[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
tws - 23-07-2011, 17:48
czarny wyświetlacz nie dość, że jest najdroższy to jeszcze najgorszy - najgorsze kąty widzenia i cienki kontrast
najlepszy jest zielony i biały - mają super kąty widzenia i równe podświetlenie.
Co do pomiaru przyspieszeń, nie wiem jakie macie czujniki drogi, ale jeżeli mniej niż 8 impulsów na obrót koła to może to działać słabo. Zakładając że czujnik VSS ma dobrą rozdzielczość, to jak chcesz żeby dobrze pokazywało (dokładność +/- 0.1s) to musi być pomiar prędkości skalibrowany wg GPS. Zawsze przed pomiarem należy nacisnąć SW3 aby wyzerował wyniki i był "ready" do pomiaru, reszta będzie z automatu. Czyli jak np. chcemy 0-100 to się zatrzymujemy, klikamy SW3 i ruszamy jak się zapali zielone
edit: a i tą prędkość co pokazuje w ekranie przyspieszeń to nie należy się sugerować (odświeżanie z opóźnieniem), jednak UKP mierzy prędkość co 0.1s (aby dokładnie zmierzył, musi być właśnie czujnik VSS z dobrą rozdzielczością, żeby dawał dużo impulsów) a tylko wyświetla co 1s.
Z tymi temperaturami dobry pomysł. Tylko co mogłoby wejść zamiennie (SW2) w to miejsce? Na pewno w 2.0.0 w 3cie okienko tam gdzie odczyt temperatury z analogowego będzie zamiennie temperatura silnika z napięciem akumulatora.
Owczar - 23-07-2011, 17:50
kaczart, a ten czujnik temp z zestawu da radę jak przykleję go do głowicy?
kaczart napisał/a: | Czyli jak np. chcemy 0-100 to się zatrzymujemy, klikamy SW3 |
Krótkie wciśnięcie?
tws - 23-07-2011, 17:54
Owczar napisał/a: | kaczart, a ten czujnik temp z zestawu da radę jak przykleję go do głowicy?
kaczart napisał/a: | Czyli jak np. chcemy 0-100 to się zatrzymujemy, klikamy SW3 |
Krótkie wciśnięcie? |
tak x2.
ten cyfrowy ma zakres do +125C. no i będziesz miał tą temperature pod ikonką temp. zewn.
Z innej beczki, gdzie by tu inspekcje (do wymiany oleju lub przeglądu) wcisnąć?
mar111cin - 23-07-2011, 18:04
Kaczart stała drogi wynosi u nas mniej więcej 0.395 to ile to jest impulsów? potrafisz to przeliczyć?
Chętnie zobaczyłbym jak u kogoś wygląda biały z czarnymi znakami za szybką, może być się wtedy zastanowił czy nie zmienić.
Owczar czekam na zdjęcie Twojego w praktyce. (PS pewnie dużo mniej żółtej poświaty niż u Spiderka?) pamiętajcie że w UKP jest śrubka do kontrastu.
tws - 23-07-2011, 18:09
to jest 0.400 metra na 1 impuls, czyli to będzie pewnie czujnik co daje 4 impulsy na jeden obrót koła.
myślę że biały miałby prawo ładnie wyglądać, tym bardziej że podświetlenie byłoby jasne a napisy ciemne co za szybką by podwójnie kontrastowało - trzeba by przetestować
ciekawe jeszcze jak u m6riano niebieski wyjdzie - ten z kolei jest najjaśniejszy (tyle że też nie ma za dobrych kątów widzenia)
Owczar - 23-07-2011, 21:24
deejay, nie masz przypadkiem ustawionych 4 cylindrów?
Wpisałem dzisiaj Twoje stałe i było ok na 4 cylindrach. Jak zmieniłem na 6 to przy lekkim dotknięciu gazu spalanie było 30-40 litrów, w porywach do 80. Mowa o spalaniu chwilowym. Gdy wymnożyłem to przez 4/6 to dało stałą dla LPG 0,00464 czyli zbliżoną do mar11cin i pipi_ja.
Stałą drogi mam 0,395 z GPS.
mar111cin - 23-07-2011, 21:37
czyli te 0.395 to norma w większości egzemplarzy bo już niejednokrotnie tak każdemu wychodziło. Ja nie mierzyłem co prawda z gpsem, ale z drogomierzem. W ogóle to powstaje śmieszna sytuacja że drogomierz galanta pokazuje tyle samo co UKP, jednak na UKP jest niższa predkość od prędkościomierza galanta xD widać jak to oryginalny prędkościomierz zawyża prędkość (innymi słowy, jadąc równo godzine, z równą prędkością 100km/h na drogomierzu dostaniemy wynik o kilka km mniejszy;) )
heh też gdzieś od takiej stałej zaczynałem jak Owczar, ale koniec końców staneło gdzieś na 0.00490
SPIDER-ek - 23-07-2011, 23:04
Żeby nie dublować opisów instalacji kompa UKP, u mnie(SPIDER-ek) i u Owczara, to wrzucam linka do opisu:
http://forum.mitsumaniaki...p=910039#910039
Są foteczki.
Owczar ma zdjętą szybkę przyciemniającą dlatego u niego zdecydowanie wyraźniej widać na ekranie.
No ale każdy robi wg. swojego uznania.
Reasumując nie było problemów z instalacją.
m6riano - 24-07-2011, 07:05
SPIDER-ek napisał/a: | my w Galantach mamy ją w klimie. |
"My" "manualni" nie mamy..
mar111cin - 24-07-2011, 11:47
Kaczart no to jak jest z możliwością wykonania tego wszystkiego?
bo rozumiem że pewne są:
-światła
-logo galanta
-druga sonda lambda
-całkowity przebieg auta
a jak widzisz resztę pomysłów?
np. ekran konfigurowany przez użytkownika-co gdzie ma pokazywać ?
do tego rozumiem że już można podłączać tą drugą sondę lamba pod wolny pin nr8? i tak samo światła można podłączać pod pin odpowiedzialny za sygnał z wentylatora? (upewniam się, żeby niczego nie spalić xD)
i jeszcze tylko jedno męczące pytanie o te aktualizacje - jak wprawny informatyk dostanie takie UKP do ręki, to nie ma możliwości zgrania z niego wszystkiego co tylko możliwe? Bo może się okazać że całe to zabezpieczanie na nic, wystarczy tylko że jeden egzemplarz trafi w niewłaściwe ręce.
tws - 24-07-2011, 12:37
człowiek zabezpieczenia zrobił, więc człowiek je złamie, ale będzie miał to bardzo utrudnione.
a więc tak, w 1.1.3 na pewno będzie (planowany na pierwszy tydzień sierpnia):
- 2 języki menu (pl i eng)
- pomiar wartości napięcia z dwóch analogowych czujników (0-1V lub 0-5V) - drugi czujnik pod pin8
- przebieg auta (całkowity)
- przypominanie o niewłączonych światłach (ten sam pin co wentylator)
- zapisywanie ustawień preferencyjnych użytkownika (nie straci po zaniku zasilania) - wszystkie oprócz powitania
- logo galanta też będziecie mieli
do zrobienia mi jeszcze zostało:
- inspekcja oleju/serwis
- możliwość zmiany jednostek (prędkość mph, spalanie mpg, temperatura w farenheitach, przebieg w mls) i do tego jeszcze możliwość przestawienia zegarka z trybu 24h na 12h AM i PM
- cały program na PC - z tym będzie sporo zabawy bo raz że trzeba dodać obsługe w/w opcji to i będę go chciał całego przeorganizować (już będzie tyle opcji konfigurowalnych że wszystko pewnie w oddzielne zakładki powędruje)
Konfigurowalnych ekranów raczej nie będzie - za dużo możliwości i zabawy, zarówno po stronie urządzenia jak i programu na PC. Zresztą zobaczymy jeszcze.
w 2.0.0 dodatkowo będzie (nowy hardware)
- programowa regulacja podświetlenia
- pomiar napięcia akumulatora
Obie rzeczy da się zrobić w 1.1.x bez doprowadzania dodatkowych przewodów z zewnątrz, tyle że w środku trzeba będzie dwie stosunkowo proste modyfikacje zrobić na tzw. 'pająka'.
Może jeszcze dojdą jakieś nowe pomysły, chociaż czasu mi na to zostało niewiele bo kolejny projekt goni.
m6riano - 24-07-2011, 12:44
mar111cin napisał/a: | w 2.0.0 dodatkowo będzie (nowy hardware) |
Będzie jakaś dopłata do starego?
tws - 24-07-2011, 12:47
m6riano napisał/a: | mar111cin napisał/a: | w 2.0.0 dodatkowo będzie (nowy hardware) |
Będzie jakaś dopłata do starego? |
tak dopóki nie zejdzie cała seria 1.1 to równoległe sprzedawany 2.0 będzie droższy, nie wiem jeszcze o ile.. na razie mi się z nim nie śpieszy więc nie wiem też kiedy będzie
na razie skupmy się na 1.1.3
ps. przy okazji testowałem kolorowy wyświetlacz z telefonu, ale na nim zupełnie nic nie widać jak słońce świeci.. kilka razy gorzej niż te obecne. Pewnie musiałby by być jakiś amoled, ale na nie przyjdzie jeszcze trochę poczekać aż ceny będą dostępniejsze
mar111cin - 24-07-2011, 13:16
yyy to rozumiem że w 1.1.3 już będzie możliwość ustawiania regulacji podświetlenia z poziomu programu, tylko jeszcze nie będzie to działało z urządzeniem dopóki nie wprowadzimy modyfikacji? (chodzi mi o to, że nie chcę co dwa miesiące wysyłać do Ciebie UKP, tak że jak to będzie dopiero w pełni działało, to bym raz wysłał na wgranie softu - pajączka mogę zrobić sobie sam; ) )
a i czy inspeckej oleju/serwisu można będzie sobie samemu ustawić na wybrany przebieg? normalnie jest niby 15tys km, ale różni ludzie różnie do tego podchodzą ja na przykład widziałbym taką wartość jak 30tys km
[ Dodano: 24-07-2011, 13:23 ]
a co do wyświetlacza, to nie ma takich jak te Twoje z tego rodzaju :
http://allegro.pl/najtani...1718776871.html
tws - 24-07-2011, 13:46
w 1.1.3 nie będzie możliwości ustawiania jasności podświetlenia. Będzie wymagane wgranie softu 2.0.0 i zrobienie modyfikacji.
W inspekcji na pewno będize można ustawiać co ile km inspekcja, pewnie ze skokiem 5000. Tylko jeszcze się zastanawiam jak to będzie wyglądać, nie chce robić osobnego ekranu do tego.
Ja innych - lepszych - wyświetlaczy nie znalazłem. Może być każdy 122x32 SED1520.
|
|
|