[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Tomek - 20-05-2014, 21:33
Kojec napisał/a: | Mam problem z klimatyzacja, przyszly gorace dni a klima ledwo chlodzi. Rok temu byla ta sama sytuacja, sprawdzalem szczelnosc i jest ok. Gdzie zaczac poszukiwania problemu?? |
na przyrządzie
1. czy jest czynnik, ile go jest
2. jakie ciśnienia, etc.
czubekxx - 24-05-2014, 16:12
U mnie z klimatyzację problemów ciąg dalszy...po włączeniu klimy auto strasznie traci na mocy i nie jest to na pewno objaw typowy po włączeniu klimy, bo wcześniej tak nie miałem....do 3000obr. auto w ogóle nie jedzie, później jest lepiej, ale jest przepaść między jazdą z włączoną klimą, a bez włączonej.
Gdy włączam klimę jadąc czuję aż szarpnięcie autem, coś jakby się zadławił przez chwilę....
Oczywiście oprócz tego są jeszcze falujące obroty przy włączonej klimie...
Mieliście może u siebie podobny przypadek?
Sprężarka mogła odmówić posłuszeństwa?
pompec - 25-05-2014, 22:59
czy ktoś spotkał się z odgłosem syczenia podczas pracy klimatyzacji? podczas dodawania gazu jest słyszalne wyraźne syczenie, tylko podczas włączonej klimy... miałem to samo przed dobijaniem klimy (po co najmniej trzech latach było ok. 470 z 710 g czynnika, więc raczej dużej nieszczelności nie ma)... teraz po dobiciu (5 tygodni temu) syczenie jest słyszalne może nawet bardziej niż przed serwisem... dodam, że syczenie pojawiło się dziś pierwszy raz od nabicia... jakieś pomysły?
pipi_ja - 25-05-2014, 23:39
Syczy zazwyczaj kiedy brakuje czynnika. Facet,który serwisowal 5 tygodni temu sprawdził na koniec czy zawory serwisowe trzymają? Może którys się nie domknal i przez ten czas gaz ulecial.
pompec - 25-05-2014, 23:46
pipi_ja napisał/a: | Facet,który serwisowal 5 tygodni temu sprawdził na koniec czy zawory serwisowe trzymają? |
tego nie wiem, ale jak wytłumaczyć, że syczało jak było czynnika 470 g i więcej, bo syczało rok i dwa przed nabijaniem... chyba, że ok 500 g z 710 g to już jest wystarczająco duży brak do syczenia...
dawinet - 09-06-2014, 21:21
wymieniam spreżarke klimatyzacji gaz ulotniony jakiś tydzień temu nic więcej nie ruszałem prócz przewodów ze sprezarki, muszę wymieniać osusacz ?
sierars1 - 10-06-2014, 04:27
Witam
Mam takowy problem a mianowicie klima chłodziła słabo kiedy go kupiłem ale teraz w ogóle nie chłodzi i wentylator również się nie załącza, czy powodem może być niski poziom czynnika,ciśnienia że agregat się nie włącza a co za tym idzie i wentylator ?
Dread87 - 10-06-2014, 05:44
Tak, powodem moze byc niski poziom czynnika.
sierars1 - 10-06-2014, 12:28
Dzięki za info w takim bądź razie trza jechać do ATU żeby do Polski nie jechać w piekarniku
Saju - 10-06-2014, 20:30
Panowie, podpowiedzcie jaki rozmiar maja oringi rurek wchodzacych w sciane grodziowa? Poprzedni wlasciciel zalozyl oringi hydrauliczne a nie gazowe przez co jestem juz kupe kasy w plecy gdyz juz nabijalem klime a po 10min juz nie bylo gazu. Sprawa jest dosc pilna a nie mam doatepu do komputera by poszukac.
pipi_ja - 10-06-2014, 21:39
To u kogo Ty napełniałeś tą klimę? Jak nie ma gazu pierwsze co się robi to podpina azot i sprawdza szczelność.
Druga sprawa oringi to podstawa przy serwisie klimatyzacji. Co to za warsztat bez podstawowego wyposażenia.
Co do rozmiaru oringów niestety nie podpowiem. Jedno wiem na pewno, to nie Ty powinieneś się tym martwić lecz "fachowiec".
Saju - 10-06-2014, 23:01
Polaczenie jest aluminiowe i nie widzi mi sie metoda prob i bledow bo w koncu cos strzeli. Klime robilem z wymiana filtra i odgrzybianiem. Jak juz wczesniej wspomnialem oringi na polaczeniu ze sciana grodziowa byly czarne i zbyt male. Chcialbym znac rozmiar oringow jak i moment dokrecania srub bo nie mam zamiaru dokrecac na wyczucie.
dawinet - 13-06-2014, 20:52
jestem w trakcie wymiany sprezarki gdzie wlać olej w sprezarce i jaki prosze o pomoc pozdr
Anonymous - 16-06-2014, 12:39
Witam. Może ktoś podpowie gdzie w Sosnowcu lub okolicy można sprawdzić szczelność układu klimy azotem, ponieważ nabijałem klime dwa lata temu i teraz przy kolejnym nabiciu z 710g po recyklingu odciągnęło tylko 150g, czyli układ jest nieszczelny a na maszynie do napełniania podczas próby próżni manometry utrzymywały podciśnienie.
pipi_ja - 16-06-2014, 12:50
Przy tak małym ubytku będzie ciężko coś znaleźć. Ją bym proponował dodać do układu kontrast,pojeździć kilka dni i oglądać instalację z lampa ultrafioletowa. Zwroc uwagę na skraplacz (chlodnice) bo przy tym roczniku to najbardziej prawdopodobne miejsce wyciekow.
|
|
|