[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Jakie Świece zapłonowe?
Marcino - 08-04-2014, 11:41
A próbował ktoś tycho których Swinks napisał w tym temacie:
Kod: |
To i ja dorzucę swe 3 grosze nt. świec. Na przykładzie silnika 6A13TT taka sama dyskusja się toczyła na forum Club VR-4. Oto streszczenie:
Zalecane świece NGK do VR4 to PFR6G11. Być może do zwykłego V6-24 są te same. Dostawca części do wyczynowych "japończyków" (czyli Camskill UK) oferuje na swej stronie świece PFR6J11. Natomiast na stronie klubowej (Club VR4) użytkowników VR4 zaleca się zupełnie inne świece NGK, a mianowicie BKR7EIX. To dlatego, że lepiej się sprawują w silniku 6A13TT niż zalecane przez MMC (wynik kilkuletnich doświadczeń użytkowników). Co ciekawsze, te ostatnie świece NGK są 2 razy tańsze.
Co do świec Denso (nie pamiętam już numeru), to zarówno klubowicze jak i Camskill poleca ten wybór niż NGK. Świece Denso z serii Iridium Power są jakby ulepszoną wersją świec NGK (np. mają większą skuteczność spalania), natomiast ich żywotność mniejsza o jakieś 15k mil wynika z drobniejszej elektrody (0.4mm do 0.6mm NGK).
No i zawsze można spróbować czegoś nowego:
http://www.pulstarplug.com/howtheywork.html
No więc te drugie NGK BKR7EIX mają inną ciepłotę i odległość elektrod (0.7mm). Oryginalne maja 1.1mm. Jak już wspomniałem, zalecane przez użytkowników VR4'ek bo lepiej się sprawują w silnikach odrobinę mocniej kręconych niż zazwyczaj (turbo). Niestety jakoś nikt nie testował ich w zwykłych jednostkach 6A13.
Denso podobnie, większa tzw. korona spalania, mniejsze napięcie i prąd potrzebne do inicjowania iskry, itd. Osobiście te świece bym najbardziej polecał.
A ten link to do jakiejś nowej generacji świec. Inna technika wywołania iskry. Iskra niby jest kilkakrotnie szybsza i większa. Uzyskuje się dzięki temu lepsze dopalanie mieszanki, większe ciśnienie w cylindrze, niby wyższy moment obrotowy, itd. Z mojej stron tzw. "no comments", ciekaw jestem na ile jest to lipa, a na ile prawda
Z omówienia na stronie Club VR4 ta świeca nie nadaje się do silników z turbo właśnie ze względu na szybszy skok iskry, szybsze spalanie mieszanki i zwiększone ciśnienie w cylindrze. Co innego w silnikach klasycznych. Z tego co pamiętam to w "szukajce" należy podawać 3000GT i silnik 3.0. W Stanach te same świece co w 6A13. Tutaj też, przydałyby sie jakieś testy, bo cenowo nie najgorzej stoją.
|
CZyli DENSO IK20 lub DENSO IK20G
albo
BKR7EIX
bakus_44 - 22-05-2014, 01:30
Marcino napisał/a: |
CZyli DENSO IK20 lub DENSO IK20G
albo
BKR7EIX |
Dla gazujak napisał Tomasz87 lepsze beda chyba IK22, bo maja przerwe 0.8. Studiuje forum w tej sprawie, jak i radzilem sie gazownika, wiec na pewno 0.8 bedzie lepsza:) Nie wiem tylko jakie jest oznaczenie zwyklych swiec denso z przerwa 0,8 bo takie tez rozwazam.
Irydowe to IK22
Platynowe PK20PR-P8.
NGK ponoc sie juz mocno popsuly i nie warto.
Zdecyduje sie chyba za namowa kolegi na te srednie cenowo irydy. Gazownik odradzil mi kable ngk, ale inne ciezko znalezc wiec chyba tez wezme..
sveno - 09-06-2014, 18:10
I ja znowu potrzebuje świec. Do marki denso jestem przekonany i chciałbym przy niej pozostać. Teraz w Galancie jeżdżą IK22, kupiłbym je ponownie, ale budżet nie pozwala (wesele za pasem) dlatego poratować się trzeba czymś tańszym. Zaznaczę że mam LPG
I teraz pytania:
-jedna elektroda czy dwie?
-jeśli 2 to czym różni się np. k20tt od w20tt?
Jeszcze jakieś w16tt, k16tt.... głowa zaczyna mnie boleć.
Fragu - 09-06-2014, 18:57
sveno, byłem u gazownika na przeglądzie kilka dni temu i pytalem o świece - jedna elektroda, zminiejszyć sobie przerwe na 0,8, nie kombinować, kupować zwykłe tanie..za to wymieniać co 30tys.
arturj123 - 09-06-2014, 19:43
sveno napisał/a: | k20tt od w20tt? |
Oznaczenia świec denso:
http://www.e-denso.pl/tec...ozn_swiec_denso
Dla 2.5V6 producent zaleca:
Krzyżak ma np. w swoich Galantach uniwersalne K20TT
sveno - 09-06-2014, 19:53
arturj123 napisał/a: | Dla 2.5V6 producent zaleca: | oczywiście najdroższe
arturj123 napisał/a: | Krzyżak ma np. w swoich Galantach K20TT | właśnie przed chwilą zamówiłem. Stwierdziłem, że nie będę znowu cały dzień studiował oznaczeń, typów, ciepłot itp. 10zł/szt to nie majątek więc jak się nie sprawdzą to wylecą szybciej niż wleciały. Zmniejsze tylko szczeliny do 0.8mm
Fragu - 09-06-2014, 19:56
Mam na takich nalatane jakieś 25tys km i wszystko gra
Marcino - 09-06-2014, 23:49
Chyba tez się skusze. Na moich chyba z 70 nalatalem
swinks_UK - 10-06-2014, 11:15
Marcino napisał/a: | A próbował ktoś tycho których Swinks napisał w tym temacie:
|
Mocno już zdezaktualizowane Marcin.
Generalna zasada do Galanta n/a bez LPG to:
1. świece o ciepłocie 20 (skala denso) lub 6 (skala NGK).
2. odstęp elektrody 1.1mm. Świece NGK z sufixem "-11", lub Denso o ciepłocie "20"
W przypadku LPG:
1. świece o ciepłocie 22 (Denso), lub "7" (NGK
2. przerwa między elektrodami 0.8mm. W NGK bez sufixu, w Denso świeczki "22" lub "24"
Tak więc, z tej górnej półki:
- bez lpg:
NGK: PFR6G-11 (świeca tzw. pierwszego montażu), PFR6J-11, BKR6EIX-11
Denso: PK20PR11 (świeca tzw. pierwszego montażu), IK20
- z lpg:
NGK: BKR7EIX, PFR7G, PFR7J
Denso: IK22, VK22, VK22Y, P22PR8
Tyle ode mnie w temacie.
arturj123 - 10-06-2014, 11:20
Kod: |
To i ja dorzucę swe 3 grosze nt. świec. Na przykładzie silnika 6A13TT taka sama dyskusja się toczyła na forum Club VR-4. Oto streszczenie:
Zalecane świece NGK do VR4 to PFR6G11. Być może do zwykłego V6-24 są te same. Dostawca części do wyczynowych "japończyków" (czyli Camskill UK) oferuje na swej stronie świece PFR6J11. Natomiast na stronie klubowej (Club VR4) użytkowników VR4 zaleca się zupełnie inne świece NGK, a mianowicie BKR7EIX. To dlatego, że lepiej się sprawują w silniku 6A13TT niż zalecane przez MMC (wynik kilkuletnich doświadczeń użytkowników). Co ciekawsze, te ostatnie świece NGK są 2 razy tańsze.
Co do świec Denso (nie pamiętam już numeru), to zarówno klubowicze jak i Camskill poleca ten wybór niż NGK. Świece Denso z serii Iridium Power są jakby ulepszoną wersją świec NGK (np. mają większą skuteczność spalania), natomiast ich żywotność mniejsza o jakieś 15k mil wynika z drobniejszej elektrody (0.4mm do 0.6mm NGK).
No i zawsze można spróbować czegoś nowego:
http://www.pulstarplug.com/howtheywork.html
No więc te drugie NGK BKR7EIX mają inną ciepłotę i odległość elektrod (0.7mm). Oryginalne maja 1.1mm. Jak już wspomniałem, zalecane przez użytkowników VR4'ek bo lepiej się sprawują w silnikach odrobinę mocniej kręconych niż zazwyczaj (turbo). Niestety jakoś nikt nie testował ich w zwykłych jednostkach 6A13.
Denso podobnie, większa tzw. korona spalania, mniejsze napięcie i prąd potrzebne do inicjowania iskry, itd. Osobiście te świece bym najbardziej polecał.
A ten link to do jakiejś nowej generacji świec. Inna technika wywołania iskry. Iskra niby jest kilkakrotnie szybsza i większa. Uzyskuje się dzięki temu lepsze dopalanie mieszanki, większe ciśnienie w cylindrze, niby wyższy moment obrotowy, itd. Z mojej stron tzw. "no comments", ciekaw jestem na ile jest to lipa, a na ile prawda
Z omówienia na stronie Club VR4 ta świeca nie nadaje się do silników z turbo właśnie ze względu na szybszy skok iskry, szybsze spalanie mieszanki i zwiększone ciśnienie w cylindrze. Co innego w silnikach klasycznych. Z tego co pamiętam to w "szukajce" należy podawać 3000GT i silnik 3.0. W Stanach te same świece co w 6A13. Tutaj też, przydałyby sie jakieś testy, bo cenowo nie najgorzej stoją.
|
Padło tutaj kilka ciekawych teorii (całkiem możliwe, że trafnych), nasuwa mi się takie pytanie:
Jak właściwie ocenić czy dana świeca jest najbardziej odpowiednia?
Jakie kryteria można by w jakiś sposób przebadać i jak to przebadać?
Czy wyznacznikiem czy dana świeca jest dobra jest pomiar w SKP zawartości spalin (przyjmijmy, że auto ma sprawny układ wydechowy)
Ze zwykłego użytkowania nie da się zapewne ocenić jaka świeca jest lepsza. czy to platynowa, irydowa, czy zwykła za 10PLN.
Można jedynie ocenić wygląd, przerwę i nic więcej.
Czy ktoś zna jakąś literaturę na ten temat (nie taką od producenta, który wiadomo musi zachwalać produkt)
[ Dodano: 10-06-2014, 11:25 ]
swinks_UK napisał/a: | Tak więc, z tej górnej półki: |
Czyli z dolnej to z LPG:
K22TT (mowa o silniku 2.5)
swinks_UK - 10-06-2014, 14:51
Świece się dobiera pod względem:
- mechaniki, czyli rozmiar, gwint itd (dlatego np. do 6A13 świece NGK BPR6EIX nie wejdą, choć mają identyczne właściwości do BKR6EIX)
- ciepłoty, czyli wartości izolacyjne ceramiki itd.
- iskrzenia, czyli kształt elektrod, materiał, odstęp
Mitsu w silnikach 6A13 stosuje świece z górnej półki (platynki) z jednego powodu - dostęp do tylnego banku wymaga ściągania kolektora dolotowego. W normalnym serwisie to podraża usługę, w związku z tym Mitsi stosuje świeczki o wydłużonej żywotności.
To od indywidualnego wyboru zależy czy stosuje się platynówki, irydowe, czy zwykłe miedziaki. Jak ktoś ma ochotę zrzucać kolektor co 1.5 roku celem wymiany świec, to nikt mu nie może zabronić stosowania nawet miedziaków Championa.
Najlepsza świeca, to taka jak zalecana przez producenta silnika Tak która zapewnia równą pracę wszystkich cylindrów i w pełni dopala mieszankę.
Owszem, modyfikacja mieszanki i warunków spalania (LPG) wymaga odpowiedniej zmiany świec, a wiec odstępu elektrod i ciepłoty.
A jak ktoś chce więcej węszyć, to wystarczy pogooglać jaki wpływ na dopalanie mieszanki ma odstęp elektrod, ciepłota świec. I jak te wartości zależą od siebie, ja również od konstrukcji silnika.
Marcino - 10-06-2014, 16:03
podziękował za wyjąsnienie. Powiem tak raz na długi czas chtyba warto zainwestować w dobre świece mimo że trzeba wiecej gotówki wywalić.
Tomasz87 - 10-06-2014, 17:37
Marcino napisał/a: | podziękował za wyjąsnienie. Powiem tak raz na długi czas chtyba warto zainwestować w dobre świece mimo że trzeba wiecej gotówki wywalić. |
tanie świeczki to tylko pozorna oszczędność...
misza116 - 10-06-2014, 23:28
może było, ale ciężko już cały ten wątek ogarnąć - czy zawsze wymienia się przewody ze świecami, czy tylko jak jest dyskoteka? Muszę podliczyć co jeszcze misio może dostać poza zapłonem
arturj123 - 11-06-2014, 00:11
To wszystko od oceny poszczególnych elementów, nie ma jakiejś reguły wymieniaj świece zapłonowe z przewodami, chyba że auto świeżo sprowadziłeś i nie znasz jego historii - wtedy jak najbardziej zalecane.
|
|
|