Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
Bzyk_R1 - 09-10-2019, 17:33
Ja ostatnio nagrałem instruktora który ciągle gadał przez telefon trzymając go w ręce. Stworzył realne zagrożenie w ruchu ponieważ nie zareagował na błąd krytyczny kursanta. Wszystko jest udokumentowane ale czy warto iść z tym dalej?...
mkm - 09-10-2019, 19:50
jacek11, ta pani postąpiła bardzo mądrze chcąc się doszkolić lub przypomnieć sobie jazdę. Problemem jest to w jaki sposób zostanie przeszkolona lub jakie "nowinki" zaobserwuje.
Czego możemy się spodziewać?
Olewaj miejsce na skrzyżowaniach, bo jesteś najważniejsza i niech inni się martwią.
Ruszaj pomalutku, bo nigdzie ci się nie spieszy, a jak ktoś się denerwuje twoją jazdą to przyświeć mu stopem...
jacek11 - 09-10-2019, 21:14
mkm napisał/a: | jacek11, ta pani postąpiła bardzo mądrze chcąc się doszkolić lub przypomnieć sobie jazdę. |
W sumie to jest w tym sporo racji. Nie spojrzałem na to z tej strony, być może dlatego, że nie wyobrażam sobie,że można zapomnieć jak się jeździ Ale wiadomo,że każdy jest inny, i może się tak czasem stać
Tak czy tak, pani instruktor nie popisała się
Olivia - 10-10-2019, 09:43
Ta pani mogła zdać PJ wiele lat temu i w ogóle przez ten czas nie jeździć. Pewnie dlatego dokupiła jazdy. Jak znam życie to pewnie instruktorka lekko naciskała pedał hamulca aby światła stop się cały czas świeciły.
Sądziłam że jadąc z kursantem trzeba mieć oznakowany pojazd. W końcu po coś ten instruktor w tym aucie siedzi a kursant nie płaci za pogawędkę ale za naukę.
mkm - 03-02-2020, 13:30
Nie wiem czy nie będzie trzeba blokować ulic
Prawdopodobnie przepchną bezwzględne pierwszeństwo dla pieszego.
Będzie pogrom... pieszych.
Tak analizując "moje trasy" ten przepis to oczywiste zwiększenie zagrożenia, a nie zmniejszenie, głównie przez nasze "świetne" przejścia.
Mijam przejście w mieście ale "w polu".
Brak chodnika, pół metra wydeptanej ścieżki i przejście...
Ludzie chodzą gęsiego - do przystanku, a nie na drugą stronę.
Czy rano "w godzinach szczytu" gdy sznur pieszych będzie mijał przejście, będę musiał czekać, ąż wszyscy ludzie minął przejście?
Czy stać i czekać bo być może pani idąca na pozycji 47 zechce przejść?
Czy auta z naprzeciwka też powinny stać?
Zobaczycie, że kolejnym pomysłem, będzie 30km/h w mieście, żeby w statystykach pomimo większej ilości potrąceń liczbę ofiar utrzymać na dotychczasowym poziomie.
Bo ilość potrąceń w niektórych miejscach poszybuje...
A o przenosiny niebezpiecznych przejść ludzie błagają latami...
tościk - 03-02-2020, 16:27
mkm napisał/a: | Będzie pogrom... pieszych. |
Będą przetargi na progi zwalniające. Można by założyć firmę i w końcu jakiś dom pobudować.
HUGIO - 03-02-2020, 16:36
mkm napisał/a: | Zobaczycie, że kolejnym pomysłem, będzie 30km/h w mieście, żeby w statystykach pomimo większej ilości potrąceń liczbę ofiar utrzymać na dotychczasowym poziomie. |
Obstawiam, że dodatkowo mogliby to tłumaczyć jako sposób na "upłynnienie" ruchu w korkach
Krzyzak - 03-02-2020, 19:18
mkm napisał/a: | Prawdopodobnie przepchną bezwzględne pierwszeństwo dla pieszego. | pamiętam taką plagę w jakimś kraju, który ma podobne prawo - Austria? Szwajcaria? - strzelam... to piesi czasem rzucali się pod auta by wymusić odszkodowanie - sposób na szybki zarobek...
https://youtu.be/oYL7cE3tPWk
mkm - 03-02-2020, 20:36
Ileż takich filmów jest...
Ja najbardziej lubię konfrontację z tramwajami...
Nieustraszeni...
https://www.youtube.com/watch?v=VyYbVG5z8Mg
apg2312 - 03-02-2020, 23:38
Krzyzak napisał/a: | sposób na szybki zarobek... |
Kamerka w aucie, i po kłopocie.
Na całe szczęście żaden inteligentny inaczej polski polityk/urzędnik nie wpadł jeszcze na pomysł, żeby (jak w np. w Austrii) całkowicie zakazać używania wideorejestratorów samochodowych.
HUGIO - 04-02-2020, 00:37
apg2312 napisał/a: | Kamerka w aucie, i po kłopocie. |
Niby tak, ale z drugiej strony jak zobaczy, że masz kamerkę i ucieknie, to kto wtedy zapłaci za ewentualne szkody pojazdu (w przypadku braku AC)?
mkm - 04-02-2020, 00:49
HUGIO, poprawiłem cytat.
Z kamerkami to teraz jest patologia - najlepiej ją widać właśnie przed przejściami.
Zwróćcie uwagę - jedzie ślimak spokojnie, a przed przejściem nagle zaczyna się rozpędzać, żeby w ostanim momencie hamować, bo a nuż ten z tyłu odbije na przeciwległy i będzie miał super "filmik na jutuby"
Krzyzak - 04-02-2020, 18:17
polskie prawo niestety nie uznaje filmów z kamery samochodowej za dowód
policja może, ale sąd już nie
apg2312 - 04-02-2020, 19:15
Krzyzak napisał/a: | polskie prawo niestety nie uznaje filmów z kamery samochodowej za dowód
policja może, ale sąd już nie |
Sprawdź sobie proszę treść Art 308 kpc.
Tu artykuł na ten temat :
https://www.motocaina.pl/...adzie-6917.html
Krzyzak - 04-02-2020, 20:44
czyli panuje uznaniowość i większość sędziów oddala takie dowody - pomimo braku ku temu przeciwwskazań
podejrzewam, że chodzi o fakt możliwej obróbki co do której trzeba powołać biegłego i to zapewne kosztuje bardzo dużo oraz oddala wyrok w czasie
|
|
|