Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej
DJ Fazi - 25-09-2014, 18:37
Całkiem ciekawe
Jak kolega zamontuje to niech się pochwali na forumie.
toppk - 29-09-2014, 18:54
Dokładnie nad tymi samymi długo myślałem, ale jednak kupiłem te, które kolega podlinkował parę postów wstecz: http://allegro.pl/swiatla...4534726655.html
Po pierwsze - cena.
Po drugie - nieznana efektywność halogenów w tych "wash & go".
I trzecie - HOMOLOGACJA! Niby dostajemy jakiś tam papierek, ale czy on wystarczy dla ubezpieczyciela, kiedy będziemy -tfu, tfu! - kiedyś musieli skorzystać z AutoCasco?
Tyczy to się tak samo moich, ale moje to niby TYLKO dzienne, a te Twoje to dzienne + halogeny, które przy kolizji w nocy mogą zostać zakwestionowane przez ubezpieczyciela, jako powodujące zagrożenie na drodze, gdyż nie są oryginalnie zamontowane i nie przeszły testów w TYM KONKRETNYM modelu auta.
I to może niewiele dać, że Ty będziesz twierdził, że mgły nie było, nie uzywałeś tych świateł, ino dzik ci na drogę wyszedł. Oni będą twierdzić, że pewnie jechałeś z włączonymi halogenami, a dzik wyszedł, bo go oślepiły i był w szoku, i dlatego wyszedł!
I jeździj po sądach, i weź prawnika, i rzeczoznawcę, który stwierdzi, że w momencie kolizji światła nie były włączone...
Nie no, to tylko taki mój czarny scenariusz, ale ja wolę dmuchać na zimne.
A tak BTW, to czy takie dzienne, zamiast przeciwmgłowych, jak np. te moje, przechodzą badanie techniczne bez problemu? Diagnosta nie mówi: - A teraz proszę włączyć przeciwmgłowe przednie?
- Ale ja nie mam przeciwmgłowych, mam założone DRL w ich miejsce!
Nie ma problemu?
paweldm - 29-09-2014, 22:13
Ja natomiast nie polecam rezygnacji ze świateł przeciwmgłowych. Z wieloletnich doświadczeń dobrze jest je posiadać, no chyba, że ktoś jeździ tylko po mieście.
Zawsze na krętych zalesionych drogach ich używam.
rezon - 30-09-2014, 08:00
paweldm napisał/a: | Ja natomiast nie polecam rezygnacji ze świateł przeciwmgłowych. Z wieloletnich doświadczeń dobrze jest je posiadać, no chyba, że ktoś jeździ tylko po mieście. | z wieloletnich doświadczeń mało jest okazji aby je wykorzystywać zgodnie z przepisami. w ciągu 4 lat jazdy Outkiem włączałem może 4 razy - ma dobre ksenony i wg mnie można sobie faktycznie darować przeciwmgielne i wstawić DRL, które wykorzystuje się znacznie częściej. paweldm napisał/a: | Zawsze na krętych zalesionych drogach ich używam. | Ku radości jadących z naprzeciwka - zwłaszcza po- albo w czasie deszczu.
regon - 30-09-2014, 10:53
toppk napisał/a: | dzik wyszedł, bo go oślepiły i był w szoku |
co ty masz z tym zwierzyńcem wspólnego? myśliwy czy co?
Seferiel - 30-09-2014, 12:14
A jak to jest teraz gdy mam czujnik zmierzchu i poprzedni właściciel zażyczył sobie, że w trybie auto światła mają cały czas świecić. Czy teraz ja muszę powrócić do starego ustawienia przez serwis mitsubishi? czy jest może jakiś inny sposób na powrót do ustawień fabrycznych ?
Chciałbym zamontować światła do jazdy dziennej, ale tak żeby na automacie działały (w dzień świecą w nocy/wieczorem włącza się ksenon a wyłączają do jazdy dziennej).
bonito - 30-09-2014, 15:39
Tryb skandynawski można wyłączyć tylko w serwisie, wtedy na ustawieniu Auto będą włączały się o zmierzchu światła mijania. Światła dzienne muszą być tak podłączone, żeby gasły automatycznie przy załączeniu świateł mijania (lub pozycyjnych).
bonito
regon - 30-09-2014, 16:40
bonito napisał/a: | Tryb skandynawski można wyłączyć tylko w serwisie |
chyba, że masz wersję z nawigacją mitsu, wtedy możesz to sam zrobić.
paweldm - 30-09-2014, 16:55
Bardziej interesuje mnie moje własne bezpieczeństwo, więc wolę mieć światła przeciwmgielne, xenony nie zawsze dają radę.
toppk - 30-09-2014, 19:00
bonito napisał/a: | wtedy na ustawieniu Auto będą włączały się o zmierzchu światła mijania. |
No z tym automatem to też nie do końca tak, że po zmierzchu. Dzisiaj o godz. 16-stej automat mi przełączył, a było tylko po deszczu, ale pochmurno - widoczność dobra. Jak dla mnie za wcześnie zadziałał.
No ale wystarczyło przełączyć światła na OFF i znowu dzienne się załączyły.
PS.
Ten automat to czasem nie działa na zasadzie przejrzystości powietrza, a nie czujnika zmroku?
Bo mój kolega, od którego odkupiłem auto, twierdzi, że jak wjeżdżał w gęstą mgłę, to mu automatycznie halogeny włączało. Hmm...
[ Dodano: 30-09-2014, 19:06 ]
regon napisał/a: |
co ty masz z tym zwierzyńcem wspólnego? myśliwy czy co? |
Żaden myśliwy, broń Boże!
Taki tylko przykład podałem, bo jakieś 20 lat temu sam walnąłem dzika i to był mój jedyny, i mam nadzieję, że ostatni wypadek (tfu, tfu).
[ Dodano: 30-09-2014, 19:15 ]
rezon napisał/a: | Ku radości jadących z naprzeciwka - zwłaszcza po- albo w czasie deszczu. |
Tylko że na krętych drogach, używanie świateł przeciwmgłowych, jest zgodne z przepisami.
Nie wiem, czy są jakieś szczególne obstrukcje, które regulują używanie ich podczas opadów, ale raczej nie.
Natomiast zdrowy rozsądek podpowiada, że jeżeli na 10 mijanych aut, trzy czy cztery migną nam światłami, to znaczy, że być może struktura asfaltu odbija światło tak, że im to przeszkadza. Wtedy wypadałoby wyłączyć przeciwmgłowe i zwolnić na zakrętach, i tyle.
rezon - 30-09-2014, 19:36
paweldm napisał/a: | Bardziej interesuje mnie moje własne bezpieczeństwo, więc wolę mieć światła przeciwmgielne, xenony nie zawsze dają radę. | a inni niech wywalają w krzaki po oślepieniu Jak ksenony nie dają rady to warto zwolnić, a nie dawać innym po oczach
[ Dodano: 30-09-2014, 19:42 ]
toppk napisał/a: | en automat to czasem nie działa na zasadzie przejrzystości powietrza, a nie czujnika zmroku?
Bo mój kolega, od którego odkupiłem auto, twierdzi, że jak wjeżdżał w gęstą mgłę, to mu automatycznie halogeny włączało. Hmm... | jest to czujnik zmierzchowy, a nie przejrzystości. Kolega niech zmieni zioła, jak mu włączało automatycznie halogeny Przy dużej mgle może włączyć ksenony bo jest ciemniej. Nie wiem, może w O3 jest doświetlanie zakrętów to wtedy włącza automatycznie halogen, ale jeden w kierunku w który się skręca.
toppk - 30-09-2014, 19:52
rezon napisał/a: | tylko w czasie normalnej przejrzystości powietrza lub widoczności poniżej 50m. Nie wolno w czasie opadów.
|
Ale na krętych drogach, oznaczonych znakiem -> że przez parę kilometrów będą zakręty -< można używać przeciwmgłowych?
[ Dodano: 30-09-2014, 19:55 ]
rezon napisał/a: | Kolega niech zmieni zioła, jak mu włączało automatycznie halogeny |
Zapytam go jutro - pewnie pomylił doświetlanie zakrętów z halogenami.
lexus - 30-09-2014, 21:28
automat można ustawić żeby włączał się pózniej ,w moim włącza się jak w sam raz ,gorzej że nie włącza się jak pada
toppk - 02-10-2014, 19:58
lexus - jak to zrobić, żeby czujnik reagował na zmierzch, a nie na zachmurzenie?
mitsu00 - 02-10-2014, 20:01
toppk napisał/a: | lexus - jak to zrobić, żeby czujnik reagował na zmierzch, a nie na zachmurzenie? | W ASO ustawia czulosc MUT-III
|
|
|