To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Outlander PHEV

mohinder - 15-08-2022, 15:19

Hamuje tak jakbyś Ty hamował do całkowietego zatrzymania. Po całkowitym zatrzymaniu musisz sam ruszyć ale jesli sie nie zatrzyma to będzie dalej podążał za poprzedającym samochodem.
Jak już sie nauczysz z tym jeździć to czasem przez bardzo długo możesz nie dotykać gazu ani hamulca.
Problemem czasami są ronda i ostrzejsze zakręty gdzie poprzedający samochód wyjedzie z "kadru" i misiek mocno przyspiesza do ustawionej prędkości.

[ Dodano: 29-09-2022, 14:32 ]
Tak sobie wędrowałem po internetach i trafiłem na taką fajną stronkę

https://www.richi.uk/p/mi...q.html#phevfaqG

Może ktos coś ciekawego dla siebie znajdzie.

nemmooo - 29-09-2022, 17:35

TU jest odpowiedz na pytanie czy inne opony wywalą błąd EV:

L.3. “All four tyres must be the same”

Be aware that Mitsubishi says you must use the same type of tyre on all four corners, and that you should rotate them, to prevent a difference in wear. There’s (ahem) some debate about whether this advice is bogus (MMC says it’s to avoid wear on the centre differential, but the PHEV doesn’t have a centre diff).

Further muddying the waters, a 2015 dealer notice sent by Mitsubishi UK says, “If the vehicle detects a tyre of a different rolling radius (however slight) it will indicate that an EV service is required.” This advice also seems bogus—there are countless drivers who have a lot more tread on their rear tyres than the fronts and have never seen an EV-service warning. However, your humble editor cleared up some dangerous surging regen behaviour by replacing his front set to match his rears.

mohinder - 29-09-2022, 19:34

Tak, widziałem. Odpowiedź też jest w instrukcji samochodu.
Dlatego wcześniej napisałem, że błąd może spowodowany przez różne opony.

iwi - 22-12-2022, 22:41
Temat postu: Generator EV kończy żywot nr 9487A013
Witajcie - dzisiaj po wizycie w serwisie okazało sie że przyczyną niepalenia silnika benzynowego jest kończacy się generator EV
Nr części 9487A013 opis części 92173 - cena w serwisie 21877zł

czy ktoś się orientuje gdzie to ustrojstwo można naprawić? Skoro to jest zwykły generator to przecież można to naprawić
objaw uszkodzenia - przy zimnym silniku - po postoju dłuższym - podczas odpalania silnika spalinowego zostaje dołączony generator i stawia taki opór silnikowi że ten się wyłącza i wywala błąd EV System service reqiored
ew gdzie to można kupić w normalnej cenie. Znalazłem w stanach za 1200USD ale nie wysyłają do PL

MiG25 - 23-12-2022, 10:22

Podzwonić po ogłoszeniach ,gdzie wystawiają cokolwiek do PHEV , może mają tylko tego nie wystawiają ( bo wychodzią z założenia ,że i tak tego nie szuka bo się nie psuje :) )
waran73 - 23-12-2022, 15:06

Kolego Iwi..nie martw sie..Po swietach posiedzisz na aledrogo w dziale motoryzacja-czesci karoserii i podzwonisz do kazdego typa ktory sprzedaje drzwi,klapy,dachy etc etc...oni to maja..ktorys z nich bedzie to mial.. +-1200zl..po swietach..

[ Dodano: 23-12-2022, 15:09 ]
Aa..i w radomiu jest firma elektryka u Patryka,co sie chwalila ze taki generator naprawila..jak i wiele innych usterek w hybrydach i elektrykach..

iwi - 23-12-2022, 15:41

Czy dobrze widzę że to jest sprzedawane w komplecie ze sprzęgłem jako skrzynia biegów

OTOMOTO - Skrzynia biegow

MiG25 - 23-12-2022, 17:23

Tak :) z drugiej strony tego ustrojstwa jest silnik.
iwi - 27-12-2022, 13:41

a jeszcze może ktoś się orientuje czy takie coś po LIFCIE będzie pasowało do 2014r
Wymieniłbym komplet ze sprzęgłem żeby potem nie wracać do tematu
Skrzynia

waran73 - 27-12-2022, 15:30

Witam..schematy serwisowe czyli rysunki i numery czesci sa dostepne na stronie www.ilcats.ru
pobieznie tam sprawdzilem i z tego co widzialem wynika ze bedzie pasowac..! :D ..ale usiadz i sprawdz sam..

[ Dodano: 27-12-2022, 15:37 ]
wchodzisz na strone,wybierasz symbol mitsubishi z calej plejady logo..pozniej wybierasz model-czyli phev-osobno od innych outlanderow pozniej typ-2.0 pozniej juz masz rozpiske..ja znalazlem to w ..clutch,, i tam jeszcze sie wchodzi glebiej w inne schematy np ,,case,, albo ,,ev engine,, itp itd.. numery czesci na rysunku to numery ktore znajdziesz w tabeli z boku i tam dopiero w tej tabeli jest podany drugi--kluczowy--numer-ten istotny-czesci..dobrej zabawy zycze..

iwi - 27-12-2022, 18:33

dziwna sprawa bo w drugim serwisie Mitsubishi dzisiaj podali mi że ten numer części nie będzie pasował - że do mojego VIN prawidłowy numer części to 9499D133 - komu wierzyć?
Na tej stronie co podałeś po wpisaniu VIN podpowiada jako generator 9499D133 i do 2016r

waran73 - 27-12-2022, 20:22

Kolego! ja nie powiem ze jestem na 100% pewien..bo popatrzylem tylko pobieznie..to ty musisz poswiecic troche czasu..najlepiej otworzyc w kompie dwie strony z wwwilcatsru, na jednej wpiszesz VIN swego auta a na drugiej stronie wybierzesz phev 2.4 i porownoj numery czesci..wszystko stanie sie jasne..a pan z serwisu ma to w obojetnosci czy kupisz od niego nowa czesc do pheva 2.0 czy taka sama ale do phev 2.4..cena bedzie ta sama=$$$$$$.
bo on jak znam zycie spytal sie ciebie o date urodzin twego auta i taka opcje wybral w schematach.tam pisze 12.2013-04.2018..i dla niego jest juz jasne..ale jak w schemacie phev 2.4 bedzie data 04.2018-..2022 i numer czesci ten sam co do 2.0 to znaczy ze to ten sam grat pakowali i do pierwszych i do ostatnich rocznikow..tylko czy on to sprawdzil..to pare minut jego czasu wiecej..?

[ Dodano: 27-12-2022, 20:57 ]
Kolego..ja poswiecilem 10 minut mojego czasu dla ciebie i innych. czesc nr 9487A013 -generator assembly replaces-zastepuje nr 9499D133 ale daty padaja tylko 2018-2022.starszychdat nie ma.silniki oba-2.0 i 2.4.. mysle ze dalsze sprawdzanie rozwieje wiecej watpliwosci...jesli wczesniej sprawdzalem zbyt pobieznie i za bardzo bylem pewien ze jest dobrze to przepraszam..

Michauek22 - 30-12-2022, 22:14

iwi napisał/a:
Czy dobrze widzę że to jest sprzedawane w komplecie ze sprzęgłem jako skrzynia biegów

W automacie nie ma sprzęgła :D

Rander - 31-12-2022, 11:45

Michauek22 napisał/a:
iwi napisał/a:

W automacie nie ma sprzęgła :D

Wydaje mi się, że dyskusja dotyczy PHEV.
PHEV nie ma skrzyni biegów, ale ma sprzęgło.

waran73 - 31-12-2022, 13:18

Phev ma jeden bieg-taka jakby piatka..ma sprzeglo, a cele ustrojstwo potrafi napedzac kola silnikiem spalinowym od ok 70km/h, samym pradem z baterii do ok 120km/h, i silnikiem spalinowym i elektrycznymi w tym samym momencie..takie to cudo wymyslili i dziala dobrze..i dobrze jest w tej jednobiegowej skrzyni wymieniac olej na taki jak trzeba...