Forum ogólne - CB RADIO
j-rules - 11-10-2010, 13:17
fakt grusza jest bardzo wygodna. Ogolnie bardzo fajne sa te Lafayetty, dp tego w dobrych pieniadzach.
A ten Alan 48 to kawał radia
costa brawa - 13-10-2010, 00:44
no kawal ale jednego mam juz 3 lata i najmniejszych problemow - ostatnio gruszka sie rozleciala (nie naprawilem jej bo chyba mikrofon padl calkowicie) i tyle a jezdzi w dostawczym iveco gdzie wstrzasy/wibracje itp na codzien dostaje przez sztywnosc zawieszenia i stan naszych drog
JCH - 26-11-2010, 20:28
Zmieniłem antenkę w swoim zestawie CB, zamiast 1m Sirio kupiłem 30 cm Intek po to żeby codziennie nie zakładać i ściągać tej metrówki bo po prostu nie mieści się do garażu. Cóż, lenistwo
Pożyczyłem miarkę SWR, żeby jakoś tę antenkę dostroić. No i efekt jest taki, że na kanale 19 SWR = 2 albo i więcej. Gdy ją wydłużam to SWR rośnie. Skrócić anteny się już nie da - jest max wsunięta. No i nie wiem czy ją ciąć, z tym, że wiele uciąć się nie da bo zaczyna się spirala.
No i teraz pytanie - czy jednak ciąć, jeśli tak to ile?
Czy jest inny sposób na lepsze zestrojenie? Pamiętam jak kupowałem tamtą Sirio to gość między magnes a gumę włożył zdaje mi się folię aluminiową. Tylko po co?
Czy może pogodzić się z faktem, że lepiej nie będzie...
krzychu - 26-11-2010, 20:31
Temat skomplikowany..... Nie myślałeś o triflexie?
W każdym razie można by spróbować pierwsze uciąć kabel od strony radia (tak z 1cm) i zlutować końcówkę. Może pomoże. Jak dalej tak będzie to uciąć antenę mniej więcej tyle ile masz tej regulacji.
JCH - 26-11-2010, 20:42
krzychu napisał/a: | Nie myślałeś o triflexie? | Triflex to zdaje się 2w1 albo i 3w1, tak? To co montują Outlanderowcy w miejsce oryginalnych anten FM. Sęk w tym, że ja nie mam tradycyjnej anteny FM tylko jest ona wtopiona w tylnej szybie. Taki myk
Ciąć kabla bym nie chciał bo do lutowania to mam dwie lewe ręce, chyba że poproszę kogoś Ale tak mi się wydaje, że co ori to ori. No chyba, że się mylę....
krzychu - 26-11-2010, 20:49
Ta wtyczka to jest prosta jak budowa cepa
No w poradnikach od strojenia jest że tnie się antenę. Niech się jeszcze ktoś wypowie.
costa brawa - 27-11-2010, 00:54
przestawiaj ja w rozne miejsca samochodu i zapamietam najlepszy punkt - tez to ma znaczenie dla SWR (kiedys sie bawilem miernikiem to wybadalem ze nawet skrzywienie bata anteny ma wplyw na swr - mialem zagiety tak pod katem 15-20stopni od pionu zeby mi nie bil bezposrednio po drzewach w dostawczym - po wyprostowaniu w zasadzie bez regulacji mialem 1.2 swr na kazdym kanale a na skrzywionym pod 2 dochodzilo
a jesli przestawianie nie pomoze to tylko ciecie ale trzeba uwazac zeby nie przedobrzyc
ja osobiscie to bym jeszcze bardzo dokladnie kabel sprawdzil a dokladnie to jego wtyczki/miejsca mocowan do anteny
krzychu - 27-11-2010, 09:28
Strojenie powinno się też odbywać w otwartej przestrzeni zdala od metalowych rzeczy (pamiętam że w garażu było sporo gorzej).
JCH - 27-11-2010, 11:37
krzychu napisał/a: | Strojenie powinno się też odbywać w otwartej przestrzeni zdala od metalowych rzeczy | Ooo
To cenna uwaga bo się wybieram dziś pobawić jeszcze z tym strojeniem a auto w garażu stoi. Dzięki.
MichuGdy - 27-11-2010, 13:27
Przy strojeniu znaczną role odgrywa masa dobrze wkręcona we wtyczkę i dobrej jakości kabel. Ze skracaniem anteny jeszcze wstrzymałbym się. Prawidłowo zalutowane wtyczki to podstawa. Osobiście mam metrówkę na magnesik. Ale z lenistwa najchętniej chciałbym mieć triflexa, ale on drogi i ponoć odbiór FM pogorszony.
Pozdrawiam,
Michał
Pyra20 - 27-11-2010, 16:28
Panowie chciałem zakupić swoje pierwsze radyjko, możecie polecić jakiś dobry zestaw w rozsądnych pieniądzach ?
Panowie, nada się coś takiego:
http://allegro.pl/radio-c...1332998141.html
MichuGdy - 29-11-2010, 23:58
Pyra20 napisał/a: |
Panowie chciałem zakupić swoje pierwsze radyjko, możecie polecić jakiś dobry zestaw w rozsądnych pieniądzach ? |
U siebie mam to radio. Szału nie ma, działa poprawnie, przyciski prawidłowo funkcjonują. Filtr działa prawidłowo, gdy miałem jeszcze słabo masę w aucie zrobioną elegancko wytłumiało mechanizm silnika albo prace mechanizmu wycieraczek.
Bardzo proste radyjko, wszelkie potrzebne funkcje posiada, estetyczna gruszka.
Małe i można je fajnie ukryć.
Na trasie bardzo dobrze mnie słychać Antenkę mam metrówkę SIRIO SWR, którą oczywiście odpowiednio dostroiłem.
zbysiu5447 - 30-11-2010, 06:47
Michugdy mam ten mechanizm lusterka.Kontakt 512646522.
Owczar - 30-11-2010, 12:27
MichuGdy napisał/a: | Ale z lenistwa najchętniej chciałbym mieć triflexa, ale on drogi i ponoć odbiór FM pogorszony. |
No niestety FM marnie działa...
Bismarck - 19-12-2010, 08:29 Temat postu: Nie przeklinaj na radyjku UWAGA:
Jeżeli tytuł już powiedział Ci wszystko i skręciło Cię z niesmakiem - odpuść sobie czytanie tekstu poniżej i nie pisz głupot w temacie.
I.Wstęp:
1.Inspiracje - niniejszym podziękowanie
a) Ziutek Skierniewice - ogólny - za sam pomysł i aktywne temperowanie tępych mobili
b) BartekB - za odpowiednią wypowiedź, w odpowiednim czasie, w odpowiednim miejscu
c) Zibi,RadJan - za kręcenie nosem, szukanie w dziury w całym, totalny brak zrozumienia sensu - co zmusiło mnie to twórczego myślenia w celu tłumaczenia
II. Cel akcji
1.Krótkoterminowy - jednodniowe masowe zwracanie uwagi wulgarnym użytkownikom kanału 19AM.
2.Średnioterminowy - rozpropagowanie akcji i ośmielenie innych użytkowników CB-19AM do zwracania uwagi przeklinającym - uruchomienie w ludziach samonapędzającej się reakcji na zdarzenie.
3.Długoterminowy - Ukrócenie pewnych patologicznych zachowań u kierowców w szczególności zwłaszcza zawodowych - "truckersów" -wywołanie efektu ciągłej niepewności że ktoś zwróci uwagę.
III. Czas, miejsce,zasięg akcji
1.Czas - 21 grudnia 24h - poświęćcie się choć jeden dzień i wytrzymajcie choć trochę na 19tym
2."Miejsce" - kanał 19 "drogowy" 27,180MHz
Nic nie stoi na przeszkodzie stosować go na innych kanałach, no ale wtedy będzie nas mniej na 19 smile.gif więc wytrzymajcie choć ten jeden dzień
3. Zasięg - lokalny Warszawa i okolice. Zależny on będzie od publikatorów na które rozniosę lub rozniesiemy temat akcji i propagacji internetu.
IV. Sposób wykonania
- Ciągły lub częsty odsłuch kanału 19AM
- Szybka reakcja na usłyszany wulgaryzm - zwrócenie uwagi
- Wsparcie swoim głosem (poparcia wink.gif ) innych zwracających uwagę.
V.Sposób zwracania uwagi.
1. Jeśli nie wiesz jak, użyj hasła akcji: "KOLEGO NIE KLNIJ NA RADIU"
2. Nie krzycz.
3. Nie daj się sprowokować do utarczki słownej.
4. Nie daj się wyprowadzić z równowagi. W razie pytań: uzasadnij że "Nie chcesz tego słuchać"
5. Nie zasłaniaj się młodszymi "dzieci słuchają" - to TOBIE ma to przeszkadzać.
6. Nie atakuj
7. W skrajnych przypadkach prób "wojny radiowej" nie reagować na zaczepki poza powtarzaniem "Nie klnij na radiu"
VI.Ustalenia pozostałe
1. Bardzo wskazane wsparcie kolegów silnych w mocy - bazówki, mobilno-bazowe
2. Wymagane zachowanie wysokiej kultury w czasie prowadzenia akcji- wstęgi i inne sposoby "karania" niepokornych typu -bełkot SSB, koziołki, tarzany i inne zakłócenia- stanowczo zakazane
3. Proszę o przekazanie niniejszego zapisu na inne fora społecznościowe - regionalne, moto, cb i inne
4. Jedynym i egocentrycznym Prezesem Honorowym akcji jestem JA - w terenie całość odpowiedzialność za akcję spoczywa jednak na lokalnych przedstawicielach zgodnie z zasadą "prowadzącego kanał" im silniejszy sygnał tym ważniejszy.
VII. Prawa własności
1. Ja Esol-161OLA032 - pozwalam na kopiowanie i rozpowszechnianie pomysłu. Pozwalam na niewielkie modyfikacje niniejszego tekstu nie zmieniające jednak istoty akcji, zasad prowadzenia i praw intelektualnych.
2. Dopuszczam działania komercyjne (gadżety,ulotki)- zezwolenie jedynie po skontaktowaniu się ze mną bezpośrednio. GG126811
pamiętacie zeszły rok czyli 2009-12-21, znajome forum czyli CB RADIO FORUM
dało propozycję żeby ten dzień ogłosić dniem bez wulgaryzmów na kanale 19.
Dużo ludków z naszego forum w zeszłym roku wzieło udział w tej akcji, także zapraszam wszystkich do wzięcia w tym roku, więc ogłaszamy że:
21-12-2010 jest dniem na kanale 19 ogłoszonym dniem bez wulgaryzmu
przez wszystkie fora cb radio.
Proszę wszystkich z naszego forum o przyłączenie się do tej akcji.
Pozdrawiam.
|
|
|