To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja

dawinet - 16-06-2014, 21:17

dziś po wymianie sprężarki nie załącza się sprzęgło w sprezarce wymieniłem bezpiecznik bo był przepalony (juz wczesniej) i nic, sprawdziłem przewody wszystkie podłączone w czym moze być jeszcze problem bo nie wiem czy znowu muszę sprezarke demontowac i sprawdzać co z tym sprzęgłem sprezarka świeżo po zakupie..
moge jakoś sprawdzić spreżarke ''na krótko" ?

robertdg - 16-06-2014, 22:17

Można sprawdzić elektromagnes podając na niego napięcie, może nie załaczac sie bo nbp jest niewłasciwa szczelina na sprzęgiełku
alex87 - 17-06-2014, 08:26

mam taki problem:
Wymieniłem ostatnio filtr kabinowy (przeciwpyłkowy), przy okazji wyciągnięcia starego wyczyściłem sobie nagrzewnicę bo była nieco zawalona suchymi liśćmi. I teraz mam taki problem, że podczas pracy, a i nawet nie-pracy dmuchawy (niezależnie od ustawień nawiewu) dochodzi ze środkowej kratki wentylacyjnej do mnie dźwięk przypominający chrobotanie. Nie jest on stały - troche jest go słychać, troche jest cicho.
Jakieś pomysły ?

komarsnk - 17-06-2014, 10:49

alex87, a spróbuj lekko przymknąć na kółku klapkę zamykania nawiewu tego, z którego słyszysz chrobotanie ;)
dawinet - 17-06-2014, 12:25

robertdg napisał/a:
Można sprawdzić elektromagnes podając na niego napięcie, może nie załaczac sie bo nbp jest niewłasciwa szczelina na sprzęgiełku

elektromagnes działa, co moze być jeszcze przyczyną ?

alex87 - 22-06-2014, 15:10

komarsnk napisał/a:
alex87, a spróbuj lekko przymknąć na kółku klapkę zamykania nawiewu tego, z którego słyszysz chrobotanie ;)

niestety to nie to. jak wspomnialem wcześniej ustawienia panelu klimatyzacji są bez znaczenia i dźwięk jest słyszany nawet na wyłączonej dmuchawie. jednak chrobotanie nie jest stałe - czasem się pojawia, a czasem znika.
liczę na to, że podczas czyszczenia nagrzewnicy z liści jeden spadł gdzieś w niewłaściwe miejsce i to powoduje coś takiego. jak będę mieć chwile to tam zajrze.

aczkolwiek może ktoś się spotkał już wcześniej z czymś podobnym ..

komarsnk - 22-06-2014, 16:08

alex87, nie miałem na myśli ustawień na panelu klimy lecz kółko otwierania/zamykania nawiewu - tego mechanicznego zaraz obok kratki :)
U mnie i u kilku mitsumaniaków lekkie przekręcenie kółka w kierunku zamykania pomagało na chrobotanie z tej okolicy :)

adt81 - 22-06-2014, 18:41

U mnie jest to dokładnie to samo - po prostu z czasem tam się robi luz i w pewnej pozycji wpada w wibracje.
alex87 - 23-06-2014, 10:25

tak, wiem, że to miałeś na myśli. nie dopisałem po prostu, ale oczywiście sprawdziłem. nie wykluczam, że to nie jest właśnie to. po prostu nie jest to stałe i muszę bardziej tego przypilnować ale sprawę wedlug waszych zaleceń.

[ Dodano: 01-07-2014, 09:30 ]
to jednak raczej nie dmuchawa ponieważ zauważyłem iż chrobotanie jest zależne od gazu - gdy wciskam gaz chrobocze, gdy puszczam - przestaje : -(
czyzby to coś od skrzyni ?
w ogolnie niedawno zmieniałęm osłone przegubu i wyciągałem półośkę od strony kierowcy - zlałem olej ze skrzyni i ponownie go wlałem, no i się pojawiło te dziwne chrobotanie.
nawet nie wiem do jakiego tematu podpiąć ten problem.

Anonymous - 09-07-2014, 22:04

Po odbiorze samochodu od lakiernika zauważyłem, że z nawiewu czuć nieprzyjemny zapach. Dzisiaj pojechałem na ozonowanie wnętrza, samochód chodził pół godziny z klimą przy ustawionej temperaturze 17 st na wewnętrznym obiegu, nawiew tez na max. Z ciekawości co jakiś czas zerkałem pod auto żeby sprawdzić czy kapie woda. No i ku mojemu zdziwieniu przez 30 minut pod autem nie pojawiła się nawet kropelka wody. Ozonowanie nie przyniosło żadnego efektu bo zanim dojechałem do domu to z kratek znowu zaczął się wydobywać smród. Domyślam się że odpływ wody jest przytkany. Macie jakiś sposób na przedmuchanie/wyczyszczenie tego odpływu bez rozbierania połowy samochodu?

Przed ozonowaniem wymieniłem filtr przeciwpyłkowy i wydmuchałem wszystkie liście z tej puszki filtra.

Wykładzina pod nogami pasażera sucha jak pieprz. Jeżeli woda nie poszła przez odpływ to nie mam pojęcia gdzie się skropliła :/

Shockwave - 30-10-2014, 06:39

Panowie i Panie, pytanie techniczne.
Do jakiej temperatury na zewnątrz w galancie będzie działać klimatyzacja ? tzn jak zimno musi być alby kompresor się już nie uruchomił pomimo włączonej "śnieżynki"
Jeśli jest to w tym temacie to przepraszam ale temat ma 48str

maliq85 - 01-11-2014, 19:24

poniżej +4 nie załączy się klima
tresorex - 02-11-2014, 13:29

Nawet jak się chce odparować szyby?
artufcb - 19-03-2015, 21:26

witajcie, potrzebuję dwa zaworki, którymi się "tankuje" klimę. Jak ich szukać?
Tomii - 19-03-2015, 21:49

artufcb napisał/a:
witajcie, potrzebuję dwa zaworki, którymi się "tankuje" klimę. Jak ich szukać?

otwierasz maskę i po lewej stronie zbiorniczka na płyn chłodzący masz dwa zaworki na przewodach od klimatyzacji, pod plastikowymi koreczkami.