Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
deejay - 12-05-2013, 19:11
MKV napisał/a: | A to akumulator może zepsuć alternator |
Wystarczy ze bedzie miał zwarcie na celi .
MKV - 13-05-2013, 05:28
deejay napisał/a: | MKV napisał/a: | A to akumulator może zepsuć alternator |
Wystarczy ze będzie miał zwarcie na celi . |
A jest jakiś sposób aby sprawdzić akumulator??
A tak z innej beczki własnie zakupiłem Białasowi reperaturki nadkoli firmy Klokkerholm
http://allegro.pl/show_item.php?item=3179248635
mkm - 13-05-2013, 10:43
MKV, najprościej jak znajdziesz zakład regenerujący akumulatory i tam podjedziesz na diagnostykę.
"U nas W Krakowie" taka usługa kosztuje 30zł za samą diagnostykę - lub "gratis" jak od razu wychodzi, że akumulator jest martwy.
Jak chcesz się sam bawić to poszukaj w sieci, bo zabawa polega na ładowaniu, obciążaniu i mierzeniu.
MKV - 13-05-2013, 11:03
mkm napisał/a: | MKV, najprościej jak znajdziesz zakład regenerujący akumulatory i tam podjedziesz na diagnostykę.
"U nas W Krakowie" taka usługa kosztuje 30zł za samą diagnostykę - lub "gratis" jak od razu wychodzi, że akumulator jest martwy.
Jak chcesz się sam bawić to poszukaj w sieci, bo zabawa polega na ładowaniu, obciążaniu i mierzeniu. |
No właśnie dziś chce podłączyć go pod taki nowoczesny prostownik inteligentny - Bosch C3. Zamówiłem też już sobie taki porządny prostownik CTEK MXS 5.0 (wybrałem na podstawie testów Auto Światu)
http://www.auto-swiat.pl/...do-akumulatorow
Zobaczymy czy wykaże błędy a jak nie to przynajmniej będę miał prąd aby do SMM dojechać bez ładowania...
ps. przyszła już kopułka (a raczej kopuła gromu bo jest dużo większa niż w Swifcie!!) i palec. Kopułka Made in Japan - fajny ten Blue Print
MKV - 13-05-2013, 19:47
danino88 napisał/a: | Cytat: | oryginalnie był wkładany chyba 52Ah, także malutki. Manual też mówi 52 Ah i 540A prądu rozruchowego. |
prąd rozruchowy może być większy, mniej obciąży aku ale z pojemnością nie można za bardzo szaleć |
Mój ma 60Ah i 540A ale taki to już chyba w Niemczech kilka lat temu został zakupiony sadząc po karteczce do niego przyczepionej i wcześniej nie było z nim problemu (przynajmniej za mojego władania Białasem)
Derpin?? Info please
danino88 - 13-05-2013, 20:28
ja bym go wymienił i sprawdził reakcje auta. Powiedz mi masz przy alternatorze taki czarny kabel podłączony do obudowy? i kondensator?
MKV - 13-05-2013, 22:29
danino88 napisał/a: | ja bym go wymienił i sprawdził reakcje auta. Powiedz mi masz przy alternatorze taki czarny kabel podłączony do obudowy? i kondensator? |
Trochę droga opcja "sprawdzania"
danino88 - 13-05-2013, 23:08
Cytat: | Powiedz mi masz przy alternatorze taki czarny kabel podłączony do obudowy? i kondensator? |
Nie odpisałeś
MKV - 14-05-2013, 10:19
danino88 napisał/a: | Cytat: | Powiedz mi masz przy alternatorze taki czarny kabel podłączony do obudowy? i kondensator? |
Nie odpisałeś |
Bo nie wiem
Wczoraj bylo juz Ciemno a dzis jeszcze przy samochodzie nie bylem
Anonymous - 14-05-2013, 16:56
MKV napisał/a: | Derpin?? Info please |
tak
MKV - 14-05-2013, 17:04
MKV napisał/a: | danino88 napisał/a: | Cytat: | oryginalnie był wkładany chyba 52Ah, także malutki. Manual też mówi 52 Ah i 540A prądu rozruchowego. |
prąd rozruchowy może być większy, mniej obciąży aku ale z pojemnością nie można za bardzo szaleć |
Mój ma 60Ah i 540A
|
I 12 godzin pod prostownikiem Bosch C3 zajęło jego ładowanie do pełna
MKV - 22-05-2013, 23:00
Misiek odebrany. Założone w SMM 24 nowe popychacze zaworowe CI i jest ciiiisza
Nic nie klepie, nic nie stuka
Przy okazji wymieniona uszczelka pod deklem od strony grodziówki.
Dodatkowo przy okazji zamontowany został mój wyjęty ze Swifta wskaźnik napięcia w instalacji AutoGauge PEAK Stepper Motor z białym podświetleniem pod kolor zegarów więc mam nadzór nad alternatorem
Torp12 - 22-05-2013, 23:31
MKV napisał/a: |
Przy okazji wymieniona uszczelka pod deklem od strony grodziówki.
|
A druga została stara?
Matejko - 23-05-2013, 09:37
przednia łatwiej wymienic
danino88 - 23-05-2013, 09:51
Cytat: | A druga została stara? |
a po co wymieniać jak nie cieknie ? bez sensu odkręcać kolektor, tylko żeby wymienić uszczelkę sprawną
|
|
|