Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej
paweldm - 02-10-2014, 20:47
Przejrzystość powietrza poniżej 50m dotyczy tylnych halogenów.
lexus - 02-10-2014, 22:06
Niestety tak jak pisał mitsu tylko ASO
paweldm - 06-10-2014, 13:45
Nie musi być aso. wystarczy ktoś z urządzeniem diagnostycznym. Można je również kupić. Pasuje także od citroen-peugot do kupienia za ok 350zł.
krzychu - 06-10-2014, 13:55
paweldm napisał/a: | Przejrzystość powietrza poniżej 50m dotyczy tylnych halogenów. |
Tak to niestety prawda. Tylko proponuję zwolennikom włączania przednich przeciwmgielnych w deszczową noc sprawdzić jak to wygląda z drugiej strony
Ja odruchowo sam włączam swoje jak takiego mijam.
Pytanie też od kiedy zwykłe opady deszczu kwalifikują się do zmniejszonej przejrzystości powietrza. Bo moim zdaniem nie bardzo się kwalifikują. Ten przepis jest niestety za mało precyzyjny...
paweldm - 06-10-2014, 15:16
Światła przeciwmgielne również należy ustawiać jak reflektory główne.
Większość negatywnych komentaży dotyczących ich użytkowania, dotyczy złego ich ustawienia.
światła mijania źle ustawione, także moga "bić" po oczach.
Pietruk - 09-10-2014, 10:43
Mam je zamontowane. Mi się podobają.
mitsu00 - 09-10-2014, 18:43
paweldm napisał/a: | Nie musi być aso. wystarczy ktoś z urządzeniem diagnostycznym. Można je również kupić. Pasuje także od citroen-peugot do kupienia za ok 350zł. |
Do 2.0 DID Lexia nie pasuje. Tylko do silnika PSA.
miron - 11-10-2014, 23:48
Siema. A co wam dają te dzienne, tylko nie mówcie o niższym spalaniu. Bo 30% montuje i jara po oczach.
Komandor - 12-10-2014, 11:55
Przy wydatku ~600 pln na zespolone swiatła (dzienne + p. mgłowe) oszczednosci wydaja sie watpliwe ale radosc z usprawnienia Miśka bezcenna. Miałem kiedys załozone Philipsy "day light" ale po miesiącu stwierdziłem ze Outek zalatuje "wieś tuningiem" i perły poszły do lamusa
rezon - 12-10-2014, 15:17
oszczędności na DRL'ach wcale nie są takie małe jak ktoś ma ksenony. Para palników to mniej więcej koszt dobrych DRL, a jak są dzienne to jakby nie popatrzeć ksenony znacznie mniej pracują. Zużycie płynu do spryskiwaczy to przy tym pikuś Kwestia tylko jakie i czy łącznie z halogenami albo zamiast nich, ale warto założyć dzienne przy ksenonach. Jak ktoś ma automatyczne światła to już w ogóle wygoda.
emil_d - 12-10-2014, 17:19
Ja założyłem z powodów, o których napisał Rezon
Generalnie, działają świetnie a koszt był niewielki. Nie zakładałem zespolonych z przeciwmgłowymi, bo po dwóch razach użycia przeciwmgielnych dałem sobie spokój (gorzej widać z nimi niż bez nich jak jest mgła).
toppk - 13-10-2014, 19:31
krzychu napisał/a: |
Pytanie też od kiedy zwykłe opady deszczu kwalifikują się do zmniejszonej przejrzystości powietrza. Bo moim zdaniem nie bardzo się kwalifikują. Ten przepis jest niestety za mało precyzyjny... |
Kwalifikują się, począwszy od zdrowego rozsądku. Np. jadąc autostradą 140km/h podczas mżawki, samochody zostawiają za sobą taką smugę deszczowego pyłu, że wystarczy jakaś kolizja, aby stał się karambol.
[ Dodano: 13-10-2014, 19:40 ]
miron napisał/a: | Siema. A co wam dają te dzienne, tylko nie mówcie o niższym spalaniu. Bo 30% montuje i jara po oczach. |
No teraz to 90% producentów aut na Europę montuje ledy.
Jak cię w dzień jarają po oczach, to mrygaj im, albo udaj się do okulisty, celem doboru odpowiednich szkieł do jazdy.
Nie no, serio. Mnie w dzień to nawet nie przeszkadzają jeżdżący na halogenach, czy Zenonach.
W nocy, to owszem, przeszkadzają szczególnie ci z Zenonami.
rezon - 13-10-2014, 20:01
toppk napisał/a: | . Np. jadąc autostradą 140km/h podczas mżawki, samochody zostawiają za sobą taką smugę deszczowego pyłu | A co w tej sytuacji dają przeciwmgielne? Lepiej widać czerwone światełka przed Tobą?
toppk - 13-10-2014, 20:44
No to się źle zrozumieliśmy, bo dla mnie przeciwmgielne to te, które ostrzegają o mgle najeżdżających z tyłu, a przeciwmgłowe to te, które mają za zadanie rozproszyć mgłę, kiedy jedziemy do przodu. Tak mnie uczono, ale to było 23 lata temu.
Ja tak to zawsze rozumiałem, ale teraz zajrzałem do słownika i widzę, że słowa sa już jednoznaczne...
Tak samo, jak poszłem i poszedłem - nie nadążam za tymi zmianami, sorry...
paweldm - 13-10-2014, 22:02
Lexia pasuje i do outka z silnikiem vw, jednak nie obsługuje parametrów związanych z silnikiem.
|
|
|