Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
Bulbo - 07-02-2014, 20:32
mitsu00 napisał/a: | Hehehehe...... No to prosze bardzo mala anegdotka z zycia wzieta:
Jako ze kobita moja kochana kilka dni temu dostala awans i i wiekszy budzet na sluzbowke, Accord chyba bedzie na wylocie. Z ciekawosci zapytalem czy aby nie reflektowala nowego OIII w dizelku i auto? Odpowiedz byla jednoznaczna i prosto w serce: Never ever takiego brzydala...... Wybrala nowa X1 w auto i dizelku 2.0. | cos w tym jest bo mojej zamawiam x3 lci jak tylko pokaza sie cenniki u dilera , taka x1 fajna z 25d nie rozumiem czemu w F25 nie ma tego silnika
tecs - 09-02-2014, 22:16
Witam!
Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi outlandera III CVT I+, z perspektywy 3 miesięcznej eksploatacji oraz przejechanych 4000 km.
Samochód użytkuję w 90% w cyklu miejskim, na krótkich odcinkach, a do tej pory wykonałem jedną dłuższą trasę (1200 km w jedną stronę Poznań <-> Dolomity we Włoszech). Pierwsze tygodnie po odbiorze samochodu, ze względu na panujące warunki pogodowe nie pozwalały na bardziej zaawansowane próby drogowe, jednak samochód sprawował się bardzo dobrze. Łatwość manewrowania i precyzja prowadzenia w porównaniu do poprzedniego auta (Ford Galaxy 2006) jest zdecydowanie lepsza, oczywiście dynamika jazdy ze względu na silnik oraz skrzynię CVT nie jest tak duża jak w Fordzie z silnikiem TDci w manualu. W ostatnich zimowych tygodniach spalanie w mieście nie zeszło nigdy poniżej 12l/100km, jednak zaznaczam że nie używałem opcji ECO oraz AS&G wyłączam kiedy tylko o tym pamiętam. Swoją lepszą stronę auto pokazało w trasie. Jeśli chodzi o spalanie to przy jeździe autostradowej z prędkością 120-140 km/h, pełnym obciążeniu + boxem na dachu wyniosło 9l/100 km (!), co wydaje się przyzwoitym wynikiem. Trudno mi ocenić głośność wewnątrz pojazdu z uwagi na zamontowany box, jednak przy tych prędkościach, można było słuchać muzyki, a dzieciaki oglądały filmy. Samochód jechał jak po szynach, nawet mimo bagażnika i silnych podmuchów wiatru w górskich obszarach, łatwo było utrzymać tor jazdy. W stosunku do Galaxy - to olbrzymia różnica. Brak mocy można było odczuć podczas wyprzedzania pod górkę powyżej prędkości 100km/h. Niestety specyfika pracy skrzyni CVT i potrzeba wejścia na maksymalne obroty celem osiągnięcia pożądanego przyspieszenia, skutkuje nieprzyjemnym dla ucha wyciem silnika, choć samochód jako tako przyspiesza. Co z pewnością irytuje w samochodzie rodzinnym za jaki chce uchodzić OIII, to mała ilość schowków wewnątrz, zbyt małe otwory na butelki w drzwiach i słabe oświetlenie wewnętrzne - dioda na przycisku podnoszenia szyb to nieporozumienie, a kolejna pomarańczowa w górnej konsoli jest również nieprzydatna, a nawet irytująca.
Układ jezdny oraz system AWD sprawdził się w alpejskim krajobrazie w 100%. Zabrane łańcuchy na koła okazały się niepotrzebne. Obfite opady śniegu i strome podjazdy lokalnymi drogami, nie były żadną przeszkodą. (http://www.youtube.com/watch?v=4hI2fZRbUN0). Skrzynia w trybie D świetnie sobie radzi a przy bardziej ekstremalnych podjazach (garaż w hotelu) tryb L okazywał się bardzo pomocny.
Z samochodu jestem bardzo zadowolony, nie jest to auto, którym odjadę pierwszy spod świateł, ani superoszczędny pojazd. Jest natomiast wygodny, dobrze się prowadzi, no i ma AWD. Z oglądanych przeze mnie aut (CRV, RAV4, X3, ix35, Nissan QQ) ma też najwięcej przestrzeni w drugim rzędzie - a to był też jeden z ważniejszych argumentów decydujących o wyborze.
bonito - 09-02-2014, 22:44
Czyli autko się sprawdziło - gratulacje. Z łańcuchami kolega jednak sporo przesadził - pierwsze słyszę że ktoś stosuje łańcuchy do auta 4x4 (tym bardziej że należy je używać na obydwu osiach).
bonito
tatahani - 09-02-2014, 23:22
Witam,
Po pierwsze proces rejestracji na tym forum to katorga.
Po drugie mam pytanko czy cena 118k za 2.2 4WD manual w dieslu Intense + 2013r to dobra cena czy można jeszcze coś z tego urwać?
PiotrKw - 10-02-2014, 06:58
bonito napisał/a: | pierwsze słyszę że ktoś stosuje łańcuchy do auta 4x4 |
Jedź w Alpy to zobaczysz, że są stosowane , ale nie w takich miejscach jak
tecs napisał/a: | Obfite opady śniegu i strome podjazdy lokalnymi drogami, nie były żadną przeszkodą. (http://www.youtube.com/watch?v=4hI2fZRbUN0) |
Bo tam to normalne SkiBus'y jeżdżą i stan drogi jak na filmie nie jest żadną przeszkodą .
Ale fajnie że się sprawdził , nieraz potrzebne jest wspomaganie "moralne" prowadzącego
rezon - 10-02-2014, 07:09
bonito napisał/a: | (tym bardziej że należy je używać na obydwu osiach). | nie należy. Wg instrukcji O2 tylko na osi przedniej
elektri - 10-02-2014, 09:32
tecs napisał/a: | do tej pory wykonałem jedną dłuższą trasę (1200 km w jedną stronę Poznań <-> Dolomity we Włoszech). |
Miło słyszeć, zwłaszcza, że w piątek ruszam w podobna trasę
tecs napisał/a: | Jeśli chodzi o spalanie to przy jeździe autostradowej z prędkością 120-140 km/h, pełnym obciążeniu + boxem na dachu wyniosło 9l/100 km |
Porównam moje osiągi i dam znać
Co do oświetlenia i diodek, to póki co mało jeździłem po ciemku, ale już widzę, że przydała by się "osłonka" przy światełku pasażera, by mniej przeszkadzało kierowcy.
bonito napisał/a: | Z łańcuchami kolega jednak sporo przesadził - pierwsze słyszę że ktoś stosuje łańcuchy do auta 4x4 |
O znakach, które nakazują w Alpach posiadanie łańcuchów kolega zapewne nie słyszał....
Jednym jest zabrać do bagażnika, a drugim założyć....
Zwłaszcza na wyjeździe z rodziną i pełnym samochodem ....
Też zabieram łańcuchy i jeżeli uznam, że gdzieś wskazanym jest je założyć, to je założę, bo to nie jest żaden wstyd.
Wstydem było by mieć, nie założyć i np. na szklance wjechać do rowu.....
borsak1 - 10-02-2014, 09:46
rezon napisał/a: | 4s 0-100 w stosunku do Outlandera | Matko kochana SZAŁ nie boisz się. Jeździz na 1/4 mili czy jak ?
rezon napisał/a: | No i autostradę mam od niedawna niedaleko | to sie chwali, uważaj bo jak się rozpędzisz kiedyś na Medykę to nie wychamujesz bo tam jeszcze niedokończona.
rezon napisał/a: | do 130 aby mi samochód mniej palił jako co niektórzy Outlanderem | niekoniecznie Outlanderami skodami też !
rezon napisał/a: | nie mogę wyłączyć sobie napędu tylko cały czas jeżdżę 4WD | jeździsz na 4WD AUTO jeśli chcesz porównywać do Outlandera, Haldex nie bez powodu jest w skodzie !
rezon napisał/a: | Outek traktor też palił ponad 1l więcej niż średnia | Dyskusja dotyczyła OIII w benzynie z CVT.
rezon napisał/a: | Nawet oszczędny traktor palił ponad 8 | To jeśli traktor palił Ci tyle to nie pisz o ciężkiej nodze, czy 4s mniej do setki, ja traktorem na trasie nie zszedłem poniżej 11L a swoim poniżej 7 wychodziłem. Masz akurat bardzo lekką nogę.
rezon napisał/a: | A co do postury to chyba pomyliło Ci się coś z Citigo | Nie nic mi sie nie pomyliło, wiem co napisałem.
rezon napisał/a: | Co tu jest masywniejsze | Postawmy skodę i Outka i zapytajmy przechodniów, co Ty na to ? Napisałem Ci że Twoja skoda jest niższa !!!! nie ęzsza, nie cięższa.
@rezon czytając te Twoje wypociny aż się zaczynam wstydzić ze pochodzę z Podkarpacia. Ile Ty masz lat ? Tak z czystej ciekawości nie wyglądasz na głupiego faceta, pewnie bym obstawił 50+ ale ta skoda i opisywanie jej wspaniałości jakoś każe mi myśleć że masz chyba z 17 lat i to nie wiem czy nie przesadziłem. Może zejdź na ziemię i porównuj skodę z jakimś passatem, mondeem a nie Outlanderem.
rezon - 10-02-2014, 18:39
elektri napisał/a: | O znakach, które nakazują w Alpach posiadanie łańcuchów kolega zapewne nie słyszał.... | bardzo często mają małe tabliczki - Nie dotyczy 4x4
borsak1, masz kompleksy? Dla mnie Skoda, podobnie jak i Outek to po prostu kawał złomu służący do przemieszczania się z punktu A do punktu B. 8s 0-100 to nie jest żaden SZAŁ, ale 4s mniej niż Outka 2.0benz i prawie 2 s mniej od 2.2D MIVEC. I 2s więcej od Octavii RS, i 3s więcej o Lancera EVO. Ani to powód do chwały, ani powód do wstydu. Po prostu fakt - jak się konie pogania, to więcej piją.
Jak sobie wejdziesz na statystyki spalania różnych autek to zobaczysz ile co pali. Ja jestem z reguły wyżej niż średnia pomimo dużej ilości tras. W teście 2.2 Outka wyszło mi 14l. 12l traktorem też miałem. 8,16l to średnia ze 155kkm, tak samo jak obecna 9,19l to średnia z tankowań z 55kkm. Staram się jeździć płynnie, ale to niekoniecznie oznacza wolno. W ub. tygodniu miałem okazję widzieć ścigające się ze mną EVO. Na dystansie 5km wyprzedziło mnie o 0m Nawet wieczorem w miastach potrafią działać światła gdyby nie one - cóż, tylko 3s 0-100 różnicy było bardzo mocno widać miło było popatrzeć - niestety głównie na tylne światła i wystrzały tłumików EVO tylko na jednym skrzyżowaniu go wyprzedziłem - dojechałem na trójce i nie miał szans - przez całe 50, może 100m Ale mnie to nie wpędza w kompleksy. Wręcz przeciwnie. Fajnie było zobaczyć w Mitsubishi porządne hamulce - w Outku czy cywilnych Lancerach nieosiągalne. Takie powinni montować do Outków, a nie zacinające się popierdółki.
Średnią outka benzynowego 10l uważam za przyzwoitą, ale nie powala na kolana i jest bardzo daleka od danych zatrudniającego bajkopisarzy producenta w przeciwieństwie do SKODY, bo mnie pali w mieście mniej niż podaje producent. Wynik Skody też mnie nie powala na kolana, ale jest niższy niż Outka pomimo cięższego o ponad 100kg samochodu, a w mieście to masa, a nie opór powietrza ma większe znaczenie. Za niski uważam wynik SX4 S-Crosser bo 7,5l w mieście dla samochodu porównywalnego z Outkiem to wg mnie jest osiągnięcie. Nawet jeśli kosztem np. akumulatora o pojemności 36Ah bo taki w nim jest montowany.
borsak1 napisał/a: | skodę i Outka i zapytajmy przechodniów | ale wybrałeś opiniodawców.... fakty nie wystarczają?
borsak1 napisał/a: | rezon napisał/a:
nie mogę wyłączyć sobie napędu tylko cały czas jeżdżę 4WD
jeździsz na 4WD AUTO jeśli chcesz porównywać do Outlandera, Haldex nie bez powodu jest w skodzie ! | Jest to jedna z przyczyn nieco zwiększających spalanie. Ale doprawdy nie wiem z jakich przyczyn w Skodzie jest Haldex. Dla mnie działa tak samo jak napęd Outka - na śliskich drogach nie widzę specjalnej różnicy w napędach, bo w prowadzeniu owszem - Superb nie wyrywa mi kierownicy z rąk. Jest o wiele spokojniejszym dupowozem - bo w takiej kategorii rozpatruję samochody.
mitsu00 - 10-02-2014, 19:33
Panowie borsak i rezon........ Spokoj juz
borsak1 - 10-02-2014, 22:27
rezon napisał/a: | Superb nie wyrywa mi kierownicy z rąk | magiczna gałeczka w Outlanderze po środku z napisem 4WD, jakoś tak to jest że auta z napędem na przód rwą bo przy ruszaniu dociążana jest tylna oś. Być może dlatego w autach sportowych stosuje się napęd na tylną oś .
rezon napisał/a: | Jest o wiele spokojniejszym dupowozem - bo w takiej kategorii rozpatruję samochody | no i tutaj już odpuszczę, na "dupowozach" się po prostu nie znam.
rezon - 11-02-2014, 19:55
borsak1 napisał/a: | magiczna gałeczka w Outlanderze po środku z napisem 4WD, j | magiczna gałeczka praktycznie cały czas była w pozycji 4WD AUTO - trudno dyskutować na takim poziomie
grzes - 23-02-2014, 15:22
Kilka uwag od nowego właściciela
Jestem już po pierwszym tankowaniu po 600km, spalanie wg komputera 7,2, wg obliczeń 7,1. (wersja Intense 2WD) Jeżdżone spokojnie, głównie trasa. Powoli przyzwyczajam się do zewnętrznego wygładu, prawie zaczyna mi się podobać
W środku fajnie zaprojektowany, dużo miejsca, funkcjonalność auta znakomita, prowadzi się bardzo przyzwoicie jak na tak wysokie auto. Silnik całkiem sprawnie przyśpiesza, w porównaniu z CVT do której robiłem 3 podejścia, przepaść. W porównaniu do Invite+, jest też poza rzeczami wymienionymi na stronie Mitsu, , kolorowy wyświetlacz.
Na razie jestem bardzo zadowolony, samochód kupiłem w dużej mierze pod wpływem zadowolenia z Lancera którym przejechałem juz prawie 100kkm . Początkowo nie brałem Outka wcale pod uwagę, ale po obniżkach (prawie 20 tys mniej od wyjściowej) atrakcyjność mocno wzrosła. Chciałem 4WD ale niestety przez CVT odpuściłem.
Na razie zdecydowanie polecam swoją wersję jeśli ktoś nie potrzebuje koniecznie napędzanych 4 łap.
tatahani - 23-02-2014, 18:35
grzes napisał/a: | Kilka uwag od nowego właściciela
Jestem już po pierwszym tankowaniu po 600km, spalanie wg komputera 7,2, wg obliczeń 7,1. (wersja Intense 2WD) Jeżdżone spokojnie, głównie trasa. Powoli przyzwyczajam się do zewnętrznego wygładu, prawie zaczyna mi się podobać
W środku fajnie zaprojektowany, dużo miejsca, funkcjonalność auta znakomita, prowadzi się bardzo przyzwoicie jak na tak wysokie auto. Silnik całkiem sprawnie przyśpiesza, w porównaniu z CVT do której robiłem 3 podejścia, przepaść. W porównaniu do Invite+, jest też poza rzeczami wymienionymi na stronie Mitsu, , kolorowy wyświetlacz.
Na razie jestem bardzo zadowolony, samochód kupiłem w dużej mierze pod wpływem zadowolenia z Lancera którym przejechałem juz prawie 100kkm . Początkowo nie brałem Outka wcale pod uwagę, ale po obniżkach (prawie 20 tys mniej od wyjściowej) atrakcyjność mocno wzrosła. Chciałem 4WD ale niestety przez CVT odpuściłem.
Na razie zdecydowanie polecam swoją wersję jeśli ktoś nie potrzebuje koniecznie napędzanych 4 łap. |
Piszesz o benzynie?
mitsu00 - 23-02-2014, 18:47
tatahani napisał/a: | Piszesz o benzynie? | Nie ma w ofercie diesla z napedem tylko na 1 os, wiec sila rzeczy mowa tylko o benzynie. Ale to spalanie dziwnie niskie ci wychodzi. Chodzi o trase czy cykl mieszany? Jesli to 2gie to jaki podzial miasto/trasa? Avensis 2.0 bena pali mi srednio 6.5-7l w trasie i pod 8l w cyklu mieszanym 70/30 trasa/miasto. Outlander wiadomo wyzszy jest i powinien sila rzeczy wiecej spalic. Tak wiec ciekawy jestem? Licz nastepnym razem ilosc wlanych litr do przejechanych km, to bedziesz mial wiarygodny wynik.
|
|
|