[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
apg2312 - 22-07-2017, 19:03
Alufelgi napisał/a: | zalałem pełen syntetyk (...) dlatego obawa |
A dlaczego ?
Alufelgi napisał/a: | czy nie pora zmienić na pół syntetyk |
Jak wyżej. Dlaczego ?
cypo - 02-08-2017, 23:00
Cześć, mam prośbę o mała podpowiedź przy wyborze oleju:
Przebieg 85k km, jeżdżę głównie po mieście, małe odcinki, ostatnio robię poniżej 10k km/rok, ale planuję niedługo wycieczkę po bałkanach (~4000km), co polecacie w takim przypadku - 5W-30 czy 5W-40 ? Czy 40 nie jest za ciężka? Ponoć przy rozrządach łańcuchowych powinien być mniej lepki olej (tym bardziej, że podobno te nasze łancuchy potrafią być awaryjne), ale zastanawiam się czy 30 nie będzie za słaba na taką dość intensywną trasę przy 40st C na zewnątrz (nie wiem czy to ma znaczenie). Dzięki z góry
Sushi - 18-08-2017, 23:11
cypo, nie jestem znawcą, ale z tego co wiem to:
- 5W30 - lepszy na częste krótkie trasy po mieście
- 5W40 - lepszy na dłuższe trasy i większe prędkości
W przyszłym tyg. będę wymieniał olej prawdopodobnie na Millers. Od nowości lany był 5W-40, czy w takim wypadku można beż żadnych obaw wymienić na 5W-30? Opinie są bardzo podzielone i nie wiem co o tym myśleć. Głównie poruszam się po mieście na krótszych odcinkach 5-15km. Na liczniku 73-74 tys/km. Silnik cichy, olej na bagnecie jasny. Czy jest w ogóle w takim wypadku sens zmieniać na 5W-30?
RalfPi - 19-08-2017, 16:05
Myślę, że dla naszych silników (jednak mało wysilonych) i dla naszego klimatu i normalnej eksploatacji nie ma to większego znaczenia - prędzej rdza zje Lancera niż cokolwiek się z silnikiem stanie. Powinien śmigać 200-250kkm bez absolutnie żadnego problemu.
grzesiopol - 20-08-2017, 00:39
Temat rzeka. Do Ralliarta idzie 5w30 i taki zamierzam zalać. Jazda i krótka i długa, ważne jak się jeździ. Co do marki to każdy ma swój ulubiony - ja mam Valvoline i taki kupię.
Uwex - 20-08-2017, 09:20
Moim zdaniem leje się olej w takiej specyfikacji w jakiej zaleca instrukcja samochodu. A jakiej to będzie marki olej jest mniej istotne niż przebiegi między wymianami.
filip555 - 20-08-2017, 11:03
Witam.
Mam pytanie poprzedni właściciel lał na przemian olej 5w30 i 10w40. I tu pytanie który olej zalecacie teraz zalać któryś z tych a może 5w40?
Dodam że dochodzą z silnika metaliczne dźwięki z tego co wyczytałem może to być wina "wypłukania silnika" spowodowane zalewaniem raz syntetyka a raz pol syntetyka. Jest to prawda?
*Lancer 1.8 MIVEC 143km Sedan
Sushi - 20-08-2017, 16:16
Uwex napisał/a: | Moim zdaniem leje się olej w takiej specyfikacji w jakiej zaleca instrukcja samochodu. A jakiej to będzie marki olej jest mniej istotne niż przebiegi między wymianami. |
No i tu się pojawia problem, ponieważ klasyfikacja ACEA w instrukcji to: A1/B1, A3/B3, A3/B4 lub A5/B5", API SM czyli może być również SN. Ale mało, który olej spełnia obydwa wymagania w przypadku 5W-40. Eneos Hyper i Sustina oraz Amsoil ECF pasują idealnie, w innych przypadkach nie pasuje API albo ACEA (najczęściej wymienione jest tylko C3, które nie występuje w instrukcji).
Niestety poprzedni właściciel wlewał Castrola na dodatek Magnatec (oczywiście ASO i to niby to najlepsze z Kalisza), o którym sam producent napisał, że stosuje w silnikach produkowanych do 2007 r. W 2016 wlał Castrol Edge: ACEA C3.
Można stosować olej z ACEA C3 jeżeli takowe nie jest wymienione w instrukcji?
filip555 jesteś w 100% pewny, że te metaliczne dźwięki dochodzą z silnika? Dźwięk pojawia się przy dodawaniu gazu czy w każdym innym przypadku również?
filip555 - 20-08-2017, 19:34
@Shushi Tak jestem pewien ponieważ katalizator i wszelkie osłonki były już sprawdzane.
Dźwięk ten pojawia się tylko w danym przedziale obrotów(2-3k) wyraźnie słychać je przy obciażeniu(np. jeździe pod górkę) i także występuje to tylko na rozgrzanym silniku. Przy zimnym nie słychać nic.
Sprawdził bym wymiane oleju tylko niewiem który zalać skoro poprzedni właściciel lał na zmiane 10w40 i 5w30.
RalfPi - 21-08-2017, 16:11
Skoro poprzedni właściciel "olejował" sprawę, to chyba nie ma to specjalnego znaczenia? Wlej cokolwiek co spełnia specyfikację producenta (ja na ten przykład zalewam Orlena, ale zalewałem też Castrola, Millersa i Motula).
Może łańcuch się trochę wyciągnął? A sprawdzałeś poziom oleju? Może jest go zwyczajnie mało?
Sushi - 22-08-2017, 18:33
Trochę poczytałem i popytałem, i ostatecznie zdecydowałem się na Eneos Premium Hyper 5W40 (choć byłem już blisko Amsoil, Millersa lub Motula). Wybrałem ten olej, ponieważ w specyfikacji oprócz C3 jest również A3, które zaleca MMC do tego silnika. Poza tym przekonało mnie ostatecznie zdanie człowieka z oil-land.pl (trochę czasu z nim rozmawiałem), że jeżeli instrukcja sugeruje A3 a nie jest wymienione np. najpopularniejsze teraz C3 to tym lepiej. Niby to jest tak, że C3 zastępuje A3, ale jak sam powiedział jest zwolennikiem stosowania A3 jeżeli sugeruje to producent. C3 jest przeznaczony do DPFu i katalizatorów TWC. C3 to tylko śrubowanie eco norm, które na dłuższą metę słabiej chronią silnik. Podobne zdanie miał pracownik jednego z ASO i warsztat, w którym będę wymieniał olej. Usłyszałem nawet, że jeżeli C3 było raz zalane to nie ma problemu, ale w dłuższej perspektywie zaszkodziłoby.
Oczywiście są zdania też takie, że nie ma to żadnego znaczenia czy będzie A3 czy C3, najważniejsze żeby było 5W30 lub 5W40 i API minimum SM. Dlatego zdecydowałem się na Eneos, który ma obydwie normy wymienione. Zastanawiałem się jeszcze nad znacznie droższym Eneos Sustina, ale w specyfikacji nie widzę jakichś znaczących różnic.
Przy okazji dowiedziałem się, że obecnie fabrycznie Mitsu zalewa Eneosa 0W-20(!) i takie trafiają do Polski (najwidoczniej Japońce nie wiedzą jaki klimat u nas panuje ). Na przeglądzie wymieniają na 5W30 Hyper, ale w Outlanderach dalej leją 0W-20 (info ASO)
https://online.lubrizol.com/relperftool/pc.html - polecam, bardzo dobrze uwidocznione różnice między poszczególnymi ACEA (stronę podał mi człowiek z oil-land). Trzeba kliknąć ACEA 2010. Jeżeli się nie pojawiło to wystarczy odświeżyć stronę.
Bodzio922 - 24-08-2017, 11:05
Mam pytanie zamierzam wymienić olej na ENOS hyper S 5W30, czy bańka 4L będzie wystarczająca do Miśka czy będę musiał szukać małego na dolewkę?
tyku - 24-08-2017, 11:23
Bodzio922 napisał/a: | czy bańka 4L będzie wystarczająca do Miśka | Niestety nie wystarczy.
Wchodzi 4,3 L
Sushi - 24-08-2017, 18:57
filip555 napisał/a: | @Shushi Tak jestem pewien ponieważ katalizator i wszelkie osłonki były już sprawdzane.
Dźwięk ten pojawia się tylko w danym przedziale obrotów(2-3k) wyraźnie słychać je przy obciażeniu(np. jeździe pod górkę) i także występuje to tylko na rozgrzanym silniku. Przy zimnym nie słychać nic. |
Niestety to może być łańcuch tak jak napisał RalfPi, ewent. same ślizgi. Ja mam od jakiegos czasu podobne objawy. Moze w koncu jutro uda sie obejrzec podwozie. Mam nadzieje że coś tam znajdę obluzowanego, bo w innym wypadku może to być łańcuch. Chociaż po pierwsze w moim aucie 1.6L takie awarie są chyba bardzo rzadkie (albo w cale nie występują), bo montowany był łańcuch rolkowy i nie wiem czy tak jak w przypadku 1.8L od lipca 2010r. montowali lepszy łańcuch. Po drugie z tego co wyczytałem niepokojące dźwięki pojawiają się zaraz po uruchomieniu na zimnym silniku i to chyba już na postoju - ja takowych nie zaobserwowalem.
Ten temat powinien być chyba jednak przeniesiony w inne miejsce
EDIT:
filip555 jadąc słyszysz te metaliczne dźwięki przy otwartych oknach czy w zamkniętej kabinie również? Nienaturalne dźwięki pojawiają się tylko podczas jazdy, czy również na postoju gdy wciśniesz pedał gazu?
Bodzio922 - 25-08-2017, 07:08
A mówią że kobieta zmienną jest
https://www.palis.pl/olej...row,3,8875,8202 ktoś miał do czynienia z tym olejem? Opinie ma dobre, i normy spełnia, i kosztuje 155zł za 5L.
|
|
|