Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??
krzychu - 20-09-2011, 10:42
cns80 napisał/a: | i faktycznie jest coraz gorzej. |
Gorzej jest na pewno jeśli chodzi o ergonomię i dopracowanie telefonu. To nie te nokie co kiedyś. Martwi mnie to przeogromnie (też od zawsze miałem nokię). Cenę pozostawiam bez komentarza bo np. E52 jest bardzo tania.
jaca71 - 20-09-2011, 13:16
krzychu napisał/a: | - ergonomia mnie powaliła na minus. |
Co Ci się nie podoba? Mi przez tydzień ciężko było się przyzwyczaić do:
- durnego blokowania klawiatury
- zbyt płaskiej i szerokiej obudowy
- dziwnego miejsca klawisza Backspace
Po tygodniu już było lepiej, teraz jest idealnie.
krzychu napisał/a: | - wile małych niedopracowanych szczegółów. |
Jakich?
krzychu napisał/a: | - do co fotografii nie miałem wiele wymagań, ale myślałem że stronę A4 da się sfotografować - niestety nie jest to ostre (brak AF).
|
Aparatu używam tylko do zrobienia zdjęcia licznika do motostatu - masakra włącza na silę lampę i nic nie widać
Nie toleruje telefonów z dotykowym ekranem. W domu jest iPhone i jakiś dotykowy LG i dostaje nerwicy jak muszę tam coś zrobić
Ja mam mieć telefon do dzwonienia, ma mieć budzik, ma mieć notatnik z kalendarzem i dostęp do poczty, chciałem też GPS do jazdy na rowerze - coby zapisywać ślad wycieczek. E52 super się do tego sprawdza.
krzychu napisał/a: | A poza tym jakoś zapomnieli że w komórce przydał by się stoper... |
Handy Clock załatwia wszystkie problemy.
Juiceman - 20-09-2011, 13:20
Marcin-Krak napisał/a: |
Więc Przemku jakbyś mógł krótkie uzasadnionko wyboru napisać |
W skrócie:
Przede wszystkim jest to aparat. Aparat fotograficzny w telefonie N8 posiada rozdzielczość 12 Mpix i optykę niemieckiej firmy Carl Zeiss. Ksenonowa lampa błyskowa z automatyczną redukcją czerwonych oczu umożliwia robienie dobrych zdjęć także przy słabym oświetleniu. Ponadto takie funkcje jak ręczna kontrola jasności, wybór odcieni kolorów oraz ustawienia ostrości i kontrastu zapewnią nam możliwość takiej samej kontroli jak w przypadku tradycyjnego aparatu cyfrowego. Aparat ten nagrywa filmy w jakości HD, które można oglądać na dużym ekranie telewizora poprzez podłączenie go do wyjścia HDMI w telefonie. Aparatem została zrobiona profesjonalna sesja w magazynie VIVA.
Cytat: | "„Aparat w Nokia N8 jest przede wszystkim wygodny
i poręczny co sprawia, że świetnie nadaje się do codziennego fotografowania. To, że ma silną lampę błyskową będzie się sprawdzać przy robieniu zdjęć w miejscach słabo oświetlonych lub na imprezach. Ponadto jak na ten typ aparatu urządzenie ma mnóstwo przydatnych funkcji jak np. dostosowywanie ostrości i kontrast, które sprawiają, że fotografie nie różnią się wcale od zdjęć robionych kompaktowymi aparatami cyfrowymi” - stwierdzili fotografowie podsumowując sesję." |
W końcu w N8 pojawi się Symbian Anna - jeśli ktoś nie jest jego przeciwnikiem to się ucieszy.
Ponadto w N8 znajdziemy transmitter FM - tj możemy naszą muzykę z telefonu puszczać w radiu; )
Ładowanie na dwa sposoby jednocześnie za pośrednictwem portu USB lub wykorzystując dedykowaną ładowarkę sieciową o złączu 2 m (naładowanie komórki o 30% szybsze)
Odtwarzanie muzyki - łatwiejsze poruszanie po katalogach - brzmienie wydobywane z n8 zachwalane.
oglądanie filmów w DivX/XviD oraz MKV (Matroska). Bez problemu radzi on sobie z rozdzielczością 720p, co jest zasługą układu graficznego firmy Broadcom. Dzięki HDMI możemy obejrzeć nagrane filmy z N8 na ekranie naszego telewizora: )
Świetne rejestrowanie dźwięku
Nokia Messaging, który służy do obsługi różnych skrzynek w telefonie. Za pomocą programu możliwe jest skonfigurowanie do 10 różnych skrzynek pocztowych. Nokia Messaging obsługuje takie serwery pocztowe, jak: Ovi Mail, GMail, Yahoo! Mail, Windows Live Hotmail, Interia.pl, O2.pl, Onet.pl
Darmowa Nawigacja - ale to samo dotyczy e52. (mam dwie i nawet dają radę)
Długi czas pracy na baterii w stosunku do innych smartfonów
Wbudowany edytor zdjęć i wideo
Odtwarzacz MP3 z korektorem i dostępem do Ovi muzyka
ekran AMOLED
Nietrzeszcząca obudowa - solidne wykonanie
Minusy niewątpliwie też się znajdą:
Dla mnie to chociażby brak latarki (takiej jak HTC) - można ściągnąć aplikacje, która doświetla nam ciemne miejsca za pomocą białego ekranu ( ale bateria musi wtedy szybko znikać....)
Największy minus dla mnie to wersje próbne Adobe PDF i QuickOffice’a ( w E7 jest to w pełnej wersji)
No i brak możliwości wymiany baterii (samodzielnie= utrata gwarancji)
Pierwsze modele miały wadę fabryczną wyświetlacza mianowicie kolor szary był beznadziejnie lub w ogóle odwzorowany. (np. po rozjaśnieniu zdawał się fioletowy po ściemnieniu wyświetlacza brązowy) W minusie jest taki plus, że jest to łatwe do zweryfikowania na miejscu przy zakupie.
Brak aktualizacji oprogramowania w telefonach z brandowanym softem (Plus/Orange) - jedyne wyjście to pójść do Nokia Care i poprosić o wymiane softu na podstawowy (koszt zero, zezwolenie od operatora (czasami wymagane), poświęcenie własnego czasu).
jaca71 - 20-09-2011, 13:25
Juiceman napisał/a: | Aparat ten nagrywa filmy w jakości HD, |
Nie istnieje coś takiego jak jakość HD
[ Dodano: 20-09-2011, 13:26 ]
cns80 napisał/a: | Rewelacyjny telefon Nokia N8 ma jedną upierdliwą wadę - zawiesza połaczenie podczas rozmowy poprzez przypadkowe dotknięcie ekranu policzkiem. |
iPhone i LG w czasie rozmowy automatycznie blokuje ekran, w E8 nie da się tego ustawić?
luckyluck - 20-09-2011, 13:28
Juiceman napisał/a: | Tak czytam sobie odnośnie HTC/Szajsunga/ Noki i dochodzę do wniosku, że następna będzie n8 z podstawowym softem. |
Cytat: | Nie wiem co będzie następne, ale ta całą era symbianów, androdiów, windowsów i iOS-ów mnie martwi. Zabaweczki na których coraz gorzej się dzwoni, pisze SMS-y i wpisuje szybko notatki do kalendarza czy ustawia budzik. |
Symbian jest totalnym nieporozumieniem. Aplikacje, które chodzą na jednym nie chodzą na drugim telefonie. Sam system masakra. Zawiesza się, przycina i ma jakieś dziwne kaprysy. Dwa lata temu miałem HTC Hero z Androidem i nie mogłem się do niego przyzwyczaić. Zamieniłem na E71. Telefon ładny, dobrze leżał w dłoni ale niestety, Symbian to jakaś kompromitacja. Przeglądanie internetu (czasem potrzebne) to jakiś śmiech. Nic nie działało jak powinno. Aplikacje, które instalowałem raz chodziły, raz nie.
Aż w końcu po 2 latach męki przyszedł czas na wymianę telefonu. Wybór padł na Galaxy S2. Telefon kombajn. Jeszcze mnie nie zawiódł, mimo, że działam na stockowym romie. Szybkość działania błyskawica, zero przycięć. Internet otwiera moment, wszystkie strony jak na PC. Pisanie smsów rewelacja (może to zasługa dużego wyświetlacza, nie wiem), dzwonienie pierwsza klasa, jakość rozmów brzytwa. Budzik, hehe dobry bajer, bo gdy dzwoni wystarczy odwrócić telefon i można spać dalej. Jeśli chodzi o aplikacje, to jeszcze nie znalazłem takiej, która by nie działała. Dlatego jeśli ktoś kupi ten telefon, nie będzie już mógł napisać z czystym sumieniem Szajsung.
krzychu - 20-09-2011, 13:41
jaca71 napisał/a: |
- zbyt płaskiej i szerokiej obudowy |
Do tego można się przyzwyczaić.
jaca71 napisał/a: | - dziwnego miejsca klawisza Backspace |
W ogóle te 4 wypukłe klawisze są dziwne. Często naciskam je, a nie chciałem.
jaca71 napisał/a: | Po tygodniu już było lepiej, teraz jest idealnie. |
No tak, do dobrych rzeczy człowiek przyzwyczaja się w mgnieniu oka, do gorszych trzeba tygodni. Do 2 dni byłem pod wrażenie, potem maskrycznie rozczarowany. Teraz przywykłem.
A co to za szczegóły?
- pisanie SMS-a: w T9 napisanie innego znaku niż kropka jest skomplikowane (najprościej trzeba przytrzymać płotek), wysyłanie i wybieranie numeru po prostu doprowadza mnie to pasji. W starych nokiach były pyk, numer pyk i pyk wysyła. Teraz Musisz użyć 3 różnych klawiszy do wysłania SMS-a.... Do tego jak szybko naciśniesz słuchawkę (odruch ze starej nokii że słuchawka, pyk-pyk blokada klawiatury i do kieszeni) SMS się nie wyśle!! 5 SMS-ów nie dotarło do odbiorcy zanim się zorientowałem że nokia przerwała wysyłanie i zapisała do kopii roboczych wiadomość! Teraz już spokojnie czekam, aż komunikat wysłania zniknie (a podobno jest wielowątkowy?????)
- wpisywanie czegoś do kalendarze po prostu mnie odrzuca... A przeglądanie kalendarze... kogoś powinni za to wychłostać. W starczej nokii wszystko co było związane z kalendarzem było 100 razy lepsze, bardziej intuicyjne i szybsze do zrobienia. Czemu do klawisza od kalendarze mogę przypisać "nowe spotkanie", a nie mogę przypisać "nowego zadania"???
- ustawienie budzika, po co takie skomplikowane????
- czemu w trybie gotowości nie są wyświetlane notatki jak w starszej nokii? Czemu dodając notatkę muszę dać opcję, 2 razy w dół i "nowa notatka" zamiast umieścić tą funkcję pod którymś z mnogiej ilości przycisków? W starej były 4 przyciski mniej, a wszystko było bardziej zorganizowane...
- czemu jak przyjdzie SMS (albo nieodebrane połączenie) to muszę wybrać w aktywnym trybie okieno z SMS-em i dopiero otworzyć? Tak jakby nie mogło ustawić na SMS-ie od razu tego aktywnego elementu???
- czemu Nokia Maps nie działa horyzontalnie? Wszystkie mapy jakie mam garmin i sygic działają z akcelerometrem, a nokia maps NIE!
Ale żeby nie było. Np. wybieranie kontaktu klikając w klawisze (znaczy chce wybrać "dom" to naciskam 366 i mam wybrany dom). To jest rewelacyjne rozwiązanie!!!
krzychu napisał/a: | chciałem też GPS do jazdy na rowerze - coby zapisywać ślad wycieczek. E52 super się do tego sprawdza. |
Polecam obudowę Boxit. Mam jedną bo kupiłem 2 w dobrej cenie, a moje druga połówka nie chce.
krzychu napisał/a: | Handy Clock załatwia wszystkie problemy. |
Tak tak, znam masę aplikacji, które usprawnią ten telefon, ale czemu tego nie ma domyślnie? A jest jakiś Facebook, youtube, lotus (który się chyba sam łączy z netem) itd itp. A najciekawsze jest to że nie można go usunąć!
Juiceman - 20-09-2011, 13:46
Hmmm osobiście w e52 oraz e66 jeszcze nią miałem możliwości narzekania na symbian A przepraszam miałem możliwość narzekania w Nokii N70 - porażka. Symbian Anna to nie S60.
A co do Szajsunga to Galaxy na pewno jest górną półką telefonów, ale jakoś ciężko mi się do tego przekonać skoro firma produkuje lodówki/pralki/zmywarki ( i to wszystko już było oddane na gwarancji.... )
krzychu - 20-09-2011, 13:51
Juiceman napisał/a: |
Brak aktualizacji oprogramowania w telefonach z brandowanym softem (Plus/Orange) - jedyne wyjście to pójść do Nokia Care i poprosić o wymiane softu na podstawowy (koszt zero, zezwolenie od operatora (czasami wymagane), poświęcenie własnego czasu). |
Ale możesz za pewne zmienić product code i wrzucić najnowszy z nokii. Tak zrobiłem w E52. Potem doczytałem, że czasem mogą odmówić gwarancji, ale jak telefon żyje (pożna się połączyć przez USB) można zmienić product code na oryginalny. Swoją drogą zrobiłem to w pierwszych godzinach użytkowania bo wstawki T-Mobile mnie wkurzały.
cns80 - 20-09-2011, 13:52
jaca71 napisał/a: | iPhone i LG w czasie rozmowy automatycznie blokuje ekran, w E8 nie da się tego ustawić? | Nigdzie tego nie znalazłem, a wkurza na maxa, bo telefon Nokia N8 użytkuje moja żona i jak do mnie dzwoni to podczas dłuższej rozmowy tak z 5-6 razy słyszę "Proszę czekać. Twoje połączenie będzie kontynuowane za chwilę".
Może ktoś z użytkowników tego telefonu wie jak to rozwiązać ? Juiceman, może Ty wiesz jak to zrobić ?
Juiceman - 20-09-2011, 13:57
krzychu napisał/a: |
Ale możesz za pewne zmienić product code i wrzucić najnowszy z nokii. Tak zrobiłem w E52. Potem doczytałem, że czasem mogą odmówić gwarancji, ale jak telefon żyje (pożna się połączyć przez USB) można zmienić product code na oryginalny. Swoją drogą zrobiłem to w pierwszych godzinach użytkowania bo wstawki T-Mobile mnie wkurzały. |
Zgadza się ale lipowato w N8 stracić gwarancje skoro można przejść się mieć to co się chce przy utrzymaniu gwarancji
cns80 napisał/a: | jaca71 napisał/a: | iPhone i LG w czasie rozmowy automatycznie blokuje ekran, w E8 nie da się tego ustawić? | Nigdzie tego nie znalazłem, a wkurza na maxa, bo telefon Nokia N8 użytkuje moja żona i jak do mnie dzwoni to podczas dłuższej rozmowy tak z 5-6 razy słyszę "Proszę czekać. Twoje połączenie będzie kontynuowane za chwilę".
Może ktoś z użytkowników tego telefonu wie jak to rozwiązać ? Juiceman, może Ty wiesz jak to zrobić ? |
Tak wystarczy zmniejszyć czułość światła w opcjach telefonu. Ponieważ gdy rozmawiamy przez n8 to ekran się wyłącza w celu zmniejszenia poboru energii. Jak kończymy rozmowę odsuniemy telefon od ucha/policzka telefon myśli, że skończyliśmy rozmawiać i zawiesza rozmowę. Więc albo przyzwyczaić się do dzwonienia z przyklejoną słuchawką do ucha albo zmienić w opcjach
krzychu - 20-09-2011, 13:59
Zgadza się ale lipowato w N8 stracić gwarancje skoro można przejść się mieć to co się chce przy utrzymaniu gwarancji
|
No nie do końca. Brandowe softy często wychodzą z duuuzzzzzzyyyymmmm opóźnieniem albo w ogóle. Do tego zawsze są jakieś wstawki operatora, które mogą zwalniać działanie telefonu i irytować użytkownika. Nokia Care nie wgra Ci nie brandowego.
Można by w sumie zmienić soft i zaraz po tym podmienić product code na właściwy...
Juiceman - 20-09-2011, 14:02
krzychu napisał/a: | Juiceman napisał/a: |
|
No nie do końca. Brandowe softy często wychodzą z duuuzzzzzzyyyymmmm opóźnieniem albo w ogóle. Do tego zawsze są jakieś wstawki operatora, które mogą zwalniać działanie telefonu i irytować użytkownika. Nokia Care nie wgra Ci nie brandowego.
Można by w sumie zmienić soft i zaraz po tym podmienić product code na właściwy... |
Nokia Care wgra Ci zwykły soft bez wstawek operatora, który cholera wie co dodaje do softu - przy kupowania telefonu masz możliwość wyboru jakiego chcesz softu (możliwość rozumie jako zmiany softu bieżącego w telefonie) i to wszystko na legalu.
luckyluck - 20-09-2011, 14:04
Juiceman napisał/a: | A co do Szajsunga to Galaxy na pewno jest górną półką telefonów, ale jakoś ciężko mi się do tego przekonać skoro firma produkuje lodówki/pralki/zmywarki ( i to wszystko już było oddane na gwarancji.... ) |
Nokia produkuje głównie telefony (choć nie jestem pewien) i też wszystkie gdybym mógł lub miał czas oddałbym na gwarancję, bo w każdym coś się działo. Najmniej awaryjne były 32 i 3310.
Samsung robi głównie elektronikę, więc co to za różnica.
cns80 napisał/a: | Nigdzie tego nie znalazłem, a wkurza na maxa |
Jeśli ma czujnik zbliżeniowy, to taka usługa powinna gdzieś być.
krzychu - 20-09-2011, 14:06
Nokia Care wgra Ci zwykły soft bez wstawek operatora, który cholera wie co dodaje do softu - przy kupowania telefonu masz możliwość wyboru jakiego chcesz softu (możliwość rozumie jako zmiany softu bieżącego w telefonie) i to wszystko na legalu. |
Nie będę się spierał, ale doświadczenie ludzi z forum E52 są odmienne. Ja sam oddawałem nokię 6233 (na wymianę głośniczka) i prosiłem o zmianę softu to wgrali taki 3.coś z logo ERY, a na nokii były 6.coś do ściągnięcia i odblokowanym A2DP.... Może to kwestia "dobroci" lub "lepszości" jednego serwisu nad drugim.
Juiceman - 20-09-2011, 14:06
luckyluck napisał/a: | Najmniej awaryjne były 32 i 3310. |
Oraz 5110 i 3330 i 6310i
|
|
|