[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
krzychu - 28-12-2012, 11:30
cefaloid - dawno temu w jakiejś gazecie zrobili testy. Na hamowni zmian nie zanotowali, zmiany zużycia paliwa nie zanotowali. Ale zanotowali poprawę norm spalin.... Nie wiem na ile to było wiarygodne...
RalfPi - 28-12-2012, 11:51
A propos LPG - oddałem dziś auto do ASO (mała stłuczka z latarnią - poślizg na osiedlu - człowiek młody, to głupi jeszcze i się nie domyślił, że na osiedlu może być kompletna szklanka ) gość wsiada do samochodu, zapala silnik i mówi.. jakoś dziwnie pracuje :O
A ja mówię, że to wtryski od instalacji BRC
Faktycznie trochę klekoczą.. choć jak jadę innymi samochodami - to tam się cuda różne dzieją z silnikami - klekoczą, dudnią itp.
cefaloid - 28-12-2012, 12:09
No faktycznie wtryski BRC ciche nie są, w kabinie nie słyszę ale z zewnątrz troszkę dieslem zalatuje
Wracając do tematu - Lancer trafił na czarną listę samochodów producenta instalacji Prins:
http://www.auto-swiat.pl/...nstalacji-lpg/4
Potwierdzają problem z luzami zaworów o którym na forum pisano.
krzychu - 28-12-2012, 12:43
cefaloid - trafił już dawno temu:
http://forum.mitsumaniaki...p=440720#440720
3 strona tego tematu
RalfPi - 28-12-2012, 13:40
Czasami mam wrażenie, że Krzychu to jakiś 16 rdzeniowy komputer z 10 dyskami po 1TB Skąd Ty to pamiętasz!?
PS Poczytajcie posty pod spodem tego artykułu.. w sumie większość ludzi (generalnie) korzystających z gazu mówi: "dobra instalacja = małe kłopoty".
krzychu - 28-12-2012, 13:54
RalfPi - teraz są już 3 TB
A co do instalacji to od dawna mówię, że nie ważne co zamontujesz tylko ważniejsze kto to zamontuje (przy okazji wykluczasz pierwszy problem bo ktoś dobry nie zamontuje padaki). Więc pierwszą część bym zmodyfikował:
RalfPi napisał/a: | dobry instalator (i dobra instalacja) = małe kłopoty |
W końcu problemy ze zmniejszającymi się luzami zaworowymi można z zimną krwią skalkulować na złotówki i sprawdzać 2 razy częściej. Ciężko odmówić logiki takiemu postępowaniu niektórych.
maddob - 28-12-2012, 18:52
cefaloid napisał/a: |
Wracając do tematu - Lancer trafił na czarną listę samochodów producenta instalacji Prins:
http://www.auto-swiat.pl/...nstalacji-lpg/4
Potwierdzają problem z luzami zaworów o którym na forum pisano. |
czytam ze zrozumieniem ( wzrok też mam dobry ) i jakoś nie widzę silnika 1.8 MIVEC 4B10 na "czarnej" liście
Swoją drogą kilkukrotnie rozmawiałem z mechanikami z ASO ( polskie, niemieckie i holenderskie ) i wszyscy twierdzą ( animowo ) że to nabijanie klienta w butelkę ze "specjalną" głowicą pod LPG przy silniku 1.8 MIVEC... Wszystko zależy od sposobu i jakości montażu oraz doboru mieszanki i mapy wtrysku LPG. Zbyt bogata lub zbyt uboga mieszanka potrafi nieźle namieszać w głowicy i to rzekomo przystosowanej... niestety MIVEC'i są bardzo wrażliwe na skład mieszanki.
Miałem tak, że po wymianie filtrów na nowe, musieliśmy robić na nowo całą mapę wtrysku... bo zaświecał się CHECK lub był efekt przydławienia przy ruszaniu albo wrecz auto gasło...
Ja mam sprawdzonego gazownika w Łodzi i ufam jego doświadczeniu, robił kilka Lancerów z 1.8 i 2.0 i jeżdża do tej pory bez najmniejszego uszczerbku... natomiast przy silniku 1.5 faktycznie dwukrotnie uszkodziła się głowica i Robert nie podejmuje się montażu instalacji...
Trik - 28-12-2012, 18:55
W artykule jest tylko mowa o silniku 4A91. Zerkając ciut wyzej jest Dodge z silnikami 1,8, 2 i 2,4. Czy przypadkiem to nie są te same silniki (GEMA), co w Mitsu gdy jeszcze "kopulowali" z Dodg-em?
krzychu - 28-12-2012, 19:00
maddob - tam nie ma napisane, "silnik wybuchnie, a głowica wystrzeli w kosmos". Ale kasowanie się luzów zaworowych 2-3 razy szybciej niż na benzynie jest faktem, o którym można poczytać na forum. Nie jestem teraz pewien, ale ktoś chyba sprawdzał luzy w silniku przystosowanym i tam luzy było ok (musiał bym poszukać).
maddob - 28-12-2012, 19:59
krzychu napisał/a: | maddob - tam nie ma napisane, "silnik wybuchnie, a głowica wystrzeli w kosmos". Ale kasowanie się luzów zaworowych 2-3 razy szybciej niż na benzynie jest faktem, o którym można poczytać na forum. Nie jestem teraz pewien, ale ktoś chyba sprawdzał luzy w silniku przystosowanym i tam luzy było ok (musiał bym poszukać). |
sprawdzałem luzy 1,5 tygodni temu według WORKSHOP MANUAL LANCER CYA0 ( mam płytkę ) i wszystko jest w normie... mam teoretycznie głowicę nie przystosowaną do LPG. Przejechałem na LPG 60000km więc według wielu znawców tematu powinno już się coś zadziać z luzami...
Pozostaję jednak przy swojej wersji - najważniejsza jest dobrze wykonana instalacja, prawidłowa regulacja + lubryfikacja a wszystko powinno byc OK - jeśli będzie inaczej to się przyznam publicznie że nie miałem racji
scoratir - 28-12-2012, 20:03
Może i nie mam lancera, ale śledzę ten temat od dłuższego czasu.
Mam Carisme 1.6 z instalacją gazową instalowana fabrycznie/w salonie. Instalacja była montowana w Holandii, bo stąd też auto kupiłem. Auto ma nalatane ponad 400 kkm od nowości z instalacją gazową. W tej instalacji wymieniłem filtry, membrany w reduktorze i silniczek krokowy. Całość napraw wyniosła mnie jakieś 300zł. Silnik oleju nie bierze jakoś bardzo (od wymiany do wymiany mieści się w skali). Luzy zaworowe ustawiałem kiedyś i były trochę za małe, ale jeszcze nie zerowe. Nie wiem ile razy wcześniej ktoś je ustawiał... ale na pewno dwa, trzy razy musiały być korygowane.
Inna sprawa... mam instalację Necam Koltec EGI. Jest to instalacja praktycznie bezobsługowa. Na sterowniku jest napisane (chyba markerem) "4G92", czyli została fabrycznie przystosowana do tego silnika. Nie robi się w tej instalacji żadnych map czy korekt... po prostu nic. Nawet wtryski się nie psują, bo są sterowane ciśnieniem atmosferycznym... nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Podobno te instalację są stosunkowo bezpieczne dla silnika bo dają bogatszą mieszankę, ale przez to więcej palą. Mi np. pali 9-9.5l mieszanej jazdy, a na trasie nawet 7-8. Z tym że ta instalacja w momencie kupna samochodu kosztowała około 8tys. zł (w przeliczeniu), podobnie kosztują nowe instalacje tego producenta (nie mówię o LPI).
Podsumowując... kupując dobrą instalacje, złożoną na dobrych podzespołach, założoną przez dobrego gazownika nic złego nie powinno się dziać. Trzeba za to bardziej dbać o świece/kable/cewki/filtry/luzy zaworowe... bardziej niż przy jeździe na benzynie.
Swoją drogą ciekawi mnie silnik 4J10 - następca 4B10. Blok został chyba ten sam jak i reszta... Inna jest głowica, zastosowano tam jeden wałek rozrządu, a MIVEC jest realizowany jednocześnie na dwa sposoby. Jest wariator tak jak u Was w 4B10, ale są też zmienne krzywki... mało informacji o tym. Co ciekawe taki silnik pali mniej o 0.5 do 1.0l/100km w stosunku do 4B10. A najlepsze że prawdopodobnie od modelu 2013 właśnie taki silnik jest montowany w europejsiej wersji i już można go kupić w Polsce... a na stronie producenta ani słowa o tym.
Pozdrawiam
tomekrvf - 29-12-2012, 20:07
maddob napisał/a: | czytam ze zrozumieniem ( wzrok też mam dobry ) i jakoś nie widzę silnika 1.8 MIVEC 4B10 na "czarnej" liście |
Bo Auto Świat zrobił błąd (nie jeden w tym artykule).
Mam tą listę ściągniętą ze strony Prinsa i tam Lancer jest
MarkS - 05-02-2013, 13:38
maddob napisał/a: |
Ja mam sprawdzonego gazownika w Łodzi i ufam jego doświadczeniu, robił kilka Lancerów z 1.8 i 2.0 i jeżdża do tej pory bez najmniejszego uszczerbku... natomiast przy silniku 1.5 faktycznie dwukrotnie uszkodziła się głowica i Robert nie podejmuje się montażu instalacji... |
Tak z ciekawości warsztat na Rokicińskiej?
gzesiolek - 05-02-2013, 15:18
dv24v, CY2A? czy starszego?
Jak nowego to jak sie sprawuje po 140tys km?
Jak starszego to jakiego... bo 1.5 to dosc nietypowa pojemnosc w Lancerkach... no chyba ze ma z 20lat...
RalfPi - 05-02-2013, 15:20
gzesiolek napisał/a: | Jak starszego to jakiego... bo 1.5 to dosc nietypowa pojemnosc w Lancerkach... no chyba ze ma z 20lat... |
Wtedy jeszcze nie było (chyba) Sequentow 24
Także pewnie nowego..
|
|
|