Forum ogólne - CB RADIO
adrianjanek19 - 20-01-2011, 19:00 Temat postu: zakłócenia w instalacj samochodowej Witam chciałbym poruszyć temat o zakłóceniach. Nie dawno założyłem do samochodu radio cb. Podczas gdy radio jest włączone i chodzi silnik występują zakłócenia powodowane są przez alternator silniczek wycieraczek oraz dmuchawę. Jest to galant z 94r 1.8 GLSI. Może ktoś by mógł mi doradzić co w takim razie mógłbym zrobić aby zlikwidować zakłócenia w instalacji?? jak by ktoś znał jakiś sposób prosił bym o pomoc. Pozdrawiam
costa brawa - 21-01-2011, 00:28
raczej niewiele mozesz zrobic ... mozna zalozyc filtr przeciwzakloceniowy ale one dzialaja tak ze zmiejszaja zaklocenia ale nie likwiduja
najlepszym wyjsciem jest probowac podpinac w roznych sposob/ w rozne pukty instalacji
osobiscie najmniejsze zaklucenia w autach w ktorych zakladalem cb mialem przy ciagnieciu zasilania od lampki sufitowej (w dostawczych) i od instalacji radia(audio) - czasami tez pomaga przykrecenia dodatkowej masy do obudowy cb-radia
czesto tez pomaga pociagniecie prosto z akumulatora zasilania - ale ja osobiscie dwa razy mialem tak ze wtedy byly nawet wieksze zaklucenia
musisz troche poeksperymentowac - ciezko powiedziec konkretnie co bedzie lepsze w twoim samochodzie ale osobiscie filtr kupil bym dopiero po sprawdzeniu wszystkich innych opcji zasilania
napisz jeszcze jaki masz zestaw cb + antena - bo tez moze byc wina radia
adrianjanek19 - 21-01-2011, 07:10
midland alan 102 i antena wilson little wil. zapomniałem dodać że zasilanie już jest podpięte bezpośrednio pod akumulator i tak jakby odrobinę było lepiej. ten zestaw podpinałem u znajomego w golfie 3 i jest ok więc to chyba wina samochodu bo w moim są największe zakłócenia;/
Bismarck - 21-01-2011, 21:21
Od poczatku:
zakłócenia powodowane są przez alternator silniczek wycieraczek oraz dmuchawę.
costa brawa -
mozna zalozyc filtr przeciwzakloceniowy ale one dzialaja tak ze zmiejszaja zaklocenia ale nie likwiduja
czasami tez pomaga przykrecenia dodatkowej masy do obudowy cb-radia
Problem o którym mowa to zmora Cbradiowców zakłócena powodowane odbiornikami pradu jak i też urzadzeniami które je produkują i.t.d
Załóż filtr ferrytowy zaciskany albo na kablu RG-58 zaraz przy antenie (jeśli zakłócenia wchodzą przez antenę) albo na początku zasilania (czyli np. jeśli radio masz podłączone pod zapalniczkę to właśnie przy tym gnieździe) lub tu i tu wtedy nie bedziesz szukał gdzie sieje
costa brawa - 22-01-2011, 00:19
Bismarck napisał/a: | Problem o którym mowa to zmora Cbradiowców zakłócena powodowane odbiornikami pradu jak i też urzadzeniami które je produkują i.t.d |
dokladnie wiem o co chodzi - w dwoch autach nie pozbylem sie zaklocen bo sie nie dalo m.in w Jeepie G.Cherokee - straszne zaklucenia od alternatora i od instalacji audio - moge przepisac zasilanie wszedzie , filtry zakladac a i tak bedzie buczalo
ale tez niekiedy duzo zalezy od radia cb jakie sie posiada ( w iveco chyba z 6 roznych testowalem i na kazdym z nich poziom zaklocen sie wachal od bardzo duzych -takich ze tego samego dnia radio wymienialem na inne - do w zasadzie braku zaklocen w alanie 48 i kilku presidentach z wyzszej polki )
Bismarck - 22-01-2011, 09:47
costa brawa napisał/a: |
duzo zalezy od radia cb jakie sie posiada w kazdym z nich poziom zaklocen sie wachal od bardzo duzych |
Tak masz racje lecz warto jeszcze o jednej sprawie pamietac antena
Przykładowo performer 5000 antena bardzo dobra lecz na miasto totalna porazka na miasto warto uzywac krótkiej antenki chyba ze posiadasz radio ktore mozesz przełaczyc z DX na Local dlaczego?.Moim zdaniem jest to spowodowane radiotelefonami biedronkopodobnymi... Moc szumu powstaje proporcjonalnie do ilości aut (najczęściej osobowych) "włączających" się do eteru...
Z moich nasłuchów na bazie Szczecin (Starówka) oraz z mobila zanotowałem nastęującą
charakterystykę szumów w miescie:
godziny 6:00 - 7:00 - poziom 0s lekkie szumy w tle
godziny 8:00 -10:00 - szumy 3 - 4 s
godziny 10:00 -17:00 - szumy 7 - 8 s
godziny 17:00 - 20:00 - szumy 4 - 5 s
godziny 20:00 - 23:00 - szumy 3- 4 s
godziny 23:00 - 7:00 - poziom 0s lekkie szumy w tle
Problem tez polega na tym ze ludzie ida do marketu kupuja radiotelefon ,antena pakuja do auta i mysla ze juz jest OK nie zastanawiajac sie czy ten zestaw jest dobry czy nie nie wspominajac o zestrojeniu
Na moim mobilu
zestaw
TTI 880 + lemm 145 poza miastem potwierdzona lacznosc 28 km miasto 14 km
Mysle ze osoba ktora zamierza kozystac z radiotelefonu zanim cokolwiek zakupi powinna poptyac po forach Cb lub osob ktore z tym sprzetem maja doczynienia i doswiadczenie a na bank uniknie rozczarowac i zbednych wydatkow
j-rules - 22-01-2011, 10:53
antene wilsona ciezko jest dostroic. Czasem trzeba ja lekko przyciąć. Ae to i tak nie wiele pomoze w kategorii zaklocenia od silnika. U mnie tes jest masakra, na onwie sieje jak nie wiem, na lafayette jest duzo lepiej, ale tez slychac sianie w momencie gdyz ktos nadaje slabsym sygnalem.
krzychu - 22-01-2011, 11:12
costa brawa napisał/a: | w iveco chyba z 6 roznych testowalem i na kazdym z nich poziom zaklocen sie wachal od bardzo duzych -takich ze tego samego dnia radio wymienialem na inne |
Ja się nie znam. Nie mam też doświadczenia. Ale tak na chłopski rozum mi się wydaje że zakłócenia były takie same. Jeśli to były radia lepszej klasy to pewnie miały filtry podobnej klasy. Jedyne co moim zdaniem się zmienia w radiach to moc przedwzmacniacza (który przy niskich zakłóceniach faktycznie pozwoli odebrać coś bardzo słabego) ale przy dużych zakłóceniach jak w IVECO wzmocni też szumy (tak dla wyobraźni w jednym radyjku RF Gain MAX jest 100% - ten będzie nazywany szumofon, a w innym na 60%)... (teorię opieram o zabawę z mikserami dźwiękowymi, a nie samym CB więc może ona być błędna). W każdym razie ja w swoim Harry II ASC też chciałem walczyć z zakłóceniami, ale potem zaprzyjaźniłem się z pokrętłem RF Gain którego przykręciłem tak na 30% (100% max) i wszystko działa jak należy. Odbieram czyste sygnały (nie lubię szumu) z 3-5km (więcej nie potrzebuję a jak na Triflexa to i tak sporo) i nic nie szumi.
Więc może spróbujecie pierwsze przykręcić RF Gain (według moich testów jest to po prostu regulacja przedwzmacniacza przynajmniej takie efekty daje) i może nie trzeba będzie walczyć z zakłóceniami samochodu?
Swoją drogą IMO zakłuceń od wycieraczki nie da się zlikwidować ponieważ jak nie miałem skręconego RF Gain to słyszałem wycieraczki samochodów za i przede mną więc filtry i tak by nic nie dały (po prostu antena zbiera te impulsy elektromagnetyczne).
adrianjanek19 - 22-01-2011, 16:46
dziś sprawdzałem ten zestaw w innym aucie w audi a4. również pojawiają się te same zakłócenia jeszcze przed włączeniem zapłonu czyli znacznie szybciej niż u mnie tylko dziwne jest jedno,że w audi pracowało cb tylko tti i nic takiego się nie działo więc to chyba tylko i wyłącznie tego zestawu
Bismarck - 22-01-2011, 22:57
adrianjanek19 napisał/a: | pracowało cb tylko tti i nic takiego się nie działo więc to chyba tylko i wyłącznie tego zestawu |
TTI to b.dobre radio wiele radijek testowałem wiec za ta cene naprawde rewelacja tak na marginiesie TTI to nic innego jak Alan 48 mam na mysli płyte
Co do Twojego zestawu napisz jakie radio jaka antena byc moze ? bede w stanie ci pomodz cos wykombinowac
costa brawa - 23-01-2011, 00:14
krzychu, ja do uzytku codziennego nie uznaje radia bez RF gain`a (choc lafayete ermes jest wyjatkiem bo elegancko sobie radzi bez tego pokretla) i tak jak piszesz zaklocenia te same tylko w roznych radiach rozne filtry
to na co zwrociles uwage rowniez jest moim zdaniem istotne ale ja mialem na mysli wlasnie tylko sprawe ze z jednym radiem moze byc ok a z drugim tragedia jesli chodzi o zaklocenia - tak jak w wspomnianym u mnie jeepie , nie zrobi nic oprocz wlasnie skrecenia RF gain`a i SQ w odpowiedni sposob tak zeby nie uciac zasiegu a zeby nie szumialo - niestety wiaze sie to z tym ze chcac nie bawic sie radiem co chwile to zasieg wlasnie wynosi doslownie 3 moze 4 km - gdzie w RAM`ie na takim samym zestawie bezproblemu 10-15 km w ciszy jest do uzyskania
i tak jak Bismarck, napisal tablke odnoszaca sie do pory dnia i szumow rowniez mam podobne porownania - w nocy bez problemu zasieg 20 km i wiecej jest realny bez ciaglego krecenia SQ i RF gain a w godzinach najwiekszego ruchu w miescie nie raz skrecam tak ze w zasadzie z 2-3 km tylko lapie bo by glowa pekla od tego wszystkiego
adrianjanek19, to widzisz juz sam co i jak - pierwsze porownania i testy za Toba hehe
krzychu - 23-01-2011, 08:20
costa brawa napisał/a: | wlasnie skrecenia RF gain`a i SQ |
Ja skręcam głownie RF Gain tak żeby szumy i tło było poniżej skali na radiu (przeważnie dlatego że mam ASC) ale jak się bawiłem manualnie to też łatwiej było odciąć szumy jak SQ było mało podkręcone a RF mocno skręcone.
costa brawa napisał/a: | gdzie w RAM`ie na takim samym zestawie bezproblemu 10-15 km w ciszy jest do uzyskania:) |
WOW no to o różnych zasięgach mówimy Ja tam skromny jestem i "zagłuszam" z 2-5km. Mnie to styka z tym że mam małego triflexa.
adrianjanek19 - 23-01-2011, 09:36
radyjko to midland alan 102 a antenka willson little will magnesówka cały zestawik jest nowy
Bismarck - 23-01-2011, 11:23
adrianjanek19 no to mi teraz wbiłes cwieka
alana 102 owszem ale na dlugich antenach lecz nie spodziewaj sie rewelacji
willson little dobrze pracuje na Unidenach i jeszcze paru radyjkach
Jedno pytanie czy sprawdzales SWR w swoim zestawie? ile bylo na #1-#20-#40
czy masz mozliwosc pozyczyc od kogos antene magnesowa ktora ma 150 cm i wiecej np(Lemm,Florida,Indiana, Gamma itp) jak masz taka mozliwosc to sprawdz jak bedzie sie zachowywalo Twoje radio
costa brawa - 23-01-2011, 23:20
adrianjanek19, jeszcze mi tak przez mysl przeszlo - piszesz ze nowy zestaw - jesli w sklepie kupowales to moze warto podjechac i sprobowac z innym zestawem ?
w mielcu np sa dwa takie sklepy (ja wlasnie z jednego bralem na testy sobie radia bez problemu ) i tam goscie doradzaja ewentualnie wymienia Ci antene/radio jesli cos jest nie tak , a przedewszystkim dostroja- przy niektorych zestawach wlasnie dostrojenie pomaga czyli tzw SWR
|
|
|