To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

gzesiolek - 20-05-2009, 10:13

shalafi napisał/a:
4) ~110km/h - 7,1 L/100km
5) ~120km/h - 7,7 L/100km

a ja myslalem ze jednak bedzie odrobine mniej...
patrzac na te przy predkosci nizszej...
czyli przy 110-120 km/h w trasie jednak 1,8 pali wiecej niz 1,5
bo przy trzymaniu 3,4k obrotów (od 3,5k zaczyna się hałas-dziura), czyli ok 115-118 km/h i po zresetowaniu licznika, na trasie 18km spalił mi 6,5l wg kompa :D
ale sadze ze wyzej spalania dla 1,5 rosnie szybciej niz dla 1,8...

roobku - 20-05-2009, 10:36

Navynov napisał/a:
Witam i tak czytam o tym spalaniu, mam nowiutkiego 400 km lancerka 1,8 i to co widze po zbiorniku i na komputerku to mnie troche łamie - ok 11 l/100km. Nie szaleje bo silniczek nowy. ok. 270 km to byla trasa z Torunia a reszta to krecenie sie po miescie ale głównie na ulicy Morsiej - trasa z Redy do Gdyni. Czytałem, ze to dolegliwosc nowego autka i ze mu sie troche to zmieni. Prosze napiszcie cos pocieszajacego bo paliwko idzie do gory :(

ja wczoraj robiłem trase ok 900km w jednym kierunku A4-ką, wracając połowe A4-ką a połowe drogami lokalnymi, prędkościu ciut wyższe niż dopuszczalne, jazda normalna ani oszczędna ani dynamiczna, spalanie wyszło mi ok 8l/100km, w podpisie jest ikonka Motostat tam masz dokładne ilośći zużywanego paliwa i na jakich trasach

shalafi - 20-05-2009, 11:35

dla tych co nie czytali moich poprzednich postów to jeszcze trzeba mieć na uwadze, że w środku jedzie 300kg żywej wagi 8)
Adam_T - 20-05-2009, 11:53

shalafi napisał/a:
Witam
Otrzymałem właśnie dane od brata, co sprawdził na niemieckiej autostradzie ten sam odcinek z prędkością 120 km/h - i zebrałem wyniki:
1) ~75km/h - 5,0 L/100km
2) ~90km/h - 6,0 L/100km
3) ~100km/h - 6,4 L/100km
4) ~110km/h - 7,1 L/100km
5) ~120km/h - 7,7 L/100km

Te pomiary sa raczej czysto teoretyczne, bo chociazby
nie ma uwzglednionego procesu rozpedzania do danej predkosci - nie powiesz mi, ze od zatrzymania, do rozpedzenia do predkosci 75km/h Lancer 1.8 spali 5l / 100 km ...
Nie ma tez podanego dystansu jaki zostal przejechany.
Traktowalbym te dane z przymruzeniem oka.

shalafi - 20-05-2009, 12:07

Adam_T napisał/a:

Te pomiary sa raczej czysto teoretyczne, bo chociazby
nie ma uwzglednionego procesu rozpedzania do danej predkosci - nie powiesz mi, ze od zatrzymania, do rozpedzenia do predkosci 75km/h Lancer 1.8 spali 5l / 100 km ...
Nie ma tez podanego dystansu jaki zostal przejechany.
Traktowalbym te dane z przymruzeniem oka.

kolejny... :evil: nie mam juz sily odpisywac.... przeczytaj choćby pare ostatnich stron i moje posty ze zrozumieniem a potem jak będziesz miał coś konstruktywnego do dodania to proszę..

Kiewar - 20-05-2009, 22:14

Witam!

Jak już kiedyś pisałem, u mnie spalanie w trasie (na dotarciu więc prędkości niezbyt zawrotne) wyniosło trochę powyżej 8l/100 km. W mieście, przy pełnym obciążeniu (5 dorosłych osób na pokładzie) wyniosło wg komputera ponad 13l/100 km - trochę szok... Ale jadąc po taksówkarsku, z 2 osobami na pokładzie i zmieniając bieg na wyższy przy 2200 obr./min. spalanie kształtowało się trochę powyżej 9l/100 km.

Tak więc: Lancer w mieście ekonomicznym autem nie jest, co wiedziałem przed zakupem i na co się przygotowałem i z czym się godzę, choć wolałbym oczywiście, żeby palił mniej.
W trasie spalanie jest do przyjęcia. I dlatego też cieszę się moim lancelotem, wdycham zapach świeżości i coco jumbo i do przodu :mrgreen:

Jedyne co mnie wkurza trochę, to jakaś usterka radia, bo jakby mi sygnał zanikał, ale mam nadzieję, że mi to naprawią przy wymianie oleju po 2.500 km.

Pozdrawiam z ciepłej i wiosennej Warszawy

Navynov - 20-05-2009, 22:22

Już kocham to auto, moje poprzednie mnie rozpusilo, byla to Vectra 1,6 i w miescie nie przekraczala 8,5l/100 a na trasie przy meskiej jezdzie mnij niz 7l/100. Namawiali mnie na diesla ale sie nie dalem - zawsze siedzialem w benzynie i caly czas uwazalem tak jak amerykanie, ze ropa to do ciezarowek. Bez obrazy jesli ktos jezdzi na ON, ale moze mniej pala, ale inne koszty sa nieporownywalnie wieksze (filtr czastek stalych, pompowtryski itd). reasumujac te troche wiecej (ok. 2l/100) w miescie to nie problem. Na trasie widze, ze podobnie jak moje poprzednie autko i to mnie cieszy, ale najbardziej fakt, ze dolaczylem do Mitsumaniakow i dumnie glowe podnosze jak dojezdzam do skrzyzowania i zazdrosne spojrzenia gebelsowskich samochodow na rope spogladaja spod szpanerskich okularow. I jeszcze jedno - wiem, ze jak mnie najdzie ochota to moge przlozyc i wszystko juz jasne. Dzisiaj tak bylo z golfikiem, tylko raz pokazalem co to auto potrafi i juz pokora splywala po jego masce az kapalo ze zdezakow. Pozniej juz jechalem dalej spokojne - bo autko sie jeszcze uklada na mineralnej oliwce. Nie rusza mnie juz to zuzycie - lubi pic to niech pije - zreszta jak ja :)
Trik - 21-05-2009, 00:30

Kiewar napisał/a:
Jedyne co mnie wkurza trochę, to jakaś usterka radia, bo jakby mi sygnał zanikał, ale mam nadzieję, że mi to naprawią przy wymianie oleju po 2.500 km.

Poszukaj w tym dziale tematów mój pierwszy problem lub kłopoty z radio, omawialiśmy to. Te radia to do siebie mają. Czasem wystarczy wyłączyć kilka zbednych funkcji radia by sie poprawił odbiór i przestało przerywać, zanikać sygnał.

poziomka - 21-05-2009, 08:30

Kiewar napisał/a:

w którym serwisie w W-wa będziesz robił przegląd - jeżeli AutoGT - to raczej nie pomogą - wiem z autopsji - wg nich tylko w Outkach ten problem występuje - ale próbować warto
na jeździe testowej - 5 minut akurat tego nie udało się zaobserwować

roobku - 21-05-2009, 08:31

Cytat:
Poszukaj w tym dziale tematów mój pierwszy problem lub kłopoty z radio, omawialiśmy to. Te radia to do siebie mają. Czasem wystarczy wyłączyć kilka zbednych funkcji radia by sie poprawił odbiór i przestało przerywać, zanikać sygnał.

a przypadkiem to zanikanie sygnału nie jest związane z posiadaną funkcją dostrajania się do stacji, jest taki bajer że jak jedziemy na trasie to radio automatycznie (mozna to wyłaczyć) śledzi stacje radiową i dostraja się jeśli wiedziemy w inny nadajnik

Trik - 21-05-2009, 08:51

roobku napisał/a:
a przypadkiem to zanikanie sygnału nie jest związane z posiadaną funkcją dostrajania się do stacji, jest taki bajer że jak jedziemy na trasie to radio automatycznie (mozna to wyłaczyć) śledzi stacje radiową i dostraja się jeśli wiedziemy w inny nadajnik

Tak to chodzi o tę funkcję, ja na wszelki wypadek wyłączyłem jeszcze automatyczną regulację głośności i coś tam jeszcze.
Ale nie róbmy OT.

Uwex - 21-05-2009, 09:47

Navynov napisał/a:
bo autko sie jeszcze uklada na mineralnej oliwce.
- temat jest o spalaniu , ale muszę zapytać - skąd u Ciebie taka informacja o oleju ?
filippoz - 21-05-2009, 09:55

Navynov napisał/a:
tylko raz pokazalem co to auto potrafi i juz pokora splywala po jego masce az kapalo ze zdezakow. Pozniej juz jechalem dalej spokojne
to przekonuje prawda :D hehe 8)

Pije tyle ile musi, lejesz tyle ile wypije - proste jak słonce absolutnie przejrzyste :lol: na razie nie jest źle, w mieście ok 9 z haczykiem, na jesień i zimę pewnie już nie będzie tak optymistycznie.

Czy na zimę zmieniając na 195 z 205 szerokości opony można obniżyć spalanie? Na tym się nie znam więc spytam fachowców :p

Navynov - 22-05-2009, 00:16

Jesli chodzi o ten mineralny olej - to tak mi mowili w salonie w Toruniu. Sam zwatpile,a le jak mowili to moze i prawda, moze ktos wie jak to jest z tym pierwszym olejem, a moze poprostu chcieli mnie naciagnac na wymiane po 1000 km? Trik - jak wylaczyc te funkcje automatycznej regulacji glosnosci - bo mnie to denerwuje - zreszta jakos to dziwnie u mnie dziala przygasa, traci wysokie - jakos nienaturalnie. Powinno sie samo zglasniac jak sie robi glosniej przy bardziej dynamicznej jezdzie, a tu sobie jade spoko a to faluje - glupie.
Uwex - 22-05-2009, 11:20

Tutaj masz n.t. radia .
A co do oleju ,to MMC CAR twierdzi , że jest wlany specjalny olej , niedostępny na rynku , który ma pomóc dobrze dotrzeć silnik i spokojnie można na nim jeździć do pierwszej zalecanej przez Mitsu wymiany .