Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
Owczar - 10-05-2013, 16:13
Wyglada na to ze w petli otwartej. On byl juz na LPG? Trzeba by sie przyjrzec mnoznikowi w stagu.
MKV - 10-05-2013, 16:19
Owczar napisał/a: | Wyglada na to ze w petli otwartej. On byl juz na LPG? Trzeba by sie przyjrzec mnoznikowi w stagu. |
Temperatura 63 stopnie więc prawie na pewno tak (chyba, że specjalnie ręcznie mu ustawiłem benzynę w co wątpię bo to robię tylko do "wyścigu" ale to na w pełni rozgrzanym silniku dopiero).
Owczar - 10-05-2013, 16:19
A zdarzylo sie zeby blad pojawil sie na PB?
MKV - 10-05-2013, 16:22
Owczar napisał/a: | A zdarzylo sie zeby blad pojawil sie na PB? |
Niedawno raz się pojawił wypadający zapłon na cylindrze #1 podczas postoju na światłach (po przejechaniu może 500m od odpalenia silnika) - z tego co kojarzę był wtedy chyba na PB ale głowy nie dam.
Poza tym błąd pojawia się tylko na LPG ale wtedy przeważnie dotyczy 2 lub 3 cylindra.
Owczar - 10-05-2013, 16:47
A pojawia sie tylko na lpg bo w 99 procentach jezdzisz na lpg czy robiles jakies wieksze przebiegi bez bledu na pb?
To dosc istotne, bo mozesz sie naszukac w zaplonie a okaze sie ze np wtryskiwacze niedomagaja. Sprobuj zamienic wtryskiwacze z cylindrowa na ktorych pojawia sie blad. Np 2 z 4tym. Da to lepszy poglad.
MKV - 10-05-2013, 17:23
Owczar napisał/a: | A pojawia sie tylko na lpg bo w 99 procentach jezdzisz na lpg czy robiles jakies wieksze przebiegi bez bledu na pb?
To dosc istotne, bo mozesz sie naszukac w zaplonie a okaze sie ze np wtryskiwacze niedomagaja. Sprobuj zamienic wtryskiwacze z cylindrowa na ktorych pojawia sie blad. Np 2 z 4tym. Da to lepszy poglad. |
To raczej mija się z celem bo i tak chcę wymienić już wtryskiwacze na zielone Hany bo teraz mam MagicJety z przebiegiem chyba okł 50tys km. Uszczelkę pod komin już kupiłem razem z kompletem popychaczy zaworowych.
danino88 - 10-05-2013, 23:13
Cytat: | MagicJety z przebiegiem chyba okł 50tys km |
To w przypadku galanta i złej serii tych wtryskiwaczy to normalny wynik
MKV - 10-05-2013, 23:42
MKV napisał/a: | danino88 napisał/a: | coś masz nie tak, najpierw zrób alternator bo to niemożliwe że co miesiąc musisz dawać nowy, a dopiero te wypadające zapłony. Derpin może ma racje że to się łączy |
Zapomniałem o jednej bardzo istotnej rzeczy - jednocześnie pali mi się ikonka niskiego poziomu oleju czyli z tego co wiem oznacza to brak masy alternatora - ten kabelek wygląda jakby był złamany... |
Po odpaleniu dziś silnika i przejechaniu 100m lampki zniknęły.. niestety teraz wracając z pracy stało się dokładnie to samo co przed Bożym Narodzeniem czyli za pierwszym razem - skończył mi się prąd - ale udało sie dojechać do domu.
Pada deszcz, nagle zapaliła mi się lampka ABSu i zauważyłem, że wycieraczki wolniej pracują, następnie zapala się SRS i centralka od LPG przestaje się świecić... wiedziałem o co chodzi - niestety.
O co tu kurna chodzi?? dokładnie to samo stało się z pierwszym oryginalnym alternatorem... i dlaczego nie zapala się żadne ostrzeżenie o braku ładowania? :/
Po zgaszeniu silnika jak już się udało podpiąć przez OBD2 to pokazało mi napięcie na złączu OBD okł 10V...
mkm - 11-05-2013, 09:41
MKV, a spróbuj podmienić akumulator.
MKV - 11-05-2013, 10:15
mkm napisał/a: | MKV, a spróbuj podmienić akumulator. |
A to akumulator może zepsuć alternator (poza zamontowaniem takim o zbyt dużej pojemności) ??
Akumulator nie jest małym wydatkiem...
ps. jaki aku powinien być w galu V6 ?
mkm - 11-05-2013, 10:20
MKV, oczywiście, że tak.
danino88 - 11-05-2013, 19:00
na pewno nie jest to wina 3 alternatorów mi w żadnym aucie się jeszcze nie popsul
MKV - 12-05-2013, 01:35
danino88 napisał/a: | na pewno nie jest to wina 3 alternatorów mi w żadnym aucie się jeszcze nie popsul |
W poniedzialek odstawie pewnie Miska do elektryka i niech go sam wymontuje i naprawi a potem jak sie cos spierniczy na gwarancji niech go wyciaga i naprawia...
sveno - 12-05-2013, 01:48
MKV napisał/a: | jaki aku powinien być w galu V6 ? | oryginalnie był wkładany chyba 52Ah, także malutki. Manual też mówi 52 Ah i 540A prądu rozruchowego.
danino88 - 12-05-2013, 15:12
Cytat: | oryginalnie był wkładany chyba 52Ah, także malutki. Manual też mówi 52 Ah i 540A prądu rozruchowego. |
prąd rozruchowy może być większy, mniej obciąży aku ale z pojemnością nie można za bardzo szaleć
|
|
|