Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 30-11-2014, 20:39
komarsnk napisał/a: | Dałbym sobie rękę uciąć, żze moja pompka do sprysków lamp jest właśnie firmy Kioto a nie Denso | DENSO jest.
robertdg, dałoby się coś przyspawać, bo podczas prób odkręcania odpadł ozdobny łepek z nakrętki i szpilka jest ok. 1 cm schowana, ale boję się, ze podczas spawania zniszczę felgę (a były lakierowane w zeszłym roku ). Podjadę z tym jeszcze do kumpla, takiej typowej złotej rączki (co to mi bez żadnej prasy wyjął już 2 razy zapieczone na amen półosie w piastach) i zobaczymy co na to powie. Skłaniam się ku wierceniu.
Sunderland86 - 30-11-2014, 22:45
Hugo spróbuj podjechać do kumatego wulkanizatora, oni tam różne cuda odkręcają.
Bartekkita - 01-12-2014, 01:39
Hugo, możesz jeszcze spróbować rozwiertaków, chociaż jeżeli nakrętka łapała na całej długości to też wiąże się z rozwierceniem szpilki :/
areksz121 - 01-12-2014, 02:30
Bartekkita napisał/a: | Hugo, możesz jeszcze spróbować rozwiertaków, chociaż jeżeli nakrętka łapała na całej długości to też wiąże się z rozwierceniem szpilki :/ |
Wymiana szpilki to już pikuś, nie trzeba raczej nawet piasty demontować Wybijasz starą jednym strzałem, przewlekasz nową i gotowe No dobra, trzeba zrzucić zacisk i tarczę
Hugo - 01-12-2014, 08:26
Bartekkita napisał/a: | jeżeli nakrętka łapała na całej długości to też wiąże się z rozwierceniem szpilki :/ | Nie mogę znaleźć zdjęcia tej nakrętki w google, ale to jest taki typ, który łapie poprzez 4 metalowe noski, które są rozstawione niesymetrycznie na obwodzie nakrętki. areksz121 napisał/a: | Wymiana szpilki to już pikuś, nie trzeba raczej nawet piasty demontować | Oczywiście, że nie. areksz121 napisał/a: | Wybijasz starą jednym strzałem, przewlekasz nową i gotowe No dobra, trzeba zrzucić zacisk i tarczę | Zgadza się, jak zdejmę koło to reszta to będzie czysta przyjemność
Torp12 - 01-12-2014, 09:43
Są jeszcze dwie metody:)
1. Zostaw to koło tylko na tej jednej śrubie i się kawałek przejedź. Powinna się poluzować.
2. Jeśli jakikolwiek klucz coś kolwiek chwyta to co zostało to nałóż go, i stojąc samochodem przy ścianie dociśnij klucz lewarkiem i przekręć, klucz nie omknie a odkręci
Hugo - 01-12-2014, 14:01
Torp12, planuję zrobić tak jak Ty piszesz, ale:
1. Nie zostawię koła przykręconego tylko na 1 szpilkę, bo jeszcze się urwie podczas jazdy, tylko poluzuję lekko pozostałe 3 oryginalne nakrętki.
2. Jak się poluzuje to zrobię tak jak piszesz. Nie wpadłem na to. Próbowałem robić tak, ze kumpel zaparł się o ścianę, a butem (piętą) dopychał klucz. Bez szans, nie miał siły.
KsiadzRobak - 01-12-2014, 14:16
Hugo napisał/a: | jeszcze się urwie podczas jazdy | do 80 km/h się nie urwie - sprawdzone
nie wiem jak alusy, ale stalówki przeżyją taką przygodę - będzie tylko stukało, bo się felga odchyla, gdy jedyna śrubka jest u góry
niestety powyższy fakt spowodowany przez złodzieja nakrętek mnie tego nauczył
Matejko - 01-12-2014, 15:08
jeśli uda Ci sie nabic nasadke, kolo dokrec pozostałymi śrubami, załóż jakieś pokrętło do nasadek 90st. takie żebyś mógł uderzyć młotkiem, załóż jakąś przedłużke, ktoś naciąga w kierunku odkrecania a druga osoba wali młotkiem w śrubę
Hugo - 01-12-2014, 15:43
Matejko napisał/a: | załóż jakieś pokrętło do nasadek 90st. takie żebyś mógł uderzyć młotkiem, załóż jakąś przedłużke, ktoś naciąga w kierunku odkrecania a druga osoba wali młotkiem w śrubę | Oryginalna nasadka od tych nakrętek zabezpieczających już praktycznie w ogóle nie trzyma, może uda się nabić jakąś zwykłą nasadkę, bo na nakrętce są takie jakieś wyżłobienia, ale sam nie wiem. KsiadzRobak napisał/a: | będzie tylko stukało, bo się felga odchyla, gdy jedyna śrubka jest u góry | Jechałem kiedyś na niedokręconym kole, stuka rytmicznie podczas przyśpieszania, cichnie po naciśnięciu pedału hamulca.
Bartekkita - 01-12-2014, 18:10
U mnie wystarczyla 1/8 luzu obrotu nakretk i juz szurało bez obciążenia. Jak nie uda sie odkrecić i dopuszczasz rozwiercanie szpilek, to rozwiertaki powinny sie sprawdzic.
Hugo - 01-12-2014, 22:21
Bartekkita napisał/a: | rozwiertaki powinny sie sprawdzic | Daj jakieś foto.
P.S. Dzisiaj doszedł zbiorniczek od Accorda z pompkami. UWAGA: pompka spryskiwaczy reflektorów w Accordzie po 2003 r. jest IDENTYCZNA jak ta w Galancie, różni się jedynie numerem i kolorem kabli z niej wychodzących. I przepraszam komarsnk za zamieszanie, i tu i tu są pompki KOITO
Teraz trzeba porównać obie jakie dają ciśnienie, jestem dobrej myśli
Sunderland86 - 02-12-2014, 08:42
Ale wy kombinujecie z tą nakrętką
Hugo jak masz tam pod nosem dobry zakład wulkanizacyjny to powinni to odkręcić chyba że chcesz mieć satysfakcję, że sam zrobiłeś
KsiadzRobak - 02-12-2014, 08:43
Hugo napisał/a: | Jechałem kiedyś na niedokręconym kole, stuka rytmicznie podczas przyśpieszania, cichnie po naciśnięciu pedału hamulca. | Zapomniałem o ważnej rzeczy - sprawa dotyczyła bębnów, które są dokręcane do piasty osobną śrubą. Stukało ciągle - im szybciej tym bardziej, ale zaczynało od ok. 30-40 km/h a najszybciej (nieświadomy) jechałem 80 km/h.
Tomii - 02-12-2014, 11:07
Hugo zrób sobie taki metalowy lejek z blachy żeby nie uszkodzić felgi i przyspawaj jakiś pręt do tej nakrętki.
|
|
|