Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 23-05-2013, 10:02
Torp12 napisał/a: | MKV napisał/a: |
Przy okazji wymieniona uszczelka pod deklem od strony grodziówki.
|
A druga została stara? |
Tak została "stara" czyli ma jakieś pół roku bo była wymieniana przy okazji wymiany świec i wtryskiwaczy benzynowych. Dodatkowo jest na przedniej głowicy czyli dostęp jest bezproblemowy
Torp12 - 23-05-2013, 10:41
danino88 napisał/a: | a po co wymieniać jak nie cieknie ? bez sensu odkręcać kolektor, tylko żeby wymienić uszczelkę sprawną |
Ale o czym Ty mówisz:) Przecież MKV wymieniał popychacze to dekle oba musiał mieć zdjęte. A kładzenie jeszcze raz tej samej uszczelki, nawet świeżej to moim zdaniem strzał w kolano :]
MKV - 23-05-2013, 11:34
Dzis rano odpalam silnik i ladowanie bylo tylko przez sekunde.... Woltomierz sie przydal. O co tu kurna chodzi? Misiek idzie do elektryka jak nic
danino88 - 24-05-2013, 22:44
Cytat: | O co tu kurna chodzi? Misiek idzie do elektryka jak nic |
na żyletki go
deejay - 24-05-2013, 23:10
MKV napisał/a: | Dzis rano odpalam silnik i ladowanie bylo tylko przez sekunde.... Woltomierz sie przydal. O co tu kurna chodzi? Misiek idzie do elektryka jak nic |
Moim zdaniem i najlepszym rozwiązaniem bedzie zakup "nowego" używanego i pewnego alternatora .
Owczar - 24-05-2013, 23:12
deejay napisał/a: | używanego i pewnego alternatora |
Przecież to siebie wzajemnie wyklucza
inq - 24-05-2013, 23:38
A nie lepiej go zregenerować? Ja tak zrobiłem i ładuje, aż piszczy Rok gwarancji jest w razie "w".
MKV - 25-05-2013, 09:49
deejay napisał/a: | MKV napisał/a: | Dzis rano odpalam silnik i ladowanie bylo tylko przez sekunde.... Woltomierz sie przydal. O co tu kurna chodzi? Misiek idzie do elektryka jak nic |
Moim zdaniem i najlepszym rozwiązaniem bedzie zakup "nowego" używanego i pewnego alternatora . |
Ale to już jest trzeci egzemplarz. Mój padłw grudniu i założyłem taki po regeneracji od Miśka i po miesiącu zaczął mi dawać 18V i popalił przednie żarówki. To jest już trzeci który kupiłem sprawny od danino88 i oddałem do regeneracji zapobiegawczej. Podziałał okł 3 miesiące.
Najgorsze jest to, że elektryk wczoraj też nic nie wykrył bo jak na złość stojąc u nich cały czas ładował. Powiedziałem, że samochodu nie odbiorę od nich bo problem jest i może mi wystąpić w każdej chwili i żeby sprawdzili np masy czy klemy a nawet i wyciągnęli alternator jak trzeba i go rozebrali bo to jest coś ze wzbudzaniem a ja się boję tym samochodem jechać gdziekolwiek bo w każdej chwili może mi się prąd skończyć :/
ps. to chyba prawda, że samochód im nowszy tym bardziej zawodny bo więcej rzeczy się może zepsuć - Swift ma 23 lata i na co dzień nim muszę jeździć póki Galant nie będzie naprawiony... hehe
danino88 - 25-05-2013, 10:05
Cytat: | kupiłem sprawny od danino88 |
no właśnie, a ja sprzedałem ten najlepszy jaki miałem i wątpię żeby działał tylko 3 miesiące w sprawnym aucie... coś musi być nie tak...
MKV - 29-05-2013, 20:01
Elektryk wymienił mi masowy kabel główny (bo prosiłem), kabelek masowy od ECU do alternatora (ten podłączony na górze alternatora) kiepsko trzymał i w końcu pękł więc został zlutowany) ale ciągle co któreś odpalenie silnika nie mam ładowania - ale włącza się ono po przejechaniu np kilometra... dziwne...
Facet mówił, że jak się będzie mi to ciągle pojawiać to jakiegoś znajomego elektryka z Mitsubishi poprosi żeby do nich podjechał i zobaczy co się u mnie dzieje.
Dodatkowo (nie wiem czy ma to coś wspólnego) ponownie wywaliło mi check engine - zamrożona ramka mówi tyle:
"Raport zamrożonych ramek utworzony przez Torque dla Androida
=========================================================
VIN samochodu:Nieobecny
Producent:Nieznane
ID kalibracji pojazdu:Nieobecny
Informacje o zamrożonych ramkach:
------------------
Fuel Status = 0 byte
Obciążenie silnika = 21,961 %
Temperatura płynu chłodzącego = 92 °C
Krótkoterminowa korekta czasu wtrysku paliwa - bank 1 = -17,188 %
długoterminowe korekty czasu wtrysku paliwa- Bank 1 = -12,5 %
Krótkoterminowa korekta czasu wtrysku paliwa - bank 2 = -17,188 %
FuelTrimBank1LongTerm=Długoterminowe korekty czasu wtrysku paliwa - Bank 2 = -12,5 %
Obroty silnika obr./min = 636,5 rpm
Prędkość (OBD) = 0 km/h
koniec raportu."
A z raportu usterek za dzisiejszy dzień wiem tyle:
Raport historii usterek generowany przez Torque dla Androida=================================================
VIN samochodu:Nieobecny
Producent:Nieznane
ID kalibracji pojazdu:Nieobecny
Dziennik aktualnych usterek
------------------
P0170: Fuel Trim (Bank 1)
Dziennik usterek prawdopodobnych
------------------
P0173: Fuel Trim Malfunction (Bank 2)
P1500: [BMW] Idle Speed Control Valve Stuck Open
[Chrysler] Starter Signal Circuit
[Ford] Vehicle Speed Sensor Intermittent
[Toyota] Starter Signal Circuit.
[Kia] No Vehicle Speed Signal to TCM.
[Lexus] Starter Signal Circuit Malfunction
[Mazda] Vehicle Speed Sensor Intermittent Signal
[Mitsubishi] Alternator FR Terminal circuit.
[Dodge] Starter Signal Circuit
[Jeep] Starter Signal Circuit
[Seat/Audi/Volkswagen] Fuel Pump Relay Circ. Electrical Malfunction
[Triumph] Vehicle speed output circuit malfunction
Dziennik historii usterek
------------------
ECU informuje, że żadne wcześniejsze kody usterek nie są dostępne
Inne znalezione kody usterek
(być może niepotwierdzone, bieżące lub specyficzne dla producenta)
----------------------------------------------------
Nie ma innych zapamiętanych błędów w ECU
koniec raportu.
MKV - 29-05-2013, 20:16
W internecie znalazłem coś takiego:
Customer Question
2002 mitsubishi galant es (the generator FR terminal circuit malfunction where is it
Country: United States
Make: Mitsubishi
Model: Galant ES
Year: 2002
Engine: 4cyl
Already Tried:
the code scanner reads (generator FR terminal circuit malfunction
Expert:
Hi,
The FR terminal circuit is a direct line from the PCM to the Alternator. It is used by the PCM to determine and regulate charging voltage from the alternator.
There are three disconnects for the FR circuit. At the PCM on the firewall behind the driver side dash, on the back of the alternator, and one disconnect in the middle of the harness, right near the battery shown here with the arrow:
Check your connections to make sure they are solid and tight, specifically the disconnect shown above and the back of the alternator... I wouldn't be terribly concerned about the PCM connection, as it is buried behind the dash and not likely to become loose etc, and if it were it would result in other problems as well.
If the connections are tight, your most likely suspect is a faulty PCM. It is possible to have an internally shorted alternator that can throw this code too, this is particularly common on aftermarket alternators.
If you find battery voltage on pin 4 (yellow/black wire) of the alternator plug with the engine running and plug disconnected, your most likely cause is a faulty alternator. If you have anything other than battery voltage, and your wiring is intact, your most likely cause is a faulty PCM.
Expert Type ASE Certified Technician
Category: Mitsubishi
Experience: Mitsubishi employed and Factory trained ASE certified technician
MKV - 06-06-2013, 03:46
Elektrycy coś nie mogli sobie poradzić z moim zleceniem więc postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. dzień wolny od pracy, słonko na niebie więc pora odwiedzić dobrych znajomych w Serwisie MitsuManiaków - Maretzky był zajęty sprzątaniem warsztatu, nabassu walił młotkiem w ścianę a dziku... no coś tam robił co miał do roboty - postanowiłem sam się zabrać za elektrykę.
Wymontowałem rurę dolotową od przepustnicy, airboxa, akumulator i skrzyneczkę z bezpiecznikami. Podpinałem wszystkie kostki, potraktowałem je Elektrsolem i po podłączałem kilkukrotnie - to samo z kostką i masą na alternatorze i kilkoma innymi kostkami co mi się pod rękę nawinęły.
Trzeba był zrobić tylko tą pod skrzynką bezpiecznikowa ale co tam
Mija kilka dni i wygląda na to, że nie tylko przestał pojawiać się problem z głównym obwodem alternatora i chwilowym brakiem ładowania ale i z korekcją czasów wtrysków na LPG
Marcino - 06-06-2013, 08:46
niedomagające kostki elektryczne to zmora..... ale dobrze słyszeć że "narazie" wsztko jest ok.
krzychuzzz - 06-06-2013, 08:58
Marcino napisał/a: | niedomagające kostki elektryczne to zmora..... |
Dokładnie. Miałem ostatnio podobką sytuacje z lewym długim światłem. Żarówka ok, kable też, wystarczyło psiknąć Kontakt Sprayem i git.
Za każdym razem jak odbieram auto od mojego mechanika słyszę tekst : "No fajny masz ten samóchód tylko dlaczego on nie chce mieć tak z 5 lat mniej"
Torp12 - 06-06-2013, 09:28
krzychuzzz napisał/a: | "No fajny masz ten samóchód tylko dlaczego on nie chce mieć tak z 5 lat mniej" |
Wtedy nie byl by juz taki fajny bo by mial tyle elektronicznych wspomagaczy ze by tylko stal
|
|
|