Forum ogólne - CB RADIO
archi_voo - 19-12-2010, 20:35
krzychu napisał/a: | Temat skomplikowany..... Nie myślałeś o triflexie?
W każdym razie można by spróbować pierwsze uciąć kabel od strony radia (tak z 1cm) i zlutować końcówkę. Może pomoże. Jak dalej tak będzie to uciąć antenę mniej więcej tyle ile masz tej regulacji. |
Litości, nie stroi się anteny kablem. To, że popularne mierniki za 50 pln pokazują różnicę po zmianie długości kabla wiąże się:
a) z marną jakością kabla (impedancja falowa różna od 50 ohm i straty)
b) z ułomnością ustroju pomiarowego
c) ze złym montażem
Cytat: | No i efekt jest taki, że na kanale 19 SWR = 2 albo i więcej. Gdy ją wydłużam to SWR rośnie. Skrócić anteny się już nie da - jest max wsunięta. No i nie wiem czy ją ciąć, z tym, że wiele uciąć się nie da bo zaczyna się spirala. |
jak Ci ta antena w ogóle działa to powinieneś się cieszyć, na tanim mierniku swr poniżej 2 na antence tego typu to super wynik. Tego typu anteny przedłużają zasięg wzroku o metr. A i jak nie możesz skrócić na dole to zdejmij gumkę i utnij kawałek czubka. Przy tej antence wystarczą dosłownie milimetry.
Alana 109 odradzam zdecydowanie, jego konstrukcja po prostu jest podatna na wady produkcyjne i uszkodzenia eksploatacyjne - kto widział te bebechy ten wie o czym mówię, poza tym to niskobudżetowy archaizm. 350 to minimum za znośny zestaw chociaż i takiego bym za darmo nie wziął. szkoda nerwów polecam radyjka yosan tanie dobre i w miarę nowoczesne, a antenka im dłuższa tym lepsza może być firmy o której w życiu nie słyszeliście o ile wyglądem łudząco przypomina markową dobrą antenę, podkreślam "łudząco", a nie "trochę przypomina". Najczęściej to ten sam produkt pod inną nazwą.
krzychu - 20-12-2010, 11:12
archi_voo napisał/a: |
Litości, nie stroi się anteny kablem. |
Tyle jest zwolenników co przeciwników. Jak brakuje regulacji masz do wyboru ucinać antenę bąć kabel...
[ Dodano: 20-12-2010, 11:14 ]
archi_voo napisał/a: | a antenka im dłuższa tym lepsza |
Jakiś kompleks wielkości? Potem zatrzymują się mi przed wzjazdem na parking podziemny i robią korek
j-rules - 20-12-2010, 17:29
im dluzsza tym lepsza ale tylko pod wzgledem zasiegu. Co oznacza rowniez ze bedzie zbierało informacje z roznych zakątków drogi. Tam gdzie są duze węzły komunikacyjne tam mozna uslyszec tylko jazgot i na radiu totalny sajgon i ciezko wylapac to co sie chce wylapac. Wiec z ta dlugoscia bym nie przesadzal - co za sens kupic bata na 2 metry i skrecac potem wszystkie mozliwe pokretla?
No chyba ze mowimy o radiiu za pare grubych stów ktore sobie poradzi z nawałem w eterze
archi_voo - 20-12-2010, 19:28
Cytat: | Tyle jest zwolenników co przeciwników. |
Ciekawe, że zwolennika tej teorii z wyższym elektrycznym czy telekom. nie ma żadnego.
Cytat: | co za sens kupic bata na 2 metry i skrecac potem wszystkie mozliwe pokretla? |
wystarczy RF Gain i właśnie to pokrętło "panuje" nad długą antenką, dzięki której mamy możliwość czystego i dalekiego odsłuchu. Jak ktoś takiego nie potrzebuje to wybiera krótszą i tyle - po to one są. Tylko trzeba mieć świadomość czego się po różnorakich produktach spodziewać.
krzychu - 20-12-2010, 19:53
archi_voo napisał/a: | wystarczy RF Gain i właśnie to pokrętło "panuje" nad długą antenką |
No tak ja mam Triflexa i zawsze ma skręcone >50%.... Bardziej bym stwierdził że duża antena jest potrzebna do nadawania, a nie odbioru. Mi odbiór spokojnie wystarcza z Triflexa...
JCH - 20-12-2010, 21:36
archi_voo napisał/a: | jak Ci ta antena w ogóle działa to powinieneś się cieszyć, na tanim mierniku swr poniżej 2 na antence tego typu to super wynik. | W sumie to po kilku dniach/tygodniach jeżdżenia wystarcza mi. Oby tylko ludzie chcieli gadać więcej z sensem.
Spróbuje jeszcze uciąć kawałek czubka tak jak sugerujesz.
Owczar - 26-12-2010, 22:44
Panowie. Mam problem ze swoim Alanem 78 plus. Czasem przestaje nadawać i odbierać. W Piątek przelutowałem pare styków i pomogło ale na krótko. Prawdopodobnie gdzieś są zimne luty. Może ktoś zna te newralgiczne?
robertdg - 26-12-2010, 22:52
Owczar może to pomoże:
http://www.elektroda.pl/r...87.html#5528608
http://www.elektroda.pl/r...24.html#4601384
Owczar - 26-12-2010, 23:03
Tylko muszę teraz znaleźć to VCO. Wszystkich lutów nie uśmiecha mi się ruszać
costa brawa - 26-12-2010, 23:40
Owczar, gruszke sprawdz /kable gruszki
Owczar - 27-12-2010, 00:09
To raczej odpada. Radio bez gruszki powinno odbierać. Poza tym gdy wcisnę przycisk na gruszce, to radio przechodzi w stan nadawania, ale nie wyświetla siły nadawania. Poza tym moją teorię potwierdza jeszcze to, że gruszka leży nieurszana, a radio nagle zaczyna działać
Przydałaby się lutownica oporowa, bo tranformatorowa to się nadaje do
Besiek - 27-12-2010, 11:40
Specem od CB nie jestem ale mój Alan bez gruszki nie odbiera.
j-rules - 27-12-2010, 14:53
To jednak moze byc problem gruszki - spróboj pozyczyc od kogos pasująca na bank sprawną gruchę. Bez mikrofonu radio moze nie dzialac wcale, lub dzialac, ale tylko w sensie uruchomienia. Bo ani nadawanie (co oczywiste) ani odłsuch w wielu radiach bez gruchy nie dziala.
costa brawa - 27-12-2010, 22:00
moj alan 48 bez gruszki nie biega , lafayete tez nie i president tez nie
a w iveco mi padla gruszka jakis czas temu (nie bawilem sie w naprawianie) i niby wskaznik pokazywal nadawanie a nie nadawalo , i niby odbieralo ale strasznie licho a czasami wcale - po wymianie gruszki na nowa wszystko w normie jak powinno byc , tylko najpierw podmienilem z drugiego auta gdzie tez mam alana zeby sprawdzic - bo bez sensu kupowac w ciemno
takze pierwsze co to bym pozyczyl gruszke i sprawdzil - tylko wazne zeby pasowala do radia (sa rozne rozmieszczenia pinow w roznych radiach)
j-rules - 27-12-2010, 22:16
Cytat: | sa rozne rozmieszczenia pinow w roznych radiach | a także rózne ilosci pinów, a nawet jelsi wtyczka wyglada tak samo i do tego ma takie samo wcięcie to piny mogą byc w innej kolejnosci i grucha i tak nie "zabangla"
np grucha z yosana mimo ze wtyk wygladal identyko nie smigała w mojej poprzedniej onwie.
|
|
|