Nasze Miśki - Mitsubishi Galant GTI E33 by Maretzky85
rosomak1983 - 09-01-2012, 23:58
Saqu napisał/a: | chyba, że ma EBC inaczej to raczej nie zatrybi.
|
ma programowalne ECU i sie podłacza lapkiem i ustawia.
Saqu - 10-01-2012, 00:13
bardziej chodzi o to, że turbo nie ma możliwości takiego sterowania.
rosomak1983 - 10-01-2012, 01:33
Saqu napisał/a: | bardziej chodzi o to, że turbo nie ma możliwości takiego sterowania. |
hmmm Saqu skróce Ci o co chodzi. Gdy zadane cisnienie doładowanie jest przekraczane/osiagane ECU otwiera waste gate.
Moment otwarcia wastegate'u jest przez ECU okreslany na podstawie analizy ciśnienia doładowania i wartości zadanych w mapach (które progamuje sobie Marek - ma programowalne ECU.
Sterowanie wastegate odbywa sie za pomocą pod-/nad- ciśnienia dostarczanego do WG z kolektora dolotowego lub muszli sprężarki przewodem. ECU ma na to wpływ za pomocą elektrozaworu zamnotowanego na tymże przewodzie.
U ciebie zastepuje to urzadzenie manualne na pokretło ktore jest mniej dokładne...
Marek klika na lapku i ma jakie chce dokładniej....
Saqu - 10-01-2012, 01:38
rosomak1983 napisał/a: | Sterowanie wastegate odbywa sie za pomocą pod-/nad- ciśnienia dostarczanego do WG z kolektora dolotowego lub muszli sprężarki przewodem. ECU ma na to wpływ za pomocą elektrozaworu zamnotowanego na tymże przewodzie. |
noi odpowiedziałeś. ecu samo z siebie nie ma możliwości sterowania turbiną, może robić jedynie boost cuty, ten elektrozawór to EBC. albo coś tego pokroju.
rosomak1983 - 10-01-2012, 02:12
Saqu napisał/a: | ten elektrozawór to EBC. |
to jest solenoid, EBC to co innego jest
A doładowaniem w serii czy tez u Marka steruje ECU, moze nie samo z siebie ale jednak...
Saqu - 10-01-2012, 02:24
no dobra, ale jest. bez tego nie masz możliwości sterowania doładowaniem, jedynie cięgnem manualnie na turbinie
rosomak1983 - 10-01-2012, 02:31
Saqu napisał/a: | no dobra, ale jest. bez tego nie masz możliwości sterowania doładowaniem, jedynie cięgnem manualnie na turbinie |
a ktos pisał ze bez solenoidu??? ECU steruje takze dawka paliwa i tak samo robi to przez wtryski a nie jakos bezposrednio... , a doładowanie w zasadzie to ogranicza/reguluje doładowanie przez solenoid itd.
Pisałes ze tez masz mbc a Marek nic takiego napewno nie ma... i tylko o to chodziło.
Saqu - 10-01-2012, 02:37
pisałem, że nie mam mbc. ani żadnych pochodnych od kontrolowania boostu, no ale dobra, mniejsza o to
Krzyzak - 10-01-2012, 07:03
rosomak1983 napisał/a: | to jest solenoid | Piotrze - solenoid to elektrozawór - każdy
koszmarek - 10-01-2012, 07:04
rosomak1983 napisał/a: |
ma programowalne ECU i sie podłacza lapkiem i ustawia. |
o o w końcu wiem o czym rozmawiacie
Maretzky85 - 10-01-2012, 07:44
rosomak1983, w tej książce rozchodzą się nad różnymi konstrukcjami 4g63, od 1g do evo IX
m6riano, nie ma i raczej jeśli o mnie chodzi nie ma potrzeby żeby była
Co do tej dyskusji - to trzeba by jeszcze Saqu zapytać jaki ma motor do napędzenia tej t-28 Bo jak to jest 1.3 to może mieć problem z rozpędzeniem, ale to i tak chyba za późno jak na 0.8 bara
Co do sterowania, to jeśli aktuator w/g jest podłączony do wylotu zimnej strony turbiny, to to nigdy nie będzie ładować dobrze, ani się szybko rozpędzać.
Metody kontrolowania doładowania są różne, ale chyba wszystkie zawierają elektrozawór, który jest dołączany do tych dwóch przewodów i wychodzi chwilkę za maf sensorem. Sterowany jest w przypadku miśków procentowym stopniem wypełnienia sygnału. Jak jest zamknięty, to ewentualne doładowane ciśnienie idzie do wg, który to się otwiera - uniemożliwiając napędzenie się turbiny wcześnie, dlatego powinien być otwarty, przepuszczając doładowane powietrze z wylotu turbiny za maf, gdzie zawsze panuje podciśnienie, powodując przy tym szybkie napędzenie turbiny. Zawór ten powinien się zacząć zamykać przy osiąganiu zadanego doładowania i potem ewentualnie korygować doładowanie. Zawór ten jest kontrolowany przez ECU
Woila - wszyscy zrozumieli ?
Przepraszam że chaotycznie, ale dopiero wstałem i jeszcze kawy nie widziałem
Saqu napisał/a: | takie ciśnienie utrzymuje się do końca? |
0.8 bara przy 6k rpm jak na razie.
Saqu, powiedz jeszcze w takim razie co jest podłączone do aktuatora wastegate ?
rosomak1983 - 10-01-2012, 12:27
Cytat: | rosomak1983, w tej książce rozchodzą się nad różnymi konstrukcjami 4g63, od 1g do evo IX |
gdyby była tylko o 6 bolcie kupiłbym napewno
Krzyzak napisał/a: | Piotrze - solenoid to elektrozawór - każdy |
tak wiem to zreszta nie jedyny solenoid w turbo. Jednak solenoid to nie jest ebc jak pisał Saqu.
Saqu - 10-01-2012, 13:48
u mnie turbo napędza 1.8 silnik nissana. i te wartości niby są normalne, wahają się tam parę obrotów w tą czy w tą w zależności u kogo siedzi ta turbina
Maretzky85 napisał/a: | Saqu, powiedz jeszcze w takim razie co jest podłączone do aktuatora wastegate ? |
u mnie czy u Ciebie?
Maretzky85 - 10-01-2012, 19:40
Saqu, no u Ciebie
Saqu - 10-01-2012, 19:58
wąż od niego pod przepustnice mam podpięty, tam skądś ciśnienie sobie bierze
|
|
|