To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Powrót do przeszłości

areksz121 - 21-04-2019, 23:11

A łożysko? Chyba że druga zwrotnica jest już z łożyskiem to ok. A tak to próbowałbym pod prasę wsadzić. Walenie jeszcze szybciej wykończy łożysko.
Jeśli chodzi o rudą to po stronie kierowcy za kierunkiem to standard, w zasadzie tam konstrukcji nie ma to można to łatwo ogarnąć. Pod wózkiem to bardziej naloty, ale pasuje porządnie oczyścić i zabezpieczyć. Już widzę siebie przy tej robocie w kolejny weekend :twisted:

jacek11 - 21-04-2019, 23:23

areksz121 napisał/a:
A łożysko?

Znając życie, łożysko polegnie :cry: coś tam się kupi jak będzie potrzeba. To chyba będzie pierwsze jakie kupię do Galanta. Do tej pory nie miałem z tym żadnego problemu. Możliwe,że chodzi o samą wagę silnika.
areksz121 napisał/a:
Już widzę siebie przy tej robocie w kolejny weekend

Nie widzę tej roboty bez impactu :roll:

Hugo - 22-04-2019, 09:38

Fakt, zapomniałem o łożysku koła. jacek11, polecam firmy STARLINE za 60 zł z alle... Mam na lewym przodzie i śmigam już drugi rok bez problemów.
jacek11 - 22-04-2019, 10:05

Faktycznie można kupić w takich pieniążkach. Ale jak na razie jeszcze nie wiem czy będę potrzebował. Jak coś,to już wiem co brać 8)
jacek11 - 24-04-2019, 16:50

Święta się skończyły, więc prace ruszyły :)

Rdza rozpanoszyła się mocno. Czyli jeszcze czekają poprawki, a potem odrdzewiacz.

Trochę ogarnięte. Jeszcze jedna warstwa konserwacji, i można pakować zawieszenie.
Górna część pomalowana podkładem epoksydowym. Może jeszcze pomaluję ją na jakiś kolor, chociaż i tak tego nie widać 8)

Przedni pas też zostanie pozbawiony rdzy(w miarę możliwości :wink: ), i pomalowany epoksydem, a potem górna część dostanie jakiś kolor. Jeszcze nie wiem jaki, ale coś wymyślę.
Natomiast chłodnica klimy straciła piórka :| To chyba jej ostatni sezon. Zastanawiam się nad kupnem nowej, ale trochę fundusze na ten rok słabe :|

areksz121 - 24-04-2019, 21:55

Ładnie ładnie Jacku :wink:

Dodajesz mi motywacji na nadchodzący weekend :mrgreen:

jacek11 - 24-04-2019, 23:06

areksz121 napisał/a:
Ładnie ładnie Jacku

Pięknie dziękuję :) Robota paskudna, ale samozadowolenie jest :)

areksz121 napisał/a:
Dodajesz mi motywacji na nadchodzący weekend

Tym bardziej warto było :) Masz o wiele fajniejszy egzemplarz do ratowania 8)

Bizi78 - 13-05-2019, 20:13

jacek11 napisał/a:
Robota paskudna, ale samozadowolenie jest :)

Jacku, to kiedy mam ci podstawić Żabę, bo też o odnowę kielichową się dopomina :wink: .

jacek11 - 14-05-2019, 16:00

Bizi78 napisał/a:
Jacku, to kiedy mam ci podstawić Żabę, bo też o odnowę kielichową się dopomina .

To zależy jaki by był zakres prac, i wtedy można oszacować ile potrzeba czasu.Tego ostatniego mi brakuje niestety.

Może jakieś wiadomości przy okazji.
Galant od kilku dni jeździ, i jak na razie nie słychać łożyska w przednim kole, o które się obawiałem.
Dostał inną prawą półoś, razem z przegubem,oraz nowe koronki ABS.
Wleciała też przednia belka po renowacji, oraz maglownica którą miałem w zapasie. Belka podczas montażu stwarzała problemy,ale w końcu udało się ją wpakować na miejsce.
Po zmianie maglownicy kieros chodzi znacznie lżej, ale dziwne wycie pozostało.
Po za tym, przedni pas został odrdzewiony,i pomalowany razem z kielichem, podstawą akumulatora, i wnęką za aku. Przednie błotniki zostały pozbawione rdzy od strony wewnętrznej,i starym sposobem pomalowane w epoksyd, i popsikane konserwacją.
Co do planów, to plecionka jest do zakupienia i wymiany, przegląd hamulców przód-tył, i co raz bardziej skłaniam się do malowania karoserii.
Nie wiem na ile czas pozwoli, i co zostanie zrobione, ale to wszystko trzeba będzie zrobić.

Dzisiaj wyjeżdżając tyłem, podczas hamowania usłyszałem stuk w prawym przednim kole. Następnie usłyszałem taki sam stuk podczas hamowania do przodu. Muszę jeszcze raz wszystko przejrzeć. I to jeszcze dzisiaj :roll:

Bizi78 - 14-05-2019, 16:16

jacek11 napisał/a:
To zależy jaki by był zakres prac, i wtedy można oszacować ile potrzeba czasu.Tego ostatniego mi brakuje niestety.

A na zlot to się w tym roku wybierasz, to można by było pogadać :wink: .

jacek11 napisał/a:
Nie wiem na ile czas pozwoli, i co zostanie zrobione, ale to wszystko trzeba będzie zrobić.

Czyli chcesz zrobić laleczkę i dać jej dożywocie 8) .

jacek11 - 14-05-2019, 16:36

Bizi78 napisał/a:
A na zlot to się w tym roku wybierasz, to można by było pogadać .

Jeśli już, to będzie spontan.

Bizi78 napisał/a:
Czyli chcesz zrobić laleczkę i dać jej dożywocie .

Tego to się chyba nie da zrobić :| ale lubię bez stresu jechać na przegląd, i lubię jak auto wygląda czysto. Teraz niestety jest na nim kilka kolorów, i strasznie mnie to razi. Może w lato go popsikam. Chociaż pomieszczenie mam za niskie do malowania :|

Bizi78 - 14-05-2019, 16:43

jacek11 napisał/a:
Chociaż pomieszczenie mam za niskie do malowania :|

To wałkiem go pomaluj :wink: .
A tak poważnie to u mnie na wichurze lakiernicy w zwykłych garażach malują i jakoś im to wychodzi 8) .
Wiadomo, że sterylnym pomieszczeniem tego nie można nazwać.

U mnie też sporo wydatków się szykuje na ten rok.
-kielichy
-przednia szyba
-sprzęgło
-nadkole i próg
i pewnie jeszcze coś po drodze wypadnie :evil: .

Muszę chyba wystosować jakieś podanie do rządzących o skromne 5000+ :mrgreen: .

jacek11 - 14-05-2019, 16:52

Bizi78 napisał/a:
A tak poważnie to u mnie na wichurze lakiernicy w zwykłych garażach malują i jakoś im to wychodzi .
Wiadomo, że sterylnym pomieszczeniem tego nie można nazwać.

Też malowałem w garażu, gdzie miałem pół metra z każdej strony, i ok. dwa metry wysokości. Też to wychodziło jakoś, ale pył wznosi się momentalnie, a maska nie jest w stanie wyłapać wszystkiego. Używanie wentylatora też nie jest wskazane, z powodu wyciągania wszystkich śmieci z różnych zakamarków garażu.

Bizi78 napisał/a:

U mnie też sporo wydatków się szykuje na ten rok.
-kielichy
-przednia szyba
-sprzęgło
-nadkole i próg
i pewnie jeszcze coś po drodze wypadnie .

Gruba robota. Ja bym się z tym chyba z miesiąc bawił :mrgreen:

Bizi78 - 14-05-2019, 17:01

Najlepiej jakby była opcja wynajęcia profi komory, powiedzmy na dwa dni 8) .
Marcino - 15-05-2019, 08:49

Dobra robota Jacek.!!!!!