To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zawieszenia

polaff - 22-05-2013, 16:15

cool275 napisał/a:
Konop44 napisał/a:
ja na swoich Yamato niby miaem znaczek "Y".

na moim tez był taki znaczek, a na gumach wybite SH

no ja właśnie o tym piszę

Slave - 22-05-2013, 17:07

Cześć, słuchajcie, mam taki problem, że na np. kostce brukowej przy małych prędkościach z okolic kół wydobywa się stukot, ostatnio wymieniłem hamulce więc z nimi wszystko ok, dziś sprawdzałem też specjalnie zawieszenie na szarpakach, stan zawieszenia idealny, amorki ok, wszystkie łączniki, stabilizatory etc. bez podejrzanych luzów, skąd jeszcze może taki stukot się wydobywać, macie jakies pomysły?
robertdg - 22-05-2013, 17:59

Mogą stukac zaciski lub klocki hamulcowe
Slave - 22-05-2013, 18:01

Ale zaciski i hamulce były robione dwa dni temu, czyszczone, szlifowane, dokręcane etc.
robertdg - 22-05-2013, 18:04

Co było szlifowane :?:
Konop44 - 22-05-2013, 18:08

Jeśli to metaliczny stukot to na 90% banan
andgas5 - 22-05-2013, 18:14

potwierdzam ze banan.na szarpakach nic nie wyjdzie musisz rozebrac
major - 22-05-2013, 18:48

andgas5 napisał/a:
potwierdzam ze banan.na szarpakach nic nie wyjdzie musisz rozebrac

Nie był bym taki pewny. Przy wolnej jeździe po kostce lubią hałasować hamulce, konkretnie prowadnice lub klocki tak jak napisałrobertdg,

Slave - 22-05-2013, 19:38

Ok, jeśli to prowadnice to mam się czego obawiać? A jeśli banany to jaki jest koszt wymiany?

RobertDG szlifowane były ranty w tarczach.

kokoksik - 22-05-2013, 20:05

tresorex napisał/a:
Trzymajcie się z dala od produktów (niby niemieckiej) firmy DENCKERMANN!!!
.

Miałem właśnie je kupywać cały komplet na przód ale widze że je sobie odpuszczę.
Co sądzicie o firmie FEBEST - ktoś wcześniej pisał, że są dobrze wykonane.

arturj123 - 22-05-2013, 20:21

FEBEST Kolega bbandi niedawno takie zakładał. Pozwolę sobie zapodać temat, są zdjęcia tych wahaczy: :arrow: http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=120

Strona dalej jest wahacz prosty.

Na plus wydaje mi się m.in. to, że wahacz ma wymienny sworzeń (na pewno dolny prosty, nie wiem jak banan)

marcinzam - 22-05-2013, 20:59

kokoksik napisał/a:
tresorex napisał/a:
Trzymajcie się z dala od produktów (niby niemieckiej) firmy DENCKERMANN!!!
.

Miałem właśnie je kupywać cały komplet na przód ale widze że je sobie odpuszczę.
Co sądzicie o firmie FEBEST - ktoś wcześniej pisał, że są dobrze wykonane.

, jak narazie mam tylne tuleje i sworzeń tylnego wahacza z Febestu jak narazie jest ok ale nie wiem jak z wahaczami .Wizualnie są bardzo dokładnie wykonane kwestia ile wytrzyma sworzeń w tych wahaczch czas pokaże ..

Hugo - 22-05-2013, 21:31

Konop44 napisał/a:
ja na swoich Yamato niby miaem znaczek "Y".
cool275 napisał/a:
na moim tez był taki znaczek, a na gumach wybite SH
No pięknie. To mam odpowiedź dlaczego pękają te osłony sworzni w wahaczach YAMATO. Bo to badziewia SH są. To jest jedyna przyczyna padających sworzni w wahaczach YAMATO, pękające osłony gumowe! Przekonałem się o tym nie raz. W takim razie można śmiało kupować części YAMATO tylko trzeba wymienić przed montażem osłony.

[ Dodano: 22-05-2013, 21:35 ]
major napisał/a:
Przy wolnej jeździe po kostce lubią hałasować hamulce, konkretnie prowadnice lub klocki
Sprawdź czy to zaciski lub klocki hamulcowe. Podczas stuków naciśnij lekko na hamulec, tak, że poczujesz, że auto zwalnia. Jak stuki znikną to powodem są hamulce (zaciski lub klocki hamulcowe).
Slave napisał/a:
Ok, jeśli to prowadnice to mam się czego obawiać?
Niczego raczej, tylko dyskomfortu psychicznego :wink:
Slave napisał/a:
A jeśli banany to jaki jest koszt wymiany?
Dobry banan z 300 zł/szt. (CTR).
arturj123 napisał/a:
Na plus wydaje mi się m.in. to, że wahacz ma wymienny sworzeń
A skąd go weźmiesz?
arturj123 - 22-05-2013, 21:56

Cytat:
arturj123 napisał/a:
Na plus wydaje mi się m.in. to, że wahacz ma wymienny sworzeń
A skąd go weźmiesz?

Katalog FEBEST-a podaje nr sworznia, przejrzyj katalogi sworzni:
http://www.toko.pl/index....26-katalogi-pdf

Z tego co widać to są dwa sworznie do górnego wahacza i do dolnego (być może też pasuje do banana)

Nic nie wiadomo jak z jakością tych produktów, miejmy nadzieję, że to coś wartego uwagi:)

cool275 - 23-05-2013, 05:10

arturj123 napisał/a:
Na plus wydaje mi się m.in. to, że wahacz ma wymienny sworzeń (na pewno dolny prosty, nie wiem jak banan)

zamontowałem u siebie febest proste i banany, moim zdaniem sworzeń niewymienialny, bo jest zawalcowany. podobnie jak w wahaczach innych firm. To tylko tak na tym zdjęciu wygląda, bo dół sworznia niemalowany

arturj123 napisał/a:
Katalog FEBEST-a podaje nr sworznia, przejrzyj katalogi sworzni:
http://www.toko.pl/index....26-katalogi-pdf

Z tego co widać to są dwa sworznie do górnego wahacza i do dolnego (być może też pasuje do banana)

coś nie bardzo przeczytałeś ten katalog na który się powołujesz, bo po wywołaniu galanta w tabelce zamiast oznaczenia i numerów katalogowych dolnego sworznia jest "patrz 1)" -> zjeżdżamy na dół katalogu i widzimy 1) = niewymienne sworznie wahacza, prosimy szukać całego wahacza