To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

Silverrr - 19-10-2012, 07:37

Ależ proszę :mrgreen:
Grunt, że MitsuManiak zadowolony z przeglądu i zapłacił trochę mniej :mrgreen:

superges - 09-01-2013, 19:56

A czy ktoś robił 2 przegląd w japan motors w Katowicach? niedługo mi wypada i chciałbym wiedzieć mniej więcej na ile muszę się przygotować... rozbieżności w cenie jak widzę za przeglądy w różnych częściach kraju są spore.
lichy - 31-01-2013, 00:49

W sobotę byłem na przeglądzie po drugim roku (przebieg 33159 km) w Her-Gum Zabrze.
Oprócz standardowego przeglądu, wymiany oleju, filtra oleju, filtra kabinowego oraz wymiany płynu hamulcowego, przeczyszczono zaciski hamulców i przesmarowano jakieś gumy w przednim zawieszeniu (skrzypiało coś podczas skręcania na postoju i przy niewielkich prędkościach manewrowych).
Przegląd nadwozia tradycyjnie już nie został wykonany, gdyż samochód był dość brudny, a nie było warunków i czasu, żeby go umyć (- 7°C) - jak będzie trochę cieplej, to przy okazji mam się zgłosić i wtedy zostanie umyty, sprawdzony i wpis w książkę dokonany.
Wnętrze poodkurzane.
    przegląd (2 roboczogodziny) - 362.95 PLN (w tym rabat 10%)
    filtr oleju - 49.08 PLN
    uszczelka korka miski olejowej - 4.94 PLN
    płyn hamulcowy (1.0 l) - 57.01 PLN
    kawa gratis

RAZEM - 473.98 PLN (brutto)

Olej (Fuchs Titan GT1 C-3 5W-30) i filtr kabinowy (MANN CUK2141) miałem swoje

Zaproponowano mi przedłużenie gwarancji o 2 lata za jakieś 3500 PLN - chyba jednak nie skorzystam.

RalfPi - 31-01-2013, 07:40

lichy napisał/a:
Zaproponowano mi przedłużenie gwarancji o 2 lata za jakieś 3500 PLN - chyba jednak nie skorzystam.

W sumie też bym odpuścił chyba - mi co prawda ostatnio wymienili klocku z tyłu na gwarancji - (jeden został w magiczny sposób starty :( ).
Ale z drugiej strony jakoś nasze Lancery się trzymają i to całkiem dobrze - niektórzy już mają ponad 100kkm i nie narzekają ;) A przy Twoim przebiegu, to raczej bez sensu.
Za jakiś miesiąc, półtora jadę na ostatni przegląd gwarancyjny - także się jeszcze odezwę.

superges - 31-01-2013, 16:35

473 to całkiem niewiele. Porównywalnie z moim pierwszym przeglądem. Zorientuje się ile będzie kosztował przegląd w japanie, jeśli znacznie drożej to podjadę do Zabrza.

Przedłużenie gwarancji w tej cenie to chyba przesada (Nawet wrzucając to w koszty firmy). Generalnie przedłużenie gwarancji 3500 a do tego jeszcze z 3 przeglądy trzeba będzie zrobić i z 6 tyś wydane. Nie sadzę aby w 3 lata aż 6 tyś w naprawę trzeba było włożyć.

Trik - 31-01-2013, 17:08

Cytat:
Nie sadzę aby w 3 lata aż 6 tyś w naprawę trzeba było włożyć.

Wystarczy że zatną lub postrzępią pasy tylne tak jak mi, to koszt zakupu nowego pasa to ok 800pln sztuka używka 50-100pln. Wystarczy że zapiecze się tłoczek hamulcowy na tylnym kole i masz dodatkowe 1200pln za zestaw naprawczy z wymianą. Zamienników czasem brak pomimo 5 lat modelu na rynku. Znalazłem tłoczki do OII za 40-80pln ale nie było czasu żeby je kupić i sprawdzić, więc naprawa poszła na oryginałach w ASO. Końcówki drążków 300-400 za sztukę, komplet sprzęgła za 2800pln na szczęście nie był potrzebny.
Części oryginalne mają 2 letnią gwarancję ale cenę też mają ciekawą.
Gdybym miał taką możliwość 2 lata temu, to prawdopodobnie bym się zdecydował. Gdybym miał diesla to na pewno bym się zdecydował. :lol:
Wprawdzie z autem nie ma kłopotów, ale z perspektywy cen części warto o tym pomyśleć.

Uwex - 31-01-2013, 17:29

Trik napisał/a:
Końcówki drążków 300-400 za sztukę, komplet sprzęgła za 2800pln

- raczej marne szanse na wymianę na gwarancji.

Trik - 31-01-2013, 20:58

Uwex, Owszem. Ale ten program przedłużania gwarancji, to coś na wzór ubezpieczenia/gwarancji oferowanego w marketach. Układ napędowy, sprzęgło i zawieszenie tez jest nim objęte (strona 3 ulotki) :biggrin: . Trzeba jeszcze poczytać OWG MMC.
Uwex - 01-02-2013, 10:34

Trik - hm... nie czytałem, ale skoro wiesz, to wierzę :)
lichy - 01-02-2013, 16:26

superges napisał/a:
473 to całkiem niewiele.

Niby niewiele, ale gdybym kupił olej i filtr kabinowy w ASO, to w sumie byłoby koło 900 PLN. :D

henryko - 23-02-2013, 18:55

U mnie za trzy tygodnie minie rok od zakupu Mitsu. Jestem zadowolonym użytkownikiem Lancera SB ale niektórzy powiedzieliby, że mało jeżdżę. Mój przebieg to 5000 km. Zakupiłem Millersa XF longlife C2 5W30 oraz filtr kabinowy Mann CUK 2141. Zastanawiam się tylko gdzie zrobić przegląd. Najbliżej mam do Piły "Autotechnika" Woźniak, który robi przeglady gwarancyjne ale myślę też o Poznaniu bo jednak tam chyba zrobią mi dokładniej. Może ktoś robił w Pile i się wypowie na ten temat. :?:
SoP-PeL - 25-02-2013, 21:09

Ja robiłem w Pile, zapłaciłem około 670zł za 1- przegląd. Na drugi też tam jadę:)
I to w bardzo niedługim czasie. Dla mnie to najtańsza opcja w porównaniu P-nia (jak do teściów jadę to wskakuje do Piły sprawdzić Lansa ;) )

Pozdrawiam!

Lucas123w - 07-04-2013, 13:00

Przyszedł czas na drugi przegląd gwarancyjny, zrobiony ok. dwa tygodnie temu w ASO Mitsubishi Plichta Gdynia. Czas trwania ok 3 godzin.
Do standardowych czynności została zrobiona dezynfekcja klimatyzacji oraz jej przegląd.
Olej, filtr kabinowy i płyn hamulcowy moje, reszta od ASO.
Jako że przegląd drugi rok z kolei był robiony w tym samym ASO dostałem kartę ze zniżkami ( w tym roku 10% na usługę i 5% na części) co roku o 5% więcej na usługę aż do 7 lat auta.

Przegląd po 24 miesiącach - 485,60
Dezynfekcja klimatyzacji i przegląd - 115,62
Przegląd nadwozia - 46,25
Bateria kluczyka pilota - 13,83
Czynnik klimatyzacji - 10,29
Filtr oleju - 53,88
Preparat konserwująco penetrujący - 5,45
Środek do dezynfekcji układu klimatyzacji - 33,95
Uszczelka korka spustu oleju - 4,92

Razem: 769,79

Własne części:
Olej silnikowy: Millers Oils EE Longlife C3 5W/30 5l
Płyn hamulcowy: Millers Oils Uniwersal Brake Fluid 1l
Filtr kabinowy: Knecht LAK 436

Po przeglądzie wyszło że trzeba wymienić elementy gumowe zawieszenia, usługa w ramach gwarancji. Teraz tylko czekam na części.

April77 - 07-04-2013, 13:20

Auto Krak
Przegląd "duży" po mniej więcej 80 tyś (4 lata) 390 zł Brutto - ROBOCIZNA (wszystko co w liście, łącznie z czyszczeniem i regulowaniem hamulca :) ) plus PIĘKNIE WYPUCOWANY SAMOCHÓD

Materiały własne
olej 180zł Millers 5w30
filtr oleju 50zł oryginał
filtr powietrza około 50zł Knecht
filtr przeciwpyłkowy 20zł
żarówki 50zł
+
klima odgrzybianie, napełnianie, dezynfekcja, ozonowanie, szczelność 149zł

RalfPi - 10-04-2013, 07:31

Auto Klub Szczecin, przegląd trzeci gwarancyjny przy przebiegu 53kkm.
Materiały własne oprócz żaróweczki postojowej, smarów i uszczelek.
Cena robocizny i ww. materiałów 492zł. (dodatkowo smarowania tłoczków (elementów hamulca lewego tylnego koła))
Cena swoich części 300zł (flitry, olej Millers, wycieraczki).
Razem 800zł - także raczej jestem zadowolniony.

Samochód ładnie umyty i odświeżony zapachem (jak dla mnie zapach nowości :) bardzo przyjemny).