[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
brodzky - 24-07-2011, 20:15
Może inspekcję oleju tuż po ekranie statowym? Ikonka kluczyka i ile do wymiany; a jak już przejechane to gdzieś na ekranie głównym wcisnąć mały kluczyk?
Kaczart a co z tą wysokością n.p.m?
BTW. może sygnał o włączeniu świateł po przekroczeniu np 15kmph?
szpala85 - 24-07-2011, 21:01
kruca fajny macie ten Komp pokładowy ... też bym chciał ..... hehe nowszy gal to i nowszy komp ...
btw. nestor cos ostatnio w laskę leci
tws - 24-07-2011, 22:38
sygnał o niewłączeniu świateł już jest zrobiony, na razie ustawione na 10kmh
a inspekcja przed/po ekranem powitalnym to chyba jedyna opcja, nie wiem jeszcze na ile słuszna - chyba powinno dawać się ją wyłączyć. Jeszcze trzeba dodać możliwość jej resetowania/ustawiania z poziomu ustawień.. w ogóle w nowszej wersji będą 2 ekrany ustawien, jeden to preferencji (język itd - tutaj pewnie też powędruje ta inspekcja) a drugi to ustawień typowo konfiguracyjnych
a jakby tak inspekcje pokazywał jak przetrzymamy klawisz podczas ekranu powitania?
ps. wysokości n.p.m nie będzie - podnosi niepotrzebnie koszty.
mar111cin - 24-07-2011, 22:55
jeszcze taka myśl mi przechodzi przez głowę, co trochę by rozwiązało sprawę z ekranem:
w climatronicu jak wiadomo jest czujnik nasłonecznienia - jakby tak z niego wziać sygnął, taki aby ekran automatycznie się rozjaśniał, ściemniał ? Chociaż to pewnie by zajeło dużo pamięci?
tws - 24-07-2011, 22:58
generalnie rozjaśnianie/pociemnianie trzeba by zrobić na regulatorze (PI / PID) dodatkowo z algorytmem uśredniania, a i tak by to nie zawsze dobrze działało.. poza tym do każdego typu wyświetlacza trzeba by osobno kalibrować współczynniki... mnie by to tylko irytowało, wole ręcznie ustawiać podświetlenie
SPIDER-ek - 24-07-2011, 22:59
Sprawdź proszę pole Tekst powitalny, bo wpisałem jeden wiersz i wiecej nie można wprowadzić tylko 18 znaków bodajże można wprowadzić. Chciałem wyśrodkowac sobie napis i niestety.
tws - 24-07-2011, 23:03
SPIDER-ek napisał/a: | Sprawdź proszę pole Tekst powitalny, bo wpisałem jeden wiersz i wiecej nie można wprowadzić tylko 18 znaków bodajże można wprowadzić. Chciałem wyśrodkowac sobie napis i niestety. |
Usuń spacje które masz za tekstem. Spacja jest traktowana jako jeden znak.
SPIDER-ek - 24-07-2011, 23:12
kaczart napisał/a: | SPIDER-ek napisał/a: | Sprawdź proszę pole Tekst powitalny, bo wpisałem jeden wiersz i wiecej nie można wprowadzić tylko 18 znaków bodajże można wprowadzić. Chciałem wyśrodkowac sobie napis i niestety. |
Usuń spacje które masz za tekstem. Spacja jest traktowana jako jeden znak. |
sprawdze, bo może faktycznie to przeoczyłem
Owczar - 24-07-2011, 23:30
SPIDER-ek, u nie się dało wyśrodkować
Tak w ogólę, to przetestowałem UKP w trasie i póki co jestem bardzo zadowolony. Wyświetlacz delikatnie ściemniłem pokrętłem kontrastu żeby nie walił po oczachw nocy, ale mimo wszystko w dzień doskonała widoczność, nawet w pełnym słońcu, gdy pada z góry. Nie odbija się na wyświetlaczu, bo jest schowany głębiej, a szybki nie ma
Póki co stała LPG 0,00485. Pierwsza spowodowała zaniżenie spalania. Podniosłem o tyle ile zawyżyła, ale potem było za duże. Póki co uśredniłem i zostawiłem takie.
Ten wyświetlacz ma inną, gorszą wadę. On już w 10 stopniach ledwo odświeża, a zanim się naghrzeje o trochę czasu musi upłynąć. Zimą będzie słabiutko...
tws - 24-07-2011, 23:37
nie wiem jak czarny ale zielony przy -20C zamarza Wtedy to nawet FIS mi w audi zamarł - było z -25. dopiero właśnie od dodatnich temperatur zaczyna dobrze wyświetlać. Ale i tak w tą zimę te mrozy co były to max 10-15minut i całe wnętrze z wyświetlaczem ogrzane.
Owczar - 24-07-2011, 23:44
On jest specjalnie tak zrobiony, żeby nie widzieć ile pali niedogrzany silnik A tak poważnie to na krótkich odcinkach trochę słabo. Ale tyle się żyło bez tego, że różnicy to nie robi.
Jeśli chodzi o inne uwagi z użytkowania. To przydałby się np krótki sygnał ostrzegawczy gdy kończy się zasięg na danym paliwie.
No i nie podoba mi się zgrubna kalibracja. Zamiast tych 180sek wolałbym po prostu zbieranie impulsów na bieżąco. To trochę utrudnia pomiar. Bo np żeby zrobić VSS, robiłem reset trasy w GPS i w kompie. Potem jak zapiszczał komp to zapamiętywałem dystans. A lepiej by było, że włączam sobie rejestrowanie trasy w gps, jeżdżę ile chcę, a potem zatrzymuję i na spokojnie liczę. Poza tym 3 minuty to zbyt krótki czas na zasymulowanie np jazdy miejskiej. Ale to tylko taki detal.
tws - 24-07-2011, 23:46
Owczar napisał/a: | No i nie podoba mi się zgrubna kalibracja. Zamiast tych 180sek wolałbym po prostu zbieranie impulsów na bieżąco. To trochę utrudnia pomiar. Bo np żeby zrobić VSS, robiłem reset trasy w GPS i w kompie. Potem jak zapiszczał komp to zapamiętywałem dystans. A lepiej by było, że włączam sobie rejestrowanie trasy w gps, jeżdżę ile chcę, a potem zatrzymuję i na spokojnie liczę. Poza tym 3 minuty to zbyt krótki czas na zasymulowanie np jazdy miejskiej. Ale to tylko taki detal. |
możesz dokładnie tak zrobić jak piszesz, korzystaj tylko z diagnostyka1 a nie diagnostyka2. Marcin temat przerabiał to Ci wyjaśni ..
Owczar - 24-07-2011, 23:50
Tylko na diagnostyka jeden coś mi się kasować nie chciało. Ale to już bez znaczenia. VSS mam idealnie z GPS. A stałą dla LPG też już ogarniam na dokładnie, więc na luzie Myślałem, że można tylko na diagnostyka 2, bo o tym była mowa w instrukcji, ale przyznam się, że całej nie przeczytałem
tws - 24-07-2011, 23:53
Diagnostyka 1 kasujesz w ekranie prędkości. Te parametry co wyświetla to z danego paliwa na którym jedziesz.
W instrukcji nic nie ma na ten temat, żeby nie komplikować sprawy.
A co do sygnalizacji kończącego się paliwa to dobry pomysł - starczy czasu to zaimplementuje
Owczar - 25-07-2011, 00:04
kaczart napisał/a: | W instrukcji nic nie ma na ten temat, żeby nie komplikować sprawy. |
No właśnie, a myślałem, że nie doczytałem po prostu. Już rozumiem z tym kasowaniem
Muszę u siebie wymienić świece, bo przez te wypadajhące zapłony wykres lambdy jest poszarpany i na wolnych obrotach spalanie chwilowe zmienia się przy każdym odświeżeniu.
|
|
|