Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
Hubeeert - 02-11-2015, 10:48
Tomek napisał/a: | a mogę odpisać "Ty też" ? |
Tak się składa, że ja te przepisy znam i nie piszę - Policjant powinien stracić prawo jazdy za prowadzenie radiowozu i nagrywanie wykroczenia. Ciekawe, prawda? Tomek napisał/a: | ani tu, ani to nie miałem wrażenia, że ktoś na mnie czycha |
Pojeździj niezgodnie z przepisami - zmienisz zdanie
[ Dodano: 02-11-2015, 10:49 ]
sveno napisał/a: | i w Szwajcarii, nie zapominaj o tym pięknym kraju: |
Fakt, tam zdecydowanie lepiej jeździć poniżej limitu Byłem, mogę to potwierdzić
Tomek - 02-11-2015, 10:55
Hubeeert napisał/a: | Tomek napisał/a: | a mogę odpisać "Ty też" ? |
Tak się składa, że ja te przepisy znam i nie piszę - Policjant powinien stracić prawo jazdy za prowadzenie radiowozu i nagrywanie wykroczenia. Ciekawe, prawda? |
a kto tak napisał?
Hubeeert - 02-11-2015, 11:42
Tomek napisał/a: | Nawet jakby mieli włączone sygnały świetlne i dźwiękowe, to policjant powinien stracić PJ.
Polecam przeczytać przepisy. |
Hmm?
Tomek - 02-11-2015, 12:02
Hubeeert napisał/a: | Tomek napisał/a: | Nawet jakby mieli włączone sygnały świetlne i dźwiękowe, to policjant powinien stracić PJ.
Hmm? |
za przekroczenie prędkości o 50 kmh, a nie
Hubeeert napisał/a: | za prowadzenie radiowozu i nagrywanie wykroczenia |
i to nie ja napisałem, a ustawodawca
hmm??
[ Dodano: 02-11-2015, 12:03 ]
naprawdę nie moja wina, że mamy przepisy pisane na kolanie i efekty są jakie są
[ Dodano: 02-11-2015, 12:05 ]
misjonarz. napisał/a: | a ja mam jakieś nieodparte wrażenie że najgłośniej krzyczą ci, którzy najbardziej łamią przepisy KRD? Ja jakoś nie mam wrażenia że na mnie polują. |
nie wiem czy do mnie pijesz, ale mogę się zaliczać do osób, które "najgłośniej krzyczą" w tym jednym aspekcie
jestem za poszanowaniem prawa, tyle
ustawa, która z poszanowaniem prawa, konstytucji i obywatela nie ma nic wspólnego, dla mnie nie jest prawem
Hubeeert - 02-11-2015, 13:13
Tomek możesz zacytowac ten przepis?
Tomek - 02-11-2015, 13:23
Hubeeert napisał/a: | Tomek możesz zacytowac ten przepis? |
zacytuj, przecież ten sam zacytujesz co i ja
Hubeeert - 02-11-2015, 13:30
Ping - pong.
Tylko po co?
misjonarz. - 02-11-2015, 13:40
Tomek, ale to nikogo nie uspeawiwdlia przed łamaniem prawa. Że policja łamie prawo, to powinna być karana, i ewentualnie zmieniony przepis/ustawa, a kierowca powinien jeździć przepisowo. Przez wybryki niektórych (np. Zabicie ludzi na przestanku, frog itp) cierpią wszyscy, bo durni politycy piszą jak stwierdziłeś na kolanie ustawy. I wtedy całość kierowców cierpi. I tak sobie myślę że takim osobom należało by składać wizyty i jeszcze raz, dobitnie wytłumaczyć KRD
Tomek - 02-11-2015, 14:25
misjonarz. napisał/a: | Tomek, ale to nikogo nie uspeawiwdlia przed łamaniem prawa. |
ale ja nic takiego nie napisałem
misjonarz. napisał/a: | Że policja łamie prawo, to powinna być karana, i ewentualnie zmieniony przepis/ustawa, |
i tu jest właśnie problem - głupie i dziurawe prawo
i tylko o to mi chodzi
Hubeeert - 02-11-2015, 16:34
No cóż.
Zasięgnąłem opinii u tzw źródła czyli w Policji a konkretnie BRD KG Policji.
Otóż - co prawda art 52 Prawa o ruchu drogowym dopuszcza to jednak przepis wykonawczy nie robi wyjątków i Policjant powinien stracić Prawo Jazdy.
Odszczekuję - hau hau - z małej litery bo w praktyce NIKT Policjanta w uzasadnionym przypadku nie ukarze, ale dziura w przepisach jest i to faktycznie Tomek napisał/a: | głupie i dziurawe prawo |
Tomek - masz rację.
sveno - 02-11-2015, 18:32
misjonarz. napisał/a: | I wtedy całość kierowców cierpi. | Kto cierpi? Ci co łamią przepisy.
Dziura w ustawie jest, nie mniej jednak nie powinno być to wykorzystywane do omijania kary.
Ciekawa sytuacja, zamiast przekraczać prędkość o np. 30km/h lepiej pojechać te 51km/h więcej bo wtedy policjant mnie puści i zapomni o wybryku bo jak nie to sam straci prawko, a jak przekroczę prędkość o 30 to dostanę mandat i punkty.
MichciuGT - 02-11-2015, 19:42
Tomek napisał/a: | MichciuGT napisał/a: | Tomek napisał/a: | Nawet jakby mieli włączone sygnały świetlne i dźwiękowe, to policjant powinien stracić PJ.
Co masz na myśli? |
trzeba sie wczytać w te glupie przepisy
napisane tak jest, że kierujący pojazdem przekraczając 50kmh w zabudowanym - traci PJ
nie ma wyłączeń, jak w innych przepisach (uprzywilejowany, wyższa konieczność, itp.)
było już o tym wiele razy
jak Policja zatrzyma kogoś z wideo rejestratora za przekroczenie 50kmh w zabudowany, to PJ powinno stracić na raz 2 kierujących
no chyba, że PO na szybko coś zmieniła, ale nie wydaje mi się |
Dzięki za wyjaśnienie
sveno - 02-11-2015, 19:51
https://youtu.be/mqDUhC5nhFM?t=1s
mjsystem - 03-11-2015, 10:06
A propos znanego Pana Konkolewskiego, wstydziłby się przyjść do studia na bani...
https://www.youtube.com/watch?v=mC13NJZvTEI
[ Dodano: 03-11-2015, 10:11 ]
sveno napisał/a: | Dziura w ustawie jest, nie mniej jednak nie powinno być to wykorzystywane do omijania kary. | Nie można karać przez łamanie prawa. Prawo jest dla wszystkich. Nie popieram przekraczania przepisów KRD, ale każdy obywatel ma prawo do sprawiedliwego osądu i zgodnego z prawem postępowania. Inna rzecz, że polskie prawo jest tak nieszczelne i dziurawe jak durszlak.
[ Dodano: 03-11-2015, 15:55 ]
Akcja "znicz"
https://www.youtube.com/watch?v=ZEYFz5MhDHo
Noooormalnieeeee jeeeeest oooook.
Kaucz - 03-11-2015, 23:25
przecież to kadr z filmu
|
|
|