[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
swinks_UK - 23-07-2011, 14:06
kaczart napisał/a: | a tak z ciekawości jak w autach na wyspach producenci wyświetlają opcje spalania, w jakich jednostkach? l/100mil czy jakoś w galonach, bądź funtach ?
|
W funtach spalanie się wyraża jak płacisz przy dystrybutorze Kieszeń sporo lżejsza...
A na serio, w UK spalanie się mierzy w: MPG, czyli "miles per gallon", ile mil przejedzie się na galonie paliwa. Pamiętać należy, ze brytyjski galon jest inny niż amerykański. W sieci sporo jest kalkulatorów l/100km > mpg.
tws - 23-07-2011, 14:18
czyli zupełnie na odwrót niż u nas , tj czym więcej tym lepiej
czyli średnie spalanie w MPG, a chwilowe jak auto stoi praktycznie w miejscu GPM (galony na godzine) ?
Zrobie w programie opcje wyboru jak ma pokazywać
swinks_UK - 23-07-2011, 14:26
kaczart napisał/a: |
czyli średnie spalanie w MPG, a chwilowe jak auto stoi praktycznie w miejscu GPM (galony na godzine) ?
|
Też mpg...
W pracy jeżdżę Renówką Espace w dieslu i chwilowe spalanie czasem pokazuje z kosmosu.
tws - 23-07-2011, 14:31
swinks_UK napisał/a: | kaczart napisał/a: |
|
Też mpg...
W pracy jeżdżę Renówką Espace w dieslu i chwilowe spalanie czasem pokazuje z kosmosu. |
no właśnie tego chciałem uniknąć, bez sensu pokazywać chwilowe spalanie w l/100km jak stoimy w korku i nawet dwojki nie wrzucamy.
mar111cin - 23-07-2011, 14:47
tylko Kaczart najważniejsze, aktualizowanie softu przez usb, tak żeby każdy z nas sam mógł to zrobić xD bo w tej chwili jak Ci przyślemy 10-20sztuk a może i więcej UKP na wgranie softu, to ja do swojego od razu Ci żyletkę dołożę Jak nie skorzystasz od razu, to na poczcie Ci się pewnie przyda
tws - 23-07-2011, 15:26
już to tłumaczyłem wiele razy.. od 1.1.2 można aktualizować przez usb, ale trzeba mieć wsad. Wsadu nie mogę dać, więc tylko ja mogę aktualizować (za to bardzo szybko). Z tą pocztą będę musiał coś wymyśleć
A więc od 1.1.3 będzie można dwa czujniki analogowe podłączyć (wszystko co ma zakres 0-1V lub 0-5V) których przebieg będzie rysowany na wyświetlaczu, np. którąś sonde, tps, czujnik doładowania itd. Skala jest zrobiona w % zakresu pomiarowego (max to 1V, lub max to 5V). Jeszcze tylko obadam temat tej sondy szerokopasmowej.
Drugi czujnik wchodzi na pin8 wcześniej niewykorzystany, więc jak ktoś będzie się przymierzał do update i będzie chciał skorzystać z pomiaru drugiego czujnika to już sobie może poprowadzić dodatkowy kabelek.
Zhan - 23-07-2011, 15:39
kaczart napisał/a: | już to tłumaczyłem wiele razy.. od 1.1.2 można aktualizować przez usb, ale trzeba mieć wsad. Wsadu nie mogę dać, więc tylko ja mogę aktualizować (za to bardzo szybko). Z tą pocztą będę musiał coś wymyśleć |
To może zrób w programie opcję aktualizacji przez internet?
tws - 23-07-2011, 15:44
chodzi o to, że jakby nie było w programie to wprawny programista podejrzy co jest wgrywane do procka.. chińczycy wszystko podejrzą i skopiują, oni się nie chrzanią z "jakimiś tam prawami autorskimi".
Trzeba by od groma czasu poświęcić na zabezpieczenie tego, a to jest niewarte tego czasu. W dodatku i tak nie ma gwarancji. Zatem jedyne co mi pozostaje powiedzieć, to sorry za tą niedogodność.
robertdg - 23-07-2011, 16:03
A zrobić tak aby się logować na stronie typu https podając login hasło, numer seryjny, czy jak inaczej, user nie musi wiedzieć co jest co, podpina kabel i się samo aktualizuje, wielu producentów to praktykuje, taka moja sugestja, jak się nie da to trudno
brodzky - 23-07-2011, 16:10
A daloby rade barometr i wys n.p.m odczytac + wykres z historia powiedzmy godzine wstecz? W pajero jest taki bajer
SPIDER-ek - 23-07-2011, 17:04
kaczart, moja sugestia jest taka, żeby dać userowi dodatkową opcję ustawienia czegoś innego zamiast temperatury wew i zew (czyli wg uznania usera), ze względu na to że jeszcze wewnętrzną spoko można podłączyć, ale zewnętrzną to ciężko ciągnąć kabel, a i tak my w Galantach mamy ją w klimie.
Więc ja nawet zewnętrznej nie podłączałem, a w to miejsce wolalbym jakąś inną opcję.
p.s komp dzisiaj został podłączony, relacje zdam w wieczornych godzinach, bo żona .... wiecie sami:)
Od 11.00 do 16.00 montowaliśmy razem z Owczarem, on u siebie a ja u siebie:)
Oj to jest męczarnia, żeby przeciągnąć kable z zegarka do dołu nad sterownik itd.
Reasumując słabiutki jest ten wyświetlacz, słabo to wszystko widać w dzień.
Owczar - 23-07-2011, 17:09
SPIDER-ek, jak będziesz zdawał relację to wrzuć też fotę jak to wyszło u mnie
Owczar - 23-07-2011, 17:16
I jeszcze jedno pytanie odnoście sprawdzania przyśpieszeń. Czy u reszty działa ta funkcja? Bo u mnie niestety nie rejestruje czasów :/ W czym może tkwić problem?
pipi_ja - 23-07-2011, 17:40
U mnie też na początku nie działało, ale po którymś resetowaniu pomiarów zaskoczyło i niby coś tam zlicza.
Niestety czasy na pewno nie są rzeczywiste bo często przyspieszenie 0-100km wychodzi w granicy 7s.
Ja to traktuje bardziej jako gadżet i powiem szczerze, że dawno już z tego nie korzystałem.
Owczar - 23-07-2011, 17:42
A stałą drogi masz ustawioną pod wskazania licznika?
|
|
|