To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Hubeeert - 02-11-2015, 10:48

Tomek napisał/a:
a mogę odpisać "Ty też" ?

Tak się składa, że ja te przepisy znam i nie piszę - Policjant powinien stracić prawo jazdy za prowadzenie radiowozu i nagrywanie wykroczenia. Ciekawe, prawda?
Tomek napisał/a:
ani tu, ani to nie miałem wrażenia, że ktoś na mnie czycha

Pojeździj niezgodnie z przepisami - zmienisz zdanie :)

[ Dodano: 02-11-2015, 10:49 ]
sveno napisał/a:
i w Szwajcarii, nie zapominaj o tym pięknym kraju:

Fakt, tam zdecydowanie lepiej jeździć poniżej limitu :) Byłem, mogę to potwierdzić :twisted:

Tomek - 02-11-2015, 10:55

Hubeeert napisał/a:
Tomek napisał/a:
a mogę odpisać "Ty też" ?

Tak się składa, że ja te przepisy znam i nie piszę - Policjant powinien stracić prawo jazdy za prowadzenie radiowozu i nagrywanie wykroczenia. Ciekawe, prawda?

a kto tak napisał?

Hubeeert - 02-11-2015, 11:42

Tomek napisał/a:
Nawet jakby mieli włączone sygnały świetlne i dźwiękowe, to policjant powinien stracić PJ.
Polecam przeczytać przepisy.

Hmm?

Tomek - 02-11-2015, 12:02

Hubeeert napisał/a:
Tomek napisał/a:
Nawet jakby mieli włączone sygnały świetlne i dźwiękowe, to policjant powinien stracić PJ.

Hmm?

za przekroczenie prędkości o 50 kmh, a nie
Hubeeert napisał/a:
za prowadzenie radiowozu i nagrywanie wykroczenia

i to nie ja napisałem, a ustawodawca

hmm??

[ Dodano: 02-11-2015, 12:03 ]
naprawdę nie moja wina, że mamy przepisy pisane na kolanie i efekty są jakie są

[ Dodano: 02-11-2015, 12:05 ]
misjonarz. napisał/a:
a ja mam jakieś nieodparte wrażenie że najgłośniej krzyczą ci, którzy najbardziej łamią przepisy KRD? Ja jakoś nie mam wrażenia że na mnie polują.

nie wiem czy do mnie pijesz, ale mogę się zaliczać do osób, które "najgłośniej krzyczą" w tym jednym aspekcie
jestem za poszanowaniem prawa, tyle
ustawa, która z poszanowaniem prawa, konstytucji i obywatela nie ma nic wspólnego, dla mnie nie jest prawem

Hubeeert - 02-11-2015, 13:13

Tomek możesz zacytowac ten przepis?
Tomek - 02-11-2015, 13:23

Hubeeert napisał/a:
Tomek możesz zacytowac ten przepis?

zacytuj, przecież ten sam zacytujesz co i ja

Hubeeert - 02-11-2015, 13:30

Ping - pong.
Tylko po co?

misjonarz. - 02-11-2015, 13:40

Tomek, ale to nikogo nie uspeawiwdlia przed łamaniem prawa. Że policja łamie prawo, to powinna być karana, i ewentualnie zmieniony przepis/ustawa, a kierowca powinien jeździć przepisowo. Przez wybryki niektórych (np. Zabicie ludzi na przestanku, frog itp) cierpią wszyscy, bo durni politycy piszą jak stwierdziłeś na kolanie ustawy. I wtedy całość kierowców cierpi. I tak sobie myślę że takim osobom należało by składać wizyty i jeszcze raz, dobitnie wytłumaczyć KRD
Tomek - 02-11-2015, 14:25

misjonarz. napisał/a:
Tomek, ale to nikogo nie uspeawiwdlia przed łamaniem prawa.

ale ja nic takiego nie napisałem

misjonarz. napisał/a:
Że policja łamie prawo, to powinna być karana, i ewentualnie zmieniony przepis/ustawa,

i tu jest właśnie problem - głupie i dziurawe prawo
i tylko o to mi chodzi

Hubeeert - 02-11-2015, 16:34

No cóż.
Zasięgnąłem opinii u tzw źródła czyli w Policji a konkretnie BRD KG Policji.
Otóż - co prawda art 52 Prawa o ruchu drogowym dopuszcza to jednak przepis wykonawczy nie robi wyjątków i Policjant powinien stracić Prawo Jazdy.

Odszczekuję - hau hau - z małej litery bo w praktyce NIKT Policjanta w uzasadnionym przypadku nie ukarze, ale dziura w przepisach jest i to faktycznie
Tomek napisał/a:
głupie i dziurawe prawo

Tomek - masz rację.

sveno - 02-11-2015, 18:32

misjonarz. napisał/a:
I wtedy całość kierowców cierpi.
Kto cierpi? Ci co łamią przepisy.

Dziura w ustawie jest, nie mniej jednak nie powinno być to wykorzystywane do omijania kary.
Ciekawa sytuacja, zamiast przekraczać prędkość o np. 30km/h lepiej pojechać te 51km/h więcej bo wtedy policjant mnie puści i zapomni o wybryku bo jak nie to sam straci prawko, a jak przekroczę prędkość o 30 to dostanę mandat i punkty.

MichciuGT - 02-11-2015, 19:42

Tomek napisał/a:
MichciuGT napisał/a:
Tomek napisał/a:

Co masz na myśli?

trzeba sie wczytać w te glupie przepisy
napisane tak jest, że kierujący pojazdem przekraczając 50kmh w zabudowanym - traci PJ
nie ma wyłączeń, jak w innych przepisach (uprzywilejowany, wyższa konieczność, itp.)
było już o tym wiele razy
jak Policja zatrzyma kogoś z wideo rejestratora za przekroczenie 50kmh w zabudowany, to PJ powinno stracić na raz 2 kierujących

no chyba, że PO na szybko coś zmieniła, ale nie wydaje mi się

Dzięki za wyjaśnienie :)

sveno - 02-11-2015, 19:51

https://youtu.be/mqDUhC5nhFM?t=1s :shock:
mjsystem - 03-11-2015, 10:06

A propos znanego Pana Konkolewskiego, wstydziłby się przyjść do studia na bani...
https://www.youtube.com/watch?v=mC13NJZvTEI

[ Dodano: 03-11-2015, 10:11 ]
sveno napisał/a:
Dziura w ustawie jest, nie mniej jednak nie powinno być to wykorzystywane do omijania kary.
Nie można karać przez łamanie prawa. Prawo jest dla wszystkich. Nie popieram przekraczania przepisów KRD, ale każdy obywatel ma prawo do sprawiedliwego osądu i zgodnego z prawem postępowania. Inna rzecz, że polskie prawo jest tak nieszczelne i dziurawe jak durszlak.

[ Dodano: 03-11-2015, 15:55 ]
Akcja "znicz"
https://www.youtube.com/watch?v=ZEYFz5MhDHo
Noooormalnieeeee jeeeeest oooook. :shock:

Kaucz - 03-11-2015, 23:25

mjsystem napisał/a:
Akcja "znicz"
https://www.youtube.com/watch?v=ZEYFz5MhDHo
Noooormalnieeeee jeeeeest oooook.

przecież to kadr z filmu :P