[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
Kruk_piotr - 04-04-2011, 16:10 Temat postu: [EA3A/W 2.4] Rozrząd + simmeringi Witam, w moim Galancie szykuje się mały remoncik, mianowicie: do wymiany uszczelniacze: wału korbowego i wałków rozrządu. Oprócz tego przy okazji zdecydowałem się wymienić rozrząd. Żeby choć lekko ograniczyć koszty zdecydowałem się samemu zamawiać części, a nie zostawiać to mechanikowi (tym bardziej że kolega ma sporą zniżkę w intercars). I tu pojawia się moje pytanie - jakich producentów unikać, a jakich możecie polecić? Interesują mnie wyłącznie części dostępne w intercars'ie, bo zależy mi na czasie.
Lista rzeczy do kupienia:
- Uszczelniacz wału korbowego
- Uszczelniacze wałków rozrządu
- Pasek rozrządu
- Rolka napinająca
- Rolka zwrotna
- Pompa cieczy chłodzącej
Nie przeoczyłem nic?
Z góry dzięki za pomoc.
P.S. Zastanawiałem się czy nie umieścić tego posta w temacie "[FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx" ale doszedłem do wniosku że nie do końca by się wpasował.
robertdg - 04-04-2011, 16:18
Kruk_piotr napisał/a: | P.S. Zastanawiałem się czy nie umieścić tego posta w temacie "[FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx" ale doszedłem do wniosku że nie do końca by się wpasował. | Wróć
Uszczelniacze Corteco, rolki KOYO/NTN/Rouville, pompa Hepu/Aisin/GMB, Paski Bando/Sun/Mitsuboshi/Continental
Kunek - 04-04-2011, 17:57
Jeżeli masz GDI i planujesz taki remont to staraj się wybrać części renomowanych firm. To jest wrażliwy silnik. Już jestem po takim remoncie z tym ze wszystkie zakupowane części były oryginalne, także po ponad 20000 km żadnych stuków zaworów, palenia oleju, i najlepsze jest to że świece są brązowe, gdzie słyszałem wypowiedzi że w GDI będą zawsze czarne.
Kruk_piotr - 04-04-2011, 18:42
Zapomniałem o napinaczu rozrządu. Dodatkowy koszt :/ W dodatku stronka intercars nie chce działać i nie mogę sobie policzyć ile dam za całość
marcinzam - 04-04-2011, 18:48
robertdg napisał/a: | Kruk_piotr napisał/a: | P.S. Zastanawiałem się czy nie umieścić tego posta w temacie "[FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx" ale doszedłem do wniosku że nie do końca by się wpasował. | Wróć
Uszczelniacze Corteco, rolki KOYO/NTN/Rouville, pompa Hepu/Aisin/GMB, Paski Bando/Sun/Mitsuboshi/Continental |
jeszcze usczelniacze TAKOMA , rolki GMB, pompa NPW
m6riano - 04-04-2011, 18:48
Kruk_piotr napisał/a: | Zapomniałem o napinaczu rozrządu. Dodatkowy koszt :/ W dodadku stronka intercars nie chce działać i nie mogę sobie policzyć ile dam za całość |
http://www.all-parts.pl/
zadzwoń, zapytaj;-)
Kruk_piotr - 04-04-2011, 22:28
Pasek balansowy przy zmianie rozrządu też należy zmienić?
robertdg - 04-04-2011, 22:29
Kruk_piotr napisał/a: | Pasek balansowy przy zmianie rozrządu też należy zmienić? | Najlepiej, po co robić sobie podwójną niepotrzebną robote
michal7777 - 10-04-2011, 14:55
hej robert, tak przy rozmowie o rozrzadzie, znasz kogos kto w katowicach mi wymieni rozrzad? bo z tego co patrzylem i slyszalem to ponoc cala dniowka przy V6 a ja nie moge tyle czasu poswiecic, czy polecisz kogos? jak mozesz to napisz na PW, dzieki i sorry za OT
robertdg - 10-04-2011, 15:06
michal7777, na forum regionalnym polecaja Adamusa z Mikołowa, a co do wymiany, to dla wprawnego gościa, bez wymiany pompy to niecałe 2h, pod warunkiem, że wszystkie śrubki się normalnie kręcą, na spokojnie z wymianą pompy wody, płynów, przerwą na kawe, etc to i 6h
michal7777 - 10-04-2011, 15:18
ale ja mam V6, ponoc klima i alternator trzeba odkrecac do tego jak robic to pompe i ten napinacz hydrauliczny tez? a tobie kto robil? bo chyba w 2.0 jest latwiejszy dostep, a tu to sie sam troche przerazilem
robertdg - 10-04-2011, 15:35
michal7777, wypowiadałem się odnośnie V6, nie słuchaj bajek, rzeczą wiadomą jest, że paski trzeba zdemontowac, ale bywają gorsze przypadki, takie jak np Pug 206 z DW8 pod maska, albo Toyota Avensis MK1 D-4D, oraz wiele, wiele innych
SPIDER-ek - 04-05-2011, 20:25
Co sądzicie o takim pakiecie do silniczka 6A13, do mojego EA5A.
Propozycja od Pana Mateusza z All-Parts
Silnik:
-pas rozrządu 206,- (Sun japan)
-napinacza hydrauliczny 350,- (Oryginał) lub 250,- (zamiennik)
-rolka pierwsza 80,- (Koyo)
-rolka druga 64,- (Koyo)
-pompa wody 181,- (Aisin)
-kpl. uszczelniaczy 45,-
-świece zapłonowe 44,- szt. (Denso)
-korek wlewu oleju 20,-
-filtr oleju 15,- (VIC Japan)
-filtr powietrza 26,- (MAX)
-koncentrat płynu chłodniczego 60,- 5L.
--------------
cena: 1311zł
Co byście jeszcze dorzucili? Pasek alternatora, klimy?
Jaki olej? syntetyk, półsyntetyk, jakiej marki?
Anonymous - 04-05-2011, 21:17
jak już robisz świece to od razu uszczelki pod dekle i oringi świec, paski zależnie od stanu ale wymienił bym dla świętego spokoju...
SPIDER-ek - 04-05-2011, 21:25
Derpin, daj jakiś przykład tych uszczlek pod dekle i oringi świec. Żebym zapytal o to w sklepie.
Chce zrobić na ful wypas silnik, więc pewnie to kupie, ale musze wiedzieć jakiś konkret.
|
|
|