To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

Rafal_Szczecin - 18-03-2011, 08:00

NS20 jest podobno strasznie kiepska
ogolnie polecana jest NS-2

Tomek - 18-03-2011, 08:07

Rafal_Szczecin napisał/a:
NS20 jest podobno strasznie kiepska
ogolnie polecana jest NS-2

wow, to mnie zaskoczyłeś,
bo po wyglądzie bieżnika wydawało by się, że powinna się sprawdzać (bo podobny to innych dobrych opon)

no, ale jak wiadomo wygląd to nie wszystko
więc biore te NS-2, tylko w rozmiarze 225/45R17 - 283 zł/sztuke, dostawa gratis

otomo - 22-03-2011, 11:52

Witam mitsumaniaków.

Trzeba będzie wkrótce kupić letnie opony do mojego Galanta EA2W - rozmiar 205/60 R15 V.

Ponieważ Galant jest dość miękko zawieszony (a nie zamierzam go 'usportawiać'), dodatkowo standardowe opony mają dość wysoki profil (a tu też nie chcę raczej nic kombinować), priorytetem jest pewność prowadzenia opony.
Ma to być opona o raczej twardej charakterystyce (przy tym profilu komfort i tak będzie przyzwoity) oraz dobrych właściwościach na mokrej drodze. Dobrze by też było, jakby nie była za głośna i miała niskie opory toczenia. Wymagania zatem jak widać mam niemałe.

Cenowo bezkonkurencyjne są BFGoodrich G-Grip (produkowane w Polsce) - 234 zł.
Wygląd trochę bajerancki (ani to dla mnie zaleta ani wada), ale czy niska cena odzwierciedla w tym przypadku jakość? Testów nie ma, opinii użytkowników jak na lekarstwo... Jeździ ktoś z tu obecnych na tych oponkach?

Semperit Speed-Life 264 zł
Cena też niezła, ale czy warto?

Uniroyal Rain Expert raczej odrzucam, podobno świetna na wodzie, ale dość miękka na suchym.

Falken ZE 912 205/60R15 91 V - 307 zł
Nie znam marki ani opony, jakieś sugestie? Opinie niezłe, wygląd nowoczesny, ale nie wiem... jakoś nie mam przekonania. Może niesłusznie?

Toyo Proxes CF-1, ta oponka była tu na forum wielokrotnie polecana, ale z testów i innych opinii wnioskuję, że jest rewelacyjna na suchym, lecz niestety fatalna na mokrym, zatem - raczej odpada.

Vredestein Sportrac 3 205/60R15 91 V
Super wypada w testach, świetne opinie nt. prowadzenia na suchym i mokrym, ale i często powtarza się narzekanie na dużą hałaśliwość.
Ktoś miał z nimi styczność na 'własne uszy'? W kombi szum opon słychać bardziej, więc podchodzę do tej propozycji ostrożnie.

Nokian V 205/60R15 91 V 321 zł
Opinie ma na ogół bardzo dobre, ale też pojawiają się głosy krytyczne, że wcale nie jest tak dobra jak wszyscy chwalą.

Dunlop Fastresponse, Continental ContiPremiumContact 2, GY EfficientGrip to już cenowo zbyt wysoki pułap jak dla mnie.

Szukam tzw. złotego środka.
Z wymienionych wyżej opon rozważam przede wszystkim BFGoodrich G-Grip jako opcję budżetową, lub Nokian V z drugiego końca stawki - najdroższa jaką biorę pod uwagę, i - trochę zgaduję - najlepsza? Może i na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać...

Otwarty jestem i na inne propozycje. Budżet max. 325zl / szt.
Chińszczyzna, Barumy, Savy i inne Dębice odpadają. Fulda raczej też.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

marcinzam - 22-03-2011, 12:08

a może takie mają bardzo dobre opinie

http://www.opony.com/para...-205-60r15-95-h

Owczar - 22-03-2011, 13:03

otomo, nie ma opony idealnej. Jeśli chcesz mieć dobrą gumę na mokrym, to musisz liczyć się z tym, że będzie miękka. Nie myl też miękkości, ze sztywnością, bo ta druga zależy od rozmiaru, a głównie profilu.

Z tych, które wymieniłeś ja bym chyba brał Uniroyal Rain Expert. Poza tym na oponeo są niższe ceny niż te, które podałeś.

m6riano - 22-03-2011, 17:34

Powiem tak:
nie wrzucaj do jednego worka chińszczyzny i np. barumów czy fuldy.
toyo i vredestajny to wyższa półka chyba nawet wyższa niż dunlopy fr czy contisporty.
Ja na twoim miejscu kupiłbym bardzo "świeże" używki(w Wawie w jednym miejscu za Obi na Radzymińskiej widziałem w bardzo dobrym stanie z dot 1010 np. dunlopy sp sport 01 z ok 7 mm bieżnikiem za 150zł/szt, ogólnie gość ma tylko z min. 6 mm bieżnikiem i nie starsze niz 4-5 lat)

[ Dodano: 22-03-2011, 17:37 ]
http://allegro.pl/nowe-un...1512064490.html
kurde jakie drogie..

otomo - 22-03-2011, 17:48

Owczar napisał/a:
otomo, nie ma opony idealnej. Jeśli chcesz mieć dobrą gumę na mokrym, to musisz liczyć się z tym, że będzie miękka. Nie myl też miękkości, ze sztywnością, bo ta druga zależy od rozmiaru, a głównie profilu.

Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego szukam sensownego kompromisu między miękkością a zachowaniem na mokrym. Stąd tez raczej niechętny jestem Toyo jak i Uniroyal-om.

Cytat:
Z tych, które wymieniłeś ja bym chyba brał Uniroyal Rain Expert. Poza tym na oponeo są niższe ceny niż te, które podałeś.

Ceny brałem z oponeo.

Różnica w cenie między Rain Expert a Nokianem V nie jest już tak duża, żeby nie myśleć o tych drugich.

Zależy mi na opiniach o BFGoodrich i Semperit, bo tu już można konkretnie oszczędzić.
Tylko czy jest sens...

Co do Fuldy, niby w testach wypadają OK, ale mam do nich uraz. Jechałem raz autem na Fuldach, już nie pamiętam konkretnie modelu opony, ale huczały niemiłosiernie, gorzej niż padające łożysko.
Może obecne modele nie mają tej przypadłości, ale uraz pozostał, nic nie poradzę.

Używanych opon raczej nie chcę.

Pozdrawiam

_Slawek_ - 22-03-2011, 18:30

otomo napisał/a:
Super wypada w testach, świetne opinie nt. prowadzenia na suchym i mokrym, ale i często powtarza się narzekanie na dużą hałaśliwość.
Ktoś miał z nimi styczność na 'własne uszy'? W kombi szum opon słychać bardziej, więc podchodzę do tej propozycji ostrożnie.
Zdecydowanie stawiałbym na te opony. Tak jak piszesz, w testach wypadają świetnie - np. w ostatnim teście AŚ, gdzie zostały jako jedyne z Pirelli P7 uznane za wzorowe (wprawdzie testowane były 205/55R16, ale zawsze to jakaś wskazówka). Moim zdaniem podstawa to bezpieczeństwo, a wypadają pod tym względem w testach lepiej niż wystarczająco. A co do ograniczonego komfortu i względnej hałaśliwości to bym już się zdecydował sam przetestować :) Komfort - sporo osób jeździ np. na 215/45R17 i nie narzeka (głośno ;) ) więc przy 205/60R15 o komfort bym się nie martwił :D A te osoby, które tak w opiniach narzekały na hałas, to też nie wiadomo jakich rozmiarów i aut te przypadki dotyczyły... zawsze na pomoc jest radio ;)

otomo napisał/a:
Różnica w cenie między Rain Expert a Nokianem V nie jest już tak duża, żeby nie myśleć o tych drugich.
Ze wspomnianych wyżej testów wynika, że lepiej chyba zapomnieć. Nokian V odpadły już w pierwszym etapie przy pomiarach hamowania...
Nokian V/Uniroyal RainExpert na suchym: 40,9m/38,2m
Nokian V/Uniroyal RainExpert na mokrym: 51m/47,1m

otomo napisał/a:
Zależy mi na opiniach o BFGoodrich i Semperit, bo tu już można konkretnie oszczędzić.
No właśnie, opony kupuje się na kilka sezonów, dla niektórych 2 ;) dla niektórych na 6 :) Załóżmy, że wystarczą Ci na 4 lata to takie 200zł zaoszczędzone na kupieniu opon o co najmniej klasę niższych oznacza 50zł oszczędności na rok...
otomo napisał/a:
Tylko czy jest sens...

milo - 22-03-2011, 21:44

zastanawiam się nad kupnem opon dayton d 320, 205/55/16 warto czy nie warto http://moto.allegro.pl/20...1521587182.html :?:
Owczar - 22-03-2011, 21:47

http://www.oponeo.pl/dane...205-55-r16-91-h

Opinie bardzo słabe... Jak już miałbym wybierać to wolałbym stalowe mniejsze koła i porządne opony. W końcu bezpieczeństwo najważniejsze... Ale to tylko moja opinia.

radek79 - 22-03-2011, 21:56

otomo napisał/a:

ja je użytkuje w swoim galu już gdzieś pisałem że słychać je tylko przy prędkości drugiego biegu i to tylko delikatnie później już tylko szum wiatru

Krzyzak - 23-03-2011, 06:52

_Slawek_ napisał/a:
zawsze na pomoc jest radio

nie zawsze - mojej byłej chińszczyzny nie dało się zagłuszyć... a przy 50 km/h był taki rezonans, że drżała połowa karoserii a także wnętrzności podróżujących autem...
masakra

osobiście celuję teraz w opony nokian - jeździłem na dayton (D100, DW500), michelin (energy), nokian (NRHi), fulda (krisalp 2), pirelli (P6000), dunlop (9000), falken (???), kleber (???), dębica (winter 2) :) , firestone (firehawk) i continental
najcichsza z nich to właśnie nokian + bardzo pewne prowadzenie na suchym i mokrym

podobają mi się też opony BF Goodrich - te z białym napisami :) , ale nie do każdego auta pasują

Tomek - 23-03-2011, 07:41

Krzyzak napisał/a:

podobają mi się też opony BF Goodrich - te z białym napisami :) , ale nie do każdego auta pasują

takie opony mi pasuja do terenowek, albo do starych amerkanskich mustle-carów z lat '70

robertdg - 23-03-2011, 07:56

tomek84 napisał/a:
mustle
muscle
Tomek - 23-03-2011, 08:15

robertdg napisał/a:
tomek84 napisał/a:
mustle
muscle

poranek