[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Owczar - 02-06-2011, 12:39
Tak, dlatego, że gaz będzie miał do przebycia różną drogę, w związku z tym będzie różny czas pokonywania tej drogi.
Jak wiadomo wtryskiwacz otwiera się nawet 6-7tys razy na minutę, więc nawet minimalne różnice czasu są istotne. Dodatkowo dąży się by te wężyki były jak najkrótsze. Mowa o wężykach między wtryskiwaczem, a kolektorem.
Krzyzak - 02-06-2011, 13:15
Owczar napisał/a: | wtryskiwacz otwiera się nawet 6-7tys razy na minutę |
podziel przez ilość cylindrów i 4 suwy
Owczar - 02-06-2011, 13:25
Chyba tylko przez 4 suwy? ;> Zapomniałem o tym cyklu 4 suwowym Ale tak czy inaczej czas otwarcia zaworu jest bardzo krótki...
polaff - 02-06-2011, 14:48
Owczar napisał/a: | Chyba tylko przez 4 suwy? ;> Zapomniałem o tym cyklu 4 suwowym Ale tak czy inaczej czas otwarcia zaworu jest bardzo krótki... |
a testowal ktoś to z obiektywnego punktu widzenia? czy posługujemy się raczej subiektywnymi odczuciami?
KaWu - 02-06-2011, 16:23
polaff napisał/a: | a testowal ktoś to z obiektywnego punktu widzenia? |
Kawu napisał/a: | Sprawdzałem organoleptycznie w "fałce" Omegi |
Owczar - 02-06-2011, 16:24
KaWu, i jaki efekt? Silnik drgał? Nierówna praca, czy coś innego?
KaWu - 02-06-2011, 16:28
Byly nierowne czasy miedzy bankiem 1 a 2 silnika.
Na Pb tez nie byly idealne ale na LPG byl wiekszy rozjazd.
Drgania nie bylo - a co sie robilo w silniku MOze nic, ale to pewnie wyszloby po X czasie jezdzenia.
Owczar - 02-06-2011, 16:32
Podejrzewam, że wał miał nierówne obciążenia. Zapewne minimalne, ale jak już coś robić to robić dobrze
mar111cin - 02-06-2011, 16:51
na fizyce trochę nie uważałem, ale to nie jest tak, że ciśnienie w zbiorniku jest jednakowe? (zbiornik - jako węże lpg - to że jeden jest dłuższy od drugiego, to raczej nie znaczy że jest w nim niższe ciśnienie. bo ciśnienie wywierane na ścianki powinno być takie same. Tym bardziej że reduktor pracuje na nadciśnieniu (zwykle 1-1,2bara) Różnica by mogła wynikać z równania bernoulliego i wysokości zamontowania listw wtryskiwaczy. Ale to raczej też różnica by była jakby to było pół metra różnicy w wysokości xD )
Tobas - 02-06-2011, 17:30
a znalazłem na allegro coś takiego http://moto.allegro.pl/70...1615071755.html sprytny trójniczek i każdy wtryskiwacz jak najbliżej kolektora i masz problem z głowy na dwa reduktory hany tez da rady tak zrobić już widzę hehe jak znajdziesz miejsce na dwa reduktory to masz ich spory wybór wtedy wybierz najmniej awaryjny :]
KaWu - 03-06-2011, 07:19
mar111cin napisał/a: | na fizyce trochę nie uważałem |
Ja także
Ale opisałem swoje spostrzezenia. W rzedowkach tego nie widac.
A u siebie sprawdzales jak jest
Jak bede mial jeszcze kiedys Vke z kompensacja lub bez to zrobie jeszcze raz probe.
Tobas napisał/a: | a znalazłem na allegro coś takiego |
Uzywalem tych calych plastikowych i sie sprawdzaja.
Owczar - 03-06-2011, 08:43
mar111cin napisał/a: | na fizyce trochę nie uważałem, ale to nie jest tak, że ciśnienie w zbiorniku jest jednakowe? (zbiornik - jako węże lpg - to że jeden jest dłuższy od drugiego, to raczej nie znaczy że jest w nim niższe ciśnienie. bo ciśnienie wywierane na ścianki powinno być takie same. Tym bardziej że reduktor pracuje na nadciśnieniu (zwykle 1-1,2bara) Różnica by mogła wynikać z równania bernoulliego i wysokości zamontowania listw wtryskiwaczy. Ale to raczej też różnica by była jakby to było pół metra różnicy w wysokości xD ) |
Ale przecież mowa o wężykach między wtryskiwaczem, a kolektorem. To już nie jest naczynie połączone.
Zhan - 03-06-2011, 09:24
Ja myślę, że chodzi po prostu o różnicę ciśnień a konkretnie o podciśnienie w kolektorze. Mówiąc obrazowo kolektor ssący przy zamkniętym wtryskiwaczu gazowym wyssie więcej gazu z długiego wężyka niż z krótkiego
Sticker - 03-06-2011, 13:02
Zhan napisał/a: | Ja myślę, że chodzi po prostu o różnicę ciśnień a konkretnie o podciśnienie w kolektorze. Mówiąc obrazowo kolektor ssący przy zamkniętym wtryskiwaczu gazowym wyssie więcej gazu z długiego wężyka niż z krótkiego |
Ale skąd gaz w wężyku przy zamkniętym wtryskiwaczu ?
Zhan - 03-06-2011, 14:06
Sticker napisał/a: | Ale skąd gaz w wężyku przy zamkniętym wtryskiwaczu ? |
wpłynął tam kiedy wtryskiwacz był otwarty
jak zakręcasz wodę zaworem to między zaworem a wylotem też woda stoi, choć to nie do końca dobra analogia biorąc pod uwagę różne stany skupienia tych substancji...
|
|
|