To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?

Sushi - 25-08-2017, 23:18

Przy okazji wymiany kilku eksploatacyjnych rzeczy przejechałem się z mechanikiem autem. Dopiero po dłuższym czasie pojawił się na moment nienaturalny dźwięk, ale nie potrafił stwierdzić co to. Powiedział tylko, że na cały dzień musiałbym zostawić auto. Na szczęście przy okazji wizyty w rodzinnych stronach zajechałem do znajomego fachmana i w 2 minuty wykrył co to, gdy tylko usłyszał te dźwięki:
- delikatnie obluzowana osłona katalizatora (jest pewien sposób by sobie z tym poradzić bez żadnego nitowania, spawania i innych bardziej radykalnych czynności - ale to tajemnica magika ;) )
- przy okazji zobaczył, że jest do wymiany jedna z uszczelek wydechu (dokładnie nie pamiętam na jakim łączeniu, więc nie chce zmyślać... ale to jakaś drobnostka)
- i jakaś sprężynka, mocowanie przy tłumiku (chodzi o usztywnienie) - też drobnostka.
Trzeba to zrobić przed zimą. Zostały mi jeszcze tylko klocki do wymiany przede wszystkim z przodu. Poza tym misiek - zdaniem speca - w super stanie :biggrin:

Bodzio922 przecież to Castrol. W moim też był lany od nowości (ASO/poprzedni właściciel). Opinie są takie, że to najgorszy olej, a w miśkach to już w ogóle po 100k, goła :butthead: Zresztą pełno o tym w tym temacie. Moim zdaniem to olej jak każdy inny ze średniej półki. Tylko trzeba kupić z pewnego źródła i świeży. Poza tym specyfikacja Edge przerasta potrzeby twojego silnika. No chyba, że masz 1.8 TDI z dpf ;) Jeśli masz TWC to lej śmiało.

filip555 - 03-09-2017, 19:34

Witam.

Posiadam lancera 1.8 przebieg ok.170k. km.
Który olej powinienem (poprzedni wlasiciel zalewal na zmiane 5w30 i 10w40 :( ) zalać 5w30 czy 5w40? Prosił bym również o podanie tych konkretnych(z jakich firm). :)

jack78 - 04-09-2017, 14:50

Lał na przemian półsyntetyk i pełny syntetyk? Dziwne to trochę.
filip555 - 11-09-2017, 11:09

@jack78 No niestety tak bywa czasami:(.

Myślę nad zakupem oleju Valvoline MaxLife 5W/40. Ktoś miał z nim styczność i może polecić?
P.S Mój Lancera 1.8 ma przebieg 170k. więc już chyba zalicza się z "duzym" przebiegiem.

xxRUFIxx - 18-09-2017, 19:19

Jaki lejecie olej do Lancera 1,6 i co ile zmieniacie?
jack78 - 18-09-2017, 22:14

W poprzednim modelu 2005 lałem Mobile 5W40, czyli pełnysyntetyk (przebieg ponad 200kkm), w nowym 2013 mam zalany Castrol 5W30 i przy takim zostanę (przebieg tylko 44kkm). Nie lubię silnikowi zmieniać oleju.
Zmiany staram się robić co 10-12kkm. Jak mi kiedyś powiedział mechanik, zmiany co 15kkm są dla niemieckich i włoskich wozów, japońce kręci się wyższej to też olej zmienia się częściej.
W zmiany oleju LongLife (30kkm) nie wierzę, bo wiem co jest w służbowym Dieslu 2 latku, po 30kkm. Żur i syf, ale to nie moje auto, a szefostwo wierzy że jak producent napisał LongLife to tak się powinno wymieniać.
U ojca w dieslu też wymieniam co 15kkm, i paseratti ma już nagonione prawie 400kkm bez żadnych awarii.

RalfPi - 29-09-2017, 21:01

jack78 napisał/a:
a szefostwo wierzy, że jak producent napisał LongLife to tak się powinno wymieniać.

Producent z pewnością wie lepiej niż my wszyscy wzięci razem na Forum - z całym szacunkiem.

Wymieniłem 4 raz z rzędy na olej Orlen Platinium XJ 5w30. Nie wiem czy to wykładnik, ale opiłków ani większych "namacalnych części" w starym oleju nie znajduje.. Dolewkę robię jedną raz na 10kkm około 0.3 l. Silnik jest suchy. Delikatnie poci się od strony wlotu powietrza. Ubytek oleju pomiędzy interwałem (ok. 18kkm) przypisuję jeździ po niemieckich autostradach.

apg2312 - 29-09-2017, 21:29

RalfPi napisał/a:
Producent z pewnością wie lepiej niż my wszyscy wzięci razem na Forum

Powiedzmy. To znaczy, gdyby auto było eksploatowane w idealnych warunkach, czyli długie przeloty na trasach z ekonomiczną prędkością, to nie wątpię, że spokojnie można by zastosować się do zaleceń producenta, i stosować olej Long Life z wymianą co 30 tyś. km.
Ale jak już wrócimy do rzeczywistości, to bajeczki producentów aut można włożyć między inne bajeczki...byle nie na półkę z Andersenem czy braćmi Grimm ;)

roxor00 - 05-12-2017, 22:36
Temat postu: Olej Lancer 1.6
Panowie,
Lancer IX Sedan 2012r 1.6 MIVEC Cleartec
Co myslicie o oleju MOTUL 8100 X-CESS 5W-40? jak sie sprawuje, poleca ktoś?
Pozdro dla pomocnych duszyczek :)

apg2312 - 05-12-2017, 22:50

Jak chce Ci się katować silnik olejem mineralnym, to lej tego Motula. No dobra, to nie jest zwykiły olej mineralny, tylko olej hydrokrakowany, co w sumie wychodzi prawie na jedno ;)
Ja osobiście zalałbym silnik jakiś porządnym, pełnym syntetykiem. Polecam bez zastrzeżeń Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 1856
http://liquimoly.pl/index...id=38&Itemid=29
ale oczywiście inne firmy też produkują olej syntetyczny, i nie oszukują przy tym na reklamie.

muka997 - 06-12-2017, 14:18

apg2312 napisał/a:

Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 1856

Polecam, zalewałem nim galanta, to samo zrobiłem z lancerem

rmg82 - 14-02-2018, 12:13

hej
temat trochę przygasł więc pytanie odemnie odnośnie Eneos-a tzn interesuje mnie różnica pomiędzy Sustina a Hyper, Hyper S??oprócz ceny, różnica prawie 50%, który będzie lepszy pod 1.6

hubus - 14-02-2018, 12:22

rmg82 napisał/a:
hej
temat trochę przygasł więc pytanie odemnie odnośnie Eneos-a tzn interesuje mnie różnica pomiędzy Sustina a Hyper, Hyper S??oprócz ceny, różnica prawie 50%, który będzie lepszy pod 1.6

Sprawdź sobie karty katalogowe, głównie chodzi o parametry
Viscosity index
Kinematic viscosity
http://www.eneos.eu/wp-co...NTHETIC-PDS.pdf
www.eneos.eu/wp-content/u...NTHETIC-PDS.pdf
http://www.eneos.eu/wp-co...NA-5W30-pds.pdf

Zależy czy krótkie trasy robisz (5W30) czy długie (5W40).

Mały69 - 14-02-2018, 18:52

W moim 2.0 CVT wersja USA wymyślili olej 0W20
cooler1987 - 14-02-2018, 20:09

Witam
Jestem nowym forumowiczem i tak się składa, że muszę" na dniach" wymienić olej. Mam lancera w sedanie 1.8 143 km cvt z 2008, w tamtym roku założyłem Lpg stag300. Do tej pory zalewany był olejem castrol edge professional 5W30-poniewaz taki zalewali w ASO gdzieś na śląsku i myślałem że chyba wiedzą co robią więc lałem taki sam. Po przeczytaniu tematu o rozciągniętych łańcuchach rozrządu szczena mi opadła :shock: Piszą tam że aby zminimalizować szansę na takie usterki trzeba stosować dobry olej więc dlatego tu zawitałem. Z tego co tu wszyscy piszą castrol to porażka i cichy morderca dlatego postanowiłem zalać silnik Eneosem ewentualnie Liqui moly mam pytanie: czy można dostać te oleje (szczególnie ten pierwszy) gdzieś w Krakowie,Olkuszu, Chrzanowie w sklepie stacjonarnym czy tylko przez internet. Zjeździłem kilka sklepów motoryzacyjnych i nigdzie go nie mają, a nie chcę odwiedzać każdego po kolei :roll:

Dodam że mam przejechane 192000 km i do tej pory na castrolu nic się nie działo, żadne stuki, puki, gwizdy. Silnik pięknie pracuje cichutko elegancko reaguje na gaz i w ogóle (oby nie zapeszyć) :) rocznie robię około 20000 km a na gazie przejechałem już 18000 km

Z góry dziękuję za pomoc