To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

milo - 03-03-2011, 06:37

do swojego galanta 2.0 td leje olej MOTUL 10/ 40 półsyntetyk i przy każdej wymianie stosuję płukankę LIQUI MOLY :roll:
PABLO998 - 03-03-2011, 06:59

Ja też jak kupiłem Galanta to zalałem go Mobilem 10w40 i popychacze zaczęły dość głośno pracować. Zrobiłem więc płukankę i zalałem Miśka Elfem 5w40 i odrazu silnik zaczął cichutko chodzić, czasami na zimnym silniku czsami się odezwą popychacze alt to tylko na chwilę. Ceramizer możesz zalać dopiero po jakimś czasie jak zmiana oleju nie pomoże.
m6riano - 03-03-2011, 12:59

Ja zalałem ceramizer przy 340tys.pomógł, przy 140tys. bym zalał 5w40 np. motul lub liqui moly
Casshern - 03-03-2011, 14:50

Cytat:
Panowie proszę o radę. Po kupnie Gala EA 2,6V6 z przebiegiem 154tyś. Polecono mi Valvoline 10w60 VR1 Full Synthetic. Tutaj jednak pojawia się moja wątpliwość, ponieważ na stronie jak i na pojemniku widnieje napis "Synthetic Blend" co w wolnym tlumaczeniu oznacza Pół syntetyk. Wszystko było by ok, gdyby nie fakt ze znaleźć można było do kupienia takie same oleje tyle że "full synthetic". Teraz do sedna, Autko było od kupna na dość dobrym Oleju bo Shell Helix 5w40. Czy przejście na 10w60 Vr1 było błędem? Przy najbliższej zmianie myślę o zmianie. Polecacie konkret jakiś do tego przebiegu? Dodam że niedawno wymieniłem wszystkie popychacze.

Wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi. Za jakiś tydzień będę planował zmiane oleju. Po wymianie popychaczy na nowiutkie chciałbym im dogodzić jak najbardziej się da:)

Podsumowując wiec wypowiedzi kolegow. Do mojego Gala z przebiegiem 154tyś. jezdzacego wczesniej 5w40 najlepsze co moge w tej chwili mu zalać to 0w30 z pułkanką?
Przepraszam za powtarzanie sie ale chce miec to jasne.

W takim razie moge was prosic o wskazanie mi linka do konkretnego oleju ktory wypadaloby kupic, nie ukrywam ze jak wszystkim wczesniej ulatwi mi to zycie:)
Myslalem o Valvoline 0w30 ale sa tylko 4L, a potrzebne jest chyba 5L.

tosztotomasz - 03-03-2011, 14:53

W tej klasie nie ma lepszego niż ten: http://www.amsoil.com/storefront/sso.aspx
Casshern - 03-03-2011, 15:03

Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz ale szukam raczej czegos bardziej w kraju:) Na allegro nie ma:( Chyba ze masz cos takiego na sprzedaz albo wiesz kto ma?
tosztotomasz - 03-03-2011, 15:13

Pisz PW do Croom, albo wiadomość TU
m6riano - 03-03-2011, 16:40

tosztotomasz napisał/a:
W tej klasie nie ma lepszego niż ten: http://www.amsoil.com/storefront/sso.aspx

Jest też gość z Warszawy:
502819238

radek79 - 03-03-2011, 17:24

Casshern ja w swoim v6 zalewam castrol edge 0w30 i chodzi pięknie myślę że spokojnie ci wystarczy
tosztotomasz - 03-03-2011, 17:37

radek79, przy całym szacunku dla Ciebie za otwarte podejście do tematu lepkości, akurat Castrol to chyba jeden z najgorszych wyborów markowych jakie można znaleźć na naszym rynku.
radek79 - 03-03-2011, 20:06

tosztotomasz przy następnej wymianie zaleje ten olej i zobaczymy czy poczuję różnicę w pracy silnika
tosztotomasz - 03-03-2011, 20:56

radek79, wybierzesz brand jaki uznasz za godny wydania Twoich pieniędzy. Ja mogę się wypowiadać tylko nt. moich doświadczeń - wszyscy widzą co mam w podpisie. Wcale nie ukrywam, że na polskim rynku nie ma dla mnie w tej chwili alternatywy dla tej marki. Nie będę się wynurzał za bardzo, bo to i tak pewnie mało kogo obchodzi ale jeśli nie masz nic przeciwko zmianie marki, spróbuj tej najlepszej. Nie mam nic przeciwko Motulowi, jest to chyba najlepszy z szeroko dostępnych olejów, najpopularniejszy również wśród hondziarzy. Jest coś jednak w tym, że coraz więcej ludzi od Accordów przesiada się z Motula i nic nie mówi o powrocie do niego. Nie zawsze to co znane i szeroko polecane jest najlepsze.

Taki przykład na marginesie - zapytaj ludzi jakie kosmetyki do auta są najlepsze. Większość krzyknie Sonax, Turtle Wax. Ci bardziej wtajemniczeni powiedzą Meguiars, a ilu wymieni marki takie jak Zymol, Swissvax, Migliore? Rozumiesz o co mi chodzi?

edit: widzę, że wyedytowałeś swojego posta, kiedy na niego odpowiadałem. Jeśli interesują Ciebie (lub kogokolwiek) moje doświadczenia z SSO zapraszam na PW.

radek79 - 03-03-2011, 21:04

tosztotomasz napisał/a:
radek79, wybierzesz brand jaki uznasz za godny wydania Twoich pieniędzy. Ja mogę się wypowiadać tylko nt. moich doświadczeń - wszyscy widzą co mam w podpisie. Wcale nie ukrywam, że na polskim rynku nie ma dla mnie w tej chwili alternatywy dla tej marki. Nie będę się wynurzał za bardzo, bo to i tak pewnie mało kogo obchodzi ale jeśli nie masz nic przeciwko zmianie marki, spróbuj tej najlepszej. Nie mam nic przeciwko Motulowi, jest to chyba najlepszy z szeroko dostępnych olejów, najpopularniejszy również wśród hondziarzy. Jest coś jednak w tym, że coraz więcej ludzi od Accordów przesiada się z Motula i nic nie mówi o powrocie do niego. Nie zawsze to co znane i szeroko polecane jest najlepsze.

Taki przykład na marginesie - zapytaj ludzi jakie kosmetyki do auta są najlepsze. Większość krzyknie Sonax, Turtle Wax. Ci bardziej wtajemniczeni powiedzą Meguiars, a ilu wymieni marki takie jak Zymol, Swissvax, Migliore? Rozumiesz o co mi chodzi?

edit: widzę, że wyedytowałeś swojego posta, kiedy na niego odpowiadałem. Jeśli interesują Ciebie (lub kogokolwiek) moje doświadczenia z SSO zapraszam na PW.

wiem co masz na myśli , ja jestem otwarty na nowości nie upieram się przy jednym więc zobaczymy, a ile będzie mnie kosztować ta przyjemność za 4l

tosztotomasz - 03-03-2011, 21:17

To już pytanie nie do mnie, ja ze sprzedażą nie mam nic wspólnego. Kilka postów wyżej podałem namiar. Oczywiście nie będzie to cena na poziomie Castrola ale porównywalna np. z Valvo o podobnych parametrach. Niestety w olejach cena jest wykładnikiem jakości, w pełni syntetyczne bazy są drogie, więc taki olej musi kosztować. To jest też powód tego dlaczego coraz więcej firm idzie w HC, nawet tak wielcy jak Mobil.
m6riano - 03-03-2011, 23:16

radek79 napisał/a:
tosztotomasz napisał/a:

wiem co masz na myśli , ja jestem otwarty na nowości nie upieram się przy jednym więc zobaczymy, a ile będzie mnie kosztować ta przyjemność za 4l

moge ci podać cene za qwart=40zł lub 5qwart czyli galon(?)=200zł,czyli tyle musiałbyś wziąć/zapłacić bo wchodzi ok 4 litrów czyli coś ponad 4 qwarty