To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?

ledziu - 01-05-2019, 13:01

Może nie jestem zbyt obiektywny ale...symboliką alfy i w tym właśnie guli jest sławna gulia ta diabelska...którą na potrzeby prasy próbowano zmierzyć na hamowni i bida 3razy się zepsuła w tym plotka głosi że raz zablokowała hamkę :shock:
Ogólnie piękne auto no ale kupuje się je sercem a nie rozumem :wink:

sla - 01-05-2019, 13:15

Awarie mnie nie przerażają, ja jeżdzę samochodami które są na gwarancji, a praktycznie każdy ma ją teraz na 5 lat ( jak ma mniej to można dokupić). A przy aktualnej globalizacji produkcji podzespołów, jakościowo są bardzo do siebie zbliżone.
tyku - 01-05-2019, 13:16

Cytat:
Ogólnie piękne auto no ale kupuje się je sercem a nie rozumem

Potwierdzam :wink:
Ceny też od serca. :roll: :wink:

krzychu - 01-05-2019, 13:26

RalfPi napisał/a:
że chwaliłeś Giulię

Też chwalę, ale mam wrażenie, że po lifcie to auto dopiero będzie super.

RalfPi napisał/a:

Za 159 przemawia dobry silnik i połowę mniejszy przebieg (więc teoretycznie pojeździ parę lat bez awarii) a samo auto mi się bardzo podoba.

Nie liczyłbym na bezawaryjność....

RalfPi napisał/a:
I jak krzychu - zadowolniony z Mazdy? Duży skok w jakości względem Twojego zasłużonego, prawdziwego :P Japończyka?

Tak, na razie bardzo zadowolony. A czy duży przeskok? Zależy w czym. Na pewno zdziwiłem się że jako raczej zwolennik klasyczności tak szybko przyzwyczaję się to dziesiątek systemów elektronicznych czy rzeczy zwiększających komfort. Zawsze się obawiałem np. asystenta hamowania, a 2 razy zadziała bardzo precyzyjnie i słusznie.

Żeby było że tylko chwalę, lakiery to już nie te, jakość szyby przedniej raczej przypomina zamiennik niż trwały oryginał ale to chyba wszędzie, teraz na innym forum się toczy dyskusja że klocki hamulcowe czasami wibrują, automat na D jak się stoi to trochę przenosi wibracji na karoserię ale kto by się takimi bzdurkami przejmował jak wsiadam i auto świetnie się prowadzi, skrzynia działa miodzio, grzeje :butthead: i łapki w zimę...

Wsiądź sobie koniecznie do Mazdy 6 (to chyba ta sama wielkość co Gulia) zobaczysz trochę inne podejdzie do samochodu. Na pewno bardzo szybko w Madzie trafia się na jazdę próbną, dużo prościej niż Gulią. Jakby wzięli to co najlepsze z Mazdy 6 i napęd/wygląd z Gulii…

sla - 01-05-2019, 13:28

tyku napisał/a:
Ceny też od serca. :roll: :wink:
Niekoniecznie, można kupić za niezłą cenę, wszystko zależy od punktu odniesienia. Jeżeli Mazda 3 nieźle skonfigurowana kosztuje grubo ponad 100 tys. a 6 zbliża się do 200 tys. Niech każdy kupuje to co lubi i co sprawia mu radość.
krzychu napisał/a:
eż chwalę, ale mam wrażenie, że po lifcie to auto dopiero będzie super.

Tez na nią czekam :mrgreen:

krzychu - 01-05-2019, 13:38

A i koniecznie sprawdź Stingera. Naprawdę zadziwia, ale cena moim zdaniem powinna być niższa. O ile Giulia wcale moim zdaniem nie jest droga (szczególnie że od cennika można wyszarpać 30 koła rabatu) to Singer jest drogi.
sla - 01-05-2019, 13:50

krzychu napisał/a:
szczególnie że od cennika można wyszarpać 30 koła rabatu
Nawet więcej ok 45 tys. 200KM można juz kupić za 150 tys. a 280KM za 180 tys. Cenowo jes w/g mnie ok.
tyku - 01-05-2019, 14:07

sla napisał/a:
Niekoniecznie, można kupić za niezłą cenę, wszystko zależy od punktu odniesienia
Dokładnie :wink:
Jednak konfiguracja już nie wygląda zachwycająco :roll:

krzychu - 01-05-2019, 15:40

tyku napisał/a:

Jednak konfiguracja już nie wygląda zachwycająco :roll:

No to już jest problem europejskich marek. Jakbym doposażył dowolną markę europejską tak jak CX-3 to zapłacił parędziesiąt tysięcy więcej. Tempomat aktywny do Giulii kosztuje tyle ile cały pakiet do CX-3 (np. audio bose, radar aktywny, adaptacyjne ledy i podgrzewana kierownica itd.). To jest problem ale potem od konfiguracji znowu dostajesz rabat. A jak stoi na placu rocznikowo starszy model i akurat Ci pasuje.... To za pół ceny można było kupować pomału i w leasingu 0%.

tyku napisał/a:
Nawet więcej ok 45 tys. 200KM można juz kupić za 150 tys. a 280KM za 180 tys. Cenowo jes w/g mnie ok.

Moim zdaniem ośkę z manualem z takim podstawowym wyposażeniem to można było szarpać za 120 tys zł w leasingu 0%. To była jakaś promocja business czy coś tylko nie można było brać niektórych opcji. A Veloce (280KM 4x4) to za 180 tyś to była już doposażona wersja (mam gdzieś wydruk).

RalfPi - 02-05-2019, 20:35

No i chyba po temacie. Przejechałem się do handlarza... auto z 2011 r. w stanie mechanicznym w moim odczuciu bardzo dobrym. Problemem jest zaniedbany lakier, wgniotki, rozwalone lusterka, przemalowany zderzak i złe spasowanie klapy zarówno z przodu jak i z tyłu. Auto bardzo fajne i bardzo przyjemnie się prowadziło - podobnie jak Lancera, ale jednak 200km idzie lepiej (choć turbodziurę miało nieziemską ... ), conajmniej oczko wyżej od Lancera i zdecydowanie lepiej idzie przy prędkościach rzędu 120km/h - naprawdę wogóle nie było czuć tej prędkości. Prowadził się świetnie i rwał asfalt, ale jednak prawie wszystko pozostałe było na nie :(
Pozostaje mi się przejechać Giulią. Niestety w Szczecinie najtańsze bodajże z 2017 (benzyna) stoją po 150kzł, a w Niemczech wcale nie tańsze.

PS Ja nie wiem czy akurat ten handlarz sprzedawał same rupcie, ale zarówno mój Lancer jak i Giulietta w podobnym roczniku z teoretycznym przebiegiem 2-3 razy większym były w dużo lepszym stanie jak ta 159'tka. Na placu była też druga 159 w cenie 2500Euro, ale to dopiero była katastrofa.

Lucas123w - 02-05-2019, 21:05

RalfPi, coś czuję że jak nowego z salonu nie kupisz to na używkę się nie przestawisz :P wiadomo kasa większa ale święty spokój w gratisie :D
RalfPi - 03-05-2019, 20:55

Lucas123w napisał/a:
RalfPi, coś czuję że jak nowego z salonu nie kupisz to na używkę się nie przestawisz :P wiadomo kasa większa ale święty spokój w gratisie :D

Powiem Ci Lucas123w, że aż mi się nie odechciało jeździć po tych komisach. Gościu takie bajki opowiadał, a rozmowę skończył: "płać 10k Euro i bierz samochód, albo miło było Cię poznać" samochód wyglądał z zewnątrz strasznie, a plastiki z zewnątrz miał zajechane jakby codziennie w 50 stopniowym żarze stał albo miał najmniej 500kkm przebiegu :(
Chyba będę od czasu do czasu rzucał okiem co się w okolicy dzieje i jak się trafi coś ciekawego od pierwszego, ew. drugiego właściciela to będę sprawdzał.
Patrzyłem też Lexusy - bodajże nowy ES - z zewnątrz i w środku wygląda fantastycznie - nie jechałem co prawda, ale jakoś nie mogę zrozumieć tych przekładni CVT. Pamiętam moje doświadczenie z Aurisa - cisza, cisza i nagle gaz w podłogę i wszyscy na pokładzie łącznie z kierowcą nagle obudzeni :) No i niestety cena :( Choć jak ktoś szuka komfortu i nietuzinkowego samochodu, to słyszałem, że ES300h to najzwyczajniej marzenie :)

Lucas123w - 04-05-2019, 21:39

RalfPi, CVT to specyficzna skrzynia, mi akurat przypadła do gustu. Raz na ruski rok przy wyprzedzaniu niech sobie ten silnik wyje :P
Niby teraz nowe Toyoty i Lexy są lepiej wyciszone i tego aż tak nie słychać, ponoć jest nowa generacja silników elektrycznych, które są bardziej wydajne i można szybciej i więcej kilometrów zrobić tylko na prądzie. RalfPi, sprawdź nowego Camry w hybrydzie może to być dobry kierunek.

czarny - 07-05-2019, 16:49

Wziąłbym teraz kia proceed albo zwykłego ceeda w tej cenie, ewentualnie dołożył do kia optima? Ciekawe czy są tak wytrzymałe jak nasze lancerki!
RalfPi - 10-05-2019, 21:58

Kolejna podejście do 159.. i muszę powiedzieć, że jakoś lepiej mi się jeździ Giuliettą. Lancer też jakiś bardziej nowoczesny. Jak dla mnie to przekombinowana jest ta 159 (TBI 200PS) i ma mega turbodziurę - dużo większą jak w Giuliettcie (120PS TB z LPG) - oczywiście - jak turbo się rozkręci, to samochód idzie. Chyba następna jazda próbna to Giulia lub BMW. (może mi się wydaje, ale w sensie wnętrza to jest naprawdę przepaść między F30, a 159"tką. Prowadzenie MEGA, wygląd fajny, dobry silnik, ale wnętrze zwyczajnie do mnie nie przemawia i koniec.
Kolejny przystanek to Giulia i BMW3 (F30, F31 lub G20 lub G21). Dam znać.