[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
mario mario - 17-10-2010, 19:28
Krzyzak napisał/a: | denver - mountain - tarcze jakości oryginału (kupiłem za 100 zł/szt. - mam ten sam system hamulcowy)
poszukaj wcześniej - już o tym było |
Drogie to one nie są, więc podstępem namówiłem kolegę, który miał, bo już sprzedał gala w manualu 2,5 V6 na kupno tych tarcz w komplecie z klockami NISSHINBO. Tarcze nazywają się kashiyama, tak pisze na allegro. Koszt za całość 300 zł. Kumpel przelał kasę, zażyczył sobie fakturę i wpisaną gwarancję. Warunkiem gwarancji było założenie kompletu w warsztacie dającym gwarancję na montaż. Do czego zmierzam, do tego, ze zrobiliśmy test tarcz. Jakby się pogięły to nowemu nabywcy powiedzielibyśmy całą prawdę i tyle, ale mniejsza o to. Jazda godzinna po mieście, woda na tarcze i nic. Następnie kilkunastokrotne hamowanie na granicy ABS z większej prędkości, woda na tarcze i nic zero bicia. Jako że tarcze nie odrazu się zwichrują to zrobiliśmy test odwrotny, czyli z rana po pierwszych przymrozka, kilkukrotne hamowania, aż tarcze nagrzały się tak że nie można było ich dotknąć. Od testów minęło kilka dni tarcze nadal proste. Klocki nie piszczą, ale za to trochę pylą. Nie to żebym reklamował, tylko czytając kolegów posty postanowiłem poświęcić kolegi kasę i jeden rodzaj z polecanych w temacie tarcz przetestować, a ze było ryzyko straty kasy więc gwarancja i po problemie. Ja nie jeżdżę tak jak jeździliśmy w testach, ale w automacie tarcze bardziej są używane niż w manualu ale zaryzykowałem i zamówiłem na allegro, za tydzień będę zakładał.
skyrider - 17-10-2010, 23:39
w jakim sklepie internetowym kupiliście ten zestaw (tarcze przód i klocki) jeśli można wiedzieć ?
marcinzam - 18-10-2010, 16:12
np tutaj
http://allegro.pl/tarcze-...1243236721.html
a klocki dobierają w zależności od potrzeb
Hugo - 18-10-2010, 18:38
Też będę w tym lub następnym miesiącu wymieniał przednie tarcze. Co byście wybrali Mikody nacinane i nawiercane czy te Mountain? Jak widzę to tarcze Mountain to w 100% pewny wybór, a Mikody trochę droższe i świetnie się prezentują. Piszę o tarczach 276 mm na zaciski dwutłoczkowe. Nie ukrywam, że mam straszny dylemat, jakiego już dawno nie miałem
mario mario - 18-10-2010, 19:42
Te mountain napewno nie są 100 % pewnym wyborem. Trochę poczytałem tu i ówdzie i mogę podpowiedzieć, że jakby te tarcze po takich testach jakie opisałem pokrzywiły się, czyli po kilku rozgrzaniach i schłodzeniach to by to był najgorszy szajs. Z tego co wyczytałem to aby sprawdzić te tarcze trzeba by było zrobić z 50 takich testów. A to dlatego, że metal z którego jest zrobiona tarcza traci swoje właściwości z biegiem użytkowania, każdorazowe schłodzenie rozgrzanej tarczy powoduje osłabienie wiązań metalu. Podejrzewam że moje testy nie wiele tu dały dadzą. Dzisiaj tarcze przeszły kolejne grzanie i chłodzenie, w końcu doszliśmy z kolegą do wniosku, ze nic to nie da, jak się mają rozhartować to i tak się rozhartują.
Krzyzak - 19-10-2010, 07:47
mario mario napisał/a: | Te mountain napewno nie są 100 % pewnym wyborem. |
kolego - mountain jest przez wiele firm stosowane na pierwszy montaż w fabryce
weź je do ręki a do drugiej jakieś inne - zobacz choćby różnicę w wadze
syciak - 19-10-2010, 22:09
Od kilku dni piszczy mi coś w prawym kole jak bym djaksem jeździł, podejrzewam że to klocek hamulcowy bo już cieniutki był i pewnie się skończył, a jak przyhamowuję to jest błoga cisza. Miśka kupiłem na nacinano-nawiercanych Mikodach, które lekko biją przy hamowaniu i jestem skłonny wymienić je na nowe. Z postów widzę że Mikoda jest dość chętnie stosowana, czy ktoś ma jakieś inne propozycje?
Do tego wrzucę klocki ATE, no chyba że macie inne propozycje.
deejay - 19-10-2010, 22:11
Polecam tarcze BLUE PRINT ,TRW lub ATE ale troszkę drogie
sprawdzone i bdb tarcze polecam
http://moto.allegro.pl/ta...1250041084.html
syciak - 19-10-2010, 22:15
Czyli Mikoda słabo wypada?
deejay - 19-10-2010, 22:19
dla mnie żadna rewelacja , drugi raz bym nie kupił
syciak - 19-10-2010, 22:19
Znalazłem coś takiego; http://allegro.pl/tarcze-...1250985008.html
deejay - 19-10-2010, 22:23
decyzja należy do ciebie , osobiscie wolę Blue Print lub TRW , co z tego ze są naciete i wygladają sportowo , dla mnie to ma hamować i sie sprawować
syciak - 19-10-2010, 22:25
Generalnie na stare nie narzekam, ale trochę biją.
Kupiłem Miśka pół roku temu, ma już trochę przejechane, a nie wiem kiedy były zakładane, więc myślę o odświeżeniu układu hamującego, no i bezpieczeństwie
mario mario - 19-10-2010, 23:54
Krzyzak, nie irytuj się bo chyba nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś. ja nie mówię ze to złe tarcze, tylko, ze poczytałem trochę o zachowaniu metali po poddaniu ich obróbce cieplnej. takie testy jakie przeprowadziłem z kolegą nic tu nie dadzą i na tych motaninach i na innych. napisałem, ze w 100% nie można być pewnym tych tarcz tylko dlatego ze ktoś zasugerował się moimi testami. dla twojej wiadomości dotarłem do firmy która produkuje te tarcze i faktycznie robi ona tarcze na zlecenie montażowni ale takie tarcze jak dla szarego człowieczka kosztują od 80 dolarów wzwyż.
Krzyzak - 20-10-2010, 07:03
ależ ja się nie irytuję - musiałbyś się bardziej postarać
spójrz, że Bartek poleca również tarcze mountain (dystrybutor blue print) - u siebie mam 4 szt., w tym na tył 282 mm wentylowane w cenie 83 zł/szt. (wyprzedaż) z klockami kashiyama a na przód 272mm w cenie 100 zł/szt. z klockami trw
tarcze trw osobiście odradzam - mam w Colcie i po 3 latach zrobił się ogromny rant... - wg wykazują przyśpieszone zużycie
|
|
|