To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

archi_voo - 19-12-2010, 20:35

krzychu napisał/a:
Temat skomplikowany..... Nie myślałeś o triflexie?

W każdym razie można by spróbować pierwsze uciąć kabel od strony radia (tak z 1cm) i zlutować końcówkę. Może pomoże. Jak dalej tak będzie to uciąć antenę mniej więcej tyle ile masz tej regulacji.

Litości, nie stroi się anteny kablem. To, że popularne mierniki za 50 pln pokazują różnicę po zmianie długości kabla wiąże się:

a) z marną jakością kabla (impedancja falowa różna od 50 ohm i straty)
b) z ułomnością ustroju pomiarowego
c) ze złym montażem

Cytat:
No i efekt jest taki, że na kanale 19 SWR = 2 albo i więcej. Gdy ją wydłużam to SWR rośnie. Skrócić anteny się już nie da - jest max wsunięta. No i nie wiem czy ją ciąć, z tym, że wiele uciąć się nie da bo zaczyna się spirala.

jak Ci ta antena w ogóle działa to powinieneś się cieszyć, na tanim mierniku swr poniżej 2 na antence tego typu to super wynik. Tego typu anteny przedłużają zasięg wzroku o metr. A i jak nie możesz skrócić na dole to zdejmij gumkę i utnij kawałek czubka. Przy tej antence wystarczą dosłownie milimetry.

Cytat:
Panowie chciałem zakupić swoje pierwsze radyjko, możecie polecić jakiś dobry zestaw w rozsądnych pieniądzach ?

Panowie, nada się coś takiego:
http://allegro.pl/radio-c...1332998141.html

Alana 109 odradzam zdecydowanie, jego konstrukcja po prostu jest podatna na wady produkcyjne i uszkodzenia eksploatacyjne - kto widział te bebechy ten wie o czym mówię, poza tym to niskobudżetowy archaizm. 350 to minimum za znośny zestaw chociaż i takiego bym za darmo nie wziął. szkoda nerwów ;) polecam radyjka yosan tanie dobre i w miarę nowoczesne, a antenka im dłuższa tym lepsza może być firmy o której w życiu nie słyszeliście o ile wyglądem łudząco przypomina markową dobrą antenę, podkreślam "łudząco", a nie "trochę przypomina". Najczęściej to ten sam produkt pod inną nazwą.

krzychu - 20-12-2010, 11:12

archi_voo napisał/a:

Litości, nie stroi się anteny kablem.

Tyle jest zwolenników co przeciwników. Jak brakuje regulacji masz do wyboru ucinać antenę bąć kabel...

[ Dodano: 20-12-2010, 11:14 ]
archi_voo napisał/a:
a antenka im dłuższa tym lepsza

Jakiś kompleks wielkości? Potem zatrzymują się mi przed wzjazdem na parking podziemny i robią korek :?

j-rules - 20-12-2010, 17:29

im dluzsza tym lepsza ale tylko pod wzgledem zasiegu. Co oznacza rowniez ze bedzie zbierało informacje z roznych zakątków drogi. Tam gdzie są duze węzły komunikacyjne tam mozna uslyszec tylko jazgot i na radiu totalny sajgon i ciezko wylapac to co sie chce wylapac. Wiec z ta dlugoscia bym nie przesadzal - co za sens kupic bata na 2 metry i skrecac potem wszystkie mozliwe pokretla?
No chyba ze mowimy o radiiu za pare grubych stów ktore sobie poradzi z nawałem w eterze

archi_voo - 20-12-2010, 19:28

Cytat:
Tyle jest zwolenników co przeciwników.

Ciekawe, że zwolennika tej teorii z wyższym elektrycznym czy telekom. nie ma żadnego.

Cytat:
co za sens kupic bata na 2 metry i skrecac potem wszystkie mozliwe pokretla?

wystarczy RF Gain i właśnie to pokrętło "panuje" nad długą antenką, dzięki której mamy możliwość czystego i dalekiego odsłuchu. Jak ktoś takiego nie potrzebuje to wybiera krótszą i tyle - po to one są. Tylko trzeba mieć świadomość czego się po różnorakich produktach spodziewać.

krzychu - 20-12-2010, 19:53

archi_voo napisał/a:
wystarczy RF Gain i właśnie to pokrętło "panuje" nad długą antenką

No tak ja mam Triflexa i zawsze ma skręcone >50%.... Bardziej bym stwierdził że duża antena jest potrzebna do nadawania, a nie odbioru. Mi odbiór spokojnie wystarcza z Triflexa...

JCH - 20-12-2010, 21:36

archi_voo napisał/a:
jak Ci ta antena w ogóle działa to powinieneś się cieszyć, na tanim mierniku swr poniżej 2 na antence tego typu to super wynik.
W sumie to po kilku dniach/tygodniach jeżdżenia wystarcza mi. Oby tylko ludzie chcieli gadać więcej z sensem.

Spróbuje jeszcze uciąć kawałek czubka tak jak sugerujesz.

Owczar - 26-12-2010, 22:44

Panowie. Mam problem ze swoim Alanem 78 plus. Czasem przestaje nadawać i odbierać. W Piątek przelutowałem pare styków i pomogło ale na krótko. Prawdopodobnie gdzieś są zimne luty. Może ktoś zna te newralgiczne?
robertdg - 26-12-2010, 22:52

Owczar może to pomoże:

http://www.elektroda.pl/r...87.html#5528608
http://www.elektroda.pl/r...24.html#4601384

Owczar - 26-12-2010, 23:03

Tylko muszę teraz znaleźć to VCO. Wszystkich lutów nie uśmiecha mi się ruszać ;)
costa brawa - 26-12-2010, 23:40

Owczar, gruszke sprawdz /kable gruszki :)
Owczar - 27-12-2010, 00:09

To raczej odpada. Radio bez gruszki powinno odbierać. Poza tym gdy wcisnę przycisk na gruszce, to radio przechodzi w stan nadawania, ale nie wyświetla siły nadawania. Poza tym moją teorię potwierdza jeszcze to, że gruszka leży nieurszana, a radio nagle zaczyna działać ;)
Przydałaby się lutownica oporowa, bo tranformatorowa to się nadaje do :butthead:

Besiek - 27-12-2010, 11:40

Specem od CB nie jestem ale mój Alan bez gruszki nie odbiera.
j-rules - 27-12-2010, 14:53

To jednak moze byc problem gruszki - spróboj pozyczyc od kogos pasująca na bank sprawną gruchę. Bez mikrofonu radio moze nie dzialac wcale, lub dzialac, ale tylko w sensie uruchomienia. Bo ani nadawanie (co oczywiste) ani odłsuch w wielu radiach bez gruchy nie dziala.
costa brawa - 27-12-2010, 22:00

moj alan 48 bez gruszki nie biega , lafayete tez nie i president tez nie :)
a w iveco mi padla gruszka jakis czas temu (nie bawilem sie w naprawianie) i niby wskaznik pokazywal nadawanie a nie nadawalo , i niby odbieralo ale strasznie licho a czasami wcale - po wymianie gruszki na nowa wszystko w normie jak powinno byc , tylko najpierw podmienilem z drugiego auta gdzie tez mam alana zeby sprawdzic - bo bez sensu kupowac w ciemno

takze pierwsze co to bym pozyczyl gruszke i sprawdzil ;) - tylko wazne zeby pasowala do radia (sa rozne rozmieszczenia pinow w roznych radiach)

j-rules - 27-12-2010, 22:16

Cytat:
sa rozne rozmieszczenia pinow w roznych radiach
a także rózne ilosci pinów, a nawet jelsi wtyczka wyglada tak samo i do tego ma takie samo wcięcie to piny mogą byc w innej kolejnosci i grucha i tak nie "zabangla" :)
np grucha z yosana mimo ze wtyk wygladal identyko nie smigała w mojej poprzedniej onwie.