[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
fj_mike - 05-08-2012, 22:00
arturj123 napisał/a: | 1.Mam 8szt. oryginalnych używanych popychaczy, żadne z nich nie mają wżerów. 6 z nich jest twardych, natomiast dwa mają taki luz: |
Ewidentnie uszkodzone.
arturj123 napisał/a: | 2. Ktoś wspominał o tym, że odwrotnie złożył popychacze, czy miał na myśli to że odwrotnie góra-dół, czy że popychacz był w innym miejscu? |
góra-dół
arturj123 napisał/a: | 3. Jakie niespodziewane koszty mogą nam wyskoczyć przy tej operacji?
Wiem, że ważne jest by zabezpieczyć wszystkie otwory, więc raczej mam na myśli problemy typu uszkodzona uszczelka pokrywy, uszczelka dolotu, uszczelniacze gniazd świec.
|
No jak ich nie uszkodzisz to nie będzie dodatkowych kosztów.
arturj123 - 05-08-2012, 22:21
Podziękować
Te dwa o które się pytałem w poprzednim poście były tylko zapowietrzone. Po odpowietrzeniu są twarde i trzymają ciśnienie.
malina_drizzt - 13-08-2012, 23:31
Właśnie jestem w trakcie wymiany popychaczy.
Okazało się, że trzy mają wżery na główce, a jeden rozpadł się na trzy części.
Cztery stare które trzymają ciśnienie zostawiam na przednim banku, ponieważ jeden z nowych wcale nie trzymał ciśnienia, a trzy pstrykały i chrobotały przy odpowietrzaniu.
arturj123 - 14-08-2012, 19:51
Jestem w trakcie czyszczenia popychaczy. Ogólnie żadne nie mają wżerów, trzymają ciśnienie.
Jestem pewien, że ktoś już coś przy tym grzebał: źle włożone te blaszki sprężynowe pomiędzy dźwigienkami zaworów ssących oraz...odwrotnie (góra-dół) złożone 2 hydro-popychacze
Teraz moje pytanie:
Czy wszystkie popychacze powinny być zamocowane: z dziurką do góry czy do dołu:
http://youtu.be/-iWHMnfzzlw
wyderka - 14-08-2012, 20:10
dziurką do góry inaczej się uszkodzą !!
Tomii - 14-08-2012, 20:10
arturj123 napisał/a: | Jestem w trakcie czyszczenia popychaczy. Ogólnie żadne nie mają wżerów, trzymają ciśnienie.
Jestem pewien, że ktoś już coś przy tym grzebał: źle włożone te blaszki sprężynowe pomiędzy dźwigienkami zaworów ssących oraz...odwrotnie (góra-dół) złożone 2 hydro-popychacze
Teraz moje pytanie:
Czy wszystkie popychacze powinny być zamocowane: z dziurką do góry czy do dołu:
http://youtu.be/-iWHMnfzzlw |
oczywiścię że dziurka do góry
Hugo - 14-08-2012, 20:56
arturj123 napisał/a: | odwrotnie (góra-dół) złożone 2 hydro-popychacze | No to te nadają się tylko na śmietnik. Nawet po przejechaniu w takim położeniu kilku km.
malina_drizzt - 14-08-2012, 22:34
Właśnie wszystko złożyłem do kupy.
Było trochę nerwów czy odpali. Po odpaleniu stuknęło dwie sekundy i cisza.
Teraz słyszę wtryski benzynowe.
Okazało się jeszcze, że w sumie kilka popychaczy starych nie trzyma ciśnienia.
A najdziwniejsze jest to, że te które nie trzymały ciśnienia nie były sklepane, a te sklepane trzymały ciśnienie jak nowe Wydaje mi się, że to całkiem oddzielna sprawa.
Nie wiem jak u was, ale u mnie listwy olejowe i głowica przy otworach kanalików olejowych ma dosyć głębokie wżery.
Czy po jakimś tam przebiegu to normalne?
Jeszcze pytanie czy sklepane trzonki zaworowe mogą uszkodzić nowe popychacze?
Hugo - 16-08-2012, 08:04
malina_drizzt napisał/a: | Czy po jakimś tam przebiegu to normalne? | U mnie nic takiego nie ma. malina_drizzt napisał/a: | Czy po jakimś tam przebiegu to normalne? | Biorąc pod uwagę przebieg u mnie to nie sądzę.
pan_slonik - 21-08-2012, 22:32
hurrraaa!! udalo mi sie przeczytac caly temat, ale do rzeczy.
Mam problem z dzwiekiem wydobywajacym sie z silnika. Przypomina on dzwiek popychaczy, dlatego tez za namowa mojego mechanika profilaktycznie wymienilem wszystkie popychacze, ach silnik 4g63 sohc. Popychacze zostaly odpowietrzone w ropie, kanaliki magistrali wyczyszczone, no normalnie wszystko zgodnie z manualem. Uciszylo sie sie ale nie do konca, dzwiek jest slyszalny w obrebie 2000 obr/min zarowno na zimnym jak i na cieplym silniku. Nie do konca jest on rownomierny, co ciekawe po puszczeniu gazu z tych obrotow na jalowe jeszcze kilka sekund slychac jakby ktorys popychacz cykal, pozniej milknie. Druga ciekawostka to gdy utrzymuje ok 2000 obr i powoli puszczam sprzeglo na recznym to dzwiek ten milknie, przy czym moment gdy milknie juz jest na tyle blisko ze mi zaraz chce mielic przednimi lub przesuwac tylnie na asfalcie. kontrolka od cisnienia oleju sie nie swieci, olej motul 8100.
mozecie mi powiedziec co go boli? co to moze byc?
mlun - 22-08-2012, 10:16
A jesteś pewny, że to popychacz?
malina_drizzt - 22-08-2012, 10:58
Właśnie przejechałem 300km od wymiany popychaczy i niestety znowu mi stuka, prawdopodobnie nie tylko jeden z nowych popychaczy był uszkodzony.
Czy ewentualnie to może być powodem słabego ciśnienia oleju?
Marcino - 22-08-2012, 13:31
malina_drizzt napisał/a: | Czy ewentualnie to może być powodem słabego ciśnienia oleju? |
Niekoniecznie.... masz wrazenie ze coś jest nieszczelne?
malina_drizzt - 22-08-2012, 15:24
Marcino napisał/a: |
Niekoniecznie.... masz wrazenie ze coś jest nieszczelne? |
Raczej nie, tylko dziwnie to wygląda i wydaje mi się, że jeśli powodem stukania miały by być te wżery i niskie ciśnienie oleju to raczej stukanie słyszałbym po rozgrzaniu, kiedy spada ciśnienie oleju.
Cykanie jest na zimnym, po całkowitym rozgrzaniu znika.
Ale wystarczy rozgrzany silnik wyłączyć na 10 minut i przy rozruchu stuka głośno 2-3s i znowu znika. Tak jakby jeden z nowych popychaczy prawie zupełnie nie trzymał ciśnienia.
pan_slonik - 22-08-2012, 17:45
mlun napisał/a: | A jesteś pewny, że to popychacz? |
no wlasnie nie jestem pewien, ale dzwiek jaki slychac go przypomina, rytmiczne stukanie, nie głuche tylko metaliczne co by wskazywalo na popychacz wlasnie.
|
|
|