To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc

Wszyc - 29-12-2010, 17:29

Dziś chciałem przerobić wiązkę silnika i dodać do niej przekaźnik startowy (bo nie mogę podłączyć instalacji z diesla do wiązki silnika z benzyny to inna bajka w ogóle więc wszystko co potrzebne do odpalenia benzyny a co jest po za wiązką silnika muszę dolutować do niej )

Po wielkich poszukiwaniach w końcu znalazłem go w nieodpartej otchłani różnokolorowych kabli wiązki z E3 :P podłączam go do akumulatora i co jest nie działa hmm to myślę rozbiorę go i zlukam może źle go podłączam lub jest spalony otwieram go i mym oczom ukazują się jakieś kosmiczne technologie niezbadane konfiguracje tajemniczych tranzystorów z kondensatorami i rezystorami w jednym momencie przelatują mi przez głowę wszystkie wykłady z elektrotechniki krzyczę: NIE!!! tak nie może być :D

Siedzę załamany nad tą obcą technologią i nie dowierzam iż przekaźnik startowy w E3 jest 10razy bardziej zaawansowany technologicznie niż w E5....
Postanawiam nie poddawać się i wziąć sprawy w swoje ręce poszedłem do Galanta i wyprułem przekaźnik świec żarowych który został zbudowany w technologi która mi najbardziej odpowiada :D

Postanowiłem nie bawić się w technologie rodem za NASA a zamontować mechanizm bardziej z epoki brązu :P duży wielki przekaźnik :D jeszcze upewnię się że wszystkie elementy podpięte pod niego są na 12V żebym nic nie spalił :D

josie - 29-12-2010, 18:58

Wszyc napisał/a:
Postanowiłem nie bawić się w technologie rodem za NASA a zamontować mechanizm bardziej z epoki brązu

Nie jestem przekonany, że to najlepszy pomysł. Ten "zaawansowany" przekaźnik miał jak widzę m.in diodę, która zabezpiecza przed przepięciami, które powstają po odłączeniu napięcia od cewki przekaźnika. Co takie przepięcie, które może wynosić kilkadziesiąt V może zrobić z elektroniką np ECU chyba mówić nie trzeba...

Tak się przyglądam temu pierwszemu zdjęciu i nie wygląda to wogóle na przekaźnik - nie ma cewki ani styków? Jeśli mimo to, pełni "to" funkcję "przekaźnika", to przenośi małe prądy i sterowane jest jeszcze mniejszym, obawiam się, że może nie wystarczyć do zasilenia cewki tego byka z drugiego zdjęcia. Pomijając oczywiście to co napisałem na początku...

Wszyc - 29-12-2010, 19:30

Pierwszy raz spotkałem się z takim przekaźnikiem startowym jak ten wyżej każdy samochód z jakim miałem do czynienia ma na normalnej cewce łącznie z moim galantem w dieslu ale manual zarzeka się właśnie że to przekaźnik startowy tylko pełni też jeszcze jedną funkcje mianowicie przekaźnika alarmu... co do tego dużego przekaźnika co mam zamiar zastosować: jest tylko dlatego duży że jest od świec żarowych i załączał duże prądy ale sam jest sterowany naprawdę niskim prądem więc powinien się nadać bez problemu

Ten przekaźnik startowy to w streszczeniu przekaźnik który ma podać napięcie na przekaźnik ECU z samo podtrzymaniem oraz załączenia cewki rozrusznika w celu rozruchu silnika działa to przez kilka sekund tylko... potem przekaźnik ECU już podtrzymuje zasilanie ECU oraz pompy paliwa która bierze zasilanie prosto od ECU i tyle :P

Może ten przekaźnik miał jeszcze jakieś zastosowania oryginalnie stąd ten jego stopień zaawansowania ale mi to do niczego nie potrzebne :D samochód ma odpalać i jeździć a nie jakieś klimatyzacje tcl'e, 4wsy, tempomaty i inne bzdety dobrze że ich nie mam :D

josie - 29-12-2010, 20:09

Ja tam bym szorował to Magserv'u i kupił kilka tych elementów co są na zdjęciu, jeśli faktycznie nie działa. Ale jeśli faktycznie będziesz pakował ten wielki przekaźnik to daj mu równolegle z cewką diodę.
Za 9zł około można też mieć przekaźnik samochodowy uniwersalny z podstawką i kabelkami i wmontowaną diodą.

Wszyc - 29-12-2010, 20:30

ale po co dioda równolegle z cewką układ będzie prosto z aku na wielki przycisk engine start z tego na cewkę przekaźnika i do budy co tu ma się po drodze popalić? :P

A na wyjściu przekaźnika ma być rozrusznik i jeden przekaźnik :P

Wszyc - 30-12-2010, 01:22

josie odkryłem że to jest przekaźnik startowy pomocniczy tylko od alarmu jednak znalazłem jeszcze jeden przekaźnik startowy ten główny o który mi chodziło i jest na zwykłej cewce bez żadnych diod itp. wszystko pięknie ale jasna cholera okazało się że to przekaźnik rozwierny a nie zwierny i znów czar prysł zaraz się normalnie wścieknę :D czemu mali skośnoocy muszą tak mi utrudniać życie :D chrzanie montuje ten wielki przekaźnik od świec żarowych i tyle nie będę kombinował z przekaźnikiem rozwiernym więcej pitolenia niż to warte :D

W tym momencie zwątpiłem ze schematów elektrycznych nic nie pasuje do wiązki ani kolory kabli ani to gdzie są wpięte przewody w kostkach w kostce od przekaźnika ECU gdzie powinien iść kabel od zasilania ECU w ogóle jest pusta dziura nie wykorzystana.... w kostkach ECU też jest parę nie wykorzystanych dziur gdzie powinny kluczowe elementy przychodzić wedle schematów... kolory kabli to czysty freestyle a wiązka wiem że działa bo kolega odpalał silnik na niej.... normalnie zaraz mnie coś trafi jeżeli będę musiał kabel po kablu dochodzić co i jak to wezmę może ma jeszcze mitsu_pl VIN tego Galanta i osobiście pojadę do MMC i dowiem się co za buc układał tą wiązkę i go znajdę :D

EDIT 30min później

nie no ja się zaraz pochlastam :D kostki od ecu i przekaźnika ECU to lustrzane odbicie schematów a cała reszta to normalnie jak na schematach ( ale kolory kabli to i tak freestyle ) jaaaaaa wale kto to kurde składał przez lusterko kurde patrzał na schematy czy co :D

03:47 nad ranem walki z wiązką ciąg dalszy

Koniec walki... skończyła się cyna i taśma klejąca :D

Pozostało jeszcze do zrobienia

- Przy wiązce:
podłączenie pompy paliwa pod ECU, podłączenie przekaźnika startowego pod przekaźnik ECU, wyprowadzenie z cewki zapłonowej kabla na obrotomierz wyprowadzenia kabla z przekaźnika startowego na cewkę rozrusznika, podłączenie kabli od wskaźnika stanu paliwa

- W samochodzie wywalenie resztek instalacji z diesla podanie napięcia ze stacyjki lub przycisku na przekaźnik startowy, pociągnięcie kabla ze stacyjki na przekaźnik ECU w celu podtrzymania zasilania ECU, podanie kabla zasilającego z bezpiecznika 10A na ECU, wyprowadzenie okablowania czujnika temperatury czynnika chłodzącego, podłączenie się z kablem z cewki zapłonowej pod wiązkę prowadzącą do obrotomierza

Ale przede wszystkim ogarnąć na sylwestra ten armagedon w pokoju :D gdyż w sylwka szykuje się..... dalsze lutowanie elektryki i sylwester z dwójką haha :D

Andrew - 30-12-2010, 07:52

Wszycu gratuluję samozaparcia, oraz życzę zwycięstwa w walce z elektryką :wink:
josie - 30-12-2010, 10:43

Wszyc napisał/a:
03:47 nad ranem walki z wiązką ciąg dalszy

Wciąga co? :D

Do dłubania przy wiązkach polecam zamiast taśmy koszulki termokurczliwe - są trwalsze i łatwiej się to robi. A na koniec po lutowaniu taśma włochata do wiązek - można kupić w magservie w gdyni i wychodzi wiązka jak z fabryki.
Sam się też nadłubałem jak robiłem swapa w omedze z 2.0 16V na 2.0 8V. Nowy z 88r, stary z 94r, różne modele aut i epitety na schematy leciały różne:)
Może jeszcze poszukaj innych schematów do 4g63 w innych modelach, może bardziej podpasują :wink:
Jakby Ci przekaźników zbrakło to daj znać - mam całą siatkę, do większości są też gdzieś kostki :wink: No i powodzenia :)

Edit:
Cytat:
okazało się że to przekaźnik rozwierny a nie zwierny

Może on służył do odcinania napięcia na dmuchawę, szybę i innt pierdoły jakie są wyłączane przy kręceniu rozrusznikiem? Jakby miał 5nóg to mógłby być zwierno-rozwierny i by się ładnie zgadzało. Tak sobie tylko gdybam bez schematów, chyba mi grzebania w wiązkach brakuje :mrgreen:

robertdg - 30-12-2010, 10:49

Wszyc, lekcja sprzątania pokoju http://www.funner.pl/link...oj_W_30_Sekund/
Wszyc - 30-12-2010, 14:08

robertdg napisał/a:
Wszyc, lekcja sprzątania pokoju http://www.funner.pl/link...oj_W_30_Sekund/

U mnie to tylko rzucić granat i się schować w kiblu :D dziś się za to biorę :D

swinks_UK - 30-12-2010, 14:28

Byle byś tego granatu do kibla nie wrzucił... :D
robertdg - 30-12-2010, 14:30

Szkoda, że porządek nie może brać przykładu z bałaganu i robić się sam :D
Wszyc - 31-12-2010, 22:13

haha Misiek został przechrzczony na imie Ryo-Oh-Ki :D :D :D przez koleżankę heh imię takiego stworka z anime :D Przez to że taki nie pozorny :) chodź pierwszy raz spotkałem się z określeniem że Galant jest nie pozorny :) ale ok niech będzie Ryo-Oh-Ki (fon: Rijo-ołki) :)
Wszyc - 07-01-2011, 02:14

dziś kończę walkę z wiązką... jutro walka z elektryką w aucie spróbuję przepuścić wiązkę przez gródź nie będzie łatwo zmieścić ją obok starej wiązki diesla...
bieniak - 07-01-2011, 12:41

no ja ogólnie trzymam kciuki za ten projekt:) no i napewno jakoś ogarniesz elektrykę:)