http://allegro.pl/filtr-f...1614765341.html tak to wygląda co ułatwi montaż choć nie jest tani można pewnie i trójnikami to załatwić czy jakimś rozgałęziaczem i zwykły filtr i wtedy zaoszczędzoną kasę na wtryskiwaczach przeznaczyć na drugi reduktor mam kme i nie narzekam ale wiem że w twoim przypadku jeden to mało a co brat ci zaproponował ?? jeśli chodzi o reduktor
Owczar - 02-06-2011, 09:27
Ja jednak preferuję Hany. Jeszcze nie rozmawiałem z bratek o reduktorze W tej chwili jeszcze nie skończyłem przekładki silnika i tylko się orientuję, bo tak pewnie w ciągu miesiąca będę zakładał.
Sylwia - 02-06-2011, 11:19
jeśli chcesz hany i umiejscowić blisko kolektora to zastosuj przejściowki- np wg naszego pomyslu lub inne.
wtedy masz wtryski blisko i równo.
Owczar - 02-06-2011, 11:28
A witam Sylwia
Widziałem, że na forum LPG też się wypowiadałaś w temacie LPG dla 2,5
A możesz zdradzić jakie to przejściówki? Właśnie się zastanawiałem jak to zrobić, bo oryginalne listwy do hany są krótkie, co wymusza różną długość przewodów :/
[ Dodano: 02-06-2011, 11:32 ]
Mowa o czymś takim?
Sylwia - 02-06-2011, 11:45
na forum dałam kilka aut do galerii z naszymi trójnikami. a też ? Mario? kupił od nas do swojego auta(nie wiem czy Nick dobrze napisałam)
ostatnio też robiliśmy galanta forum na tych trójnikach. (nie mam fotek)
poszukam fotek lub dam inny namiar
KaWu - 02-06-2011, 11:45
mar111cin napisał/a: | Mówisz że to może być przez brak kompensacji ? Kiedyś pytałem gazownika to twierdził że to nic nie zmienia |
Sprawdzałem organoleptycznie w "fałce" Omegi na Stagu 300.
Tam był makaron w wężach i dało to prawie zrównanie czasów na bankach.
[ Dodano: 02-06-2011, 11:47 ]
DziadekMirek napisał/a: | Owczar, ja mam reduktor Zavoli N w EA2A. Ty chyba potrzebujesz mocniejszy.
zdaje sie ze kolejny bedzie Zavoli Zeta S. |
Nka i Ska obrabiaja podobne moce. Roznica polega na ustawieniu wyzszego cisnienia gazu na reduktorze-przez to wiecej koni obskoczy. To czy potrzebuje Ske-to zalezy jakie wtryski HAna wybierze.
Tam gdzie konczy sie zakres cisnienia Nki - zaczyna się Ski.
[ Dodano: 02-06-2011, 11:49 ]
Owczar napisał/a: | Ja jednak preferuję Hany |
Gdzie i po ile zakupujesz
Bede na dniach zamawial chyba kilka sztuk wiec moze wieksza ilosc to lepsza cena
Owczar napisał/a: | Mowa o czymś takim? |
To nie sa te przejsciowki Sylwi. To sa rozdzielacze gazu / listwy.
Te od Sylwi widzialem na necie kiedys - jak znajde to wrzuce. Super sprawa- ladnie to wyglada wszystko upakowane.
Owczar - 02-06-2011, 11:50
Sylwia, będę wdzięczny za jakieś foto.
KaWu, a hany obrabiają różne ciśnienia? Myślę nad zielonymi lub niebieskimi i dwa reduktory Zavoli.
Wiesz może jakie są największe wady tych reduktorów?
Bo M3 i Scorpion GT mnie zniechęciły swoimi dolegliwościami.
Sylwia - 02-06-2011, 11:53
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=12242
robiliśmy lancera - zobacz w galerii na forum LPG, chyba strona 3 już,,
a jak co to wyślę fotki na maila/ jeśli masz w profilu
KaWu - 02-06-2011, 12:01
Owczar napisał/a: | a hany obrabiają różne ciśnienia? |
No tak jak inne
A twoj brat co mowi o instalacji Zna sie
Pewnie wybierzesz zielone. Tylko znajdz kogos kto je ma w takim silniku i na jakim cienieniu. Bo na niebieskich moze byc konieczne niskie cisnienie na reduktorze - malo ktory ma mozliwosc takie ustawic. Ale u ciebie niebieskie to mi sie wydaje ze za "mocne". Do mnie tak ale nie do ciebie. Zobacz ile masz KM z cylindra
Tu jest fota trojnikow Sylwi:
Owczar - 02-06-2011, 12:14
KaWu napisał/a: | A twoj brat co mowi o instalacji Zna sie |
O szczegółach z nim nie gadałem, na razie czytam i się uczę Jego zdanie jest takie żeby nie przesadzać z tą instalką bo to nie jest żaden potwór
W tej chwili robię tylko rozeznanie. Bardziej skłaniam się ku zielonym. Jak będę bliżej instalacji to pogadam z bratem i zagłębię się bardziej w temat Ostatnio miałem do czynienia z montażem LPG 7 czy 8 lat temu. Od tamtego czasu wszystko się zmieniło
Te trójniki to ciekawe rozwiązanie
polaff - 02-06-2011, 12:28
Sylwia napisał/a: | http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=12242
robiliśmy lancera - zobacz w galerii na forum LPG, chyba strona 3 już,,
a jak co to wyślę fotki na maila/ jeśli masz w profilu |
to aż tak straszne znaczenie ma dobranie w miare równej długości przewodów zasilających?
|
|
|