[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
_Slawek_ - 23-03-2011, 11:46
Krzyzak napisał/a: | nie zawsze - mojej byłej chińszczyzny nie dało się zagłuszyć... a przy 50 km/h był taki rezonans, że drżała połowa karoserii a także wnętrzności podróżujących autem...
masakra | Z chińczykami widać nie wygrasz Ale wydaje mi się że na takie topowe w końcu Vredesteiny powinno wystarczyć W tym teście AŚ niektóre chińczyki miały drogę hamowania na mokrym ponad 60m ...przy ustalonej granicy uważanej za względnie bezpieczną 50m
Dziwne, właśnie zmieniłem zimówki nokiany+continentale na letnie Toyo Proxes CF-1 i na letnich jest zauważalnie głośniej Nie wiem może to starość i człowiek się wrażliwszy na różne dźwięki robi A może Toyo po 4 sezonach chcą na emeryturę...
Krzyzak napisał/a: | podobają mi się też opony BF Goodrich - te z białym napisami , ale nie do każdego auta pasują |
tomek84 napisał/a: | takie opony mi pasuja do terenowek, albo do starych amerkanskich mustle-carów z lat '70 |
A to nie są opony tylko do terenówek? przynajmniej nie udało mi się znaleźć zdjęć z jakimiś bardziej standardowymi rozmiarami/bieżnikami. Może w E32A by się takie dobrze prezentowały
Tomek - 23-03-2011, 11:52
_Slawek_ napisał/a: |
tomek84 napisał/a: | takie opony mi pasuja do terenowek, albo do starych amerkanskich mustle-carów z lat '70 |
A to nie są opony tylko do terenówek? przynajmniej nie udało mi się znaleźć zdjęć z jakimiś bardziej standardowymi rozmiarami/bieżnikami. Może w E32A by się takie dobrze prezentowały |
mówiąc o muscle-carach chodziło mi o białe napisy/paski na oponie
marcinzam - 23-03-2011, 12:29
przecież są specjalne markery do opon w kolorze białym
http://www.pixmania.pl/pl...opon-bia-y.html
Efekt:
Juiceman - 23-03-2011, 22:29
A co powiecie o takim zestawieniu:
BFGoodrich g-Grip vs Fulda Carat Progresso? Jaki wybór ?:>
robertdg - 23-03-2011, 22:36
Juiceman napisał/a: | BFGoodrich g-Grip vs Fulda Carat Progresso | Miałem Fulde i starła się po przejechaniu 30tyś km, jeżeli w tej samej cenie, może BFgoodrich wytrzymałby dłużej
otomo - 24-03-2011, 10:48
Juiceman napisał/a: | A co powiecie o takim zestawieniu:
BFGoodrich g-Grip vs Fulda Carat Progresso? Jaki wybór ?:> |
Z tych dwóch to wybrałbym BFGoodrich, choćby z ciekawości. Z drugiej strony kupowanie tych opon to trochę niewiadoma...
Lipa - 24-03-2011, 10:56
Używałem kiedyś takiego markera i powiem Ci, że o kant wiesz czego to można rozbić
otomo - 24-03-2011, 11:13
_Slawek_ napisał/a: | Ze wspomnianych wyżej testów wynika, że lepiej chyba zapomnieć. Nokian V odpadły już w pierwszym etapie przy pomiarach hamowania...
Nokian V/Uniroyal RainExpert na suchym: 40,9m/38,2m
Nokian V/Uniroyal RainExpert na mokrym: 51m/47,1m |
Z tymi testami to akurat różnie bywa, i jak się porówna choćby wyniki testów ADAC i AutoBilda (=AutoŚwiat) to można się łagodnie mówiąc zdziwić.
http://www.adac.de/infote...rcePageId=31821
Hankook Kinergy Eco wg ADAC wypadły słabo na mokrym, za to rewelacyjnie pod względem zużycia. W AutoŚwiecie... dokładnie na odwrót - super na mokrym (chyba najlepiej w testowanej grupie), a największy minus to przyspieszone zużycie bieżnika (drugi wynik od końca). I bądź tu mądry...
Czym wytłumaczyć tak kolosalną rozbieżność w wynikach testów?
Fakt, że testowane opony były w innych rozmiarach ADAC 195/65 R 15 V, AŚ 205/55 R16 V, ale żeby to miało aż taki wpływ?
Nokian V wg ADAC wypadły bardzo dobrze, zwłaszcza w hamowaniu na suchym, prowadzenie na suchym i mokrym bdb, hałas i żuzycie paliwa OK, najsłabszy ich punkt to aquaplaning na prostej, ale też nie to że są tu złe, tylko nie tak dobre jak najlepsze w testowanej grupie.
Wygrały Vredestein, i akurat Sportrac 3 rzeczywiście wszędzie wypadają rewelacyjnie, tylko ten hałas...
Cenowo Rain Expert, Vredestein i Nokian są juz na tyle blisko, że spośród tych trzech najlepiej byłoby wybrać po prostu najlepszą, bez oglądania się na koszty.
Ale i BFGoodrich ciągle kusi ta ceną.
Pozdrawiam
Krzyzak - 24-03-2011, 11:57
otomo napisał/a: | opony były w innych rozmiarach ADAC 195/65 R 15 V, AŚ 205/55 R16 V, ale żeby to miało aż taki wpływ? |
ma wpływ - im mniejszy profil tym właściwości gumy będą kolosalnie inne
a są firmy - np. nokian, która od lat nie stosuje zwykłej gumy tylko jakąśtam pozbawioną czegoś podobno ekologiczną (jakieś węglowodory - nie znam się na tym )
Owczar - 24-03-2011, 13:48
Krzyzak napisał/a: | a są firmy - np. nokian, która od lat nie stosuje zwykłej gumy tylko jakąśtam pozbawioną czegoś podobno ekologiczną (jakieś węglowodory - nie znam się na tym ) |
Dlatego Nokian się szybko starzeje. Tak mi powiedział znajomy wulkanizator. Dlatego jeśli się robi małe przebiegi to nie warto inwestować w nokian.
Juiceman - 24-03-2011, 14:07
No to w takim razie G-gripy będę zamawiać.
marcinzam - 24-03-2011, 18:47
Kolejny wynalazek ale nie China , tylko taiwan , ktoś pisze że współpracują z Nankang
http://www.opony.com/para...-215-45r17-91-v
http://www.tirefactory.net/multimilesonar.html
robertdg - 24-03-2011, 18:52
za 250zł to już bym wolał Nankanga
Tomek - 24-03-2011, 19:43
jutro zakładam Nankanki NS-2, 225/45R17
zobaczymy co to sobą prezenuje
Krzyzak - 25-03-2011, 07:10
Owczar napisał/a: | Dlatego Nokian się szybko starzeje. Tak mi powiedział znajomy wulkanizator. |
mam NRHi w bordowym Galu - przez 5 lat zrobiłem 18 tkm, ani razu nie zdjąłem tych opon, tylko 2x dopompowałem
wyważone nadal idealnie
nie zauważyłem starzenia - wręcz przeciwnie, wyglądają świetnie
zużycie to 1mm bieżnika (mają miernik na sobie - ścierające się cyferki)
|
|
|