Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Marcino - 30-12-2017, 00:14
Objechałem na święta. Wszytko dobrze tylko miałem wrażenie ze bujalo galantem przy prędkościach autostradowych szczególnie hak zawiał wiatr. No i strasznie czuły na każdy ruch kierownicy. Zacznę od tulejek w zwrotnicy tych górnych. Kupiłem dziś tedgum.
Druga rzecz to tłumik niestety trochę buczy i jak rodzinka śpi to radiem nie zagłuszę.
Tak samo z szumem powyżej 120 km/h....
niestety to tylko galant. Spalanie LPG na autostradzie z tempomatem 130km/h to 11.4 na Full załadowany.
Hornet - 30-12-2017, 07:35
Marcino napisał/a: | Wszytko dobrze tylko miałem wrażenie ze bujalo galantem przy prędkościach autostradowych szczególnie hak zawiał wiatr. |
W Święta wiało u nas porządnie, a na A1 (bo pewnie o niej mowa) zawsze wieje. I furami buja - stwierdziłem to osobiście jak i znajomi.
Marcino napisał/a: | Zacznę od tulejek w zwrotnicy tych górnych. Kupiłem dziś tedgum. | Tylko nie tedgum! Za chwilę będziesz musiał znowu wymieniać.
Marcino napisał/a: | Druga rzecz to tłumik niestety trochę buczy i jak rodzinka śpi to radiem nie zagłuszę.
Tak samo z szumem powyżej 120 km/h.... |
A to nie jest przypadkiem wina zimówek?
Krzyzak - 30-12-2017, 17:24
To kup oryginalny tłumik i pospawaj. Wiesz jak jest u mnie - po 20 latach flansza znikła, trzeba było wstawić rurkę i zaspawać po całości, ale tłumiki trzymają...
deejay - 30-12-2017, 21:29
Marcino napisał/a: | No i strasznie czuły na każdy ruch kierownicy. |
Moim zdaniem za bardzo zbieżny z przodu
Marcino - 31-12-2017, 13:44
Dzięki za wszelkie uwagi. Będę działał już w 2018r.
Marcino - 13-01-2018, 11:11
307sw jest ogarnięty. Została naprawiona usterka elektryczna choć nie dowiedziałem się co ....:)
Założony nowe LPG optima shark i baracudy. Jeździ to teraz naprawdę fajnie. przy okazji uszcleka kolektora ssącego wymieniona bo była twarda jak skala i się kruszyła. zbiornik lpg 52 litry pod spodem :przeszedł wzorowo przegląd wczoraj. Właśnie je się biorę za wymianę tylny h tarcz hamulcowych wraz z łożyskiem bo takie inżynier z pod znaku lwa zaprojektował.
Galant śmiga prawie bez problemów. Niestety aku z 2013r Bosh silver jak zostawię 10 min na światłach to już nie zapale. Trochę słaby pewnie jest. Jedzilem z aku nimi na zmianę w pezocie żeby nie stał rok No ale...
Skrzynia super sprzęgło tez.... idzie stracić kontrole trakcji na 3ce: )
Ze złych rzeczy to niestety po około 3.5 kkm od wymiany oleju po reanimacji zaczyna cykać znowu popychacz. Olej Valvoline 5w40 high millage filtetek mann. Będę wymianiał uszczelki pod pokrywami to wtedy zobaczę co i jak.
Stuki z tylu ustały ... jeden wahacz wleczony z lewej był niedokręcony.
Miałem jajo na jednej oponie zimowej i musiałem wymienic.
Hugo - 13-01-2018, 11:26
Marcino napisał/a: | biorę za wymianę tylny h tarcz hamulcowych wraz z łożyskiem bo takie inżynier z pod znaku lwa zaprojektował | Bardziej pasowałoby idiota, a nie inżynier Równie dobrze mogli zaprojektować felgę na stałe z oponą albo klocki hamulcowe jako jedność z zaciskiem
Marcino - 13-01-2018, 13:09
Niestety tarcze które dostałem maja łożysko 25mm a ja do 307sw potrzebuje 30mm. Będą w poniedziałek. Zrobię po powrocie. Jak stare obilem z rdzy to ich grubość zaledwie 6.7mm. Niemniej jednak hamowanie w pełni skuteczne i ręczny Ok. Zaciski je zapieczone tak jak i ręczny.
Krzyzak - 13-01-2018, 18:36
To celowe - w renówce też tak miałem. Ale uczciwie przyznam, że chciałbym móc kupić oryginalne tarcze Mitsubishi z łożyskiem za 220zł/szt. - bo tyle płaciłem do renówki na tył...
Rafal_Szczecin - 13-01-2018, 23:58
Marcino napisał/a: | Jak stare obilem z rdzy to ich grubość zaledwie 6.7mm |
nie jest tak zle, minimalna grubosc to 7mm, nominał 9
znam nie jednego "janusza" ktory zalozylby jeszcze do niej nowy klocek
Marcino - 14-01-2018, 23:33
Rafal_Szczecin napisał/a: | Marcino napisał/a: | Jak stare obilem z rdzy to ich grubość zaledwie 6.7mm |
nie jest tak zle, minimalna grubosc to 7mm, nominał 9
znam nie jednego "janusza" ktory zalozylby jeszcze do niej nowy klocek |
Samochodem jeździ żona... i rodzinka na wyjazdy. Nie bede aż takim "januszem" tym bardziej ze za robociznę nie płacę.
Niestety min 7mm mają tylko firmowe tarcze. Często podają nawet 8mm. Dorwałem ABE z intercars za 191zł szt.
Te które mam to już raz były zmieniane bo nakrękta była już ponownie zabijana na wałku i przyjechane z całym samochodem 289kkm a u mnie ponad 130kkm zrobiły. Przód załozyłem jest ATE i narazie zjechałem na nim jedne klocki ATE. Teraz drugi zestaw klocków i zero bicia.
Pozdrawiam
Marcino - 18-02-2018, 23:20
Galant rozebrany i nie skonczyłem montażu DRL w długich. Jak to samotny ojciec na 2 tyg muszę myśleć o wszytkim... młody na turnij piłkarski, córka na balet... ja do garażu:). A zamiast obiadu byliśmy na burgerach i to nie w MD tylko prawdziwej burgerowni.
Dziś diagnozwałem koledze Mazdę 3 chyba BG, 1.6 diesel... ma overboost - znalazałem nieszczelość na dolocie i mi się coś nie podoba sterowanie zaworem turbiny moze jakiś wezyk a moze zawór sterownia, NIby po regenaracji turbina czyściutka.
Dodatkowo wymienili mu zawrów sterownia cisneiniem paliwa...a bład jest nadal, i dodatkowo błąd cisnienia paliwa ze zbiornika - czili możne być smok zatkany w baku. Jedzie jutro do swojego mechanika. Wymienic ma rure od turbiny bo ma dziurkę i mu mocno dmucha w maskę jak zdjął obudowę a tacy znafcy ze nie znaleźli ze turbina zasysa na dolocie bo wąż pekniety i pewnie przepłyka przekłąmuje.... no ale ja sie nie dieslach nie znam:)
307 na LPG połyka km, włsnie odkryłem ze miał bład katalizatora... za to zero innych błedów wiec chyba ma załozony kasownik błedów, no ale jak działa to dobrze.
Krzyzak - 19-02-2018, 09:39
Marcino napisał/a: | tylko prawdziwej burgerowni | mini zawał? czy pepe? - w Pepe polecam Polaka z plackiem ziemniaczanym albo Kentucky
Marcino - 19-02-2018, 13:28
Krzyzak napisał/a: | Marcino napisał/a: | tylko prawdziwej burgerowni | mini zawał? czy pepe? - w Pepe polecam Polaka z plackiem ziemniaczanym albo Kentucky |
Nasty Burger w Tczewie.
Krzyzak - 19-02-2018, 13:43
czyli mini zawał
Tczew - z racji ogromu firm z całego świata, które tu działają - obfituje w knajpki z dobrym jedzeniem... dziś np. obskoczyliśmy Sai-Gon
|
|
|